Interjúk

Leaves’ Eyes Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Liv Kristine válaszolt.

Sziasztok. Örülök, hogy sikerült veletek interjút készítenem, hiszen a gótikus műfajban a legjobbak közé tartoztok. Az elmúlt 3 évben mi történt veletek?

Liv: 2007-ben kezdtünk el számokat írni, úgy terveztük, 2008-ra adjuk ki az albumot, bár épp most építettünk egy teljesen új stúdiót a semmiből, mivel a másikat el kellet hagynunk. A stúdiófelszerelést és a felvevő egységet teljesen fel kellett újítanunk. Ez körülbelül 1 évbe tellett. Közben a DVD-t is le kellett gyártani, ami egy hatalmas projekt, 6 órányi játékidővel. Problémánk volt azzal is, hogy új basszerost és dobost találjunk, mivel a korábbi két tagunk úgy döntött, a másik munkájukra koncentrálnak. Nick Barkernek, aki egy ideig nálunk dobolt, sajnos vissza kellett vonulnia a zeneiparból, mivel életének egy igen nehéz szakaszába érkezett. Egyszer csak felhívott Angliából, és elmondta, hogy borzasztóan sajnálja ugyan, de komoly személyes problémái adódtak. Elég nehéz új dobost találni, mivel a Leaves’ Eyes számain kívül, még az Atrocity és a saját szóló projektem számait is el kell tudnia játszani. Ahhoz, hogy lenyugodjunk és új nézőpontunk alakuljon ki, túl kellett esnünk ehhez a borzasztóan nehéz időszakon. A „Njord” demo felvétele óta, olyan sikereket értünk el, ami 2007-ben még lehetetlennek tartottunk. Az utolsó keverés után az volt az első dolog amit csináltam, hogy elmentem futni az erdőbe, majd kinyitottam egy üveg vörösbort és a férjemmel filmeztünk. Րszintén szólva, ilyet már évek óta nem csináltunk. Rengeteg álmatlan éjszakán vagyunk túl, de megérte. Egyébként köszönöm a dicséretet.

Az év elején egy koncert CD/DVD-tek jelent meg, ami elég kézenfekvő volt, másrészt a kedvenc videóim közé tartozik a „We Came with the Northern Winds / En Saga I Belgia”, a hangulata és a látványossága miatt. Mit jelent számodra ez a videóanyag? Milyen volt a koncert, minden teljesen összejött?

Liv: Az élő DVD-vel és a Leaves’ Eyes filmmel szeretnénk köszönetet mondani a rajongóknak. Ez nagyjából 6 órányi szórakozás. A belga koncert, Wiezeben, egy-két technikai zűrtől eltekintve, nagyon jól sikerült. Úgy döntöttünk, hogy a közönséget is az én mikrofonomon keresztül vesszük fel, így már akkor világossá vált számomra, hogy az útolagos ráéneklés, stúdiómunka kizárt. Amit a DVD-n hallasz mind valóságos, élő, semmi sincs kijavítva a stúdióban. A közönség hallani fogja a különbséget az élő és a stúdióalbumok közt. Ez volt az első alkalom, hogy saját magunk gyártjuk le a dvd-nket, de nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel, a dvd rögtön a filmes listákra elejére került, amiért nagyon nagy köszönetet szeretnék mondani a rajongóknak. Sokan közülük felismerhetik majd magukat a dvd-n!

Augusztus végén, pedig az új album „Njord” címmel jelent meg. Biztos vagyok benne, hogy ennek is nagy sikere lesz, mert ismét sikerült fogós dalokat írni és a vokál továbbra is tökéletes. Mennyire nevezhető ez a „Vinland saga” folytatásának? Milyen téren változott a zenétek?

Liv: A „Njord”-nak megvan az ereje, sokkal intenzívebb a korábbi felvételeknél, amikben részt vettem. Mindig vannak új ötletein és céljaink. A saját stúdió miatt képesek vagyunk minden technikai dolgot elvégezni, ami egy DVD elkészítéséhez szükséges. A „Njord” sokkal bombasztikusabb, mint a „Vinland Saga”, de a technika miatt sokízűbb is lett. A klasszikus részeket Minksben vettük fel (Lingua Mortis, Victor Smolski felügyelte), teljes helyi kórus (Al Dente) énekelte a kórus részeket, különleges eladók pedig olyan hangszereken játszottak, mint az Uillean Pipe (ír duda), vagy a síp.A dalszövegnek nagyrészt az északi mitológiában szereplő karakterekhez (Njord, Fröya, Nine Wave Maidens, Ragnarok), helyekhez vagy történelmi történésekhez (Scarborough Fair, Maldoni csata, Smaragd Szigetek, Ír Eső, Les Champs de Lavande) van közük. Ezért tartottam szükségesnek, hogy a dalszövegek többnyelvűek legyenek. A „Vinland Saga” és a későbbi EP, Legend Land, Leif Eriksson amerikai felfedezésén alapul. A „Njord”-nak sokkal szélesebb a koncepciója, egy történelmi utazás az északi mitológiába. Mindig fontos volt számomra, hogy a hangzásunk és a képi világ autentikus legyen és, hogy a hallgatóság tényleg úgy érezze, egy csodálatos utazáson vesz részt. Úgy érzem, fontos a zenénk különleges, jól megírt és érdekes koncepciója, segít utazni térben és időben. Számomra a történelem mindig különösen érdekes volt, és mikor 12 éve elhagytam az otthonomat, Norvégiát és Németországba költöztem, még akkor is több könyvem volt a vikingekről, mint amennyi ruhám és cipőm. A dalszövegek 8 nyelven születtek (angol, német, 1000-es évek beli germán, óangol, gall, norvég, izlandi, francia és egy „saját” kitalált nyelv) Leültem franciát tanulni, hogy meg tudjak írni egy teljes dalszöveget. Tanultam óangol és germán nyelvet is, nagyon jó volt használni ezt a tudást. A gall nyelv teljesen új számomra, de szerencsére találtam egy csodálatos személyt, aki nagy segítségemre volt. A „Njord” igényli a nyelvi fogalmak kibővítését. A dalok inspiráltak arra is, hogy a klasszikus éneklési tudásomat sokkal szélesebb spektrumban használjam. Sokat tanultam és énekesként és művészként is rengeteget fejlődtem. Ezek teszik az albumot sokrétűvé és a hallgatóság füle, szíve és elméje számára élménydúsabbá. Ha néhány szóban kellene leírnom a „Njord”-ot, azt mondanám, bombasztikus, emocionális, kontrasztos és tiszta.

Remek ez a bombasztikus hangzás. Az elképzeléseiteket felvázolva a hangmérnöknek, mi volt az, amit még ő javasolt pluszba, hogy sokat segít egy-egy dalnak a minőségében?

Liv: Köszönöm, igen, a férjem, Alex, nagyszerű mérnöki munkát végzett. Neki volt a legtöbb álmatlan éjszakája, ő telepítette az egész rendszert az új stúdiógépekre, és a keverésért is ő felelt. Az elejétől kezdve azt mondta, hogy egy teljes 40 fős nagyzenekarra és 25 fős kórusra lesz szükségünk, hogy bombasztikusan szóljon az album és, hogy az lenyűgöző és autentikus legyen. Az összes pénzüket felemésztette ez az album, a bandában három maximalista van és mindannyian 110%-ig mindent megteszünk a művészetért. Minden szívből jön!

Miért is lett a lemez címe Njord? Mit jelent számodra Njord tengeri istenség?

Liv: Igaz. Nord az északi mitológiában a tenger és a vihar istene. A vikingek mindig a tenger mentén laktak, birtokra kellett kelniük az óceán hevességével a mindennapi életben, foglalkozzanak halászattal, farmerkedéssel vagy háborúskodással.

Három különböző kiadványban jelent meg a lemez. Melyik milyen bónuszokat és extrákat kap? Nagyrészt ez a kiadó ötlete volt?

Liv: Igen, a Viking hajós kiadás a gyűjtői változatban lesz elérhető. Magam is évek óta gyűjtöm a Black Sabbath/Ozzy tárgyakat, ezért úgy gondoltuk, ez is jó ötlet lenne. A digipack tartalmaz két bónusz tracket is, „Les Champs de Lavande” és a „Landscape of the Dead”. A kiadónkkal minden dologban együttműködünk.

Szinte minden kiadvány borítóján Kristine látható és az új albumon is ő van a legjobban kiemelve. A Nightwishnél Tarja volt hasonlóan kiemelt személyiség. Nem féltek attól a dologtól, ami a Nightwishnél történt? Mennyire van csapat munka a zenekarban?

Liv: Fantasztikus csapat vagyunk, és egy igazi család! Minden nap találkozunk a stúdióban, interjúkat adok és a promócióval foglalkozom, dalszövegeket írok. Mindenkire főzök, ott vannak körülöttünk a gyerekeink, banda találkozókat tartunk… nagyon harmonikus és sokkal másabb annál az őrületnél és durvaságnál, amit az előző bandámnál, a Theatre of Tragedy-nél tapasztaltam. Még turnén is jó a hangulat, pedig néha 6-7 hetet is együtt vagyunk a családdal egy turné buszon. Ami a borítót illeti… az, hogy én legyek az előtérben, sosem az én ötletem – ez a kiadó és a banda döntése.

Turnéval kapcsolatosan mit lehet tudni? Mikor kezdődik a „Njord” lemez turnékörútja? Mely dalokat játsszátok a régebbi dalok közül, hogy még jobban feltüzesedjenek a fanok a koncerten?

Liv: Már nagyon várom a turnét! Novemberben Európában turnézunk, Amerikában pedig talán decemberben. 2010-re két bővített turnét terveztünk, és talán egy dél-amerikait is. A honlapunkon megtalálhatjátok a leszervezett turnék dátumait. Remélem találkozunk! Ami pedig a régi dalokat illeti. Azt hiszem játszuk majd a „Norvegian Lovesong”-t. „Elegy”-t, „Ocean’s Way”-t, talán a „Solemn Sea”-t, a „Farewell Proud Man”-t pedig biztosan.

Van valami célod, amit még nem sikerült elérni?

Liv: Szeretem ezt a kérdést! Szeretnék többet tenni a gyermekekért. Szeretnék indítani egy zenei óvodát, olyan gyerekek számára, akiket érdekel a zene, vagy a zene terápiás hatással is lehet rendellenességekre. Rengeteg tapasztalatom van, mivel dolgoztam óvodákban és iskolában is. Szeretnék még Ázsiában is turnézni, több időt eltölteni Új-Zélandon vagy Izlandon. Arról is álmodozok, hogy együtt szerzek dalokat és éneklek híres szerzőkkel és más klasszikus énekesekkel.

Üdvözlöm a csapatot, minden jót és sok sikert kívánok!

Liv: Én köszönöm! A legjobbakat kívánom neked és a családodnak!

———————————–

ENGLISH VERSION:

Hi. I’m glad to make an interview with you, because in my opinion, you are one of the best gothic bands. What happened with you in the past 3 years?

Liv: We started to compose in 2007, and we had planned to release the album in 2008, however we just built a complete new studio from the ground as we had to leave the one we had rented before. Moreover, we were forced to renew the complete studio equipment and recording system after moving into the new studio. This took about at least a year. In the middle of all this, we had to produce our DVD, which is a „monster” project of six hours playing time. Of course we had troubles finding a new bass player and drummer, as our two former members decided to concentrate on their other jobs. Nick Barker, who was our drummer for a while, unfortunately had to step back from metal and music business during a difficult period of time in his life. We suddenly had a phone call from England, in which he was terribly sorry to tell us about some serious personal problems he had. It is quite difficult to find a new drummer, especially because he or she has to be able to play the songs by Leaves’ Eyes, Atrocity and my solo project. However, we needed to get through these extremely busy and hard times to get a new perspective on things, and to settle down. Since the first demo recordings for „Njord” we have been able to achieve goals that we thought back in 2007 would be quite impossible. The first thing I did after the final mix was completed, was to go for a long run through the forest. Afterwards I opened a bottle of red-wine and spent the evening with my husband and a good movie. We haven’t done that for ages, to be honest. We’ve had hundreds of sleep-less nights, however they were worth it. Thank you for your compliment, by the way!

At the beginning of this year, you came out with a concert CD/DVD, which was quite obvious. And ‘We Came with the Northern Winds / En Saga I Belgia’ is one of my favourite video clips, because of its atmosphere and the spectacle. What does this video stuff mean for you? How did the concert go, was everything fine completely?

Liv: We wanted to say thankyou to our fans by making both a live-dvd and a movie about Leaves’ Eyes. There’s about 6 hours of entertainment. The concert in Belgium, Wieze went pretty well, except from a few technical issues. We decided to record the audience via my microphone, so it was clear to me that no singing whatsoever could be re-recorded in the studio afterwards. Everything you hear on the DVD is real, and there is nothing being re-recorded in the studio. I mean, this is LIVE, and the audience should hear that itis different from the album. This was the first time for us to produce a live-dvd by ourselves, but we are very happy with the result, and the dvd went into the movie charts straight away. I really have to say a warm thankyou to our fans and friends for making the charts entry possible! Many of you will discover yourself in the audience on the dvd, by the way!

By the end of August, you’ll release a new album, titled ‘Njord’. I’m sure that it will be successful again, because you wrote catchy songs again, and the vocals are still perfect. Can we call this as a continuation of ‘Vinland saga’? Which things changed in your music since then?

Liv: „Njord” (producer: my husband Alexander Krull) has a power to it that even is more intense than any previous production I’ve been part of. Technically, we constantly have new ideas and aims. We have our own studio and therefore we have the opurtunity to specialize in technical tasks concerning album and DVD productions. „Njord” has even a more bombastic but delicate sound that „Vinland Saga”, because techniques allows it. We recorded the classical parts in Minsk (Lingua Mortis, supervised by Victor Smolski), we had a complete local choir (Al Dente) singing the choire parts, moreover, a special artist playing solos on special instruments like the uillian pipe and the whistle. The lyrics mainly deal with characters from northern mythology (e.g. Njord, Fröya’sTheme, Nine Wave Maidens, Ragnarok), or with places and historical happenings (e.g. Scarborough Fair, The Battle of Maldon, Emerald Island, Irish Rain, Les Champs de Lavande). This is why I found it necesary to deal with all these different languages. „Vinland Saga” is based on Leif Eirikssons discovery of America, even the EP, Legend Land, which followed soon thereafter. „Njord” has a much broader concept, travelling through history, and into Nordic mythology. It has always been important to me that our sound and part is authentic, and that our audience really get the feeling of being on a wonderful journey. I feel that our music needs a special well-written and interesting concept, and I want to travel through time and space. For me history has always been extremely interesting, and even when I left my homecountry Norway and moved to Germany 12 years ago, I had more books about the Vikings with me than clothes and shoes. The lyrics are written in 8 languages (english, middle-high german, old-english, gaelic, norwegian, icelandic, french and one „self-made” linguistic fictional phonetic sequence)…I even sat down to study a bit French to be able to write one French lyric. I did study Old-English and Middle-high German, so it was really nice to be able to use this knowledge. Gaelic is completely new to me, though, but fortunately I found a wonderful person who helped me. „Njord” is an album that demands an expansion in linguistic terms. The songs also inspired me to use my knowledge in classical singing to a greater extend than on earlier albums. I have learned a lot and developed as a singer and an artist. All this makes this album a multilayered and highly interesting experience for our listeners, for your ears, hearts and minds. If I should describe „Njord” in a few words I would say bombastic, emotional, contrastive, and pure.

This great sounding is awesome. When you told your ideas to your sound engineer, what did he suggest as an additional plus to the quality of your songs?

Liv: Thank you, yes, my husband Alex did a fantastic job as an engineer. He is the one who had the most sleepless nights, installing the new recording system on the new studio computers, and being responsible for the mix. From the very start, Alex said we need a real 40-person orchestra, and we need a 25-people choir to make the album sound bombastic, impressive and authentic. We spent all our money on this production, however, there are three perfectionists in the band, and we are artists that give 110 % into our art. Everything we do comes from the heart!

Why did the album got the title ‘Njord’? What does ‘Njord’ marine god mean for you?

Liv: True. Njord is the god of the sea and the storms in northern mythology. The Viking always lived by the sea and had to deal with the ocean’s temper in his every-day life, being a fisher-man, a farmer or a warrior.

Your album will have three different editions. Which bonuses and extras will be there on those? Was it the idea of the label?

Liv: Yes, the edition with the Viking ship is for the collectors. I myself have been a collector of Black Sabbath/Ozzy items for many years, so we thought it would be a good idea. The digipack has two bonus tracks, „Les Champs de Lavande” and „Landscape of the Dead”, which the normal editions doesn’t have. We cooperate with our label concerning every issue.

On near almost all of your releases, we can find Kristine ont he cover, she is emphasized int he new album as well. Tarja was about the same character at Nightwish. Don’t you afraid of things which happened to Nightwish? How well can you work in a team?

Liv: We are a fantastic team, and a real family! Every day we meet in the studio, we compose, I make interviews and promotional work, write my lyrics, I cook for everybody, we have our kids around, we have band meetings…it’s really harmonic and very different from the insability and rudeness I experienced with my ex-band Theatre of Tragedy. Even on tour we have a good atmosphere, being 6-7 weeks on the road on a tour bus with family, sometimes. Concerning the cover…having me in the front is never my idea – that’s the decisions of our label and my band mates.

What can we know about the tour? When will you go on a tour with ‘Njord’? Which songs will be played from the old ones to crush the fans?

Liv: I am really looking forward to the tour! We will tour Europe in November, and maybe the US in December. For 2010 we have planned two extended tours, and probably a South-American one. Please check out our tour-dates’ news on our homepage – they are confirmed now. Hope to see you there! Concerning old songs.I guess we will play „Norwegian Lovesong”, „Elegy”, „Ocean’s Way”.maybe „Solemn Sea”.and surely „Farewell Proud Men”.

Do you have a goal in your life, which you haven’t reached yet? Tell me three things which you love in your life.

Liv: I like that question! I really want to do more for children. I would love to start a „musical kindergarten” for children who have a special interest in music, OR if music can help as a therapy in a case of a disorder. I have a lot of experience since I’ve been working in a kindergarten and at schools. Moreover, i would love to tour Asia, I would love to spend some time in New Zealand, or Iceland. I also dream about composing and singing on sound tracks with famous composers and other classical singers.

Greetings for the band, best wishes, and have a great success!

Liv:I thank you! All the best to you and your family!

WEB: http://www.leaveseyes.de/

Kapcsolódó cikkek

Leaves’ Eyes – viking mítoszokról zenél áprilisi koncertjén a zenekar

KMZ

Leaves’ Eyes, Sirenia – 12 női-frontos zenekar lép fel egy estén a Dürer kertben vasárnap

KMZ

Leaves’ Eyes, Sirenia – 5 női-frontos zenekar fogott össze európai turnéjukon, koncert a Dürer kertben

KMZ

Leaves’ Eyes – Budapestre jönnek a Kamelot turné vendégeként

KMZ

Leaves’ Eyes – Halvdan the Black (video)

KMZ

A Leaves’ Eyes felfedte közelgő albumának címét és borítóját! Készüljetek a „King of Kings”-re!

KMZ

A Leaves’ Eyes nemzetközi szerződést kötött az AFM Records kiadóval! Új album 2015-ben!

KMZ

Leaves´ Eyes – „Hell to the Heavens” – Video

KMZ

Hot News: Leaves´ Eyes – Symphonies of the Night

KMZ

Hot News: Leaves’ Eyes – „Melusine” Clip & New Album

KMZ

LEAVES’ EYES – Njord

Gwanath

Kamelot, Leaves’ Eyes – Koncertbeszámoló

Anonymous

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek