Interjúk

Karc Interjú

Sokak számára ismerősen csenghet a zenekar neve, sokan viszont (sajnálatos módon) talán még nem is hallották. Pedig érdemes rájuk figyelni, sőt, megkockáztatom: őket legalább egyszer látni és hallani kell. A debreceni illetőségű, különleges muzsikát játszó banda énekes-basszusgitárosát, Kaiko-t kerestem meg kérdéseimmel – ezúton is köszönöm neki a válaszadásra fordított időt és energiát.

Szia! Úgy tudom, hogy a közeli jövőben megjelenik a zenekar debütáló albuma. Hol tartotok a folyamatban, mikorra várható a lemez?

Szia.. Jelenleg három dal van készen, amit Háry Péter (Ákos, Zanzibár, Vénusz) zenei producerrel készítettünk. A lemez többi dalát akkor rögzítjük, amikor minden összeáll ahhoz, hogy ez a lemez fizikálisan is a boltokba kerüljön. Ez az akadály a mai Magyarországot sújtó pénztelenség, ami a kiadókat sem kerüli el. Amíg ezt az apró akadályt leküzdjük, a NETen támadunk és terjeszkedünk, na és persze a koncerteken. Lemez később, de várjátok velünk…

Mit vársz, vártok ettől az albumtól? Tudjátok megfelelőképpen promotálni, reklámozni az anyagot?

A KARC mindig is magasra tette a mércét önmagának. Ezért olyan nagy kiadónál szeretnénk megjelentetni a lemezt, hogy a médiatámogatás alap legyen. ..hogy mit várok? Mindent!

Tervezitek esetleg, hogy valamelyik számotokra videoklipet forgattok?

Egy lemez nélküli klip már született az előző években, amit a 2005-ös BLACK STARS anyagunkhoz készítettünk, a Dark c. dalhoz. Ezt sikerült népszerüsíteni a ViVán és más egyébb televíziókban is. Jelenleg a NETen karcolunk vele. Ha lesz lemez, akkor lesz klip is.

A rajongók és az érdeklődők számára ingyen is hozzáférhetővé tettétek a dalaitokat. Miért?

A zenekar eddig öt demó anyagot vett fel az évek során, és természetes, hogy mi is fejődtünk, átalakultunk. A mai KARC már inkább keményebb és rockosabb, mint pld 2001-ben, amikor kísérleti szinti pop volt az arculat, és sokminden előfordult zeneileg nálunk. Ma már sok dalt nem játszunk, vagy máshogy játsszuk. Fontosnak tartom, hogy a lemez előtt kikerüljön a közönségünkhöz az az undergrund KARC, ami igazán lehúz és sötét, hogy úgy érezze magát aki meghallgatja mint a koncertjeinken. Sötéten… A BLACK STARS anyagról beszélek, amit mindenkinek ajánlok. Vigyétek és egyétek.

Idén több fesztiválon is feltűntetek. Hogy éreztétek magatokat, milyenek voltak a visszajelzések? Egyébként milyen rendszerességgel léptek fel?

Általában havonta 3 vagy 4 koncertje van a zenekarnak. Nagyon jó volt, hogy ezen a nyáron nem jelentkezéssel kerültünk be több fesztiválra, hanem meghívottként. Kaptunk poztív és negatív kritikákat is. Úgy gondolom, hogy kell valamilyennek lenni ahhoz, hogy lehessen írni róla jót vagy rosszat. Mi jó éreztük magunkat.

A dalaitok egy részét angolul, más részét magyarul írjátok. Szeretnétek esetleg külföld felé is nyitni, kis hazánk határain kívül is bemutatkozni?

A KARC zenéje nemzetközi. Szöveggel vagy szöveg nélkül, de a zene beszél. Elmondja, ki vagy, honnan jöttél és, hogy mi az üzeneted a világnak. Magyar és angol szövegek…és néha japan. A külföldi jelenlét, lemez stb. egy lehetséges út a KARCnak.

Ha be kéne skatulyáznod magatokat, milyen stílusúnak mondanád a zenekart? Mik a körülbelüli irányvonalak? Felfedezhető itt némi Depeche Mode, The Cure-hatás, valakitől azt hallottam, hogy néhány számotok Ákos zenéjére hajaz. Mit gondolsz erről?

Örülök neki, ha hasonlítanak minket valakihez, valamelyik “nagyhoz”. Általában mindenki tud asszociálni valamelyik kedvencére, mert az embereknek szükségük van arra, hogy be tudják kategorizálni a kapott információt. Ezek a vélemények nagyon eltérőek, és ez jó. A KARC hasonlított már a Kispálra, Ramones-ra, Ákos-ra, Omegára…stb. A megfejtés az, hogy leginkább a KARCra hasonlítunk, és mint minden alkotás, magunkban hordozzuk az utat, ahonnan jöttünk. Hatások, átérzések lehetségesek, de ez természetes. Alternatív rock Debrecenből.

Vannak példaképeitek, akár zenei, akár más téren? Kik voltak rátok nagy hatással? Akadnak magyar bandák is a kedvenceitek között?

A Depeche Mode, The Cure, vagy a Rammstein sok inspirációt adott a zenekarnak. A személyes kedvenceim Gary Numan, David Sylvian, de csodálója vagyok a Nine inch Nails szenvedés-művészetének is. A hazai porondon Ákos az, aki megfogott a legutóbbi lemezével. Tetszett a De Facto koncertje az Efott-on, és megnéztem a NIN-t a Szigeten. Utóbbi zenekar mindig is nagy hatással volt rám.

Egy-két számotok szövegében előfordul japán betét. Honnan jött ez az ötlet? Mennyire kötődtök a japán kultúrához és a zenéhez?

A zenekarban én vagyok a japan fanatikus. Tanultam a nyelvet és valamennyire beszélem is. A mai japan könnyűzenében elfogadott gyakorlat, hogy a versszak japanul, a refrén pedig angolul szólal meg. Nekem pedig egyszerűen tetszik. Ilyen lehet a magyar szöveget kívülről hallani.
Léteznek egyéb zenei projectek is a KARC-on kívűl? Mennyire sikerül összeegyeztetni ezeket, ha vannak? Illetve hogyan fér össze a magánéltettel, a hétköznapokkal a zenélés?

A gitárosunk (PW) a Force Majeure-ben is játszik. Én pedig vokállal és gitárral besegítek a 12 éve alvó Psyche zenekarnak az elközelgő KFT-s bulijukba. Természetesen a KARC az első. Magánélet?…az mi?

Még egy utolsó kérdés, ezt szokták a legkevésbé szeretni… Üzensz-e valamit a rajongóitoknak?

A KARC legyen veletek és a ti lelkeitekkel. Találkozunk a koncerteken és itt a NETen. Érezzétek magatokat sötéten…

Köszönöm szépen az interjút, és további sikereket, rajongókat, fellépés-hegyeket kívánok!

Amen

ui.:
Aki le akarja tölteni a Karc -Black Stars c. anyagát és a lemezelőzetest, meg még ki tudja mit, az írjon egy e-mailt a:
karc@chello.hu -ra KARCFAN felirattal.

Web: www.karcmusic.com

www.myspace.com/karcmusic
Készítette: Plastic_Puppet

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek