Interjúk

Katatonia Interjú

(scroll down for English Version)

A Hegyalja fesztiválos Katatonia koncert alkalmából alkalmunk nyílt beszélni a dobossal, Daniel Liljekvisttel, aki elmondta nekünk, hogy nem lenne jó death metal dobos, de annyi biztos, hogy nagyon tud bulizni.

Gondolom a Melloboaton (ez egy olyan fesztivál, melyet egy Stockholm-Helsinki hajójáraton rendeznek) nem volt ilyen meleg, mint itt. Milyen élményekkel gazdagodtatok ott? Milyen volt az Opeth-tel játszani?

Nagyon jól éreztük magunkat, jókat buliztunk nagyon jó bandákkal, az egész hajónak végeredményben óriási buli-feelingje volt. Körülbelül ugyanezt tapasztaljuk az összes Opeth-es turnén. Mindig sokat bulizunk, és mindig egy csomó sört pusztítunk el.

Milyen a viszonyotok a bandatagokkal?

Barátok vagyunk. Jonas és Anders évek óta barátok Mikaelel és az Opethesekkel, és én először 2001-ben turnéztam együtt velük az Európa-turnénk. Minden egyes alkalom, amikor a kedvenc dalomat játsszák, egy megvalósult álom számomra. Eljátszották a Melloboaton is, de sajnos nagyon részeg voltam.

Ha már a turnézásnál tartunk, mi volt a legjobb élményetek ezen a téren?

Hát, ezt az előző interjúvoló is megkérdezte, és azóta sem tudom a választ. Nagyon jól éreztük magunkat a legutóbbi, Helsinkitől Párizsig tartó Európa-turnén, tizenegy órán keresztül svéd tévésorozatokat néztünk DVD-ről a buszon. Tizenegy órán keresztül. Mókás volt. De annyi minden jó dolog történik minden egyes turnén. Turnézni mindig óriási élmény, és egyébként is, a jó dolgokat mindig elfelejti az ember, szóval nem tudok jó választ adni.

És mi volt a legrosszabb? Úgy hallottuk, hogy a 2000-es Milwaukee Festival elég szörnyű volt.

Huh, igen, az volt az egyik legrosszabb koncertünk. Nem volt semmi hangcuccunk, amin játszhattunk volna. Anders és Frederik az utolsó percben szerzett pár vacak gitárt és egy pár alapeffektet. Tudjátok, a Katatonia koncertekhez egy csomó gitáreffekt meg egyéb cucc kell. Nekünk ott akkor semmi ilyesmink nem volt. Szóval nekünk szörnyű volt, de azt halottam, hogy a közönségnek tetszett. De ennek ellenére életünk egyik legrosszabb koncertélménye volt.

Mit csináltok mostanság ha éppen nem turnéztok?

Most számokat írunk. Amint a többiek befejezik a Bloodbath albumot nekiláthatunk az új Katatoniának. Remélhetőleg ősszel vagy télen már lesznek új számaink, mert az azt jelentené, hogy az újév beköszöntével bevonulhatunk a stúdióba. Remélem legalábbis, még nem tudom mi lesz.

Van más projekted is?

Ahha… vagy egy másik bandám a Katatonián kívül. Kiléptem két másikból, szóval most csak az van. Olyan zenét játszunk, amit nem szeretnek az emberek:)

És az miféle zene?

Amerikai metalcore. Mint a Killswitch Engage meg ilyenek. Rajtam kívül úgy látszik senki se szereti.

Melyik banda áll hozzád közelebb zeneileg?

Természetesen a Katatonia. Ez a fő bandám, szóval ezt a fajta zenét szeretem csinálni, de néha jó dolog valami eltérőt játszani. Akarnék még valamiféle death metalt is játszani, de nem tudok blastbeatelni, ahhoz túl lassú vagyok, úgyhogy inkább olyasmit játszok, amit el is tudok dobolni.

Amióta tagja vagy a Katatoniának, milyen stílusbeli változások következtek be?

Nem tudom. Számomra albumról-albumra egyszerűen természetesnek tűnik a változás. Amikor belekerültem a bandába, épp a Tonight’s Decision-t adták ki. Az számomra sokkal kevésbé metal, mint inkábbb rock’n’rollos album. Sokkal inkább olyan hangulata volt, mint amikor rock’n’rollt játszik az ember, mint amikor metalt. Az Last Fair Deal Gone Downnal ugyanez volt az érzésem. Aztán jött a Viva Emptiness, ami egy lépés volt egy új irányba, ami nekem nagyon bejött, és amit nagyon szeretek játszani. Szóval, maradok a rosszfiúkkal:)

Intermezzo: A szúnyogirtó repülőgép igen szórakoztató Daniel számára:

Jesszusom, ez egy repülő volt? Veszélyesnek hangzik…

Szúnyogirtásra van.

És használ?

Asszem igen. Legalábbis remélem.

Jaaa, ott van. Nem, ez nem egy repülőgép, ez egy aranykártya, aminek szárnyai vannak!

Térjünk vissza a földre. Melyik a kedvenc albumod?

Nehéz megmondani, mindig a legutolsó tűnik a legjobbnak, ezért az a kedvencem, valamiért, nem tudom. Talán a Great Cold Distance. Ez nem azt jelenti, hogy nem tetszene a többi album, de annyi mindent tettünk a Great Cold Distance-ért. Beleadtunk apait-anyait abba az albumba, a lehető legjobbat játszottuk. Nagyon sok energiát fektettünk az albumba, legalábbis én. Szóval ja, nagyon büszke vagyok arra az albumra. Nem hittem volna, hogy meg tudjuk csinálni.

És mi a helyzet a következő albummal?

A következő? Hát az eléggé hasonló lesz az előzőhöz. Érdekes, igazából sosem tudom hogy milyen irányba megy a zenekar. Valószínűleg technikásabbak leszünk, több melodikus megoldásunk lesz, több lágy szám, mint a Sulfur, és így tovább. Lehet hogy dupla albumot kellene csinálnunk, mint az Opethnek. De nem úgy mint ahogy ők csinálták, egy gyors meg egy lassú, az nem működne nálunk.

Hát igen, az albumaitok általában homogének. Mitől van ez?

Hát, azt hiszem ez inkább az albumok hangulata miatt van. De őszintén, nem tudom megmondani, ez egy nagyon jó kérdés:) Nem azért írunk meg egy albumot hogy csak írjunk egy új albumot. De nem tudom rendesen elmondani, hogy milyen is, amikor zenét szerzünk.

A zeneszerzés folyamatára lennénk kiváncsiak.

Hát, igazából az nem az én feladatom. Én megkapom az új anyagot a többiektől, ezektől a zseniktől, és akkor mondom, hogy ezt csinálhatnánk így, itt változtassunk ezen úgy. Úgyhogy a kezdeti demóktól a végeredményig vezető úton nagyon sok változtatáson esik át a zenénk. Gyakorlatilag Jonas elkezdi írni a dalokat, aztán ha elég összegyűlt, megyünk stúdiózni, aztán pedig turnézni és igyekszünk nem berúgni. Nem tudom. Ezt a kérdést inkább nekik tedd fel.

Mész ma este bulizni?

Valószínűleg igen, mind itt a fesztiválon, ahol egyébként du. három óta vagyunk, mind a hotelben. Ti hol fogtok bulizni?

Természetesen itt, a fesztiválon.

Hát, nekünk annyi Jägermeisterünk és sörünk van, hogy muszáj elpusztítanunk, de nem a koncert előtt, csak utána. Úgyhogy éjfél után öt perccel elkezdünk majd piálni:)

A következő fellépésetek Finnországban lesz, ugye?

Jaja, két hét múlva, aztán egy jó ideig semmi koncert. Csak zeneírás. Mellesleg látni fogjuk a Bloodbathet, ismeritek? Mondjuk annyira nem jó 😛

Mi megnézzük a 69 Eyest, te?

Asszem, talán. De előbb be kell állítanom a dobcuccomat. Mikor játszanak?

Pár percen belül.

Finnek?

Jaja, ők a Helsinki Vampires:)

Hogy érzed magad? Fáradt vagy vagy már fesztiválhangulatod van?

Hát, egész éjjel ébren voltam, szóval most fáradt vagyok. Túl sok itt az ember. Aludni akarok egy jó háromnegyed órát, aztán játszani akarok, végül pedig berúgni.

Akkor a legjobb helyen jársz, úgyhogy sok szerencsét, és találkozunk a koncerten!

Köszi, sziasztok.

————————

ENGLISH VERSION:

On the occasion of the Katatonia concert in Hegylja Fesztivál, Tokaj we had the opportunity to talk with Katatonia drummer Daniel Liljekvist, who counted us he wouldn’t be a good death metal player, but he’s a great party-head for sure.

I guess in Melloboat the temperature was not as high as here, what kind of experiencesdid you have there? What does it feel like to play with Opeth?

It was lots of fun, great parties with good bands, all in all it was a great party on a boat. It was pretty much the same experience we always have when we give concerts with them. There are always lots of beer, parties, and lots of fun.

Are you friends with the members?

Yeah, we’re friends. Jonas and Anders has been friends with Mikhael and the Opeth guys for years and I first toured with them back in 2001, in the European Tour. Every time they play my favourite song, my dream comes true on the stage, and they did also in Melloboat. But unfortunately I was very drunk.

Talking about touring, which was your best tour experience?

Well, I got the question last time too and I still don’t know the answer. We had a lots of fun when we went on the last Euro Tour, and from Paris to Helsinki, we watched Sweedish television series on DVD for eleven hours in the tour bus. Eleven hours. It was fun. But I mean on tour so many things happen all the time,. Basically going on tour is a great experience itself. I can’t really answer that. Besides you always forget the good things.

And what about your worst experience? We heard that it was Milwaukee Festival in 2000.

Yeah, that was one of the worst, cause we didn’t have any gear to play on, absolutely nothing. In the last minutes Anders and Fredrik got some crappy guitars with just a few effects. You know Katatonia’s live concerts requires lots of gutar effects and stuff. We didn’t have anything. So I mean it was terrible for us, but I heard from the audience that they liked it very much. But it was really one of the worst experience anyway.

What do you do these days apart from touring?

We’re writing right now. As soon as these guys (he’s pointing towards the others haging around) finish that Bloodbath album we can start making our new album. Hoipefully we’re gonna get some new songs by fall or winter or soemthing. This mean we canstart recording by the beginning of next year. Hopefully, I don’t know yet.

Do you have other projects?

Yeah…I have one band apart from Katatonia right now. I quit two bands, so now I have only one. We play music that most people don1t like:)

What kind of music could it be?

American metalcore. Like Killswitch Engage or that stuff. No one seems to lie it but I do.

Which is closer to you musically, this side-project or Katatonia?

Katatonia’s style of course. IT’s my main band, so i like to play this kind of music more, but it’s fun to play something different. And I wanna play some death metal too but I can’t blastbeat, I’m too slow…so I rather play soemnthing I can handle instead.

Since you are in the band, what main changes took place in the style?

I don’t know, it just seem s to me so natural, from album to album. When I first joined the band, they had just released Tonight’s decision. I thought it was a kind of.. not so much metal but very rock’n’rollish instead. It was more like playing rock’n’roll. With Last Fair Deal Gone Down t was pretty much the same. And then viva emptiness, I think it just took another step to a new direction wich I liked, Which I enjoyed to play. So, I wanna play with the bad guys.

Intermezzo: he was amused by the airplane service provided by the festival stuff.
– Jesus, was it an airplane? Sounds dangerous…
– It’s killing mosquitos.
– It does?
– I think so. Hopefully.
– Ah, there it is! No, its not an airplane.. it’s a gold card with wings!

So, back down to earth, which is your favourite album?

It’s hard to tell, it always seems that the latest album we have is the bast, my favourite, for some reason, I don’t know. Maybe Great Cold Distance. I don’t dislike the other albums either but I think we did so much for Great Cold Distance. We really put an effort on that album, and we played the best we could. We put a lot in it, at least I did. So yeah, I’m very proud of that album. I didn’t think we could do it.

And what about the next abum?

The next album? I think it’s gonna be pretty similar . It is interesting, I never really know what kind of dierection we’re gonna go, I mean probably we’re gonna be more technical, ther’ll be more melodic stuff, more soft songs as well, like Sulfur, and so forth. Maybe wee need to make a double album, like Opeth. I mean not a slow and and a fast CD like Opeth, it wouldn’t work.

Well youir albums generally include quite homogeneous material, what’s the reason for it?

Well I think we rather put a mood on each.. but I can’t really tell you, but its a good question. We don’t just make album in order to make an album. But it’s hard to describe. When we make an album, its gonna be like…

I’m interested in something concerning te process of writing.

Well I’m not really in that process… I just get some new material from those guys (points again in the direction of the others), those genious guys, and then I say, could we do this like this, could we change that. So from the early demos to the finished products there are lots of changes. Basically it starts with Jonas writing the songs, and when he made enough material, and then he asks if we could go recording. After finishing the album we go in tour, and try not to get drunk, basically. I can’t eally answer it, that’s a question for those two.

Will you go on partying tonight?

Probably yes, thaoght we’re here since three O’clock this afetrnoon, but probably here and in the hotel. Where do you party?

Here, of course.

Well we’ve got so much Jagermeister and so much beer, so we must drink it, but not before the gig, only afterwards. So at five past 12 tonight I’m gonna start drinking:)

Your next show will be in Finland?

Yes, in two weeks, and after that we don’t have any shows. Just making music. Besides we’re gonna see Bloodbath, do you know it? Well iit’s not any good. 😛

We’re gonna see The 69 Eyes, are you?

I think, maybe. But I have to go and set my drums up first. When are they playing?

In a few minutes.

Erm.. are they from Finland?

Yes…the Helsinki Vamipres:)

Are you tired, or you are in a festival mood already?

Well I’ve benn awake all night, so not now…there’s too many people here.. I wanna hae a good forty-five minutes’ sleep, then I wanna play and get drunk eventually.

Then you’re in the best place, so good luck, and see you later at the concert!

Thanks, see you.

WEB: http://www.katatonia.com/

Kapcsolódó cikkek

KATATONIA – City Burial

Equimanthorn

Hot News: Katatonia – ‘Last Fair Day Gone Night’ 3LP Vinyl Set To Be Released 17th June

KMZ

Hot News: Katatonia – The new studio album from The swedish masters of dark & progressive rock/metal

KMZ

KATATONIA – The Great Cold Distance

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár