Interjúk

Korog Interjú

A Korog zenekar már réges-régen jelen van a honi underground életben. Egy kisebb szünet után, egy új albummal jelentkezett, ami igazi mumusa lehet mindenkinek.

Az új anyag lényegi mondanivalóját, ha össze tudnátok egyetlen mondatban foglalni, mi lenne az?

A szöveg mondandóját egyetlen szóban is össze tudtuk foglalni: Mumus. Ha mondatba akarnánk foglalni, talán így hangzana: Félelmek és borzalmak kezelhetővé tétele a rock’n’roll eszközeivel.

A hangzás sokkal konkrétabb, letisztultabb az új lemezen, a dallamvilág is markánsabban van jelen. Mennyire tudatos ez a kiforrottság?

Teljes mértékben tudatos a dolog. Eleve úgy álltunk hozzá a munkához a stúdióban, hogy az előző lemezhez képest egy nyersebb dolgot akarunk összehozni. Sőt, már a dalok születése idején is ez volt a koncepció. Az előző lemezt mindenki egy kicsit túljátszottnak érezte, ami miatt itt-ott ellágyult. Most egy feszesebb, egyértelműbb dolgot akartunk. Olyat, amit élőben is pont úgy elő tudunk adni. Ami persze erős túlzás, mert úgysem tudjuk.

Mennyit dolgoztatok az új számokon, van e olyan dal, ami nem került fel a korongra, és ha igen, akkor miért?

Hogy mennyit? Hát időben ugye sokat. 2004 közepén már két dal megvolt a 10 számos lemezből. Persze effektív időt nézve, lehet hogy nem ennyire katasztrófális a helyzet. Csak drámai. Krisztiánnak volt egy száma, amit még 2004 őszén fel is demóztunk, de az ő kiszállásával ez a szám a sűlyesztőbe került. Kár, mert jó volt, de valahogy nélküle már nem állt össze. Mivel rettentő lassan dolgozunk, így minden hang, amit sikerül összeilleszteni lemezre került.

Miért Mumus az új anyag címe, és a borító mennyire kapcsolódik ehhez szervesen?

Mint minden zenekarnál, nálunk is keringenek a jobbnál jobb lemezcímek. Aztán amikor tényleg kell egy cím, akkor elnémulunk. A Mumust konkrétan én dobtam be, és nem hittem, hogy a többieknek tetszeni fog. De valahogy mégis megragadt. Tudjuk, hogy idétlen dolog magyar címet adni egy angol nyelvű lemeznek, de nekünk ez itt most passzolt. A borító meg olyan, mint a klip. Szenvedés kitalálni valami jót, csak sajnos a borító kötelező. Volt egy-két merész ötletünk, de tudtuk, hogy a megvalósításhoz vagy lusták vagy csorók vagyunk. Már a felvételek elején volt egy egészen jó kommersz borítótervünk, de végül azt nem kaptuk meg az alkotótól. Aztán mikor már kezdett ránk égni a borító kérdés, akkor Sebi egyik barátja bevállalta a dolgot. És kb. még aznap előállt az alapötlettel, ami a zenekar nagy részének tetszett is azonnal. Hogy mennyire szerves a kapcsolat? Hát egy anyagtalan lénynél, mint a mumus ez elég meredek kérdés, haha.

Mennyire része a hétköznapjaitoknak a zene, mennyire fontos az, hogy alkossatok, hogy kifejezzétek magatokat?

Erre a kérdésre csak a magam nevében tudok válaszolni. Összehasonlítva a tíz évvel ezelőtti zenehallgatási szokásaimat a maival szánalmasan kispolgári apuka lettem. Akkoriban napi négy órát aktív zenehallgatással töltöttem. Ültem a hifi előtt kezembel a CD tokkal és figyeltem a zenére. A hifi cuccom vagy három éve bedöglött. A monitor hangszóróján meg a kocsiban hallgatom az mp3-akat. Kabaré. De ettől még fontos a zene. Csak valahogy megváltozott a viszonyom hozzá. Már nem akarok mindent feltétlen meghallgatni és nem hajszolom a minőségi hifi hangzást eszelősen. Inkább élvezem nyugisan a zenéket és örülök, hogy nekem lehetőségem van meghallgatni ezeket az alkotásokat.
Másik dolog az alkotás. Én nem játszok hangszeren, ha csak nem matchboxot tologatok a zongora tetején a kölkeimmel. Egyszer megpróbáltam kiszállni és letenni a mikrofont. Nem ment. Valahogy ez a mikrofonba hörgés dolog olyannyira az életem részévé vált, hogy csak akkor tűnik fel milyen fontos, mikor kimarad egy hónap proba nélkül. Akkor viszketni kezd.
A Korogban amúgy általános, hogy nem nagyon szeretjük játszani a már kész dolgokat. Tudjuk, hogy kell gyakorolni, mert koncerten megy majd a bénázás, de nehezen vesszük rá magunkat. Sokkal jobban izgat mindenkit az alkotás. Nem mintha az kevesebb görcsöléssel menne. Nekem pedig főleg ez a meggyőződésem. Egy underground metal zenekar írja a számokat, vegye fel és ha tud menjen turnézni. A feldolgozósdi meg a régi számok erőltetése sohasem volt a stílusom. Ha rajtam múlna amint összeállna egy új kupac dal én erről a lemezről sem tolnék többé semmit élőben. Kint voltunk nézőként a Brutal Assaulton cseheknél. Ott jöttem rá, mennyire unom azokat a zenekarokat, akik a múltjukból élnek. Pedig lemezen istenítem őket. De egy Carcass-t vagy Sodom-ot, ami tizenévvel ezelőtti számait tolja, a General Surgery vagy a Jig Ai sikerre éhes programja nálam simán letarolt.

Milyen bandák voltak rátok hatással, mi az ami bármikor, bárhol jöhet?

Khm. Hatással? Mi nincs az emberre hatással? Van erre a kérdésre jó válasz? Aligha hiszem. 15 éve azt hittem az Iron Maiden-nél sohasem lesz jobb metal zenekar, és azt a világ végeztéig tudnám hallgatni. Most még csak eszembe sem jut, hogy elmenjek a koncertjükre. 10 éve azt hittem a death metal a legjobb műfaj. Na jó, ezt most is így gondolom, de már kicsit árnyaltabban. De 10 éve még 10 lemezből 9 death volt amit hallgattam. Ma 10-ből egy. Mert a többi grind, haha. 5 éve a Korog még nekem is az érthetetlenség volt, ma viszont nehezen tudnék a Korognál letisztultabb zenét mondani. Ma például egész délelőtt Cock and ball Torture-t hallgattam, most meg másodszor pörög körbe Ritchie Balckmore. De ha feltétlen szeretnék megnevezni egy metal zenekart, aminek bármely szerzeménye mindig örömmel tölt el, az … mondjuk a My Dying Bride.

Visszanézve az eddigi munkákra, mennyire vagytok elégedettek az új lemezzel? Hogy érzitek- előrelépés ez a korong, vagy szinten maradtatok, de letisztultabb játékot prezentáltok?

Mit jelent elégedettnek lenni? Az, hogy egyáltalán összejött engem már elégedetté tesz. Persze még több stúdió idő, még több gyakorlás, még több producer, még több cukor esetén lehet jobb lett volna. Vagy ha két héttel később csináljuk akkor is lehet más lenne. Ez most ilyen. Egy Korog forma hobbi zenekarnál előrelépést keresni nincs is értelme. 4 év alatt tíz szerzemény született. Közben két tag kicserélődött az előző lemezhez képest. Annyira azért már rutinos mindenki, hogy ne csak úgy valamit összehozzunk. Tudtuk mit akarunk, tudtuk, hogy letisztultabb dolgot akarunk. Aztán nekiveselkedtünk és összehoztuk amire a keretek között lehetőség volt. Én ezen a Korog lemezen szerepelek először, szóval a korábbi lemezfelvételekhez nincs összehasonlítási alapom. Azt hiszem az lett a végeredmény amit akartunk, vagy legalábbis azt a minimumot megüti, amit elvártunk.

Mennyit játszottatok mostanában? Hol voltatok utoljára és készültök e valahová?

Semennyit. Nulla. Zéró. Az, hogy hol voltunk legutóbb nekem nem is rémlik. Készülni persze mindig készülünk, de hát hiába a jó szándék, ha mindig közbejön valami. Ha más nem, akkor a lustaság.

Melyik két bandával lépnétek fel szívesen?

Valami két jó kutyaütővel, hogy mindenképpen mi nyerjünk! Hazai bandát nem mondanék. Meg külföldit sem. Végülis tökmindegy. A meghatározhatatlan stílus egyik előnye, hogy szinte bárkivel összepároztatható. Simán nyomhatjuk blekk meg desz zenekarokkal, de egy csak kicsit is torzított-üvöltős metál mellett se lennénk feltűnőek. Na jó, hogy mégis mondjak nevet. Én egy Gorefest, Totenmond, Korog turnét simán el tudnék képzelni. Kopp.

Mi a véleményetek a honi underground színtér helyzetéről mind a szervezőket, mind a bandákat értve ez alatt?

Ezt a kérdést igazán nem szeretem. Mindig előjön, és mindig valami ordenáre közhelyet kell válaszoljunk. Egyszerűen nincs rálátásunk. Aki meg talán én még úgy ahogy tartunk némi kapcsoltatot más metal zenekarokkal, de az is kb. egy-két közös sörözésben kifullad. És ez nem nagyképűség vagy tudatos ködösítés, ilyenek vagyunk. Nekem tetszene az underground kavarós élet is, de nem úgy alakítottam a dolgaim. És nem is cserelném már fel.

Az hogy elmaradt a világvége már megint, mennyiben nem érdekel titeket?

Keményen megszenvedtük. Mi ebből élünk. Mondhatni a Nagy Vilgágvége Projekt szerves részei vagyunk. Személyekre bontva a veszteségek:
– Dávid: Se egy fotót nem tudott elkattintani se egy kocka filmet nem tudott leforgatni a Nagy Égésről. Ez komoly szakmai és anyagi hátrány. Kénytelen a TOILETT-RAID-5-nél maradni sajnos.
– Sebi: Offline maradt a vilagvege.swf. Pedig micsoda kódok és design volt.
– Eki: Na mondjuk ő örül a dolognak. Se tüntetés se szobor állítás. Még a Püspök Úrral sem kellett a közvetlen forró dróton értekezni.
– Gábor: Egy majdnem tökéletesen megkomponált gitárszóló már örökre a fiókban marad.
– MKA: VIP jegyem volt az első sorba korlátlan fogyasztással a backstage büfében. Meg vettem egy új kalapot is.

WEB: http://www.korog.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek