Interjúk

Long Live The Martyr interjú

A Long Live the Martyr neve egyre sűrűbben felbukkan és növekszik a rajongói száma. Legutóbb a Lowland Fesztivál – Next Metal Generations tehetségkutatón a harmadik helyezést értétek el. Milyen most a hangulat a zenekarban?

Úgy gondolom, hogy frankó hangulat van, próbálunk és gyártjuk az új dalokat.
Mindenki lelkesen készül a továbbiakra.:)

A dobogós zenekarok közül ti voltatok a legrutinosabb banda, viszont nektek erősen eltért a stílusotok a másik két bandától. Mi a véleményed a zsűri döntéséről? Milyen volt a közönség ezen az estén?

Szerintem bátran mondhatom azt, hogy mi mindig eltérünk a többi zenekartól akikkel épp játszunk. 😀

Teljesen jogos volt a döntésük, a KillerSick-ről sokat hallottam már és mindenki pozitív megítéléssel volt róluk, így abszolút nem lep meg, hogy bezsebelték az első helyezést. Gratulálunk az Incarnate zenekarnak is! Mindketten fiatal, lendületes csapatok. Reméljük lesz lehetőség majd közös bulira is velük. 🙂 Nagy pacsi nekik innen is! 🙂

A közönséget csókoltatom! Sok ismerős arc volt köztük, sokan buliztak és táncoltak amit nagyon köszönünk, mert nélkülük nem tudtunk volna ekkora hepajt csinálni. És a legjobb, hogy rengetegen viseltek Longos kitűzőt. Volt akin egyszerre több is lógott, szóval tényleg nagyon szuper volt.

Korábban már az S8 Underground tehetségkutatót megnyertétek. Mennyivel volt ez másabb és milyen reményekkel vágtatok neki? Hogyan készültetek fel?

Igen igen. 🙂

Az S8-as tehetségkutatóhoz képest ez annyival másabb volt, hogy ez csak egy körös volt. Nem voltak élő selejtezők. De bárhogy is meg mindenhogy is, izgalmas volt és megérte. Nagyon örülünk neki, hogy ott lehettünk, annak pedig végképp, hogy dobogós helyezést sikerült elérni.

Igazából már többször próbáltunk jelentkezni a fesztiválra simán fellépőnek, de valahogy kimaradtunk. Aztán láttuk, hogy lehet nevezni. Ja meg szólt a Vida Dani, hogy figyelgessük a posztokat, mert lesz valami.

Aztán lett is. Jelentkeztünk és örömünkre be is válogattak minket. Számunkra már az magában nyeremény volt, hogy megmutathattuk magunkat, játszhattunk a fesztiválon, az pedig még inkább, hogy ennyi ismerős arccal találkoztunk és ennyien buliztak ránk délután.

A felkészülés picit macerás volt, mert rengeteg dolog ütötte egymást. Nyaralás, munka és idő hiány. 2 új dalt is szerettünk volna vinni, de sajnos csak egyet sikerült összerakni annyira, hogy színpadképes legyen. Na de majd hamarosan!

A jelenlegi Long Live the Martyr banda tagjait mutasd be néhány mondatban! Hogyan lett a zenélés életetek nagy szerelme?

 • Gruden Richárd-Dob

A zenekar egyik alapító tagja, aki rendszeresen összeveri a dobokat.

Meg kell hagyni, szereti a sört. Meg mulatni. 😀

Sokszor motivál és ösztönöz arra, hogy haladjunk előre vagy esetleg nyissunk új dolgokra.

 • Ricsi:

A zenélést megelőzően a futballnak hódoltam… Egyik edzésen sikerült úgy elesni úgy, hogy szarrá törjön a kezem. Gondoltam a csúcson kell abba hagyni, ezért nagyobb kihívásnak találtam béna kézzel megtanulni dobolni. Mondjuk azóta se sikerült. Nagy hatással volt rám akkoriban a nagybátyám, aki jobbnál jobb zenéket ismertetett meg velem, és mellesleg dobolt is egy darabig. Szerencsémre abba hagyta a dobolást és gitáron folytatta, így rengeteg mindenbe tudott segíteni nekem, ha szükségem volt valamire.

 • Révész Bálint-Gitár

A másik alapító tagja a zenekarnak. Nem is tudom őt hogyan tudnám igazán bemutatni. Az a fura tarajos fazon aki mindig rettentően érdekes fejeket vág ,meg ugrál. Olyan higany-rugany a csávó. A legjobb mikor táncol. Komolyan! Rengetegszer próbáltam már utánozni a mozgását, de valahogy lehetetlennek érzem.

 • Bálint.:

A zene a lelkem-amikor eltévedtem, mindig a zene segített vissza az útra; A gitár az ami eszembe juttatja, hogy mit keresek egyáltalán itt.

Fiatal gyerekként egyedül csak akusztikus gitárral találkoztam. Az apukám is zenész volt fiatalon, de engem az ő zenei stílusa nem igazán fogott meg. Tinédzser koromban egy haverommal elmentem egy szórakozóhelyre és ott hallottam életemben először elektromos gitár szólót (egy amatőr rock zenekar volt, de az amit a srác a színpadon művelt a gitárjával az magával ragadó volt) ott megtörtént a csoda és én ráeszméltem arra, hogy pontosan azt akarom csinálni amit ő is. Ezért választottam az elektromos gitárt mert megtetszett nagyon a hangja, földöntúli érzést keltett bennem.

 • Ványay Balázs-Gitár

Balázs nemrégiben szállt be a zenekarba.

Többször volt közös bulink, sőt, tehetségkutatóban is zenéltünk már egymás ellen. Egyszer jött az ötlet, hogy megkérdezzük nincs-e kedve beszállni hozzánk. Nem ragaszkodtunk új gitároshoz, de ügyesen gitározik, jól kiabál, szóval úgy voltunk vele, hogy ha van kedve jönni, az csak színesítene a zenekaron. Aztán volt kedve, szóval már itt van köztünk.

 • Balázs:

Kb. 13 éves lehettem, amikor meguntam a zongora órákat és elkezdtem a gitár felé orientálódni. Apukám is gitáros úgyhogy nem volt nehéz belecsöppenni a rockba. Ő mutatta meg nekem, hogyan kell lefogni a G dúr akkordot, mert annyira kacifántosnak éreztem, hogy egyszerűen sehogy sem ment. Illetve szintén apukámnak köszönhetem, hogy megismerhettem a Black Sabbath-ot, AcDc-t, Jimi Hendrixet, Van Halen-t és még sorolhatnám. Ezeket a bandákat hallgattam először és nagyon inspiráló volt számomra a gitározás és a zenekarozás. Annyira, hogy onnantól kezdve tudtam, én csak és kizárólag ezzel akarok foglalkozni. És ez ma sincs másképp… ?

 • Tóth Albert (Barnus)-Basszusgitár

Na igen. Ő az ingatlanosunk meg társasházkezelőnk. Bírom, hogy mindegyikünk jön a szakadt ‘róker’ cuccaiban, csörögnek a láncok, árad az alkoholszag Ricsiből és jön Barnus élére vasalt nadrággal, ingben. Szép látvány lehetünk egyben. Aztán az este végére olyan részeg lesz, hogy alig tudjuk betessékelni a kocsiba. Másnap pedig megtartja a közgyűlést.

A Prosectura-Weekend Punk című dala jut eszembe róla. 😀

Barnus: 7 éve kezdtem tanulni akusztikus gitáron, mert ahhoz jutottam hozzá, de mindenképp előbb-utóbb basszerozni akartam. Az akusztikusról fél év után le is mondtam, mert miután egy borosüveg szétrobbant a kezemben (nem részletezném) és elvágta az ínszalagjaimat, nem tudtam lefogni rajta mind a hat húrt. Az egész különben úgy jött nálam, hogy néztem a Bloodhound Ganges koncertvideókat, ahogy a színpadon nyomják a show-t és elhatároztam, hogy igen én is ezt akarom csinálni, megőrülni a színpadon. Nem is a zenélés vonzott, hanem a show. És akkor pont bele is botlottam egy zenekarba (Mindig más), ahol basszerost kerestek és az volt a feltétel, hogy megtanuljak 30-40 számot egy hónap alatt. Általánosban sokat jártam szolfézsra, amit utáltam, mint mindenki és zongorázni is tanultam, szerintem ennek köszönhetően maradtak meg bennem az alapok, amitől ennyi idő alatt megtanultam a repertoárt. A zenélés szeretete az persze már jött magától, ha az ember elkezd zenekarban zenélni, olyanokkal, akik tudnak, élvezik és jó arcok is, onnantól kezdve nem lehet abbahagyni.

 • Hajdi Gergő-Ének

Hogy is mutassam be magam.

Megvan.

Ha egyszer Long koncerten látsz egy dagadt kis 120 cm-es gyereket ugrálni a színpadon, vagy előtte, na az vagyok én.

Én még általánosban kezdtem el megszeretni az éneklést. Majdnem megbuktam 8.-ban énekből, de jó arc volt a drága Gabi néni és azt mondta, hogy ha elénekelek 2 dalt, akkor megadja a kettest. Elénekeltem, ő pedig azt mondta, hogy “Te Gergő! Neked egész jó hangod van!”

Ezt olyannyira nem hittem el neki, hogy azóta inkább megtanultam hörögni. Valahogy akkor és ott kezdődött el nálam a zenélés iránti szerelem. 🙂

Eddig milyen kiadványok jelentek meg? Milyen címkét lehet rátok ragasztani? Mi az amit mondanak a rajongók, milyenek vagytok 🙂 ?

Eddig összesen 3 kislemez és egy single jelent meg.

Időrendi sorrendben:

 • Our Missery
 • Sound Asylum
 • Be a Good Dog
 • Where I am

Hát, hogy milyen címkét lehet ránk ragasztani, arra nem tudok neked választ adni.

Fura zenét játszó fura fiatalok? Talán ezt. Aztán lehet, hogy ezt sem. 😀 5 különböző ember egyvelege. Inkább ez ami helytálló lehet.

Igazából azt szoktuk legtöbbször megkapni, hogy szeretik a show-t amit csinálunk, azt, hogy igyekszünk bevonni a közönséget és szeretik azt az energiát, ami árad kifelé koncert közben. De lehet erre ők tudnának igazán választ adni, hogy milyennek is látnak.:)

Mikor jöhet a következő kiadvány? Az új dalokkal milyen irányt folytattok? Mennyire hallgattok a közönségre, melyik dalok tetszenek nekik a legjobban a Long Live the Martyr repertoárjából?

Nagyon rajta vagyunk az új dalokon. Lassan ugyan, de azért haladgatunk. Remélhetőleg jövő évben valamikor ki is tudjuk majd adni. Ha minden igaz, akkor egy nagylemezt szeretnénk majd felvenni. Eddig 3 dal van meg, szóval ja… remélhetőleg jövő év végéig meg lesz a teljes anyag és ki is tudjuk adni.

Az irány pedig szintén hasonló mint az eddigiek. Beletesszük azokat a dolgokat amiket szeretünk és amik vagyunk. Igyekszünk dallamit vinni a dalokba, meglesz a tipik Punk- Hardcore vonal, groove, doom, sőt még lesz grindcore is egy picit benne. Az 5 különböző ember különböző stílusa fog találkozni. Ahogy eddig is.

A közönség főleg a dallamosabb, kiabálósabb dalainkat szokta megjegyezni és említeni.

Become Insane vagy Good Dog amik leginkább megszoktak maradni. Igen, szeretnénk nekik is kedvezni természetesen, így lesznek hasonlóan dallamos vagy kiabálós dalok is, aztán majd eldöntik, hogy tetszik e nekik. 🙂

A szeptemberi Riff klubbos koncert tervezett setlistjét elárulod? Mennyire követelőzhet a közönség? Mit gondolsz milyen lesz a hangulat? Lesz valami újdonság ezen a napon?

Tudod mit?! El!:D

 • Hurt
 • The End
 • Paradise
 • Become Insane
 • Naive
 • System Of A Down- Suite-Pee
 • Rock ‘N’ Core
 • We are the life
 • For your freedom
 • Where I am
 • Good Dog
 • Bitch
 • Last Night

Amennyire csak szeretne. Ha meg tudjuk valósítani a követelőzést, akkor meg is tesszük.:) mondjuk simán szaladgálok alsógatyában, ha azt kérik. Lehet akkor is ha nem kérik…

Azért reményeim szerint a hangulattal nem lesz gond.

Fasza zenekarok lesznek, szóval szerintem az már önmagában megalapozza a hangulatot. A hacacáréért felelős lesz majd a Pandora’s Curse a Madman Project és a Visionless Humanity. Ja, meg mi.

Gyertek! Jó kis táncos mulatság lesz!

Szeptember 16. Riff!

Jelenleg mennyire kielégítő számotokra a rendelkezésre álló próbahely, hangszerek és a zenére szánt szükséges idő?

Hetente szoktunk próbálni attól függően, hogy épp mire készülünk. Ha koncertre, akkor általában a Dürer stúdióban, ha pedig számírás van, akkor mostanában Csepelen szoktunk. Lehetne min fejlesztenünk, jó lenne többet összejárni próbálni, de most ez van. 🙂 Örülök neki, hogy ezeket így össze tudjuk hozni.

Mennyire érzed szerencsésnek a zenekar életútját? Mennyire volt túlsúlyban a jó döntés?

Szerintem megpróbáltunk minden lehetőséget megragadni ahhoz, hogy menjünk és tudjuk terjeszteni azt, hogy vagyunk és, hogy mik is vagyunk.

Turnéztunk az országban, jártunk külföldön, szervezzük a saját bulikat és szerencsére hívnak is. Bezsebeltünk egy első és harmadik helyezést is már tehetségkutatón, amit úgy gondolok, hogy szerencsés és pozitív. Nyertem egy videóklipet egy megosztós játékban a 40K oldalán, ami szerintem szintén szerencsés.

Kiadtunk több kislemezt, próbáljuk tolni a média tartalmakat (na ezt mondjuk több-kevesebb sikerrel) és igyekszik mindenki beletenni azt amit tud. Biztosan voltak rossz döntéseink is, de főleg a jó és pozitív dolgokat ragadjuk meg. 🙂

A „For Your Freedom” videóklip megjelenése, sokat segített a zene népszerűsítésében? Terveztek újabb klipet?

Huh, hogy mennyire sikerült népszerűsíteni vele azt nem tudom megmondani. Ez, az a klip amit feljebb említettem, hogy sikerült megnyerni egy megosztós játékban.

Mindig linkelgetjük eseményekhez, szóval érkeznek rá azért a megtekintések. Szerintem kell a képi anyag, az jobban megfogja az embereket, szóval mindenképp szeretnénk valami ordenáré baromságot, de ahhoz először fel kell venni a dalokat. Ötlet az van, aztán majd meglátjuk. 🙂

Mi az amit mindenképpen szeretnétek elérni a zenekarral a jövőt illetően?

Jó lenne több fesztiválon játszani, esetleg picit nagyobb helyeken mint ahol eddig voltunk. Szeretnénk túrnézni, szeretnénk külföldön is többet játszani. És mindenképp szeretnénk több őrült fejenpörgős bulit csinálni. Jó látni ahogy megőrülnek az emberek és élvezik azt amit csinálunk. 🙂

Köszönöm a válaszokat! Biztos vagyok benne, hogy az eddig elért eredményetek nem véletlen! Egyre többen lesznek akik hallgatni fogják a Long Live the Marty zenéjét!

Mi köszönjük a lehetőséget!

Reméljük fogunk még találkozni!

Read-Steady-Become Insane!


https://www.facebook.com/LLTMband

https://longlivethemartyr.bandcamp.com

https://www.youtube.com/@longlivethemartyr4579

https://www.instagram.com/lltm_band

Kapcsolódó cikkek

Long Live The Martyr – baromi jó közönség és hangulat

KMZ

VIII. Liz Feszt – parádés este volt, parádés közönséggel

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek