Interjúk

Lost Soul Interjú

(scroll down for English Version)

Lengyelország egyik legkiemelkedőbb és legkiválóbb Death Metal zenekara a Lost Soul. A horda 1991-es megalakulását követően számos kiadványa megjelent – utolsóként a zseniális “Immerse in Infinity” címre keresztelt remekmű. Az extrém, technikás Death Metal lengyel mesterei ezen albumukkal igen magasra tették a lécet a stílus követői és rajongói számára, esedékes lett tehát, hogy a lemez és a banda körüli aktualitások kapcsán kérdezzem a zenekart.

Hail! Legyetek üdvözölve a KronosMortus Webzine hasábjain! Mivel tudomásom szerint ez az első interjútok magyar webzine-en, a szokásos múltidézéssel kezdeném: mutassátok be a zenekart, és foglaljátok össze a fontosabb mérföldköveket a banda háza táján!

Hello, örülök az első interjú felkérésnek. Most minden erőnkkel az új album, az “Immerse in Infinity” promotálásán dolgozunk. Egy lengyel turnéra készülünk a barátainkkal, a Rotting Christtel, amely 2010 áprilisában fog kezdődni. A kiadónk még szervezi a turnékat és egyéni show-kat. Ettől függetlenül, teljesen normális életet élünk. Dolgozni járunk, iszogatunk, mint bárki más. A banda 1991-ben indult, még gyerekek voltunk. 1993 és 1998 között 3 demót adtunk ki. Aztán 1999-ben leszerződtünk a Relapse Records-zal, és kiadtuk az első albumot, a “Scream of the Mourning Star”. Két évre rá kiadtuk a következő albumot, az “Ubermensch”-t, az Osmose Productions-nál. A harmadik 2005-ben jelent meg, amikor az Earache/Wicked World-del írtunk alá szerződést. Ugyanabban az évben csináltunk egy nagy európai turnét a Vader-rel, Rotting Christtel és az Anorexia Nervosa-val, valamint néhány kisebb fellépést is a Nile-lal, Entombed-dal, Decapitated-del, Samaellel, Monstrosity-vel és Vomitory-val. 2006-ban történt egy kis nézeteltérés köztem és az ex-dobosunk között, ezért úgy döntöttem, kilépek a bandából. AdamSierzega megpróbálta nélkülem folytatni a Lost Soul-t, sikertelenül. Kis idő múlva a basszerosunk Damian és én csináltunk egy bandát és elkészült az “Immerse in Infinity”. Rendben van a mostani felállás. Nagyszerű zenészekkel és fantasztikus emberekkel játszok együtt. További információk a www.lostsoul.pl oldalon találhatók.

Megalakulásotokat, három demó követte. Milyen visszajelzéseket kaptatok az anyagokra? Milyen volt a színtér akkoriban?

A visszajelzések kielégítőek voltak, de már rég volt és fiatalok voltunk. Lengyelország nem az az ország volt, amely annyira támogatta volna az extreme zenét és a zenét úgy általában. Az ipar még mindig nem működik úgy, ahogy kéne. Igen, gyönyörű országban éltünk, de a kormány és azok a templomi épületek… no comment, haver. Nehéz volt akkoriban profi dolgot összehozni, tapasztalatra volt szükségünk, és a zeneiparnak is, úgyhogy nem bánjuk, hogy később sikerült egy jó albumot összehozni, mint korábban egy rosszabbat.

Az ezredforduló körül két split anyagotok is megjelent, mindkettő igazán frappáns címmel (“Disco’s Out, Slaughter’s In”, “Polish Assault”). Beszéljetek nekünk ezekről az anyagokról!

1998-ban szerződtünk le a Novum VoxMortis-szal. Egy Relapse Records megegyezés értelmében a lengyel kiadó adta ki a Lost Soul-t. Novum VoxMortis adtak ki a “Disco’s Out, Slaughter’s In”-t Lengyelországban. A Relapse pedig a “Polish Assault”-ot világszerte. Ezek mindegyikéhez hozzáraktunk egy harmadik demo-t, a “Now is Forever”-t. A négy szám a: My Kingdom, Malediction, Divine Satisfaction and We Want God. A debüt albumunkhoz, a “Scream of the Mourning Star”-hoz újra felvettük ezeket a dalokat.

Térjünk rá a tavaly jelent meg legutolsó kiadványotokra, az “Immerse in Infinity” című lemezre. Ez a negyedik teljes hosszúságú albumotok. Milyen munkamódszerrel dolgoztatok? Hogyan készültek a dalok a lemezhez? Milyenek az eddigi visszajelzések az “Immerse in Infinity”-ről?

Teljesen elégedett vagyok az új albummal. A munka nehéz volt, de a sok rögtönzéssel rengeteg ötlet változott. A dobokat a Progresja Studio-ban vettük fel Varsóba, Pawel Grabowski-vel. A gitárokat, basszert és a vokálokat két külön stúióban vettük fel szülőhazánkban, Wroclaw-ban. Ez a két stúdió a Top Secret Studio és a Hellsound Studio, ahol pedig Pawel Kolodziejczyk-vel dolgoztunk együtt. A gitárokat re-amping technológiával vettük fel. Az albumot a híres Hertz Stúdióban, a Wieslawski testvérek keverték és masterelték. Ezek azok a dolgok, amik miatt az “Immerse to Infinity”-nek tökéletes a hangzása. Elképesztően jó kritikákat kapunk világszerte, gyakran jobbakat, mint a Nile, Behemoth, vagy a Vader. Akik először hallják az utolsó albumot, rögtön belénk szeretnek, ami nagyon jó érzés!!! Biztos vagyok benne, hogy jó albumot csináltunk, de azért nem mondanám, hogy tökéletes.

Nem épp hétköznapi szövegekkel dolgoztok. Milyen témákat járnak körbe a dalszövegeitek? Mi inspirálhat benneteket a dalok és dalszövegek megírásakor?

Az inspirációt elsősorban a világban zajló események adják, és azok a dolgok, amik az elmúlt két évben történtek velem. Ezeket az érzéseket és egy sajátos szemléletet szövök a dalszövegbe. Hasonló dolgokat írtam az ősi mitológiákról és hasonló jelentésű istenhitekről. A szerelem is helyet kap a dalszövegeimben, mert szerintem ez az egyetlen törvény, ami uralja az életünket. Ha ezt egy olyan ember szemszögéből tekinted, akinek nincs szüksége arra, hogy vallást gyakoroljon, szerintem nagyszerű, még a death metal-ban is. Ez talán egy teljesen új megközelítés, de nekem megfelel.

Mennyire személyesek ezek a szövegek? Mennyire tartjátok fontosnak az összhangot a zene által megteremtett atmoszféra és a dalszövegek közt?

A dalszövegek nagyon személyesek… néhány éve szerelmes voltam egy csodálatos nőbe, aki egy borzalmas betegségen esett, ami miatt nem tudtunk együtt lenni. Ez a történet teljesen megváltoztatta a gondolkodásomat és a világnézetemet. A dalszövegek harmóniája és atmoszférája, véleményem szerint nagyon fontos. Például, engedd meg, hogy bemutassam egy kicsit az “Immerse in Infinity”-t. A cím az emberi elme örökkévalóságát jelképezi. A kozmosz végtelen, mint az elménk. A cím, a borító, a zene és a dalszövegek tartalma teljesen összefügg. Ha próbálsz elmerülni ebben, akkor megtalálod a létednek egy jobbik oldalát. Ez volt a célom, mikor az albumot írtam és nagyon boldog leszek, ha az emberek meglelik a bennük rejlő teljes szabadságot.

Számos okkult témához kapcsolódó szimbólumot használtok a borítókon, logóban. Mennyire áll közel hozzátok az elkötelezett, okkult életvitel és meggyőződés?

Rosszul látod, a Pentagram a logónkban a Nap szimbolikus ábrázolása, a Pentagram körül levő négy elem pedig a természet rejtett koncepciójáról mesél. Saját magam is kitalálhatnék hasonló szimbólumokat, de senki sem értené. Így ezeket a szimbólumokat az okkult filozófiából merítettem, mert az életstílusom kicsit közelebb áll a sötét oldalhoz, mint másé. Tudatosan élek, saját filozófiával. A szimbólumok csak azt a célt szolgálják, hogy a bandát könnyebben lehessen megérteni.

A Witching Hour Prod. remek munkát végzett az album megjelenését illetően, amiben nagy szerepe van a Mentalporn műhelynek is, akik az album layoutját készítették. Összességében mennyire vagytok elégedettek?

Nagyon elégedettek vagyunk a Witching Hour Prod-dal. Még mindig dolgoznak a promóción és a terjesztésen. Az első videoklipünk az If The Dead Can Speak-hez készült. Bart és a Witching Hour munkája a disztribúció. A kiadó top bandája vagyunk, ami számunkra kényelmes. Véleményem szerint a WHP jobb munkát végez, mint az eddigi kiadóink.

Olvasható jópár koncertdátum a már említett MySpace oldalatokon. Tervezitek, hogy egy nagyobb turnéra indultok az anyaggal?

2010 őszére tervezünk egy nagyobb turnét. A kiadó még egyeztet egy európai turnét illetően. Ha készen állnak, mindenképp szólni fogunk.

Utolsó szó jogán mit üzennétek a magyar Death Metal rajongóknak és a KronosMortus olvasóinak?

Hálás köszönet az interjúért és a támogatásért! Még nem játszottunk Magyarországon, de remélem egyszer sikerül ott is terjeszteni a poklot! Fel a szarvakkal és ismerjétek meg a belsőtöket az “Immerse in Infinity”-vel!

Köszönöm a válaszokat! A legjobbakat kívánom nektek!

————————–

ENGLISH VERSION:

Hail! Welcome to the columns of KronosMortus Webzine. As far as I know this is your first interview with a Hungarian webzine, so I’d like to start with the usual retrospect: could you please tell a few things about the band, and a little about the important milestones that you have encountered so far?

Hi, it’s nice to appear first time in this magazine. Now, we are putting all our effort to promote our new album “Immerse in Infinity”. We’re just preparing for our Polish tour with our friends, Rotting Christ, which will start in April 2010. Our label is still booking successive tours and individual shows. Apart this we are living as normal people. Sometimes we go to work, sometimes we drink, like everybody. The Band started in 1991, when we were children. Between 1993 and 1998 we released 3 demos. In 1999 we signed to Relapse Records which released our first full length “Scream of the Mourning Star”. Two years after we released next album “Ubermensch” by Osmose Productions. Our third album appeared in 2005, when we signed to Earache/Wicked World. The same year we did a big European tour with Vader, Rotting Christ and Anorexia Nervosa, and some individual gigs with Nile, Entombed, Decapitated, Samael, Monstrosity and Vomitory. In 2006 we some personal differences between me and our ex drummer occurred, so I decided to leave the band. Adam Sierzega was trying to continue Lost Soul without me, but unsuccessfully. After some time our bassist Damian and me started creating the band from a scratch… and we made “Immerse in Infinity”. Now I feel ok with the new line-up. I”m playing with great musicians and fantastic people. For more information I would like to invite you to our website www.lostsoul.pl

After forming the band, you have released three demos. What was the general response to these? What the scene like back then?

The response was very satisfactory, but it was a long time a go, we were young guys, Poland wasn’t a country which really supported extreme music and music generally. And still the business is not working like it should. Oh, yeah, we lived in beautiful country, but the government and church structures… no comments, man. Finally, it was very hard to do something professional at the time, and we needed experience in music and music business too, so in my opinion it’s better for the band that we recorded our debut later and did it better, than earlier but worse.

You have also released two splits around the turning point of the century, both of them having interesting and good-sounding titles. (being “Disco’s Out, Slaughter’s In” and “Polish Assault”). Could you a few things about these records?

In 1998 we signed with Novum VoxMortis. This polish label represented Lost Soul with upcoming Relapse Records deal. Novum VoxMortis released “Disco’s Out, Slaughter’s In” in Poland. Relapse released “Polish Assault” worldwide. For these both releases we put that same stuff from our third demo called “Now is Forever”, which include the four pieces like My Kingdom, Malediction, Divine Satisfaction and We Want God. Recording our debut “Scream of the Mourning Star” we re-recorded these songs.

So let’s talk about your last release to date, being “Immerse in Infinity” which was released last year. This is your fourth full length record. What techniques did you use during the recording sessions? How were the songs created? And what has been the general response to this album so far?

I’m absolutely satisfied with our new record. The work was hard but with a great dose of spontaneity, so many ideas were changing during the creation process. We recorded drums at Progresja Studio in Warsaw with Pawel Grabowski. Guitars, bass and vocals were done in two separate studios in our home city Wroclaw. These were Top Secret Studio and Hellsound Studio and there we were working with Pawel Kolodziejczyk. We recorded guitars and bass with reamping technology. The album was mixed and mastered at the famous Hertz Studio by Wieslawski bros. Such variety of studios influenced sound, and there we go: “Immerse in Infinity” sounds perfect. We have awesome revives worldwide, very often better than Nile, Behemoth or Vader. People who have just heard our last stuff, instantly got to love Lost Soul… it’s makes me high!!! I’m conscious we made good album, but at the same time I have a lot of distance for this situation.

You aren’t really using ordinary lyrics. What is the main theme? What things are inspiring and motivating you when you are writing the songs and lyrics?

My inspiration for the album was first of all what’s happening in the world nowadays, and all that was happening in last two years in my life. All these feelings I put in the lyrics and I added my own point of view. I was writing about similar things in mythology of the ancients, and similar meaning of world deities. In my lyrical concept there was also some place for the love, because I think it’s the only law which rules our lives. If you take a look at this as a free man who doesn’t need to practice any religion, I think it’s cool, even in death metal. Maybe this is a completely new approach, but I feel fine with this.

How personal are these lyrics? How imporant do you think it is that the lyrics and the atmosphere created by the music are in harmony?

Lyrics are very personal… a few years ago I was in love with a wonderful woman and she went down with terrible sickness, which precluding us from being together. This situation totally changed my mind and world perception… Harmony of lyrics and the atmosphere is very important in my opinion. For example, let me try to do a little interpretation of “Immerse in Infinity”. The title is symbolic representation of infinity of human mind. The Cosmos is infinite, like our minds I think. The title, cover art, music and lyrical content are a coherent concept. When you try to immerse in this stuff, you can find your better side of existence. This was my goal when I was writing the album and I’l be happy when the people discover full freedom in themselves.

You are using a lot of symblons on your covers and logo. How close are the occult lifestile and philosophy to you?

It’s not like you see this, Pentagram in our logo is a symbolic representation of Sun, and the symbols of four elements around the pentagram told us about hidden concept of nature. I might as well invent these symbols on my own, but then nobody would understand it. So I derived the symbols from occult philosophy, because my lifestyle is a little bit closer to dark sides than the others. But in fact I feel I’m a conscious man who has his own philosophy I think. All symbols in our logo just propose a way of reception of the Band.

Witching Hour Prod did great job regarding the release of the record, in which Mentalporn’s workshop had a great share of deal as well, they have created the layout for the record. How satisfied are you in general?

We are very satisfied to cooperate with Witching Hour Prod. They are still working on promotion and distribution. We released our first video clip for If The Dead Can Speak. Bart and Witching Hour are preparing some distribution deals for us. We are top band in the label and this is a comfortable situation for us. In my opinion WHP are doing better job then our ex labels.

You can find loads of concert dates on your MySpace site. Are you planning to go on a bigger tour with your new material?

We planed big tour in autumn 2010. Our label is still booking next European tour for us. When it is confirmed, we’ll give some news about it.

For the closing words, what would you like to tell to the Hungarian Death Metal fans and the readers of KronosMortus?

Huge thanks for this interview and support! We’ve never played in Hungary. I hope we’ll spread hell on tour in Hungary someday. Horns up and learn your inner selves with our “Immerse in Infinity”!

Thanks for the answers! Wish you the best to come!

WEB: http://lostsoul.pl/

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Lost Soul reveals the details of new album

KMZ

Hot News – Witching Hour news: Lost Soul, Witchmaster, Voidhanger, Trauma

KMZ

LOST SOUL – Immerse In Infinity

gradU

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z