Liberteer Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Matthew Widener válaszolt.

Hello Matthew! Ha jól tudom a Liberteer zenéje maximálisan hozzád fűződik. Mindent egyedül oldottál meg a felvételek során?

Igen. Egyedül dolgoztam nagyjából négy éven át. Jó volt, mert kevesebb stresszel járt. Szeretem magam irányítani a dolgokat, a dalszerzéstől egészen a felvételig.

Mióta érdekel téged a „legörültebb” stílus a grindcore? Mikor döntöttél úgy, hogy neked muszáj összehoznod egy lemezt a nagyszerű ötleteidből?

1989-ben kezdtem Grindcore-t hallgatni, miután megvettem a Napalm Death és Carcass kazettákat. 1994-ben pedig megtanultam a régi Exhumed-os barátaimtól, hogyan kell grindcore-t játszani. Azóta folyamatosan tolom. Azért készítettem el a Liberteer albumot, mert át akartam ültetni a fejemben levő hangokat olyas valamire, melyet a kocsiban is hallgatni tudok. Örülök, hogy másoknak is tetszik, de ennél többet nem tudok mondani arról, miért készítek albumokat. Csak úgy elkészítem.

Mióta létezik a Liberteer? Régóta zenélsz? Milyen bandákban voltál korábban?

A Liberteer én vagyok egyedül. A dalszerzést még 2007-ben kezdtem el, és rögtön utána, 2007-ben, felvettem az első számot. Még mindig a Cretin banda tagja vagyok és most jelent meg a The County Medical Examiners albuma is.

Eddig nem ismertem a zenédet, de elég könnyen megfogott. Szerencsére a Relapse kiadó megfelelő promótálása miatt sok mindenki megismert, köztük én is! Számodra tökéletes a Relapse kiadó? Könnyen rábólintottak a lemez kiadására?

A Relapse-nek azonnal megtetszett az album. Nagyon is. Megkönnyebülés volt, mert tudtam, kicsit furán szól az album a hangszerelés és a boldog riffek miatt, ami miatt néhány kiadó visszadobta volna.

A zenéd stílusára a grindore-on kívül lehetne még mondani 1-2 jelzőt. Helyenként igazán különleges megoldásokat és hangszereket használsz. Mondanál erről pár szót?

Nem tudom, a grindcore-n kívül minek lehetne nevezni. Főleg grindcore. Van benne néhány extra hangszer, amit más grindcore-ban nem hallasz. Viszont nem hinném, hogy ez drasztikusan megváltoztatná azt, ami. A hangszerelés azért ilyen, hogy megadja a hangulatot és bemutassa, majd végigkövesse az egész albumot átszövő zenei témákat. Ezeken felül pihenőként is szolgálnak a fül számára. A folyamatos grindolás kimerítő lehet, ha nincsenek szünetek a számok közt.

A borító és a zene mondanivalója is nagyon lázadó. Mit fűznél ehhez hozzá?

Az üzenet az anarchista, szabad akaratban hívő szocializmus. Itt az idő, hogy az emberek utánanézzenek, mi okozza az egyenlőtlenségeket és szenvedést. Erről szól az album. A borítót a történelmi tüntető művészet ihlette. Arra kértem a Relapse-t, hogy próbálják meg visszaadni az anarchizmusban fellelhető művészetet és csodálatos munkát végeztek.

Mennyire van eleged a civilizációból?

Nem. Megtévesztő és nyomasztó lehet, de az életem jelenlegi pontján nem akarom figyelmen kívül hagyni a problémákat. Nyugodt és kedves személy vagyok. Bárcsak képesek lennénk tisztelni egymást. Szerintem a bűneink nem a politikai vitákból, hanem végső soron érzelmi ellentétekből erednek. Az emberek csatlakoznak egy politikai nézethez vagy hithez vagy egyéb kirekesztő csoporthoz, aztán szolidaritást és gyűlöletet is éreznek egy másik csoport iránt. Kultúrákat hozunk létre, hogy elvonjuk a saját figyelmünket olyan kérdések elől, melyek megválaszolhatatlanok és rémisztőek vagy abszurdak, mint hogy egyszer meghalunk és megszűnünk létezni. Minden jelentéssel ruházunk fel, hogy enyhítsük az igazságot. Aztán ezeket a jelentéseket szembeállítjuk a többi ember jelentésével, hogy sokkal valóságosabbnak és törvényesnek érezzük magunkat. Gyilkolunk és elnyomunk, hogy azt érezhessük, minket nem lehet megölni és elnyomni. Ez egy olyan emberi betegség, melyet a politikával kapcsolunk össze. A politika nem is egy elidegeníthetetlen „dolog”. Ez egy kulturálisan feltalált jelentés, mégis az emberek úgy tanulmányozzák és harcolnak érte, mintha valódi volna. Az embereknek meg kell érteniük, hogy ezek mind egy mélyebben megbúvó szorongás tünetei. Én egyetérted az anarchizmussal, de utálom magam anarchistának hívni, mivel nem akarok abba a csapdába esni, hogy beskatulyázzanak egy ideológiába, csak azért, hogy könnyebben elfogadhassam azt. Engem csak az érdekel, hogy mindenki egyenlő és szabad legyen. Egy ez egzisztenciális ügy, nem politikai.

Koncertre kit fogsz hívni segítségül, hogyan oldod meg a fellépéseket? Kivel koncerteznél szívesen?

Még nem gondolkoztam a tagokon. El kell fogadniuk az album nézetét. Ezen felül mindenképp, helyi tagokat szeretnék, akik közel laknak hozzám.

Szerinted manapság mennyire szeretik ezt a fajta dühös, lázadó zenét?

Igen, sokan. Szerintem a metál úgy általában vonzza a különböző érzelmű embereket, és egy dolog közös ezekben az emberekben, mégpedig a jogfosztottság, mely gyakran tartalmaz dühöt.

Mi a legfontosabb számodra az életedben?

Jó barátnak lenni. Egy jó whisky és nagyszerű irodalom.

Mit üzensz a káosz kedvelőinek?

Köszönöm, hogy elolvastátok! Grindoljatok tovább!

—————————

ENGLISH VERSION:

Answered by Matthew Widener.

Hey Matthew! As far as I know you’re the mastermind behind Liberteer. Did you do everything all alone during the recording process?

I did. I worked on my own over a period of about four years. Working on my own is fun because there’s less stress. I also like handling every aspect, from writing to recording to production.

When did you get familiar with the „craziest” genre, Grindcore? Why did you decide to create an album?

I started listening to grindcore in 1989 after I bought Napalm Death and Carcass cassettes. I started learning how to play grindcore from my old pals in Exhumed back in 1994, when I was in the band. And I’ve been playing grind ever since. I decided to create the Liberteer album because I wanted to take the sounds in my head and put them on something I could listen to in the car. I’m glad other people like it to. I’m not quite sure why I make albums. It doesn’t even feel like a choice, I just make them.

When did Liberteer form? For how long have you been playing? What bands were you involved in?

Liberteer is just me. I started writing and immediately recording the first song back in 2007, I think it was. I was in, and still am in, the band Cretin. And I had just put out an album for The County Medical Examiners.

I didn’t know your music ‘til now and I like it very much. Fortunately thanks to Relapse many will get to know you. Are you satisfied with Relapse? Did they give an easy nod on the releasing?

Relapse liked the album right away. They seemed really happy about it. That was a relief because I know the album sounds a little strange, what with the instrumentation and happy riffs, and some labels would have rejected it.

It is easy to define your music beyond grindcore with other attributes as well since you use quite interesting solutions and instruments. Could you please tell us something about this?

I wouldn’t know what else to call it other than grindcore. It’s mostly grindcore. It just has some extra instrumentation you don’t normally hear in the genre. But I don’t think that drastically changes what it is. I think the instrumentation is there to give a stirring feeling and to either introduce or fully realize the musical themes that are woven through the album. They also provide a nice resting point for the ears. Constant grind gets too fatiguing if you don’t have pauses between songs.

The cover art and the message of the music are rebellious as well. What can you tell us about it?

The message is anarchist, libertarian socialism. I think it’s time more people investigated the root causes of inequality and the suffering it brings. The album is about that. The art is the style of art found in historical protest art. I asked Relapse to emulate the old woodcut protest art found in anarchism and they did a wonderful job.

Are you fed up with civilization?

No. It’s easy to be disillusioned and depressed about it, but at this point in my life I don’t want to try to ignore the problems. I’m a peaceful, kind person. I wish we could respect each other. I think our transgressions come not from a political clash but ultimately from an emotional one. People adopt politics and religion and other methods of group identification, and exclusion, to both feel solidarity and hatred toward different groups. That’s part of the appeal. We build cultures to distract ourselves from the larger concerns that are unanswerable and entirely too terrifying and absurd, like the fact that we die and cease to exist. We invent meaning to ease that truth. And we pit our meanings against other peoples’ meanings to make them feel more legitimate and real. We kill and oppress in order to ignore the fact that we can be killed and oppressed. It’s a human sickness we pour into politics. Politics isn’t even an inherent “thing.” It’s a culturally invented meaning. And people study it and fight over it as if it were real. People need to start understanding that these are all symptoms of deeper underlying discomfort. I say I agree with anarchism but I’m loathe to call myself an anarchist, since I don’t want to fall into the trap of subscribing to an ideology, which would just be a comforting meaning to adopt. I am only concerned with equality and freedom for everyone. It’s an existential concern, not a political one.

Who will you ask to play with you live? Do you have members in sight?

I have no members in mind. They would need to agree with the sentiment on the album, for one. And also they would need to be somewhat local to where I live.

Do you think there are many who prefer such angry and rebellious music?

Oh yes, many do. I think metal in general attracts people who feel different, and one thing that is common in those who feel different is a type of disenfranchisement, which often contains an anger.

What is the most important thing in your life?

Being a good friend. Good scotch and great literature.

What message would you send to the chaos fans?

Thanks for reading this! Grind on!

WEB: http://www.facebook.com/Liberteer

Kapcsolódó cikkek

LIBERTEER – Better To Die On Your Feet Than Live On Your Knees

SteveShield

Hot News – Liberteer: New Album Streaming Online

KMZ

Hot News – Liberteer premiere new songs

KMZ

Hot News – Liberteer premiere song from new album

KMZ

Hot News – Liberteer sign to Relapse Records and announce debut album

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár