Interjúk

KerecsenSólyom Interjú

Sziasztok. Szerintem büszkék lehetünk rátok, hogy itthon egy ilyen kaliberű lemezt összehoztatok. Hogyan indultatok el, és hogyan jutottatok el a mostani zenei stílusotokhoz?

Szia! Köszönjük szépen! Bizony nem volt egyszerű dolgunk… ezért is tartott az album elkészítése 3 évig. De akkor kanyarodjunk vissza az induláshoz. Klasszikus zenekar alapítós sztori: ketten a régi gitárosunkkal, Kiss Marcival alapítottuk meg a zenekart, úgy 2004 körül. Eleinte 3-4 feldolgozás számot játszottunk, főként a jó öreg heavy metal stílus jegyében. Néhány kezdeti próba után azonban szétesett a zenekar és ketten maradtunk Marcival. Ekkor úgy döntöttünk, hogy elkezdünk saját számokat írni és a hagyományos zenekarosdi helyett, inkább ketten (vendégzenészek bevonásával) készítjük el az első albumunkat. Tehát kezdetben projektként működött a KerecsenSólyom. Marci hozta a nóták alapjait gitáron, én pedig próbáltam kitalálni a dalszerkezeteket és a hangszerelést, valamint a dalszövegeket. Ekkor készült az első demo anyagunk, ami tulajdonképpen az Aquileia Ostroma album számait tartalmazza, számítógépes verzióban. 2007-ben, amikor megnyertük a miskolci HangArt stúdió pályázatát, ezeket a demo számokat kezdtük életre kelteni. Ekkor került a képbe Szenti Árpád barátom, akit vendégdobosként hívtunk meg, később azonban állandó tag lett belőle, nagy-nagy szerencsénkre. Az egyik legfontosabb elképzelésem az volt, hogy a demo anyagon számítógéppel hangszerelt dalokat az albumon már mind eredeti hangszerrel valósítsuk meg. Tehát minél inkább eredeti, élő, autentikus hangzást és zenét szerettem volna létrehozni. Ezért hívtam meg egy tucatnyi vendégzenészt az albumra. Egyébként ez már nekem egy réges-régi elképzelésem, hogy a metal zenét igazi népi hangszerekkel egészítsem ki. (Ekkor még az Eluveitie és az Arkona is épp csak elindult és alig ismerte őket pár ember.) Szóval így készülgetett az album sok-sok vendégmuzsikussal, ami jól elnyújtotta a munkálatokat. De 2010-re végül csak sikerült befejeznünk életünk művét, és ez lett belőle, ami most az Aquileia Ostroma albumon hallható. A koncertképes zenekari felállás azonban csupán 2008 körül kezdett összejönni. Mivel elég komoly hozzáállású zenészeket kerestünk, kissé lassan sikerült összeszedni a bandát. Először a szólógitárosunk, Lőrincz Máté lett meg, később pedig Farkas Gabi basszeros és Tóth Bogi szintis. Ha jól emlékszem, legvégül bukkantunk rá Bertók Marcira, aki népi hangszerekkel erősíti a csapatot és végül az ő révén lett meg Dudaszeg Lackó, mivel mindenképpen hiányzott még 1 ritmusgitáros. Ezután még sok időt igényelt az album dalainak betanulása is, így csak 2009 őszétől kezdve koncertezik a zenekar. De azóta töretlenül zúzzuk METÁLT! 😀

2004-ben alakultatok, de még csak most jelent meg az első albumotok. Korábban adtatok már ki demót, vagy valamilyen hanghordozót? Ki milyen zenei múlttal rendelkezik?

Ez az első albumunk és az első kiadványunk is egyben. Korábban nem jelent meg semmilyen hanghordozónk. Demót nem akartunk kiadni, mert úgy gondoltam, hogy minek… inkább készítsük el normálisan, igényesen és csak akkor tárjuk a nyilvánosság elé. A zenei múlt tekintetében: Marci ekkoriban lett a kecskeméti Tritonus zenekar gitárosa, és nem sokkal később kezdte el megalapítani saját bandáját, a Keeper of Dreams-et is. Árpád rendelkezett a legnagyobb zene múlttal. Ő 2 Athame nagylemez és 2 Evil’s Tears demo elkészítésének a tapasztalatával jött hozzánk. Nekem pedig a KerecsenSólyom az első zenekarom, előtte nem zenéltem sehol. Úgyhogy vajmi kevés tapasztalattal, de annál nagyobb lelkesedéssel kezdtem el a népi metalt. Azóta az Evil’s Tears zenekarban lettem szintis. Az “újabb” tagok mind zenéltek már valahol korábban, úgyhogy mindenkinek volt némi tapasztalata. De alapvetően mindnyájunknak (Árpádot leszámítva) ez az első, ténylegesen komoly zenekara.

A Nail Recordsnál jelent meg az “Aquileia Ostroma” című lemez. Próbálkoztatok más kiadónál is, vagy őket teljesen megfelelőnek éreztétek?

Nem nagyon próbálkoztunk, mert így is rengeteget késlekedtünk a stúdiómunkálatok során és minél hamarabb szerettük volna már megjelentetni az anyagot. Eleinte tárgyaltam ugyan a Hungaryan Records kiadóval, de végül mégis a Hammer Music Nail Records verzió tűnt kedvezőbb választásnak. Persze motoszkált a fejünkben a külföldi kiadás gondolata is, sőt én még mindig agyalok rajta, de ebben a mai “válságos” helyzetben nem tudom, mennyi esély lenne rá… Mindenesetre hamarosan elkészítünk egy szép elektronikus sajtó csomagot és bepróbálkozunk vele néhány külföldi kiadónál. Veszteni valónk úgysincs, legfeljebb csak a következő albumunkat adják majd ki világszerte. 😀

A zenétek leginkább, epikus, szimfonikus, magyar népzenei elemekkel megtámogatva. Külföldön talán ezzel lehetne rajongókat szerezni, mert a magyarságra jellemző dallamokat, máshol nem nagyon hallani a zenékben. Külföldre próbáltok promotálni nagyobb médiáknak, vagy megelégedtek az itthoni kisebb publikációval?

Amennyire csak lehet, a magyar népzenére szeretném alapozni a zenénket, mert ilyet még – a Dalriadán és a Virrasztók zenekaron kívül – senki nem csinált azelőtt (legalábbis metal zene formájában). Ebben óriási lehetőségeket és rengeteg új zenei megoldást érzek, és ez is motivál. Szeretnék még nagyon sok különleges népi hangszert megszólaltatni a zenénkben, és minél változatosabb hangszerelésekkel és hangulatokkal kísérletezni. Ahogyan fentebb is említettem, szeretnénk majd külföld felé is terjeszkedni, már amennyire lehet, amennyire tudunk. Össze fogunk állítani egy szép kis elektronikus sajtócsomagot (ami minden lényeges infót tartalmazni fog a zenekarról), és azzal szeretnék majd megkeresni külföldi kiadókat és fesztiválokat, hátha összejön valami. Azt hiszem sokkal többet nem is tudunk tenni. Nyilván fel lehet tenni az albumot a nagy nemzetközi digitális terjesztő oldalakra, de vajon ki az, aki fizet mp3 számokért, amikor azt ingyen is le tudja tölteni?

Mióta foglalkoztat ennyire az ősi hun mondavilág? Miért éppen ezeket választottátok zenei mondanivalónak?

A mondavilág iránti érdeklődésem már régi időkből ered. Egészen kicsi koromban édesapám sokszor magyar mondákat olvasott esti mesének, és már akkor is tetszettek ezek a történetek. Aztán készültek az első KerecsenSólyom számok, és a zene olyan epikus hangulatúra sikerült. Nekem pedig volt egy elképzelésem, hogy mindenképpen valami koncept világot kellene kitalálni, ami a zenénket és az egész zenekart jellegzetessé, egyedivé teszi. Ekkor egyből eszembe jutott, hogy ehhez a népi metalos zenei világhoz tökéletesen passzolna a hun-magyar mondavilág. Régóta megvolt már Komjáthy István Mondák könyve című műve, amit olvasgatva rövidesen kialakultak a dalok szövegei. Ráadásul a számok többnyire jó harcias hangulatúra sikerültek, így ehhez méltóan egy-egy nagy csata történetét választottam ki a mondavilágból. Tehát az album 5 száma a Mondák könyve 5 nagy fejezetének 1-1 történetéből táplálkozik, és (közvetve vagy közvetlenül) mind 1-1 nagy csatát jelenít meg.

A vendégzenészek névsorát végigolvasva rögtön látni, hogy nagyon sokan jelen voltak a felvételek során; talán ennyien még soha, sehol :). Hogyan jött össze ez a hatalmas csapat? Mindenki nagy rajongója az ősi világnak és rögtön visszakacsintott :)?

A vendégek egy részét már ismertem korábbról is és ezért kerestem meg őket. A másik részüket pedig ismeretlenként kerestem meg, elmondtam, hogy miről lenne szó és ők is készségesen vállalták a felkérést. Ez a nagy csapat pedig úgy jött össze, hogy bennem már a demo elkészítése során kialakult a konkrét elképzelés, hogy milyen hangszereket szeretnék a dalokban megszólaltatni. Csak annyit kellett tennem, hogy be kellett szervezni a megfelelő zenészeket. Az biztos, hogy nem sok példa van ilyen “zenei vállalkozásra”, főként hazánkban. De nekem tetszett az egész munkafolyamat és természetesen a végeredménnyel is egészen elégedett vagyok. Úgyhogy egész biztos, hogy a jövőben is sok vendégzenészt fogunk meghívni az új albumainkra.

Ki a fő dalszerző? Hogyan munkáljátok ki és állítjátok össze a “csataszólókat”?

Az interjú elején már ejtettem róla néhány szót, de most bővebben is kifejtem. Az Aquileia Ostroma album nótáit Kiss Marcival közösen írtuk 2004 és 2007 között. Marci hozta a gitártémákat, én pedig kitaláltam a dalok felépítését, valamint megálmodtam a hangszerelést és számítógép (Guitar Pro és Reason 3) segítségével mindent szépen össze is raktam. Végülis ennek eredményeképpen jött létre az Aquileia Ostroma demo, aminek csak az volt a lényege, hogy majd a stúdióban már mindent tudjunk és csak a felvételekre kelljen koncentrálni. Amúgy az összes vendégzenész kottáját is én készítettem el, ami azért nem kis munka volt, valamint a vendégek leszervezését is én intéztem. Igazából ennyi az egész. Most visszagondolva, nem is értem, mi tartott ezen 3 évig… ennyi idő alatt legalább 2 vagy 3 albumot kellett volna már kiadni. 😀 Aztán Marci távozása után egyedül kezdtem hozzá a 2. nagylemez dalainak megírásához. Szerencsére azért az “új” tagok között is vannak kreatívabbak, pl. Bogi, Gabi és Lackó is hoztak már komplett számot, de a többieknek is vannak témáik… úgyhogy 1 albumnyi anyag már biztosan van. De folyamatosan jönnek az új ötletek és új számok is születnek, úgyhogy a 2. albumra a legjobbakat fogjuk kiválogatni.

Lehet, nem tartja mindenki fontosnak, de szerintem nagyon jól tettétek, hogy készítettek egy klipet az “A Hősök Mulató Mezeje” című dalra, még ha saját magatok is kreáltátok. Mit kell tudnunk erről a felvételről?

Úgy gondolom, vitathatatlanul fontos egy zenekar életében, hogy legyen videoklip. Főként a mai modern világban, amikor az emberek nagy része a youtube-on és a myspace-en keresi és hallgatja az új zenéket. Egy ilyen videó garantáltan sokkal több emberhez jut el, mint egy sima mp3 zeneszám, nem beszélve a cd lemezről. Úgyhogy ha a zenekarnak az a célja, hogy jó zenét írjon és azt minél több emberrel megismertesse, akkor elmaradhatatlan a videoklip. Hiszen nézd csak meg a youtube-on sokszor csupán képekből csinálnak “videót” az emberek a kedvenc zeneszámaiknak. Tulajdonképpen, mi is ezt csináltuk, a tőlünk telhető maximális profizmussal. Ezért is készült majdnem fél évig a klip. A rendező és az operatőr Medvigy Borbála volt, aki friss diplomás filmes szakember. Az utómunkákat pedig én végeztem (ez a másik oka a fél éves munkafolyamatnak :D). Igazából egy sima, egyszerű zenekaros/történetes klipet szerettünk volna, nulla forintos költségvetésből, de olyan profin megcsinálva, amennyire csak tudjuk. Nyilván nem versenyezhetünk a nagy zenekarok milliós költségvetésű klipjeivel, nem is ez volt a célunk. De azt hiszem, hogy magunkhoz mérten, sikerült elég igényesre elkészíteni. Egy induló zenekar első klipjének tökéletes! 🙂

A Metalfest fesztiválon milyenek voltak a visszajelzések? Meghozta a várt sikert számotokra? Mit vártok a IX. Székelyföldi Rockmaratontól?

A Metalfest nagyon jó volt! Ahhoz képest, hogy a tehetségkutató színpadon léptünk fel, nagyon sokan megnéztek minket, meg is voltam lepődve, amikor felmentem a színpadra és láttam, hogy háromnegyedig tele van a csarnok. Ráadásul még aktívak is voltak az emberek, akkora “hejjegés” volt, hogy csak néztem 😀 Azt hiszem elég jó kis népszerűsítő koncert volt, egész biztosan sokan megismerték a zenénket. A Székelyföldi Rockmaraton pedig szinte még jobb volt! Igaz, hogy sokkal kevesebben voltak a koncertünkön, mint a Metalfest-en, de így is azt mondta a színpadmester, hogy ebben az időben (15 órás kezdéssel) még senkit sem néztek meg ennyien 😀 Viszont a székelyföldi bulinak óriási hangulata volt! A hangzásunk most volt a legjobb életünkben és mi is egészen kezdünk belejönni a zúzásba. 😀 Egyébként pedig azért is óriási élmény volt számunkra ez a kis “turné”, mert nagyon király zenekarokkal utazhattunk/játszhattunk együtt: Alcohol, Virrasztók, Tűzmadár, Morpheus, Avatar, Dalriada, Korpiklaani és Nevergreen…

Mindig büszkék leszünk régi dicső múltunkra, és mindig jól esik újra, újabb csapatot hallani, aki ezt a fajta stílust részesíti előnyben idehaza. Nagyon sok sikert kívánok és remélem még sokat hallunk felőletek!

Köszönjük szépen és köszönjük az interjút is! Mi biztosan megyünk tovább az Aquileia Ostroma albumon kitaposott kis ösvényünkön és remélhetőleg jövőre új albummal kedveskedhetünk mindenkinek! 🙂

Hajrá Kronos Mortus!

Baráti üdv:
Alkonyat / KerecsenSólyom
A KERECSEN VEZESSEN A HARCBAN!

WEB: https://www.facebook.com/kerecsensolyom

Kapcsolódó cikkek

SamhainFest Hungary 2012 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

KerecsenSólyom hírek

KMZ

Folk-Rock-Maraton 2012 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Niburta születésnapi koncert – Koncertbeszámoló

ST. Toma

KERECSENSÓLYOM – Aquileia Ostroma

Black_wizard

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z