Interjúk

Kötelező Közhelyek Interjú

A Kötelező közhelyek egy 5 éves zenekar. Ki gondolta volna, még sosem hallhattunk róluk, ám aktívan nyomulnak már egy jó ideje. Sok koncertet tudhatnak a hátuk mögött. Viccesnek képzelik magukat, van nekik egy albumuk, nemrég jött ki egy homevideós klippecskéjük, amit már a Viva Tv is nyomat éjjel – nappal. Kikérdeztem a basszeros énekes srácot, akit Bandinak hívnak, s 20 éves, hosszú haja van, kecskeszakálla is van neki néha…és DAGADT.

Hello ! Kösz az intit. Szerintem elég gáz, hogy, mint én zenekartag kérdezlek ki, de senki nem hajlandó velünk intit készíteni. Vajon miért ? Na de innentől csak hivatalosan apukám… Miért ez a név kellett a zenekarnak ?

Nos… rengeteg név forgott akkor, és ez volt az akkori legjobb. Voltunk Gépgyár is pl, sőt Csabi / a zenekar barátja, szerk. / egy ideig nyomta nekünk az Urbanizált Panel Patkányokat is. Végülis az ő unokatesója dobta fel az ötletet, nekik tetszett, és később én is megbarátkoztam vele. Most már kifejezetten tetszik.

Sok tagcsere volt nálatok az évek során ?

Mihez képest? Volt már 1-2 énekesünk, egy két dobosunk, és egy két gitárosunk. De mindenki legalább egy évet lehúzott a zenekarban, uh nem mondanám sűrűnek.

Hol vettétek fel az első albumot ?

Ha a demónkra gondolsz, azt valahol Budán, egy Demó stúdiónak nevezett átalakított kutyakennelben. Ez nem vicc, tényleg az volt! Ha az albumunkra gondolsz, akkor azt a DMS stúdióban vettük fel, azóta is ott dolgozunk. Hekker Mátéval elég jól kijövünk, jó vele dolgozni, kreatív. Csak jobban szeretne minket, ha pontosabban zenélnénk, 😀

Nemsokára megjelenik egy Ep a bandától. Mit kell tudni róla. Hány szám lesz rajta illetve mik a célotok a cuccal ?

5 szám lesz rajta. 2 a Mer’ Akarod albumról, kicsit megfúvósítva, kettő új szám, illetve egy átdolgozás egy nagyon régi pécsi gengszter rap bandától. A célunk, az, hogy jöjjön ki új anyagunk, mert 2004 óta nem voltunk stúdióban. :D. Illetve, hogy mindenki észleje rajtunk a stílusformálódást. Most már fúvósokkal játszunk, 2 énekes van a bandában, akik akár szavanként váltják egymást a dalokban. Szerintünk nem lesz rossz!

Sokat koncertező banda vagytok ?

Egyre többet! 😉 szerencsére!

Szerinted melyik volt eddig a legjobb bulitok ?

Komolyan nem tudom. Van sok amire szívesen emlékszem, van sok amire nem szívesen. Amelyikek jók voltak, azok is mindig mástól voltak jobbak. Kecskeméten, óriási rakkendroll volt. Odajött egy csaj, aki belenyúlt a számba, és egész este az ujját nyalogatta. Volt Szekszárd, ahol legalább 200 ember bulizott ránk. Volt a Lapátos söröző, ahol egyik totál részeg gyerek egy szál faszban rohangált, majd egy talált kitűzőt átdöfött a fitymáján…

Van mondanivalója a számaitoknak ? Mikről szólnak a trackek ?

Arról, hogy isten szeret minket. Neeeem. Igazából sokféle szövegünk van, nem akarunk leragadni egyfajta szövegnél. Nem akarunk csak vicceskedni, politizálni, szerelmeskedni, vagy csak mit tom én… Van vicces, gusztustalan vicces, fájós-szakítós, politizálós, társadalom kritikus, meg olyan semmilyen is.

Már így a 8. – ik kérdés fele megkérlek, hogy mutasd be a jelenlegi felállást.

Víg” Dr. Varangy” Aurél a doboknál; Karsay Máté: ének gitár; Molnár Gábor: gitár vokál; Kovács Attila: harsona, vokál; Varga Lőrinc: trombita, vokál; És végül én Barczi András basszgitár, ének

Milyen zenét játszatok ? Én már hallottam Happy hardcoreról, ska – punk megnevezésről…

Nem, ska semmiképp. Ha Desmond Dekker ezt látná, hogy mi ezt hívnánk ska-nak, inkább átnevezné a saját zenéjét másnak. De punknak sem hívnám igazán, mert Rotten meg Buchan, Harper rosszul lenne tőle szerintem. Kicsit Cali vonalon mozgó gyors vidámkás punk ska-s elemekkel.

Miért vagytok ellene a tribute zenekaroknak ? Րk rossz emberek ?

Igen. Amúgy nem, csak…ez hosszú lesz. Magyarországon 3 zenekartípus van jelen, ami a többit elnyomja.
-Van az egyik, aki cakkumpakk lekoppint egy nagy zenekart, csak az ő számaikat játsza, ugyanúgy, mint az eredeti egyediség kizárva. Rengeteg ilyen zenekar nyer tehetség kutatót, mert hitelesen adták elé az AC/DC-t. Bravó. Ilyenkor sokszor jönnek azzal, hogy tessék, akkor itt agitárom, játszd le Angus Young szólóját. Nem tudom. De nem is akarom. Viszont aki a gitárt adja, az az én szólómat ugyanannyira nem tudja lejátszani, mint én Angusét. Igen, Young szólója, biztos sokkal technikásabb, mint az enyém, de ne feledjük, minden megtanulható.
-A másik típus, hogy régi slágereket bújtatnak rock köntösbe. Ismét Bravó. És itt pont Barbaró Attila, az egyik nagy csalódásom, mert az egyik zenekarában nagyon nyomja, a táncolj című slágert, míg a másikban, meg azt játssza, hogy a SLÁGER A RÉGI, CSAK ÚJABB VÁLTOZATBAN…
-A harmadik, pedig aki eljátszik 3 számot TCStől, 3 Alvintól, 3 EDDÁt is, és mindenki énekel velük, majd ez a zenekar bejelenti neked, hogy ők a profi zenészek, mert ők jobb bulit adtak.(és ne értsetek félre, sem Alvinnal, sem a többiekkel nincs bajom). Ez nagyban a közönség hibája. A Tribute bandákat, nem megtapsolni, hanem kifütyülni kéne.

De ti is játszotok feldolgozást…

Nos igen, sokszor kapjuk a fejünkbe ezt. Igen, így van, bár nem mindig. Mi bedobunk 1 feldolgot per koncert és az egészen más, hogy valaki előad 14 sajátot, és egy SKA-t, mint ha valaki előad 15 darab Tökyo Fotel számot.

Mik a jövőbeli tervek ? Sok koncertetek van a nyárra ?

Szerencsére sok van, a honlapjainkon mindig naprakészek a koncert információk. Ha mások nem is. Amúgy most javítottuk ki a honlapot (köszönet webmesternek), mostmár minden eddigi számunk meghallgatható, meg stb. Csekkoljátok (www.kozhelyek.hu) !

Milyen bandákat szerettek ? Illetve csak te, mert téged kérdezlek, de, ha tudod milyen zenéket szeretnek a többiek, akkor jöhet…

Fúúú, nagyon sok van nékem. De talán a Rancid, a SKA-P, a NoFX, Reel Big Fish, Mad Caddies az etalon. Úgy gondolom, ez a zenekarból mindenkire érvényes. Nekem még nagyon nagy kedveltem a Toy Dolls, Offspring, Ignite, Death By Stereo, Bad Religion, Flogging Molly … Magyarok közül is sok van, mert szerintem a magyar punkzene kibaszott jó! Alvinék, Macskanadrágék, Buttholes-ék, Hasizomék, Niksonék, Reflectedék, Szükségállapoték, Picsáék. Mindegyik nagyon nagyon nagyon jó banda.

Vannak úgymond haver bandák ?

Szerencsére igen, és velük tényleg nagyon jóban vagyunk, nem csak látszólag. Nikson, Aktuális, Reflected, Szükség, Antifitness, Fürgerókalábak, Support / A /, de ott van a HétköznaPI CSAlódások, meg a Brigád is, akik nekünk nagyon sokat segítettek.. És ne feledkezzünk meg a mi KERESZTAPA zenekarunkról sem: Prosectura rulez!!!

Ki a legnagyobb looser a bandából ? Bár, ahogy elnézem van ilyen nevű tag is közületek, hogy Dr.Varangy. Uram ments…

Ez elég hülye kérdés…Én, mert minden elkúrok. A Gábor is, mert elcseszte a Kecsói csajt. A Máté, mert eltöri a gitárját. Aurél, mert ilyen Dr varangy nevet kitalálni, Attila, mert új, Lőrinc, mert nem jár próbára. Mindenki, és senki sem.

A színpadi kiállásotok érdekes… Elég sokat marhultok, meg hülyéskedtek. Miért jó ez ? Ez a zenekar imidzse ?

Nos nem tudom. Talán ez jön ki a zenekarból. Nekünk ez a punk. Rohangálni, marhulni, ugrálni. Sokaknak ez tetszik szerencsére, sokak nem nézik jó szemmel, mert szerintük a zene rovására megy. Igen, ez lehetne igaz is, bár én véleményem szerint nagyon fontos, hogy egy zenekar törekedjen az igényességre, és írjanak jó számokat, de még fontosabb, hogy ezt a világot jelentő deszkákon prezentálni is tudják. Nagyon lehangoló tud lenni egy zenész, aki kurva jól játszik, de fatesttel, póker arccal. Meg mi így érezzük odafenn jól magunkat.

Melyik volt a legrosszabb bulitok ?

ŐŐŐ… volt egy pár. Rocktogon (ősi), mikor jöttek a rendőrök decibelmérőkkel… Kecsón úgy beitattak engem a Picsáék, hogy négykézláb másztam a színpadon. Ezt utólag egy tuti bulival helyrehoztuk. Volt.

Mik a tervek a jövőre nézve?

Rövid leszek: próba, koncert, koncert, koncert próba, koncert, koncert, koncert, koncert, próba, próba, próba, lemez, új klip.

Ki mit csinál a zenekar mellett?

Tanulunk többnyire felsőfokú oktatási intézményekben, különböző sikerrel, Varangy pedig bicókat ad el.

Értetek el már sikereket kis hazánkban?

Igen, a Reflectedből a Bence azt mondta, hogy ti jelenség vagytok. Hehe. Egyszer megnyertünk egy tehetségkutatót Gödöllőn. Illetve turnéztunk a Picsával, én ezt sikernek értékelem, bárki bármit mondd.

Kijött a klippetek, amit a Viva Tv is sugároz. Hogy kerültetek be oda?

Ez egy hosszú történet, kaptunk egy lehetőséget Szaszától, mi meg éltünk vele. Hülyék lettünk volna kihagyni.

Vannak rosszakarótok ?

Nem tudom, remélem nincsenek. Irigyeink vannak, az sokszor megmutatkozik, mert minket már utáltak a kezdetektől a feldolgozás zenekarok, mert saját számokat írtunk, vagy nagyobb zenekarokkal játszhattunk, míg ők csak suli bulikon. De ez ellen nem tudunk mit tenni, lehet, hogy nekik van ám igazuk…

Jóakarók ?

Szerencsére nagyon sok. Sok az építő kritika, ami jól esik az embernek, mert érezni, hogy azzal jót akarnak. De van aki kezdetek óta támogatnak minket. Trafó Club Gödöllő. Nélkülük még itt sem tartanánk. Reméljük egyszer viszonozni tudjuk. Rockhardens. És a közönség. Tatood Pete mondta, hogy az a különbség a Rocksztár és a Popsztár között, hogy a Popsztárnak ott vannak a kábszerei, a milliós gázsija, a kurvái… A rocksztárnak, meg a taps, és a közönség szemének a csillogása. És ez szerintem nagyon igaz. Րk, a közönség a legjobb jóakarónk.

Legszívesebben kivel játszanátok ?

Ismételten hülye kérdés. Én most 0.07 perckor a farkammal. Vagy a Niksonnal. De mi szinte bárkivel szívesen. Persze nagy álmom, hogy valami számomra naggyal, Rancid, NoFX, Reel Big Fish, akármi. De velük sem viselkednék másképp, mint akármelyik zenekarral. Nekünk mindegy, csak legyenek jó srácok.

Szerinted lehet ezzel a névvel tartósan sikereket elérni ? Vagy nálatok a külföld nem szempont?

Րőőő… éreztem, hogy erre sor kerül… Szeretnénk külföldre menni sokat, de mi itt élünk. Kicsi büdös, hazug, szar, de a miénk. 😉 A külföldiek meg próbálják csak megtanulni, hehe… Amúgy meg… Mi a Kötelező Közhelyek vagyunk. Most már azért sem! 🙂

Jut eszembe, a klippes track is angol nyelvű, akkor biztos tervbe van véve a külföld, nem?

A kiadónk külföldi. És régebben is tervbe volt véve pár idegen nyelvű szám. De mi nem fogunk csak külföldiül énekelni. Azért mondom a külföldit, mert épp készülőben van egy spanyol nyelvű szám. Az meg, hogy a Misconcieved lett a klippes… így jött ki.

Van meghatározott zenei irányvonal?

Ska-s gyors, lendületes punk. No kompromisszum. Hehe. Nincs. Egy zenekar mindig változik. Most jöttek a fúvósaink, majd ők is csiszolnak egyet rajtunk. Az újításra nyitott kell lenni, csak látni kell egy idő után, hogy az a jó irány e… Szerintem, de javítsatok ki, ha tévedek.

Kösz az intit. Sok sikert, fussatok be.

Mi köszi az intit, igyexünk!

Kapcsolódó cikkek

Ruidosa Inmundicia, Maradonna, The Fight, Knife In The Leg, Goblin Gore, Kötelező Közhelyek – Koncertbeszámoló

xfixbitchx

Guided Cradle, Holocausto Canibal, Human Error, Another Way, Jack, Kötelező Közhelyek – Koncertbeszámoló

xfixbitchx

Final Destination, Kötelező Közhelyek, Blakk, Nikson, Nehézáram – Koncertbeszámoló

xfixbitchx

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár