Interjúk

Lacuna Coil Interjú

(scroll down for English Version)

Alkalmam nyílt Cristiano Migliore-vel, a Lacuna Coil gitárosával az új albumról a “Shallow Life”-ról beszélgetni. A hívás este pontosan érkezett, Cris pedig nagyon kedélyes, közlékeny hangulatban adta elő a zenekar jelenlegi terveit, és az új albummal kapcsolatos híreket.

Szóval kezdjük egy kérdéssel, ami a zenekar múltjával kapcsolatos. Mit gondoltál a bandáról a kezdeteknél, amikor 1994-ben összeálltatok, és hogy változott a véleményed az évek folyamán? Mi vezetett a népszerűséghez?

Hát, tudod, már jó pár éve a színtéren vagyunk. Több mint tizenegy éve, és a turnékkal, fellépésekkel járó tapasztalatok miatt persze, sok minden változott. De talán tudod, hogy mi milyen jó kapcsolatban voltunk mindig is egymással, és ez a barátság mit sem változott azóta, hogy elkezdtük. Mindig próbálunk annyi, ötletet, gondolatot megosztani egymással, amennyit csak lehetséges, mikor pl. új számokat írunk, és ez most még jellemzőbb volt az új album esetében. Sokkal fontosabb volt ez most számunkra, mint bármikor a múltban. Itt arra gondolok, hogy egy teljes évet kihagytunk, semmi turné, fellépés, csak hogy az új anyag megírására koncentrálhassunk. Ez tényleg sok időt tett lehetővé számunkra, hogy… nem akarom azt mondani, hogy lazítsunk, de hogy többet dolgozhassunk, anélkül, hogy rajtunk lenne a turnékból adódó nyomás. Azt hiszem, ez most tényleg látszik majd a végső eredményen. Ez az első olyan eset, hogy igazi csapatmunkában volt részünk.

A dalszerzéssel kapcsolatos feladatokról beszéltél. Hogyan tudjátok ezeket megosztani a bandában? Okoz ez néha nehézségeket?

Nem okoz. Ez azért van, mert mi mindig tényleg hat fele osztjuk a feladatokat. Mivel mindenkinek szerepe van a bandában, csak úgy igazságos, ha ezt is hat felé osztjuk. Mind együtt vagyunk a zenekar része, egy család vagyunk, együtt kezdtük és a számokat is együtt írjuk. És nem akarunk olyan helyzetbe kerülni, ahol valaki azt mondhatja a másiknak, hogy “ezt vagy azt te nem csináltad meg”, szóval ez egy olyan módszer, ami eddig együtt tartott minket, és nagyon jól működik. Rengeteg olyan példa van bandákról, ahol egy fő dalszöveg író van, és mindenki más folyamatosan cserélődik. Hát mi nem ez a fajta zenekar vagyunk. 🙂
Mindent együtt viszünk véghez, és minden döntés előtt először megbizonyosodunk arról, hogy mindenkivel mindent megbeszéltünk.

Az előző album sikere után, éreztetek most plusz nyomást, elvárásokat az új anyaggal kapcsolatban?

Hát nem mondanám. Úgy értem persze, hogy ha új dalokat írsz, és elkészül egy új album, sosem tudhatod, hogy fog elsülni, milyen anyag kerül ki a kezedből, mert ez valójában nem nagyon tudod megtervezni. Csak leülsz, és az ötletek előpattannak, nincs befolyásod rá.

Szóval nem volt konkrét koncepció, csak..

Igen, tudod, mi csak sodródunk az árral, az inspirációval. Megosztjuk az ötleteket egymással, mindenki meghallgathatja őket, esetleg változtathat, és jobbá teheti, ha lehetséges. Szóval mikor elkezdtük, nem nagyon tudtuk még, mi fog belőle kisülni. Nyilvánvalóan mindig van egy kis nyomás rajtunk, mivel a lehetséges legjobb albumot akartuk kihozni magunkból. Ugyanakkor sosem tudhatod igazán milyen lesz az anyag fogadtatása a banda és a rajongók részéről a korábbiak fényében.

Szóval beszéljünk az új albumról, melynek címe Shallow Life (=felszínes élet). Láttam a MySpace oldalon szereplő promo képeket, és úgy gondolom, ezek elég konkrét üzenettel rendelkeznek egy olyan világról, mely tele van reklámokkal, ahol a média manipulál mindent.
Mit próbáltok ez ellen tenni? Hogyan fejezitek ki ezt az érzést az új dalokban?

Igen, jól látod. Ahogyan a cím is mondja: Shallow Life, erről a felszínes életről akartunk beszélni, melyben manapság élünk, melynek középpontjában a pénz, a kinézet áll, ahol az számít milyen kocsid van, mennyire vagy fontos ember, stb. Azt akartuk, hogy az album borítója ezt fejezze ki valahogyan, és úgy gondolom az új képek nagyon jók lettek, azt mutatják hogy… Láthatod Christina és Andrea-t, ahogy v.i.p., színész, vagy éppen rocksztár szerepben pózolnak. Szóval nekünk is nagyon bejöttek a képek, mikor elkezdtük a fotózást, még nem tudtuk, hogyan is fog ez elsülni, de jól ment nagyon és az eredmény tükrözi az album koncepcióját.

Nekem is tetszettek… Jó látom, ha azt mondom, hogy az új Spellbound című szám is hasonló üzenettel rendelkezik, hogy megtörje a media által ránk kényszerített bűvkört?

Igen, tulajdonképpen erről van szó. Úgy értem, majdnem az összes szám erről szól valahogyan. Persze különböző nézőpontból közelítik meg ezt az életet, de a fő koncepció részei. Tehát a Spellbound nem képez kivételt. Éppen most fejeztük be a hozzá tartozó videót, és eléggé jól jelzi, azt amiről a dalszöveg is szól.

Mikor láthatjuk a klipet?

Csak most készült el pár napja, szóval szerintem a következő pár hétben fog megjelenni.

Úgy halottam, hogy az új számok sokkal erőteljesebbek, intenzívebbek lesznek. Igaz ez? Hogy tudnád az új anyagot jellemezni?

Szerintem az új album egyrészről sokkal direktebb lesz, ugyanakkor rockosabb lesz, ha mondhatjuk ezt így. Mindig jelen volt a zenénkben a szimfonikus hozzátevő is, ami még mindig ott van persze. De jobban rá akartunk koncentrálni a bandára, azokra a hangszerekre, amin játszunk… talán tudod, hogy nincs billentyűsünk. Ez alkalommal, a zenekar hat tagját akartuk a figyelem középpontjába állítani. Azt szerettük volna elérni, hogy a dalok egy kicsit kevésbé komplikáltan hangozzanak, ugyanakkor rengeteg munka van bennük, minden apróságra figyeltünk. Ezek lennének a főbb különbségek a régi anyagokkal összehasonlítva.

Arab zenei hatásokról is hallottam…

Igen, ez valami olyasmi, ami mindig is érdekelt minket. Tudod, Olaszországból származni, amit rengeteg más országból érkező hatás ért az idők folyamán… Olaszország az, ahol az arabok sokáig tartózkodtak, és a zenére is nagy hatással voltak. Ez persze tükröződik is itt a populáris zenékben. Itt nem a mai napok modern pop zenéjéről beszélek persze, inkább a klasszikus vagy népzenei szálakról. Ez az ami mindig izgatott minket, és próbáltuk bevonni a saját anyagainkba is. Ha pl. a Half Life lemezre gondolsz, már ott is megtalálhatod ezeket a hatásokat. Valószínű olyan elemekről van szó, amelyeket addig fogunk alkalmazni, ameddig csak zenélünk.

Miért pont Don Gilmore-t választottátok producernek? Már a munka előtt is jó kapcsolatban voltatok?

Sosem találkoztunk vele előtte. Az előző albumok esetében mindig Waldemar Sorychta-val dolgoztunk, és azzal a csapattal mindig jó kapcsolatban álltunk. De ennél az albumnál valami újat szerettünk volna kipróbálni, és olyan ember kerestünk, aki egy kis friss levegőt hoz nekünk. Don egyike volt a jelölteknek, és találkoztunk vele azelőtt, hogy valójában döntöttünk volna a vele való munkáról. Kiderült, hogy egy fantasztikus ember, nagyon izgatott volt az új dalokkal kapcsolatban, és tényleg nagyon meg akarta csinálni. Aztán mellette döntöttünk, és nagyon kellemes tapasztalattal gazdagodtunk. Tényleg segített elérni a céljainkat.

Hogy ment a munka a stúdióban?

Nagyon jól. Los Angelesben az NRG Stúdióban készültek a felvételek, két hónapot töltöttünk ott, és igen élveztük. Tényleg nem nagyon adódott idő másra a felvételi munkákon kívül. Szinte ki se mehettünk, egész nap a stúdióban… De megérte, mivel nagyon boldogok vagyunk az eredménnyel. Remek élmény volt, reméljük ismétlés várható a jövőben.

Beszéljünk a turnézásról, nemrég volt alkalmatok játszani az ausztráliai Soundwave fesztiválon. Mit tapasztaltatok ott, mivel úgy halottam az új számok közül párat el is játszottatok az ottani közönségnek.

Nagyszerű volt. Mikor új számokat játszol, és az album még nincs kint, sosem tudhatod igazán, mire is számíts. Az emberek ott állnak előtted, és te csak kíváncsian várod, hogy mit fognak majd rá mondani, hogyan fogadják majd. És pont ez volt az első alkalom, hogy a Spellbound-ot játszottuk közönség előtt, pont az első turnéállomáson. A rajongók végig némák maradtak, amíg a számot toltuk. Gondolhatod, először utáltuk a helyzetet, nem is tudtuk mit gondoljunk, olyan fura volt az egész. De mikor befejeztük, mindenki elkezdett tapsolni, elégedetten kiáltozni, tehát egyértelművé vált számunkra, hogy tetszett nekik, amit hallottak.
Szóval nagy nap volt ez számunkra.:) Alig várjuk, hogy kijöjjön az új anyag, mer nagyon kíváncsiak vagyunk a rajongók véleményére. A véleményetek nagyon fontos számunkra.

Volt alkalmatok a többi nagy névvel is találkozni ott, pl. In Flames, NIN, stb?

Igen, persze. A legtöbb bandával, akik velünk együtt turnéztak Ausztráliában, jóban vagyunk pl.: In Flames, Lamb of God. Persze olyanokkal is volt alkalmunk találkozni, akikkel ezelőtt még nem. Én személyesen nagy rajongója vagyok az Alice in Chains-nek, igazán fantasztikusak. Jófej emberek, és öröm volt látni őket. Ja és ne feledkezzünk meg a lélegzetelállító NIN produkcióról. Tényleg megtisztelő volt ilyen felhozatal része lenni.

Legrosszabb turné élmény, ha van ilyen?

Nincs, eddig minden simán ment. Úgy értem, ha így turnézol, az mindig arra az amerikai fesztiválra emlékeztet, melyet egyesek csak úgy hívnak, hogy nyári heavy metal tábor. Ahol az összes banda együtt lóg, a haverok sütögetnek stb. Sosem találkoztunk egy bandával se, akikről azt lehetne mondani, hogy seggfejek, vagy ilyesmi. Szerencsések vagyunk, mert hallottunk már negatív élményekről más bandák részéről, de nekünk nem kellett ilyennel szembe néznünk. Nem volt ezekkel az emberekkel még semmi problémánk se, talán mert egy hajóban evezünk, ez mindannyiunk megélhetésének forrása. És mindig pozitív élmény volt, azokkal találkozni, akikkel együtt turnéztunk. Nem tudok semmi negatívra így hirtelen visszaemlékezni.

Úgy halottam, júniusban már egy európai turnéra számíthatunk. Tervezitek, hogy Magyarországra is ellátogattok?

Hát, most még nincsenek konkrét terveink, amíg ezt a turnét nem pontosítjuk. De biztos vagyok benne, hogy legkésőbb őszig megkezdjük az európai turnét, és remélem sikerül olyan országokban is játszani, mint Magyarország. Sajnos sosem tudunk annyit játszani, amennyit szeretnénk. Épp hogy eljutottunk Oroszországba tavaly decemberben, és ez volt az első eset 10 évnyi karrier után… szóval érted. Remélem az új albummal több lehetőségünk lesz játszani, és eljutunk majd pl. Magyarországra is.

Ok, ez volt az utolsó kérdésem, köszi az interjút, már alig várom, hogy az új albumot meghallgathassam.

Én is köszönöm, remélem láthatunk majd a következő fellépésünkön, talán éppen Magyarországon.

—————————–

ENGLISH VERSION:

So let’s start with a question about the past of the band. What did you think of the band when you started in 1994, and how this view changed since then? Or how can you define the main steps for the band towards popularity?

Well you know, we’ve been around for a long time now. Over probably eleven years, and because of all the touring, the experiences and everything of course many things have changed. But we’ve always you know, we’ve been always good friends, since even before we started the band, so the relationship between us is very good. We always try to exchange as many idea as possible when we write new songs, especially for this new album. This was even more important, than in the past. I mean we took an entire year off from touring, from playing live, just to concentrate on writing the song for the new album.
It gave us really a lot of time to … i don’t wanna say relax, but actually work more without having the pressure on us, you know in between touring and stuff. I think it really reflects on the final result. This for the first time really have been a proper team work.

You talked about songwriting duties. How can you divide them in the band? Is it difficult sometimes?

No it’s not. Because I mean we really always divide everything six ways, you know I mean everybody does something in the band, and I think that because of this, it’s only fair that the songwriting is divided six ways too. We are all in this together, you know it’s a ..we are a family, we started this together and we wanna make songs together. So we don’t want to get into a situation where somebody could say that “ohh you didn’t do this or that” so it’s something that kept us together up until now, and it works very well. You have examples of other bands, where there is maybe one main songwriter or figure in the band, and everybody else just like change you know… So we’re not that kind of band.
We try to do everything together, to make sure that we all discussed things before we do them.

With the success of your last album, did you feel any added pressure this time?

Emm.. I wouldn’t say so, I mean of course whenever you write songs, and you prepare a new album you never know what’s gonna happen, what kind of songs will come out, because you can’t really plan this very much, I mean, you sit down and ideas will just like ..pop up, you have no control…

So you didn’t have a concrete conception, you just…

Yeah, you know, we just go with the flow, we go with the inspiration, and we try to exchange these ideas with the others, so that everybody can listen to them, maybe change things, and make it better if it’s possible. So when we started, we didn’t know how this would have turn out. Obviously there is always a little bit of pressure because you know, you want to have the best possible album, and you never know how the band or the people gonna take it, because of the previous ones. As an artist you have to try to improve yourself and not just stay still and play safe.

So let’s talk about the new album, titled Shallow Life. I saw the promo pictures on MySpace, and I think these pictures have a very concrete message against the world full of commercials, where the media manipulates everything.
What are you gonna try to do against this? How did you express this feeling in the new songs?

Well, yeah. As the title says: “Shallow Life”, we wanted to talk about the kind of life, that we live today, which is very focused on money, on the way you look, on the fact that you have to have an expensive car, or v.i.p, for somebody to be important. So we wanted the cover of the album to show this somehow, and I think the picture came out very well, cos it shows something that… you saw Christina and Andrea like beeing the v.i.p.s, actors or rockstars whatever… we’re really liked the pictures too, we really didn’t know what would happen when we started making these pictures, but I think they actually turned out to be pretty cool, they actually followed this concept, they way we wanted it.

I liked them too… Am I right, that the new single: Spellbound also has the same message, to break the spell the media put on us?

Yeah somehow yeah. I mean all the songs pretty much talking about this thing.Of course they talk about different aspects of a shallow life but they all talk about this basic concept somehow. So Spellbound is no exception. We just finished a video for it, and it’s very indicative how the lyrics talk about.

When can we see this video?

We just approved it couple of days ago, so I think it’s gonna come out probably in the next couple of weeks.

I heard, that the new songs will be more powerful, more intense. Is this true? How would you describe the new material?

I think the new album will be in a way more in a way direct, and more rock if you want. We always had this side of orchestral element of music, which is still there of course. But we wanted to be more focused on the band, the instruments on what we play… you probably know that we don’t have a keyboard player. This time we wanted to have the six people of the band be more in the attention. We wanted to have the songs sound a little less complicated, altough there is a lot of work behind it, the arrangements are very rich, you know. That’s probably the main difference compare to the older material.

Also heard about some arabic influences…

Yeah, this is something that have been always very interesting for us. You know, beeing from Italy, where there is a lot of influences from other countries from the past… like it’s Italy where the Arabs were there for many years, so they influenced the music down there as well, and it’s something that always reflects the popular music here. I’m not talking about today’s modern pop music more the classic music, the music from the religion of the country. So it’s always something that intrested us, and we always tired to include in our music somehow. For ex. if you take the EP Half life, you could already find these elements. And it’s probably something we keep using as long as we play music.

How came, that the band choosed Don Gilmore for producer? Did you have a good relationship before?

We’ve never met him before. We always worked with Waldemar Sorychta for the previous albums, and we always had a good relationship with that team. For this album though we wanted to try something different you know, so we looked around and tried to find somebody bringing some fresh air. Don was one of the candidates, and we met him before we actually decided to work with him, and he turned out to be a fantastic person. He was very excited about the songs, he really wanted to do it. And we decided to choose him, and it turned out to be a great experience. He really helped us to reach the goals, we wanted to get.

How was the work going in studio?

It absolutely cool. We went to Los Angeles for about two months, we recorded in the NRG Studios, and it was a great time.We really didn’t have much time to do anything else than recording, you know. We couldn’t go out, all time in the studio. But it was worth it, because, we are really happy with the result. Great experience, hope to do it again in the future.

Let’s talk about touring, receently you played on the Soundwave festival in Australia. What are your experiences, cos I heard that you introduced some of the new songs there?

It was just great. Whenever you play new songs, and the new album is not out there yet, you never know, what to expect. People are out there, and you just wonder what they gonna say, how they will take it..And I must say that it was the very first time, that we actually played Spellbound, on the first date of the tour. And people where silent for whole duration of the song. At first we hated, didn’t know what to think, it was weird.  But when we finished playing the song, everybody started yelling and clapping, so it was obvious that they liked it. So it was a big-big day for us. We can’t wait actually to have the new album out because we really want to know what our fans think. It’s very important for us to know, what our fans thinks.

Did you have the chance to meet with the other big names there, for ex. IN Flames, NIN, etc.?

Yeah, of course. We are friends with many of the band, who toured with us in Australia : In Flames, Lamb of God. We had the chance to meet with other bands also, whom we’ve never met before. I’m a personally huge fan of Alice in Chains, they are amazing. Really nice people, and it was great to see them. And of course the amazing NIN show. It was great to be part of such a great line up.

Worst tour experience?

No, I mean it was actually very nice. I mean when you tour like that, it always reminds me when we had a show in the US, at a festival, which some people describes as a heavy metal summer camp. Where all the band there just hang out, big friends making barbecue and stuff. And this time in the summer it was the same thing. We never actually met a band, that were assholes or not nice. We’re lucky, cos we heard some bad tour experiences from other bands, but we actually never had to deal with it. We had no problem with these people, maybe because we are on the same boat, we all trying to make a living with our music. And it was always very positive to meet other bands we toured together. I can’t really say of remember any bad experinces.

I heard, that we can expect an European tour with the new album around the summer. Are you planning to come to Hungary also?

Well, right now, we don’t have any plans as far as lying a proper european tour. But I’m sure that we’ll tour in Europe sometimes maybe in the fall, and I hope really to play in countries as in Hungary. Unfortunately we never can play as musch as we want. We just went to Russia last late december, and it was our first time eve over 10 years of carrier, you know… so hopefully with the new album we will be able to play more, for ex. in Hungary or other countries.

Ok,that was my last question, thanks for the interview, and I’m looking forward listening to the new album.

Thanks, hope to see you soon on our next show, maybe in Hungary:)

Kapcsolódó cikkek

Lacuna Coil – új videó az ősszel érkező Black Anima lemezről: Layers of Time

KMZ

Lacuna Coil koncert az A38 Hajón

KMZ

Lacuna Coil koncert májusban az A38 Hajón

KMZ

Lacuna Coil – Európai turnéra indul novemberbe a Motionless in White-al

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – launch video clip for “I Forgive (But I Won’t Forget Your Name)”

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – “Broken Crown Halo” out in first European countries and Australia/New Zealand, launch trailer for bonus DVD

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – launch lyric video for “Nothing Stands In Our Way” taken from “Broken Crown Halo” while embarking on North American tour

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – Unveil “Broken Crown Halo” Album Cover And Track Listing

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – Announce March 31st/April 1 Release Of New Studio Album “Broken Crown Halo”

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – are in the studio, recording follow up to “Dark Adrenaline”

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – New Video For “End Of Time” Online Via XL Magazine Italy

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – Announce New Single “Fire” & European Tour Dates

KMZ

Hot News: Lacuna Coil – Announce “Dark Legacy” UK Tour; Band’s Only 2012 UK Headline Shows + European Summer Festivals

KMZ

Lacuna Coil Interjú

Jillian

LACUNA COIL – Dark Adrenaline

Jillian

Hot News – Lacuna Coil: Stream “Dark Adrenaline” Via Spin.com, Launch 6th Out Of 6 Teaser Clips

KMZ

Hot News – Lacuna Coil: Launch 1st Out Of 6 Teaser Clips!

KMZ

Hot News – Lacuna Coil: Check Out “Kill The Light”, Another New Track Off “Dark Adrenaline”

KMZ

Hot News – Lacuna Coil: Launch Video-Clip For “Trip The Darkness”, Announce Formats Of “Dark Adrenaline”!

KMZ

Hot News – Lacuna Coil: Reveal Cover Of “Dark Adrenaline”

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár