Interjúk

Laang 冷 interjú

A kérdésekre Yang Haitao (楊海濤) válaszolt.

Hi Yang. Örülök, hogy létrejött ez az interjú. Alapból érdekes dolog számomra egy tajvani arccal interjút készíteni, hát még egy ilyen zenésszel, aki az egyik kedvenc stílusomban mozog!

A Laang 冷 létrejöttéhez egy sztori is kapcsolódik, van kedved erről beszélni, hogy mi mindenen mentél keresztül??

Nos a Laang eredete igazából egy halálközeli élményből jött. Rossz helyen voltam rossz időben, és meglőttek. Ezt senkinek nem kívánnám, hogy átélje. Szörnyű érzés és nem volt olyan hamar vége mint amilyen gyorsan lezajlott, és a Laang zenéje erről szól. Erről a medikailag félig halott állapotról amikor kómában fekszel, a trauma és velejárói eszméléséről és a felépülésről. Szóval ez az album főként a felépülésről és a kómáról szól, és az élet iránti motiváció visszanyeréséről. Nem könnyű megírni és felvenni ezt a zenét, mert sok emléket újra kell élnem amiket inkább elfelejtenék, és nagyon meg kell nyitnom a sebezhető oldalamat.

Ha jól tudom az ázsiai emberek nyilvánosság előtt soha nem mérgesek és nem mutatják ki a dühüket. A zenében erősen átjön a harag és dühösség. Mennyire megy szembe ez a kultúrával és egyéb vallási dolgokkal?

Ez érdekes, mert minden országnak más megítélése van az érzések kifejezéséről és a nehézségek vállalásáról. És igen, sok ázsiai országnak megbélyegeznek, ha traumákról vagy más nehézségről akarsz beszélni. Ilyeneket nem sokat csinálnak, de itt Tajvanban sokat teszünk, hogy ezeket az érzéseket kiadjuk valahogy, akár politikáról vagy csak simán az életről van szó. Elég közönségesek tudunk lenni. Tajvannak nagyon erős hangja van, és szerintem ez a zenénknek ez egy nagyon jó hely, de még mindig fura, hogy az emberek nem mindig tudnak reagálni ezekre az érzelmekre. Talán mert még mindig nem beszélünk róla olyan szinteken, mint más országokban.

Mennyi hasonló zenekar van a környéketeken? Mi lehet vonzó a zenédben, mennyire segíthet a gyötrelmek, borzadályok barlangjából kijutni?

Nekem terapeatikus hatása van, mert sok emlékem magam mögött tudok hagyni, és volt már rá példa, hogy megkerestek a saját traumájukkal kapcsolatban. Számos ilyennel lehet találkozni manapság, és mindenki szenved valamilyen formában. Nekik ez egy lehetőség arra, hogy meghallgatva és észrevéve érezzék magukat. Szerintem több személyes kapcsolódás van azokkal, akik átmentek valami hasonlón, és valami pozitívat is tudnak ehhez az egészhez kapcsolni, a sok szenvedés ellenére. Akármi is lehet az ő helyzetük. Szóval szerintem az érzelmi környezet nagyon fontos. Ami a többi tajvani bandát illeti, elég nagy metál közösségünk van. Egy kisebb dolog, és nagyjából mindenki ismer mindenkit, de van pár bandánk akik nagyon jók. A Chthonic például nagyon híres tengerentúl is, de még van a Burning Islands, akik ismertek még pár másik országban. Sok más van még, örökké tudnám sorolni. Belőlük sokszor érződik egy dühös érzés, frusztráltak valami miatt. Sok banda foglalkozik politikai témákkal, de többségük csak szomorú valami miatt, és jó látni, hogy Tajvan a zenéjével el tud érni több helyet is a világon.

2018-ban kezdted meg a Laang útját és ebben az évben meg is jelent a „Hǎiyáng 海洋” album. Milyen nehézségek merültek fel amikor készítetted?

Kiadtuk Hǎiyáng 海洋-ot 2018-ban ugye, és sokféle módon volt nehéz elkészíteni, mert az első albumnál el kell döntenie az embernek, hogy milyen legyen a hangzás, és az elképzeléseimet eleinte nem nagyon tudtam megvalósítani. És egyértelműen az volt a legnehezebb, hogy hogyan éljem át újra a történteket, hogy ne egy expozíció legyen, és ne veszítse el a sztori a személyességét sem. Ha túl pontos lettem volna, akkor invazív hatása lett volna rám, így pont eleget kellett kiadnom magamból. Ez egy elég nehéz része volt.

Milyen érzés volt végighallgatni először a teljes albumot? Mit éreztél? Mi mindent sikerült elérned ezzel?

Megalázó volt. Mármint nagyon kritikus vagyok a saját zenémmel kapcsolatban, szóval csak a zenei oldalról olyan gondolatok jöttek fel, hogy vajon ezt jól csináltam-e, hogy állhattam volna ehhez az egészhez másképp, hogy hitelesebb legyen. Ezért szerintem már magával az albummal elértem valamit, mert a történtek ellenére vettem a fáradtságot és megírtam mindent, felvettem és ez adott valamennyi reményt. Ezen az albumon minden szám erről szól, és ez valahol egy jó érzés, hogy mind ezen keresztül tudtam menni.

Eltelt egy kis idő és most összedobtál 8 újabb tételt, viszont a felállásnál 2 úriember neve is szerepel rajtad kívül. Kik ők és mi lett így másabb?

Van 2 új bandatag. Az első album teljesen szóló munka volt. Ez az album 2 taggal gazdagodott, Willy-vel 戴敬緯 basszusgitáron és Li Wanling-gal 李婉伶, aki pedig dobol. Mind a ketten nagyon tehetséges zenészek, és a hátterük is amiből jönnek új megközelítést ad a bandának. Mert nem csak hogy sokkal jobban játszanak a hangszereiken, mint ahogy én tudok játszani rajtuk, menő új irányzatok is kerülnek bele a számokba. Például a basszerosunk másik bandája egy folk metál zenekar, és ők nagyon erősen fókuszálnak a dallamra, ami szerintem dinamikusabbá fogja majd tenni a basszus szólamokat. Jobban legalábbis, mint az általános black metál számokban. És Wanling leginkább post-rock bandákban játszott. Szóval ez a hozzáállás, hogy nagy hangokat kell kelteni nagy dinamikával, például egy halk részből nagyon hangos lesz, aztán vissza halkra. Ez az érzelembeli átmenetek magában a hangzásban nagyon izgatottá tesz, és hogy hogyan fog részt venni a hangzás érdekesebbé tételéhez.

Az új „Xinteng 心疼”albumról mit mondanál? Szerintem jobb a hangzása és összességében is nagyon jó lett!

Nagyon köszönöm, örülök ha tetszik. Nos a Xinteng 心疼 leginkább a felépülésről szól, de nem egy reményteljes album. Inkább egy kis remény kiábrándulással, így tudnám a legjobban megfogalmazni. Az első szám Cǎndàn 慘淡 ebben a rémálomban játszódik, és utána minden szám ebből emelkedik ki. Konkrétan ahogy kómából felkelsz az életbe, de egyszerre mutat valami irányt a terrortól egy hozzá képest enyhébb depresszió felé. A fő témája az albumnak amit próbáltam kifejezni, hogy amikor az emberek felépülnek egy ilyen traumából, hirtelen elkezdik imádni az életet, de nekem nem ez volt a tapasztalásom. Az én tapasztalatom inkább depresszió volt, mert kijőve ebből a helyzetből még mindig féltem attól, hogy milyen rosszra is fordulhat az élet, és nehéz megváltoztatni a látásmódodat a saját halandóságoddal kapcsolatban. Nem mondhatnám, hogy egy pozitív változás volt ez az életemben. Ezért ez a Xinteng 心疼 fő üzenete, amit ha lefordítunk szívfájdalmat kapunk. Ez az az érzés, amikor úgy érzed, hogy boldognak kéne lenned, de nem vagy az. Szóval ez csak megpróbálja lerombolni a sztereotípiákat a traumál pozitív hatásáról. Nem mindig hat így.

Milyen formátumban fog megjelenni és mikor? Többet vársz ettől a lemeztől mint az elődjétől?

Ez az album ebben a hónapban fog kijönni, szeptember 31-én. Digipack formában is meg fog jelenni a Talheim Records jóvoltából, szóval ha valaki szereti a CD-ket, akkor azok fénylően elérhetőek lesznek. Digitális formában is meg lehet majd vásárolni Bandcampen és Spotify-on is, minden stream platformon. Ha esetleg van érdeklődés más formátumokban, akkor tudok nyitni egy postafiókot, mert ha sokan akarnak majd bakelitet vagy ilyesmiket, akkor azokat elég drága elkészíteni. Ahhoz sok CD-t kell eladnunk előtte, mielőtt a kiadóval bakelitet csinálnánk, de ha nagyon akarják akkor lehet rá lehetőség. A tape szalag már nem annyira népszerű, mint régebben, de gondolkodtam rajta, hogy csinálok egy saját limitált kiadású kazettát, de ezek mind attól függnek, hogy mennyire akarják őket.

Leginkább mihez hasonlítanád a zenédet, kinek ajánlanád?

Nagyon sokat hasonlítanak minket a Harakiri For The Sky zenekarhoz és Agrypnie-hoz. És leginkább a vokál stílus miatt amit a zenénkben használunk. Egy black metálos scream helyett ez egy post-hardcore üvöltés, ahogy páran hívni szokták. Látom miért hasonlítanak minket ezekhez a bandákhoz. A személyes inspirációim terén és is látom a Harakiri For The Sky-t, de inkább a Karg-ot mondanám, ami a Harakiri For The Sky frontemberének a mellékprojektje. Szerintem ők az egyik legdepresszívabb banda, és ezt nagyon szeretem. És a The Moth Gatherer, ők egy svéd banda akik ilyen Doom metál és kis Sludge-ot játszanak, de szerintem hasonlóan valósítják meg a hangzásukat, mint mi. Legalábbis a Hǎiyáng 海洋 albumhoz képest, még van egy svéd banda, amit Terra Tenebrosa-nak hívnak, és nekik van egy olyan elképzelésük, hogy mennyire tudják disszonánsá tenni a zenét, de ők is a depresszióból merítkeznek.

Mennyire látod másabbnak az európai embereket?

Szerintem nagyon sok kulturális különbség van, de azt mondanám, hogy a legjobban abban különbözik egy európai ember, hogy sokkal extrovertáltabb és egyenesebb. Szerintem ez a zeneipari működésben is így lehet, mert az ázsiai bandák nem mondják meg, ha valami problémájuk van. Mindig csak úgy válaszolnak, hogy igen, minden rendben, aztán felszívódnak ahelyett, hogy megbeszélnék a problémáikat és elkezdenének dolgozni rajtuk. Az európaiak sokkal inkább beszélik meg a problémáikat, mi lehet sokkal passzív aggresszívabbak vagyunk. És szerintem a tajvaniak tradicionálisabbak amikor több ázsiairól van szó, mert nekünk teljesen más felfogásaink vannak amikor ilyen traumáról kell beszélni, de persze az identitásunk megtalálásában is más meglátásunk. Ez valami kulturális történelemnek köszönhető, mert mi többet törődünk másokkal, mint magunkkal. Ez egy nagyon adakozó társadalom, ahol az emberek a saját maguk miatt kevésbé aggódnak, mint a másik miatt. És ezzel nem azt akarom mondani, hogy az európaiak önzők, hanem hogy jobban ki tudnak állni magukért, és ez nem egy rossz dolog. Ez egy elég jó dolog, mert több dolgot tudhatnak megvalósítani amit akarnak. És persze teljesen máshogy látjuk a világot. Mi tajvaniak nagyon tudatosak vagyunk. Nagyon sok buddhista, taoista és ateista van, de ezek a gondolkodásmódok a kultúrális kiegyenlítettlenségek miatt is lehetnek. Az európaiak sokkal inkább az északiakból inspirálódtak a keresztényektól, muszlimoktól és zsidóktól. Nem mondom, hogy az egyik jobb, mint a másik, csak hogy ezek is más módjai annak, hogy lássuk a világot. Szerintem ez elég érdekes.

Vannak elképzeléseid a jövőt illetően? Mitől lehet hosszú életű a Laang ?

Az első dolog, hogy kiadjuk az albumot, a következő pedig, hogy reményeink szerint enyhüljön a pandémia, hogy turnézni mehessünk. Már le is szerveztünk egy egész turnét, csak még nem hirdettünk meg, mert még bármi történhet. Meg akarjuk látni pontosan mi, mert a korona miatt már 2 turnénkat elvetettük, 1-et pedig a Hong Kongban lévő politikai krízis miatt. Most reménykedünk, hogy el tudunk indulni, és ha át kell variálni az időpontokat azt sem bánjuk. Szóval majd jönnek az élő élmények, remélhetőleg a lehető legtöbb helyre menni fogunk. Most átszervezünk egy ázsiai turnét, és majd egy észak-amerikai turnénk is lesz 2022-ben. Megpróbálunk Európába is menni. Ami még a saját tevékenység, de segítheti a Laang-ot, hogy szerzek filmeknek és videójátékoknak is zenéket. Ez a mellékmunkám, és néha beteszek 1-1 Laang számot is. Például pár hónapja kijött egy film, aminek az egyik filmzenéje a Xinteng 心疼 albumról van. Szóval remélem ez majd segít megismertetni a zenénket olyan emberekkel, akik nem feltétlen metálosok.

Köszönöm a válaszokat, kérlek mondj pár szót a rajongóknak köszönés gyanánt!

Köszönöm, hogy itt lehettem, és nagyra értékelem. A megjelenő album remélem mindenkinek legalább tetszeni fog. Reménykedek, hogy mindenki talál benne valamit, amihez csatlakozni tud, és hogy egy belső meghitt érzelmi tér alakul majd ki mindenkiben. És nagyon izgatott vagyok, hogy mindenkivel találkozhassak, remélhetőleg veletek is. Ahogy egy nagyon jó barátom mondaná: maradjatok alázatosak, maradjatok kedvesek, és maradjunk kapcsolatban.

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2021/09/14/laang-%e5%86%b7-interview/

Készült: 2021. szeptember 1.

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek