Interjúk

Lord Belial Interjú

(scroll down for English Version)

A Lord Belial zenekar új albuma szeptemberben jelenik meg és nemsokára az Avalon Clubban is, megláthatjátok élőben, hogy milyen erős is a svéd átok! A kérdésemre Thomas Backelin válaszolt!

Hell. Elérkeztünk a nyolcadik lemezetekhez. Ami azért nem kis teljesítmény, még akkor sem, ha már több mint 15 éve léteztek. 1992 óta miben is változott a zenétek és ti mennyire változtatok meg?

Az egyetlen különbség, hogy annak idején nem voltunk ennyire jó zenészek. Most, 16 évvel később fejlődött a zenészi tehetségünk, és számunkra pozitív módon kifejlesztettük a saját hangzásunkat.
A régi számainkat még mindig élvezzük játszani. Sötétebbek vagyunk, fókuszáltabbak és jobban megrettent minket a sötét erők hatalma.

A tavalyi albumotok a várakozásotoknak megfelelően mennyire is volt sikeres?

Természetesen igen! A kiadás óta elég nagy figyelmet kapunk. Nagyon elégedettek vagyunk a „Revelation…” eredményeivel. Egy nagyszerű album, ami minőségileg megfelel a LORD BELIAL névhez.

Elég hamar megjelent a nyolcadik lemezetek a „The Black curse”. Most gyorsabban megszülettek az új dalok, mint máskor, vagy már az előző albumnál is maradtak ötletek és ez eredményezte a viszonylag hamar megjelenő következő albumot?

Hm, nem is tudom igazán. Majdnem minden nap leülök és olyan riffeket játszogatok, amelyek egy új számhoz felhasználhatóak. Nagyon gyorsak vagyunk, ha úgy van, hogy van ihlet. Ez csak egy természetes folyamat… Van egy bizonyos késztetésem, hogy gitározzak, és új dalokat alkossak. Mélyen gyökerezik az a késztetés, hogy ilyen zenét csináljunk.

Kérlek, beszélj a „The Black curse”-ről bővebben, hiszen 10 izgalmas dalt hallhatunk?

Mindannyian nagyon elégedettek vagyunk a teljes albummal annak ellenére is, hogy kicsit több időt szerettünk volna a stúdióban, hogy többet dolgozhassunk a dalokon/a hangzáson.
De általánosságban nagyon elégedettek vagyunk a lemezzel, amely szerintem az év egyik legerősebb albuma.
A The Black Course-t Valle Adzic (Impious) segítségével rögzítettük az új stúdiójában, a ‘Deadline’-ban.
Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy hány napot/órát töltöttünk ott, mivel a felvételi időszakot több hét hosszúságúra nyújtottuk, így egy csomó nap kimaradt, de voltak olyan napok is, amikor csak 3-4 órát voltunk a stúdióban. A tiszta idő, amit ott töltöttünk olyan 18-20 nap körül lehetett.

Ha jól hallom, akkor szerintem eddig ennek a lemeznek a legjobb a hangzása. Igaz egy kicsit letisztultabb az egész sound, de mégis jobbnak nevezném még akkor is, ha ebben a műfajban nem a legfontosabb.

Úgy gondolom, úgy tűnik, hogy az albumon minden tényleg jól passzol egymáshoz, habár hallom, hogy a basszusgitár és a dob szépen együttműködik és hasonló frekvencián, sajnos- néha úgy tűnik, hogy összekeverednek és ez a dobot néha kicsit elmosódottá teszi. Mint mondtam, ezért szerettünk volna több időt fordítani az albumra, hogy kicsit dolgozzunk még a dalokon/a hangzáson.

Nem régen megjelent egy gyűjteményes lemezetek „Ancient demons” címmel, amin a 2 korai demótokat lehet hallani. Ez a kiadó ötlete volt, vagy már régóta szerettétek volna, hogy újra megjelenjenek ezek a kiadványok?

A régi demókról van szó, ugye!? Régi ötletünk volt már, hogy kiadjuk ezeket egy CD-n, mivel egy csomó ember kért már minket erre. Szeretjük ezt a kiadványt, mert megmutatja a banda legelső éveit. Nagyon szeretem ezt a lemezt.

Hamarosan elég nagy turnéra indultok ‘The Black Curse Over Europe 2008 Tour’ néven. Szeptember végén hozzánk is ellátogattok. Gondolom a setlist nagy részét az új album fogja képezni, de még milyen dalok várhatóak ezek mellett? Mit ígérsz a rajongóknak? Mivel is csalogatnád el őket, hogy még jobban kedved kapjanak az élő showra:)?

Igen, le fogunk nyomni egy Kelet-európai turnét és tényleg nagyon várom, hogy ott játszhassak. Mindig nagy élmény volt arrafelé játszani.
Ami a számlistát illeti? Nem tudom, hehe. Meg fogtok azonban lepődni! A teljes LORD BELIAL életműnek egy átfogó vetülete lesz. Nagyon várom azt a turnét.

Svédország és a black metal kapcsán mindenkinek eszébe jut a Dissection csapata. Nem sokkal hamarabb kezdték a pályafutásukat, mint ti. Mennyire is ismeritek egymást? Mit szólsz a régebbi történésekhez? Mennyire vonnál párhuzamot a ti zenétek és az övék között?

A Dissection egy nagy banda, az biztos. Mindkét bandának vannak kötődéseink, ez igaz. Jon Nödveit halála kétségtelenül nagy veszteség a metaltársadalom számára. Beszéltünk arról, hogy újraalakítjuk a régi bandánkat, a Satanized-ot (1991-1992), de szerintem más tervei voltak később. Üdvözletem neki és a Dissection-nek.

Mennyire foglalkoztat az okkultizmus? Milyen könyveket olvasol mostanában?

A The Black Curse-nek nincs semmi konceptuális szövegszerkezete, és általában nincs speciális téma; mindenről írok, amit érdekesnek találok olyan dolgok közül, mint a sátáni varázslatok, az ókori görög és babiloni mitológia, halál, sötétség, háborúk stb. Az a dolog, amit kulcsfontosságúnak tarok, amikor szövegeket írok, több mint a szerkezet és a megfelelő szavak kiválasztása, hogy kialakítsak egy speciális atmoszférát a szövegekben is. Így könnyebb kombinálni a szöveget magával a zenével.

Lehető legjobbakat kívánom, majd találkozunk a koncerten:)!

Ugyanezt kívánom Neked is. Köszönjük a támogatást.

——————–

ENGLISH VERSION:

Hell! We’ve finally came to your 8^th album, which isn’t a small accomplishment at all, not even if you exist more than 15 years. What have changed in your music and in you since 1992?

The only difference is that back then we weren’t that skilled as musicians, now 16 years later we have improved both our musical talent and developed our own sound in a positive way for us.
We still enjoy playing our old stuff as well. We are darker, more focused and more thrilled by the power of the dark forces at all.

Were you pleased with the reception of the yesteryear’s record?

Yes of course! We got pretty much attention on the band after it was released. We are very satisfied with the result of „Revelation…”! It’s a great album and stands for all the qualities in LORD BELIAL.

Your eighth album „The Black Curse” came out pretty soon. The creating procedure was getting faster this time or you had some ideas left from the last album and that cause the relative soon coming out of the next record?

Hm, I don’t know really!? I sit down nearly every day and play riffs which can be used for a new song. We are very quick when it comes to writing new material.
It’s just a natural process…I have a certain need to play guitar and create new songs. We have a deep rooted need to create this kind of music.

Please tell me more about „The Black Curse”, since altogether 10 songs are exciting on it.

We’re all very satisfied with the whole album even though we would like to have had some more time in the studio for even more work on the songs/sound.
But all in general we’re very satisfied with the album, which is one of our strongest albums in year in my opinion.
The Black Curse was recorded by Valle Adzic (Impious) in his new studio „Deadline”.
I’m not sure exactly how many days/hours we spent there because we spread the recording sessions over several weeks with lots of days off and some days which we just spent about 3-4 hours in the studio. Effective time in studio was perhaps 18-20 days or so.

If I’m not wrong, than this has the best sound so far. Maybe the sound is purer, but I would definitely call it better even if it doesn’t mean too much in this genre.

I think everything on the album seem to fit together really good, although I can hear that the bass-guitar and drums works together very good and on similar frequencies, alas – it tends to mix together and sometimes makes the drums a bit blurry, as I said before, we would like to have had some more time on this album to make some more work on the songs/sound.

Not so long ago you published an omnibus edition called „Ancient Demons” where we can listen to your very first two EP’s. Was this the publisher’s idea or you wanted to bring out this redux? How was the welcome of them in the early 90’s?

We are talking about the early demos, right!? It was a long time idea of us to get these demos released on a CD because lots of people asked us about to do it! e like that release because it shows the bands earliest days. I like the album a lot!

There is a long tour ahead of you „The Black Curse Over Europe 2008”. At the end of September you’ll give a show in our country as well. I guess the songs on the setlist will be from the new album by and large, but what other tracks can we reckon on? What do you promise to your fans? With what would you lure them to feel like going to the show?

Yes, we will embark on an East-European tour and I’m really looking forward to play there. It was always a great pleasure to tour over there.
About the setlist? I don’t know, hehe! You will be surprised though! It will be a great reflection of the entire LORD BELIAL backcatalogue though!
I’m looking forward to that tour!

Apropos of Sweden and Black metal the Dissection comes to everyone’s mind. They hadn’t started their career long before you guys. How much do you know them? What do you think of the back happenings? How much do you think, that a parallel can be drawn between you and them?

Dissection was a great band that’s for sure. We both LB and D had some relations, that’s right. The death of Jon Nödveit was truly a great loss for the metal scene, no doubt. We were speaking of reforming our old band Satanized (1991-1992) but I guess he had other plans later on…my regards to him & Dissection.

Are you interested in occultism? What kind of books do you read nowadays?

There isn’t any conceptual structure in the lyrics of The Black Curse and as usual there is no specific topic, I write about anything I find interesting from everything such as satanic incantations, ancient Greek and Babylonian mythology, Death, Darkness and War etc.
The thing I find essential when writing lyrics is more about the structure and choice of specific words to create a special atmosphere even in the lyrics, that way it’s easier to combine the lyrics with the music itself.

I wish you the best regards; we will meet at the concert!

Same to you buddy! Thanx for the support!

WEB: http://www.lordbelial.com/

Kapcsolódó cikkek

Lord Belial, Graveworm, Apostasy, Eastern Front – Koncertbeszámoló

Davkov

LORD BELIAL – The Black Curse

Stillborn

LORD BELIAL – Revelation

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek