Interjúk

Lönndom Interjú

(scroll down for English Version)

Szervusztok Lönndom duo! Az új albumotok, a “Viddernas Tolv Kapitel” lélegzetelállító. Hihetetlen, mennyi érzelmet és hangulatot tudtatok belecsempészni egy akusztikus albumba.

Szép napot neked is, bárki is legyél!
Köszönet a “Viddernas Tolv Kapitel”-ről alkotott véleményedért. Kétségkívül, ez a felvétel kihívás volt számunkra. Képesnek lenni akusztikus zenét csinálni úgy, hogy az még egyedi is legyen, nem a legegyszerűbben megvalósítható dolog. Ám úgy találom, akik vagyunk és ahol élünk képessé tett minket arra, hogy ennyi érzelmet és hangulatot tudjunk beleraknia zenénkbe, ahogy mondtad.

Hogyan született a Lönndom? Ahogy én tudom, vannak egyéb formációitok is, mint például az Armagedda. Kinek az ötlete volt, hogy ilyen stílusú zenét játsszatok?

Mindketten az északi erdős vidéken születtünk, így a természet utáni vágyódás mindig jelen volt, gyermekkorunk óta. Feltételezem tudatosítottuk magunkban, hogy ez az a valami, amire 100%-ban koncentrálni akarunk és ez lenyelt rengeteget abból amit az Armagedda-val csináltunk. Kiállok az Armagedda és a múltbéli tartalma mellett bármikor, de ez az “út” vagy egy kis propaganda keltése nem igazából érdekel mostanában. Ez nem passzol az életünkhöz. Most élünk, most vagyunk itt, nem? Úgy döntöttem arra használom ezt az időt amíg ezen a planétán vagyok, hogy magamhoz öleljem és ápoljam azt, ami a legfontosabb. Szerintem, destruktív módszerekkel az élet ellen valómunkálkodás nem szerepel a napi teendőim listáján. Ha így lenne, inkább fognék egy shotgun-t és szétlőném a fejemet.

A Fälen Från Norr egy kicsit black metal-osabb hangzású album volt. Mi volt az oka ennek a gyökeres váltásnak? A Viddernas Tolv Kapitel-en már tiszta folk zenét hallhatunk.

Számunkra a Lönndom-nak semmi köze nincs a black metal-hoz. Számomra a black metal inkább ideológia mint bizonyos riffek összessége. A Lönndom tartalmilag semmiben nem osztozik a black metal-al, talán a melankólia kivételével. A Lönndom zenéje mindig változni fog, többé-kevésbé. A forrás mindig ugyanaz marad -e, hogy hogy adjuk elő, ezt majd a jövőben megfigyelheted.

Mi inspirál benneteket? Honnan szerzitek a kreatív energiát?

Az öregek meséi, a környezetünk, az ahogy a népek a múltban éltek, folyók, hegyek, erdőségek, folklór, helyi költők, zenészek és írók.

Számomra a zene abszolút spirituális, páratlan és a természet hangulatát idézi. Sajnos mivel nem beszélek svédül, nem értem a szövegeket. Tudnál valamit mondani a bennük szereplő mondanivalóról?

Azt kell mondjam a legszerencsétlenebb dolog, hogy nem mindenki érti a szövegeinket.
De lefordítani a szavainkat egy idegen nyelvre nem akarjuk, mert így rengeteget veszítene a varázsából és talán a lényegéből is. Bocs, hogy svédek vagyunk, ha-ha!
Nem tudom, ha van üzenet a szövegeink mögött, akkor azok szavak és mondatok amik azt hivatottak leírni, mit érzünk akkor, mikor északi vidékünk érintetlen tájain barangolunk. De azt próbálunk kiváltani, hogy az emberek ébredjenek fel és lássák, lehet kicsit egyszerűbben is élni, a modern világ által teremtett technológia és a stressz nélkül, és ennek ellenére mégis boldogan élni. Talán még ennél is több. Csak állj le egy percre, menj ki egy csendes helyre, gyújts egy tüzet, csinálj egy kávét és élvezd amit látsz és hallasz. Csak te magad és a szél.

A skandináv emberek nagyon tisztelik a természetet és sokat tesznek azért, hogy megőrizzék azt érintetlen formában. Sajnos más országokban ennek pont az ellenkezője történik. Mit gondolsz hová vezet az, hogy korlátok nélkül kizsákmányoljuk a természetet.

Azt hiszem ezt nagyon kemény dolog lesz megállítani, de talán mindannyiunk megtehet annyit, hogy kétszer is végig gondolja mielőtt tenne valami, a természet anyánkra nehezedő emberi terhelés enyhítésének érdekében. Rengeteg olyan tömegesen gyártott dolog van az életben, amire igazából nincs szükségünk. Talán vissza kéne tekintenünk, hogy éltek egykor az emberek, és kis morzsákat felszedni arról, hogy többet kellene foglalkozni azzal az alappal, melyen mindannyian létezünk. Legalább is mi a Lönndom-ban ezt próbáljuk tenni.

Mi a véleményed a természetfelettiről? Érdekelnek az ősi, samanisztikus természetvallások? És mi a helyzet a nagy világvallásokkal (kereszténység, buddhizmus, iszlám stb.)?

A természetfeletti mindig is egy erős inspirációt jelentett számunkra, kétség kívül. Az elmém ma nem elég tiszta ahhoz, hogy a vallásról beszéljek.

Vannak koncerteitek a Lönndom-mal? Játszotok más bandákban is?

Nem, nem gondoljuk, hogy ez most aktuális lenne. Talán a jövőben, ez kicsit a körülményektől is függ, meg attól, milyen fajta műsort vagyunk képesek csinálni.

Köszönöm, hogy időt szántatok az interjúra! Remélem a formáció még sokáig fog működni, mert kiváló!

Köszönjük az érdeklődést! Figyelj a következő Lönndom műre, talán jövőre!

———————-

ENGLISH VERSION:

Hey there, Lönndom duo! Your new album Viddernas Tolv Kapitel is breath taking. It is unbelievable, how could you put that much feeling and atmosphere into a pure acoustic album?

G”day to you who ever you may be!
Thank you for your comments regarding “Viddernas Tolv Kapitel”. Without doubts, this record was a challenge for us. Creating acoustic music and really be able to make it unique is not always the easiest thing to accomplish. But I guess that, who we are and where we live made it possible to “put that much feeling and atmosphere” into the music as you stated.

How was Lönndom born? As far as I know you have other formations as well like Armagedda. Whose idea was to play this kind of music?

We both where born and raised in the northern woodlands so the passion for nature has always been there, even since our childhoods. I rekon we realized that this was something we wanted to focus at to 100% and it swallowed a lot of what we did with Armagedda. I stand up for Armagedda and it’s past content any day but this “way” or to perform such propaganda does not really interest me these days. It does not fit in our lives. We live today, we are here right now, right? I would prefer to use this short time we have on this globe to embrace and take care of what’s most important. And in my opinion, working against life in destructive manners does not have a place in my daily agenda. If it did, I’d better take a shotgun and blow my head of.

The Fälen Från Norr was a bit black metal like. What do we owe this musical change? On Viddernas Tolv Kapitel we can hear pure folk music.

For us, Lönndom has nothing what so ever to do with Black Metal. Because Black Metal for me is more about ideology then certain riffs. Lönndom does not share anything with the content in Black Metal except maybe melancholy. The music of Lönndom will always differ, more or less. The foundation and essence will always be the same but they how we perform it, well, you will notice in the future.

What inspire you? Where does the creative energy come from?

Stories from the elders, our surroundings, the way folks lived in the past, rivers, mountains, woodlands, folklore, local poets, musicians and writers.

To me the music is absolutely spiritual, untouched, summons the atmosphere of the nature. Unfortunately, since I don”t speak swedish, I don”t understand the lyrics. Could you please tell us something the message behind them?

This is something I must say is most unfortunate, that not everyone can understand our lyrics. But to translate our words into other languages is nothing we want to do, since it would lose a lot of its charm and maybe even meaning. Blame us for we are Swedes, hah!
I don’t know if we have a message inside our lyrics since they mostly contain words and sentences to describe what we feel when we are walking these un-touched places of our northern land. But something that we try to include is to wake people up and see that you can live a bit more simple, without all this technology and stress the modern life creates, and still be happy. Maybe even more. Just take a break for a moment, go to a calm place, light a fire, make some coffe and enjoy what you see and what you hear. Just yourself and the wind.

Scandinavian people respect nature very much and do a lot to keep it in its untouched form. Unfortunately it’s totally the opposite in other countries. What do you think where this could lead, that we are exploiting the Earth without restrictions?

I believe this can be hard to stop but maybe we can all try to think one time extra before doing things in order to ease the human burden upon mother nature. There are to many mass-produced things in life that we don”t really need. Maybe we should look back to how people once lived and grab small pieces of that in order to care more about the foundation upon which we all walk. At least, that is what we in Lönndom try to do.

What is your opinion about the supernatural things? Are you interested in ancient, shamanistic nature religions? And what about the general religions (Christians, Islam, Buddhism etc.)?

The supernatural have always been a strong inspiration source for us, without doubt.
My mind is not clear enough today though to discuss religion.

Do you have concerts with Lönndom? Do you play in other bands as well?

No, up to this date we have not thought about this that much actually. Maybe in the future, it depends a bit on the circumstances and what kind of show we will be able to do.

Thank you for your time! I hope this formation will live long, cause it is first class.

Thank you for your interest. Look out for a new Lönndom creation, probably next year!

WEBhttp://www.myspace.com/lonndom

Kapcsolódó cikkek

LÖNNDOM – Till Trevaren EP

Gwanath

LÖNNDOM – Viddernas Tolv Kapitel

Gwanath

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z