Interjúk

Lovijatar Interjú

(scroll down for English Version)

A Lovijatar fő dalszerzői, Jussi Rautio (gitárok) és Tommi Vaittinen (ének) válaszoltak.

Hali! Üdvözlet Magyarországról! Hogy vagytok?

Jussi: Üdv Finnországból! Régóta esik az eső és pocsékul, betegnek érzem magam. Jó kezdés egy interjúhoz!

Tommi: Hali! Az esős és szomorkás évszak ellenére én nagyszerűen vagyok! Remélem, odaát is minden rendben!

A Lovijatar egy fiatal csapat, szóval kérlek, pár szóban mutassátok be a bandát és a koncepciót!

Tommi: A Lovijatar egy epikus stoner metal zenekar Finnországból. Dalszövegeinkhez az ihletet a régi finn népköltészetből, bűbájolásból és természetből merítjük. Zenei hatásaink közt egyaránt megtalálható a progresszív, a folk és a doom metal.

Miért választottátok a finn mitológiát egy stoner rock/metal banda fő témájának? Mi a fő motiváló erő?

Jussi: Régóta érdekel a finn mitológia. Finnország egy periférián lévő ország és keleti meg északi részeire elég lassan jutott el a kereszténység és nem pusztította el a régi hitet és a sámánizmust egészen a XX. századig. Például édesapám faluja, Torsansalo környékén a nagyapám idejében még az emberek Tapiot, a finn erdőistent imádták. Rovást ejtettek a fákon, hogy védelmet kapjanak és akkor is, ha valaki meghalt, rovásait belefaragták a fákba. Apám emlékszik, hogy látta még ezeket a jeleket, de arra már nem emlékszik, hogy is néztek ki. Ezen kívül a falu mellett volt egy barlang, ahol Pohu Matti sámán élt a XIX. században. A barlangot Pirunkirkkonak, az „ördög templomának” hívták és mindenfelől jöttek emberek, még Szentpétervárról is, hogy áldást vagy bájitalokat kapjanak ettől az embertől.
Számomra nagyon érdekesek a Pohu Mattiról és más, hasonló emberekről és eseményekről szóló történetek és dalokat szeretnék írni ezekről a témákról. Talán egyik motivációm az, hogy megőrizzek valamit, ami egyébként elveszne. Talán egy srác száz év múlva megtalálja a cd-nket és elkezdi beleásni magát abba a világba, amiről énekelünk.

Tommi: Jussi és én egyaránt elég sokat olvastunk a finn népszokásokról, költeményeket és a régi pogány rituálékról, amik Finnországban még a XIX. század elején is léteztek. A történetek nagyon érdekesek, pszichedelikusak és tele vannak elképesztő figurákkal. Egyszerűen természetesnek éreztem, hogy egy bandát alakítsak, ami ezekkel a témákkal foglalkozik, miután évek óta foglalkoztatnak ezek a dolgok. Ez a vérünkben van.

Úgy gondolom, a stoner vonalhoz nagyon illenek ezek a sámános motívumok, de nem ismerek más, hozzátok hasonló, folk stoner bandákat. Ti ismertek olyan csapatokat még, akik a folk/pogány témákat stoner rockkal/metallal ötvözik?

Jussi: Én sem tudom más bandákat, akik ugyanebben a stílusban mozognának. De én nem hívnám már magunkat stoner zenekarnak. Úgy gondolom, mi egyfajta poszt-folk vagyunk metal és stoner rock hatásokkal. Némó, a rajzfilmszereplő úgy definiálta egyszer a stoner műfajt, hogy az a Kyuss és minden banda, amelyik olyan, mint a Kyuss. Úgy gondolom, van ebben némi igazság. Bár nagyon szeretem a stoner metalt, egyedi zenét szeretnék csinálni, ami valami frissnek hangzik.

Tommi: Én nagy stoner rock rajongó vagyok és sok különböző fajta stoner zenekart hallgatok, de én sem hallottam más zenekart, akik a folkos elemeket a stonerrel keverik, mint mi. Már a kezdetektől fogva valami újat akartunk alkotni, valami eltérőt. Jussi folk/csata metal háttérrel rendelkezik, én stoner rock háttérrel és együtt ezek ötvözéséből sikerült valami egyedit készítenünk, valamit, ami kitűnik a többi közül.

2013 januárjában jelent meg a Lovijatar debütáló anyaga, a Hämärän Kulkija. Csak hat dalt tartalmaz, de ha jól tudom, hivatalosan nagylemezként fut. Meséljetek róla pár szót!

Tommi: A Hämärän Kulkija anyaga igazából első számaink demó verzióit jelenti. Annyira türelmetlenek voltunk, hogy úgy döntöttünk, kiadjuk a dalokat EP-ként. Eredetileg felvettük még a Syntyi Lovijatar és az Uhrilehto dalokat is, de azok a verziók nem működtek úgy, ahogy szerettük volna, szóval lehagytuk a lemezről őket.

Jussi: Nem tudom, hivatalosan milyen néven fut. EP? Mindenesetre hat dal van rajta és teljes egészében meghallgatható a Bandcampen, ha valakit érdekel.

Néhány dala az új lemezre, a Pimeän Tuojara is felkerült. Miért? És mi az oka, hogy két lemezt adtatok ki idén?

Jussi: Az első hattételes lemez, a Hämärän Kulkija pár hónap alatt elfogyott. A Secret Entertainment ki akart adni egy nagylemezt és ez nem volt ellenünkre. Felvettünk több anyagot, átalakítottuk a régi dalokat és a csomag most Pimeän Tuoja címmel jelent meg.

Kérlek, meséljetek pár mondatban az utóbbi albumról és koncepciójáról!

Jussi: Lovijatar az alvilág finn istenének, Lemponak a lánya. Egy boszorkány, aki kilenc kórt hoz a világra. Először egy 1846-os népköltészeti könyvben említik, de a figura jóval régebbi. Összegyűjtöttünk régi történeteket és úgy változtattunk rajtuk, ahogy a dalszövegekhez szükséges volt. Emellett néhány sort pontosan átvettünk az eredeti népkölteményekből is, de ezeket a „Trad.” szóval jelöltük a szövegkönyvben. A történetek a boszorkányságról, a természetről, a halálról és az életről mesélnek.
Vannak régi felvételeim siratóénekekről, 1906 tájáról. Ezek Karéliából származnak, ahonnan mi is. Sokat hallgattam őket, amikor írtam a dalainkat és például a Kadotettu dal eleje egy módosított siratóének. A siratóénekek a Balti-tenger környékének egyik érdekes tradíciója, ahol az asszonyok sírtak, miközben előadták e dalokat egy lelki nyelven. Olyankor énekelték e siratókat, mikor az emberek egyik állapotból egy másikba kerültek, például mikor megházasodtak vagy elhunytak. De talán ti, magyarok eleve tudtok mindezekről, hiszen van némi közös gyökerünk.

Tommi: Tudatosan olyan zenekari lemezt akartunk csinálni, amit le lehet egyszerűsíteni. A húzóerőket a lemezen az énekharmóniák és a karél hatású gitárdallamok adják. Nincsen rajta egzotikus népi hangszer és csak néhány effekt került rá a végső keveréskor, mert azt szerettük volna, hogy minden úgy hangozzon, ahogy élőben is megszólalunk.

A Vainovalkeara egy érdekes videoklipet forgattatok. Nem találtam meg a dal szövegét, szóval meg kell kérdeznem: a klip sztorija azonos a daléval?

Jussi: Sok költemény van a finn népköltészetben, ahol istenszerű asszonyok emelkednek ki a vízből. Jelen esetben Lovijatar emelkedik ki a vízből, mert erről éneklünk a dalban. A dal és a klip sztorija azonos, de nem járnak teljesen kéz a kézben. Minden dalszöveg megtalálható a cd bookletében, szóval, ha meg akarjátok érteni a teljes történetet, meg kell vennetek a lemezt. Nem szeretném túlmagyarázni a szövegeket, mert az néha tönkreteszi a hallgatóban kialakult képet.

A Lovijatar tagjai különböző bandákból jöttek. Hogy találjátok meg az egyensúlyt a zenekarok között? A Lovijatar koncertező csapat?

Tommi: Jelenleg a Lovijatar az egyetlen zenekarom, szóval én minden energiámat beleölöm. És abszolút koncertbanda! A célunk, hogy a Lovijatar egy kitűnő koncertcsapat legyen, olyan, mint az Iron Maiden. Most ősszel elég sok bulit adtunk, de még többet szeretnénk koncertezni!

Jussi: Koncerten sokkal jobbak vagyunk, mint lemezen. Jelenleg is folyamatosan koncertezünk és így nincs időm más bandákra. Néhanap szóba kerül, hogy feltámasszuk a Battlelore-t, de szerintem minden tagnak túl sok teendője van más érdekes projektekkel, szóval ennek várnia kell.

Mik a zenekar jövőbeli tervei? Koncertek, új anyag?

Jussi: Megjelenés alatt áll új klipünk a pihentető Kun Usva Peittää Minut Saleihinsa dalra. Kellene írnunk új dalokat, de jelenleg sok koncertünk van, így nincs időnk erre, de januárban lesz egy kis szünet a koncertek között. Reméljük, akkor össze tudunk hozni némi új anyagot. Az utóbbi időben akusztikus koncerteket is adtunk, szóval az az álmom, hogy egy akusztikus bakelitet is összehozzunk, de előbb lássuk meg, hogy találunk-e valakit, aki fizetne érte!

Tommi: Koncertek, koncertek és még több koncert! Reméljük, hogy jövőre nemcsak itt, Finnországban lesz turnénk, hanem Európában is. Fesztiválokon is nagyon király lenne fellépni!

Köszönöm a válaszaitokat! Bármit hozzátennétek zárásként?

Tommi: Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki megvette a lemezünket, eljön a koncertjeinkre és támogatja a zenekart. Aki pedig még nem hallott minket, az menjen fel a honlapunkra, hallgassa meg a zenénket, keressen utánunk a Facebookon, nézze meg a klipünket és mindezek felett, jöjjön el a koncertünkre! Hadd zúzzuk le az arcotokat!

Jussi: Köszönjük az interjút! Remélem, Finnországon kívül is elkezdtek érdeklődni irántunk az emberek és talán egy napon kiderül, hogy nálatok is fogunk koncertezni! Legyen jó teletek!

——————————

ENGLISH VERSION:

Answered by the main composers of Lovijatar, Jussi Rautio (guitars) and Tommi Vaittinen (vocals).

Hi! Greetings from Hungary! How are you?

Jussi: Greetings from Finland! It has been raining for a long time and I feel sick and lousy. Great start for an interview!

Tommi: Hi! Despite the rainy and gloomy season of the year I’m feeling great! How are you?

Lovijatar is a young band, so please introduce it and say some words about the concept of the band!

Tommi: Lovijatar is an epic stoner metal band from Finland. We’ve taken our lyrical inspirations from the old Finnish folk poetry, enchantments and nature. Our musical influences pours from the progressive, folk and doom metal.

Why did you choose the Finnish mythology as the main topic for a stoner rock/metal band? What is your main motivation?

Jussi: I have been interested in Finnish mythology for some time now. Finland is quite remote country and in the Eastern and Northern side of the Finland Christianity came quite late and it didn’t destroy old beliefs and shamanism until 20th century. For example at my father’s village, Torsansalo my father’s father’s people were worshipping Finnish forest god Tapio. They were making markings to the woods to get protection and also if someone died his marks were carved to the trees. My father remembers that he has seen these marks but don’t remember anymore how they looked like. Also near the village was a cave were lived a shaman Pohu Matti in 19th century. Cave was called Pirunkirkko “Church of the Devil” and people came all the way from St. Petersburg to get blessings and magic potions from this guy.
For me stories about Pohu Matti and other similar people and happenings are very interesting and I want to make songs about this kind of subjects. Maybe one of my motivations is to preserve something that might be otherwise lost. Maybe a kid one hundred years from now finds our CD and starts to find out more about the world we are singing about.

Tommi: Jussi and I have both read a lot of Finnish folk lore, poems and old writings about Pagan rituals in Finland from the early 19th century. The stories are very interesting, psychedelic and full of amazing characters. I just felt natural to create a band from these topics after we’ve been influenced by these subjects for many years. It’s in our blood.

I think stoner genre fits well to this shamanic motifs but I don’t know other folk stoner bands like you. Do you know other groups who mix folk/pagan themes with stoner rock/metal?

Jussi: I don’t know either same kind of bands like us. I wouldn’t even call us stoner band anymore. I think we are some kind of post folk with influences from metal and stoner rock. Cartoon character Nemo described stoner genre once that it is Kyuss and all the bands who sound like Kyuss. I think there is a glimpse of truth there. Although I like stoner metal a lot I want to do unique music that sounds like something fresh.

Tommi: I’m a big fan of stoner rock and I’ve listen a lot of different kinds of stoner bands but I haven’t heard any band mixing folk elements with stoner as we do. From the beginning we wanted to create something new, something different. Jussi have folk/battle metal background, I got stoner rock background and mixing these elements together we managed to create something unique, something that stand out the others.

In January, 2013 Lovijatar released the debut material, Hämärän Kulkija. It contains only 6 tracks but – if I know well – it’s a full-length album officially. Tell me some words about it!

Tommi: The material on Hämärän Kulkija is actually our first demos of those songs. We were so excited about the material that we decided to release songs as an EP. Originally we recorded also songs Syntyi Lovijatar and Uhrilehto but those versions didn’t work as we wanted so we leave them out from the album.

Jussi: I don’t know what it is called officially. EP? It has 6 songs and it is fully audible in Bandcamp if people are interested of listening it.

Some of its songs are also included on your new album, Pimeän Tuoja. Why? And what is the reason of that you released two materials this year?

Jussi: First 6-track release Hämärän Kulkija was sold out in couple of months. Secret Entertainment wanted to release the full length album and we didn’t have anything against it. We recorded more material and adjusted old songs and the package is released now as Pimeän Tuoja.

Please tell me some sentences about this latter album and its concept!

Jussi: Lovijatar is a daughter of Finnish god of underground called Lempo. She is a witch that gave birth to nine diseases to the world. She was first mentioned in folk poetry book released in 1846 but character is much older. We gathered old stories and modified them as we pleased for the lyrics. We also took some straight lines from the folk poetry but those we have marked to the lyrics with a word “Trad.”. Stories tell about witchcraft, nature, death and life.
I got old recordings of dirges from around 1906 or so. They are from Karelia area where we are also from. I was listening to them a lot when we were composing songs and for example the beginning of a song Kadotettu is a modified dirge. Dirges were an interesting tradition in a Baltic Sea area where crying women were performing songs with a spirit language. These dirges were sung when people were trans-shifting from one state of being to another. For example when some got married or died. But maybe you Hungarians know about all these things already because we have some common roots.

Tommi: We consciously wanted to create a band album that would be very simplified. The hooks on the album are made by vocal harmonies and guitar melodies with Karelian twist. There’s no exotic folk instruments and only a few effect in the final mix because we wanted everything sound as we sound on live.

You shot an interesting music video for Vainovalkea. I didn’t find the song’s lyrics, so I must ask: is the story of the clip the same as of the song?

Jussi: There are lots of poems where a god-like woman is rising from the water in Finnish folk poetry. In our version Lovijatar is rising from the water because that is what we are singing in the lyrics. Story of the song has same themes as the video but they don’t go entirely hand in hand. All the lyrics for the songs can be found from the CD covers so you have to buy that to get the whole story. I don’t want to explain lyrics too much because sometimes it ruins the image of the song listeners mind.

The members of Lovijatar came from different other bands. How can you find balance between the playing in more bands? Also, is Lovijatar a live group?

Tommi: At the moment Lovijatar is my only band so I put all my energy on it. Lovijatar is definitely a live group! Our goal is that Lovijatar became a superb live band, as good as Iron Maiden. We’ve been doing quite many gigs in this autumn but we want play more!

Jussi: We are much better alive than on CD. Right now we are playing gigs all the time with Lovijatar and at least I don’t have any time for other bands. While and then we are discussing of bringing Battlelore back but I think all the members are filled with other interesting projects so that must wait.

What are the future plans of the band? Concerts, new material?

Jussi: We are releasing a new video of a chill out song Kun Usva Peittää Minut Saleihinsa. We should do new songs but right now we are doing a lot of gigs so there is no time for that but we will take a little break of live shows on January so let’s hope we can come up with some new material then. We have been playing acoustic gigs lately so I am dreaming of an acoustic vinyl release but let’s see if we find somebody to pay for it!

Tommi: Gigs, gigs and more gigs! Hopefully next year we’ll have tour here in Finland but also in Europe. Also playing in festivals would be super cool!

Thank you for your answers! Any additions or last words?

Tommi: I’d like to thank all of you who have bought our album, attend our concert and support our band. For those who have never heard us, go to our website, listen our music, dig us on Facebook, watch our music video and above all come to our concert! Let us blow your mind!

Jussi: Thanks for the interview. I hope people get interested of our music also outside Finland and maybe you will see us one day playing live in your country! Have a cool winter breezes!

WEBhttp://www.lovijatar.com/

Kapcsolódó cikkek

LOVIJATAR – Pimeän Tuoja

ST. Toma

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár