Interjúk

Kill With Hate Interjú

Krisztián, kezdjük egy kis múltidézéssel. Mikor, hogyan kerültél bele az undergroundba? Rögtön a death metallal kezdtél vagy szép fokozatosan jutottál el odáig?

1995-ben kezdtem, a Disapproval nevű bandában, ez olyan Death/Grind muzsika volt. Mivel gyerekkorom óta ezek a stílusok a kedvencek, egyértelmű volt, hogy ezt szeretném csinálni, és ez nem fog változni, mindig is kitartottam, az extrém zenei stílusok mellett.

Mit jut eszedbe, ha azt mondom, hogy: Life Discussion, Necrotomy, Subject, Extreme Deformity, Parasite Crowd, Corpus Albicans, Cultic Pulp stb.?

Az hogy hiányzik a felsorolásból az Intense Agonizing;) Viccet félretéve, ami eszembe jut, az az, hogy milyen sok, nagyon fasza zenekar volt itthon, és most ezek közül már egy sem aktív. Valahogy más volt a hangulat az Underground-ban annak idején, nagyobb volt az érdeklődés. Rengeteg ember eltűnt akikkel én is jártam ezekre a koncertekre, sokan feladták a küzdelmet, és sajnos sokat változtak az emberek is. Ha ezekre a bandákra rákérdeznél, mondjuk egy Underground bulin a lyuk-ban, nem biztos hogy vágni fogják, (maximum a mi korosztályunk), és ez gáz, mert szerintem, nem csak a Tormentort kellene ismerni a régi bandák közül.

Legelőször a Dawn Of Misery-ben bukkantál fel, milyen emlékeket őrzöl azokból az időkből? Vállalod manapság is a Suffer In Silence demót?

Persze hogy vállalom! Nagyon szerettem azt az időszakot, és mindig szívesen emlékszem vissza rá. Öt teljesen más zenei stílusból érkezett arc, összedobta amit szeret, és ennek nagyon is fasza végeredménye lett szerintem, és ahogy láttuk, más szerint is.  Nem is volt nagyon, aki ezt a zenét, ebben a formában játszotta volna. Hiányoznak azok a jó hangulatú bulik. Sosem görcsöltünk igazán semmin, de ez sajnos, a demó felvétel után megváltozott. Jöttek a problémák, és egyszer csak már múlt időben beszélhettünk a bandáról. Igazából ha lenne lehetőség, ugyanazokkal az emberekkel újra összeállni, és folytatni ott ahol akkor abbahagytuk, biztos nem gondolkodnék, már csak a nosztalgia miatt is.

Tagja voltál az Eibonnak és a Sin Of Kainnek is, hogyan foglalnád össze az ezen zenekarokban eltöltött időt? A Sin Of Kain létezik még?

Az Eibonnal sajnos nem jutottam el oda, hogy koncertezzek velük. Lassan tudtunk csak haladni a folyamatos tag keresgélés miatt, és ez nekem nem jött be. Szerettem volna már pörögni, színpadra állni, és akkor kerestek meg a későbbi Kain tagok, hogy énekeljek fel nekik egy demót, én mentem, és ott is ragadtam. Voltak kezdeti nehézségek, de azokat kíméletlenül elhárítottuk, és elég komolyan beindultunk, nagyon sok bulit nyomtunk, közben a hiányzó zenészek is csatlakoztak, és ez így ment szépen. Véleményem szerint, akkor kezdődtek a bajok, amikor kirúgtuk a bőgősünket, de nem azért, mert a helyére érkező Havancsák Gyula nem lett volna jó, hanem azért mert onnantól kezdve, hogy megtörtük az eredeti felállást, már gyakorlatilag bárkit kilehetett rúgni, és ez meg is történt. Folyamatosan mindenki a kurva hibákat kereste a másikban, úgy viselkedett mindenki, mint a tini picsák, csak a sírás ment, meg az egymásra mutogatás. Sokan kérdezgetik, hogy lesz e Kain, sajnos én azt mondom hogy hiába állnánk össze, ezek a problémák nem változnának, mert mindenki a kicsinyes problémáival lenne elfoglalva, meg a másik basztatásával. Olyan egók voltak abban a bandában (beleértve sajnos engem is, de nem én voltam a legrosszabb) hogy ez nem menne hosszú távon, az meg, hogy másokkal csináljam, az teljesen kizárt. Úgyhogy lassan én is pontot teszek a történet végére, ahogy a többiek, nagyon szimpatikusan, ezt már meg is tették.

Mikor és hogyan kerültél a Kill With Hate-be? Rajtad kívül mást is megkeresett Khrul az énekesi poszt betöltésére vagy egyből rád esett a választása?

Most már két éve tagja vagyok a bandának, és ha jól tudom, amikor úgy döntöttek, hogy kell nekik egy frontember, akkor Khrul rögtön engem keresett meg. Aminek persze nagyon örültem, mert a Kain miatt felgyülemlett indulatokat, végre levezethettem valahol. Ráadásul ugye, szeretem ezt a fajta Death Metal-t, és egyébként is durvább zene felé akartam mozdulni. A Sin of Kain tagjai közül csak hárman foglalkozunk extrém muzsikával, a többiek inkább progresszív zenét játszanak.

 

Minthogy a zenekar többi tagja más formációkban is érdekelt, ez nem zavarja a KWH zökkenőmentes működését? Összeegyeztethető a többi csapat programjával, időbeosztásával stb.?

Ez nálunk sosem okozott problémát, szerencsére jó előre tudja mindenki, hogy mikor vannak a fellépések. Így nem nagyon ütközhet semmi, inkább a sulis dolgok szoktak esetleg beleszólni a dolgokba, de azok is megoldhatóak.

Csatlakozásoddal indultak meg a komolyabb koncertek illetve a nóták írása, mennyire folytál bele a dalszerzésbe? Mennyi próbáltok egy héten?

Általában csak akkor szólok bele a dolgokba, ha valami nagyon nem tetszik, vagy esetleg egy témát többször kéne eljátszani, a szövegek miatt, vagy ha a dobbal kapcsolatban van valami ötletem, ha ezek beválnak, akkor maradnak is. Átlagosan két-három próba van egy héten.

A szövegekért kizárólag Khrul felel?

Igen, így maradt ő a zenekar hatodik tagja. Nagyon jó érzéke a szövegíráshoz, tetszik a stílusa, és illik is a Kill-hez.

2008 végén egy olcsó stúdiós demót vettetek fel, ami nem érte el a vállalható szintet, mi volt a probléma a felvétellel? Mely dalok szerepeltek rajta?
2009 közepén álltatok neki az Evolution Of The Beast felvételének, a cím mire utal? Milyen témákat járnak körbe a szövegek?

Azért nem sikerült az a demó, mert a többiek nem hallgattak rám, és elsiették a felvételeket. Nagyon kellett már egy anyag, mert sok buli volt akkoriban, és hülyén nézett ki, hogy még egy demónk sincsen. Ha jól emlékszem, akkor négy dal szerepelt rajta, és mind a négy rajta van a mostani Ep-n. A mostani anyagnak, tavaly ősszel álltunk neki, de sajnos megint voltak apróbb problémák, amik nehezítették a munkánkat. A Kill With Hate szövegkoncepciója a death metal hagyományos, helyenként már-már vicces, nyers, morbid, abszurd brutalitása keresztezve az értelmes, magvas gondolatokkal. Jelen esetben egy beteg, pszihopata gyilkos, Josef Firtzl esetén keresztül, némi életrajzi utánajárással s erre való utalásokkal, vannak megvilágítva általánosan. Azok a szociális, lelki és érzelmi folyamatok, amik egy ilyen ember kialakulásához, tetteihez vezethetnek, ki-kitekintve nagyobb mértékekben is, valamint betekintés az áldozati elmébe, hogy milyen őrült önszuggesztióval lehet csak képes elviselni a borzalmakat. Az ostoba élvezkedés vagy okoskodás helyett sokkal fontosabb oldalról próbálunk közelíteni: az ok-okozati összefüggések feltárásával megérte(t)ni s így felismerni és megelőzni a szörnyű eseményeket.
Néhány mondatban:
– A rém evolúciója (Evolution of the Beast): az anyai szeretet fontossága, hiányának súlyossága.
– Gyűlöletben élni (Living in Hate): fentiek következménye: torzulás, őrület – de nem szabad hagyni hogy egy másik ember megnyomorítson, ki kell törni a hatása alól!
– Gyilkolás szerte a földön (Killing Worldwide): hogy komolyan vegyük a dolgokat, egy kis ízelítő a nagyvilágból; sose higgyük azt, hogy valami velünk nem történhet meg!
– Anál-angyal (Anal Angel): az őrült elme mindig megmagyarázza, hogy ő tulajdonképpen jót akar, s ezzel elbújik saját maga elől, a szerencsétlen áldozat pedig elképesztő választások elé kényszerül a túlélése érdekében.
– Családi összetartás (Family): a szégyen okozta titkolózás, összetartás a legostobább és legostorozandóbb dolgok egyike!
– Kihűlt világ (Cold World): a beteg lélek érzéketlenül romantikus világképe, s egyben a globális közömbösségé.

Mindenképpen Ep-ben gondolkodtatok?

– Igazából csak egy odabaszós anyagot szerettünk volna, ami sikerült is. Csak később találtuk ki, hogy az Ep jobban hangzik a demónál.

A keverési munkákat Khrul végezte, aki úgy döntött, hogy elhagyja a zenekart mint dobos, de mint szövegíró továbbra is segíti a zenekart, több területen is, ennek mi volt az oka? Nem jutott elég ideje a KWH-re?

Igazából, csak elege lett egy kicsit abból, hogy öt ember, öt féle dolgot akar, meg aki ismeri tudja, hogy nem nagyon tud a seggén maradni. Mindig alkotnia kell, de nálunk, nem tudta már a zenei ötleteit elfogadtatni, de szerencsére azért félig meddig a csapat tagja, és nagyon sok mindenben segít, a szövegek megírása mellett.

Khrul helyére Turcsák Bence érkezett a Limb For A Limb és Dance Like Travolta zenekarokból, szerinted személyében megtaláltátok Khrul legideálisabb helyettesét? Nehéz egyáltalán idehaza elkötelezett, fanatikus zenészt találni?

Nagyon nehéz olyan embert találni, aki amellett hogy jó zenész, még fanatikusa is legyen a stílusnak, de szerencsére nekünk sikerült. Az eddigi tapasztalatok szerint, minden szinten megállja a helyét, és remélem sokáig fogunk együtt dolgozni.

A keverési munkák megtorpantak, de végül 2010 elején Ákos elvégezte a szükséges utolsó simításokat, elégedettek vagytok mindannyian a végeredménnyel?

Igen, teljes mértékben elégedettek vagyunk, szerintem bemutatkozó anyagnak tökéletesen megállja a helyét, és az eddigi nagyon pozitív kritikák és visszajelzések is ezt mutatják.

Megpróbáltok külföld felé is nyitni az Ep-vel?

Mindenképpen, próbálkozni kell, még akkor is, ha most sokkal nehezebb a helyzet. Nagy szerencse kell ahhoz, hogy találjunk egy kiadót, nem is nagyon szoktunk álmodozni ilyesmiről, ahova csak lehet eljutatjuk az anyagot, és ha valaki lát benne fantáziát, akkor hajrá:)

Jelen felállás 2010. április ötödikén debütált a Sanatorium zenekar társaságában, hogyan sült el az a koncert? Vette a közönség a lapot?

Sajnos felemásra sikeredett az a buli, szép kis tömeg jött össze, de valahogy sikerült úgy alakulnia a dolgoknak, hogy elég későn kerültünk színpadra, és már alig egy tucat embernek játszottunk, de így is nagyon jó volt a hangulat, és a közönség is lelkes volt. Azóta volt egy komolyabb bulink, a Gorezone fesztiválon, ahol a Gutted zenekar helyett játszottunk, Sanyi sajnálatos egészségügyi problémája miatt, teljesen megtelt a kisterem, és nagyon durva bulit toltunk, a közönség is vette a lapot, úgyhogy elmondhatom, hogy az eddigi legjobb hangulatú koncertünk volt. Ilyen bulikon érdemes játszani, remélem sok ilyenben lesz még részünk.

Vannak-e már friss nótáitok? Mikorra várható a következő KWH anyag? Jövőbeni terveitek?

Most éppen keményen készülünk, egy kicsit más közönségnek bemutatkozni, a Job for a Cowboy előtt fogunk játszani. Közben persze folyamatosan írjuk az új nótákat, szeretnénk, ha az év vége felé elkezdhetnénk stúdiózni, és felvehetnénk az első lemezünket, úgyhogy nem unatkozunk:)

Krisztinán, köszönöm szépen az interjút, további sok sikert kívánok!

Én is köszönöm az interjút, és a lehetőséget.

WEB: http://www.myspace.com/killwithhateband

Kapcsolódó cikkek

Megjelent a Beneath The Void első nagylemeze “…Into The Oblivion” címmel

KMZ

Prime-kategóriás death metal esemény a Dürer Kertben – Dead Congregation (GRE), Kill With Hate, Purulent Rites, Nadir

KMZ

December 19-én egy színpadon kaszabol a Kill With Hate, Krampüs, Omega Diatribe, Drow, Gore Thrower, The Wedding At The Slaughterhouse

KMZ

Kill With Hate – Már meghallgathatod az új kislemezt!

KMZ

Kill With Hate – 3 év után új anyag!

KMZ

Lock Up, Sin Of God, Kill With Hate, Another Way – Koncertbeszámoló

SteveShield

Kill With Hate nemzetközi lemezmegjelenés

KMZ

Kill With Hate, Moratorium, Whitebacon, Omega Diatribe – Koncertbeszámoló

SteveShield

Kill With Hate a PRC Music-nál

KMZ

Kill With Hate a Terrorizer magazin CD mellékletén szerepel

KMZ

Kill With Hate Interjú

Dr. Feelgood

KILL WITH HATE – Voices Of Obliteration

SteveShield

Kill With Hate – Megjelenik az első nagylemez!

KMZ

Kill With Hate hír

KMZ

Cannibal Corpse, Aborted, Kill With Hate – Koncertbeszámoló

SteveShield

Cannibal Corpse koncert Budapesten

KMZ

Kill With Hate – Szeptemberben nagylemez

KMZ

As I Lay Dying, Job For a Cowboy, Kill With Hate, Unsent Letters – Koncertbeszámoló

Gwanath

KILL WITH HATE – Evolution Of The Beast EP

Dr. Feelgood

Vital Remains, Order Of Ennead, Tribulation, Kill With Hate – Koncertbeszámoló

Jillian

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z