Interjúk

Mael Mórdha Interjú

(scroll down for English Version)

Dia duit, a Mael Mórdha!
Az új albumotok mestermű lett! Ritka az ilyen mély és magával ragadó zene manapság. Milyenek a hazai, és a nemzetközi visszajelzések?

Üdvözlet, nagyon örülök hogy tetszett az új album. Én nem hívnám mesterműnek, mert tudom hogy a következő jobb lesz, de mind nagyon örülünk annak hogy ez így sikerült. A reakciók többnyire pozitívak, de mint minden esetben, most is vannak akik nagyon szeretik és vannak akik nagyon nem. Legalább kivált egy reakciót ami annak a jele hogy meghallgatták!

A saját zenéteket “gaelic doom metal”-nak hívjátok. Gondolom, büszkék vagytok az ír gyökereitekre, a kultúrátokra és a hagyományaitokra. Ez hogyan hat ki a mindennapi életetekre? Beszélitek a gael-t egymás között?

A stílusunkat gaelic doom metal-nak neveztük el, mert az eredete a korai 90-es évek észak-angol doom/death metal-ja valamint a régi ír-kelta lamentációk. Nem mondanám hogy mindenre büszkék vagyunk a kelta Írországgal kapcsolatban, de rengeteg dolog származik abból az időből, ami egy néppé tesz minket, amelyek nagyon szépek és kulturálisan egyediek. Ezek mindenütt jelen voltak, de elfeledetté/nem elfogadottá váltak a modern világ, és elsősorban az ír emberek között. Így küldetésünk egy mellékzöngéje, hogy ha egy történetet mesélünk el, próbáljuk azt olyan pontosan csinálni ahogy tudjuk, és nem ragaszkodni napjaink Írországában gyakori eltorzított és korlátozott formájához. A (gael) nyelvet illetően, mi nem igazán beszéljük a bandában egymás között, kivétel néhány szót és frázist, de az angol (pontosabban az angol ír dialektusa) a legtöbb ír anyanyelve, ami ezt illeti. Egy kicsit szoktam használni az ír nyelvet a dalok bemutatására abban a reményben, hogy (elsősorban az ír) emberek meg tudnának szabadulni a bélyegtől, ami a most többnyire elutasított kultúrához és életmódhoz kapcsolódik.

A kritikámban a zenéteket még a “Dark romanticism” jelzővel illettem, mert a hangulata hasonlóan epikus és balladai mint a Primordial-é. Ezt nevezhetjük az ír zene sajátos ízének. A népdalaitokban is gyakran előkerülnek ilyen balladai történetek?

Ezt a kérdést lebonthatnád az angol és ír dalokra, mert a stílusuk némiképp eltérő. A modern balladák angolul vannak előadva gyakran ugyanazzal a dallammal mint ami a korábbi ír daloknál volt, és azt feltételezem egy csomónak a története is ugyanaz. Néhány lázadó ének, néhány (elfogult) történelmi elbeszélés, sok szól az emigrációról és az Írország utáni vágyódásról (ezek közül sok igazán szar). De az ősi kelta darabok sirámok, elégiák, mesék, szatírák, történetek a mitológiából, és az összes a vidékünkről szól, a dolgokat a mi népünk látásmódjában szemlélik – szemben egy megtört és megalázott néppel mely 500 évet eltöltött a “nem-angolság” identitásának jegyében, (ez a jele annak, hogy nagyobb identitásbeli krízisben szenvedünk – melyben skót testvéreink is osztoznak velünk).

2008-ban több híres és kevésbé híres ír zenész és művész is közzétett weboldalán a Tara közelében épülő M3 autópálya megépítésé ellen tiltakozó szervezetek üzeneteit, petícióit. A Mael Mórdha részt vesz ilyen és ehhez hasonló, kulturális ill. természeti értékek védelméről szóló akciókban?

Nem, mi nem. De személy szerint elmentem az egyik ilyen M3 ellen tiltakozó menetre Dublinban. Noha az ügy jó volt, a tiltakozók nagy többsége nem. Találkoztam egyikükkel pár hónappal később, aki fent volt a helyen, és az elmesélése alapján, hogy mi folyt a táborban, hogy hippik alkoholizáltak és drogoztak, nem az a dolog amivel befolyásolni lehet a közvéleményt a fejlemény megállításának irányába, de eléggé az ügy ellen fordíthatja az embereket. Ezeknek az embereknek gyakran megvannak a saját indítékaik, hogy a saját kis birodalmuk királyai/királynői legyenek és annyira foglalkoznak azzal, mit akarnak megmenteni, mint azok akik elsősorban elpusztítják ezeket.

Írország milyen változásokon megy keresztül mostanság? Dublin-ról azt hallottam, hogy egy sűrűn lakott, multikulturális világvárossá kezd válni. A válság mennyire érintette az átlag polgárokat? Te hogy látod a saját városodat, milyen irányba változik?

Hihetetlen változáson mentünk keresztül az elmúlt 10-15 évben. Ahol az emigráció szót az imigráció szó váltotta fel. Sosem foglalkoztunk az ide bevándorló emberekkel ezelőtt, mert túl elfoglaltak voltunk ahhoz, hogy megpróbáljunk elutazni. Úgy gondolom ez a mennyiségű beáramló ember túl sok egy ilyen kis országnak, mint a miénk (még akkor is ha van tapasztalatunk ilyen dolgokban), hogy foglalkoztassa őket. A menedékjogot kérőknek 10 évnél is többet kellett várniuk a kérelmük elbírálására, mert nem volt felállított struktúránk ilyen esetekre. A lengyel lett az ország második nyelve hat hónapig(2003-ban.
Nekem semmi bajom az ide érkező emberekkel (és egy görög nőt vettem feleségül és rengeteg külföldi barátom van, szóval csak egy ostoba gondolhatja hogy rasszista vagyok). A problémánk a mennyiséggel volt. Ha az EU engedné minden országnak a hasonló csatlakozást ahogy a 2000-es években csinálták (minden ország kivéve Svédországot, az Egyesült Királyságot és Írországot, megtiltja az új EU tagországok polgárainak az illető országokban való munkavállalást), nem lenne több probléma a mennyiséggel. Annak eredményeképpen, ha az ide érkező munkakereső külföldiek érkeznek azért jönnének ide, mert ezt akarják, nem azért, mert nem tudnak oda menni ahova szeretnének. Az ír emberekben egy teljes egészében pozitív véleményük lehetne a bevándorlást illetően, ellentétben azzal, ami eben a pillanatban uralkodik, ami leginkább a zavarodottság, a zűrzavar és neheztelés keveréke.
Személy szerint nem Dublinban lakom, de a lakóhelyemen láttam elég sok külföldi érkezését és (a kétéve bekövetkezett gazdasági válság után) eltűnését, ami úgy gondolom a legtöbb embernek otthon több volt mint egy lidérces álom.

Továbblépve a globális méretek felé, Mit gondolsz napjaink emberiségéről? Mely problémák azok, melyekkel sürgősen foglalkoznunk kéne? Talán a válság nem csak gazdasági, hanem társadalmi és morális tényezőkből is áll?

Úgy gondolom napjaink emberisége ugyanolyan mint amilyen mindig is volt. A jó és a rossz egy csekély (nagyon gyakran megfontolatlan) kisebbség vezet egy nagy rakás birkát akiknek fontosabb, hogy a mellettük lévő ember mit gondol róluk mint az a tény, hogy aki a csordát vezeti épp egy szakadék felé tart. Soha nem tudom azt látni, hogy ez változna, hát te?
Minek kell megoldódnia? Nos az én szerény véleményem szerint természetes környezetünk égbe kiáltó semmibevétele az a valami amit mindannyiunk feladata megoldani. Ha ez meg lenne oldva, végső fokon úgy gondolom minden más is meg lenne oldva. Azért hogy ez megtörténjen mindennek csökkennie kellene, de sok az élelmiszergyár, energia előállító, shop, bank, üzlet. Ha ez megtörténne, annak az esélye, hogy valaki mocskosul gazdag legyen a mi kárunkon a valószínűsége praktikusan nullára csökkenne mialatt a mi egész életünk sokkal jobb lenne. De lassan úgy kezdek hangozni mint egy Karl Marx és Thomas Moore keverék, és ezek a filozófiák már eléggé kimerültek, nem?! Az ember az, ami a probléma. Ha embereket adsz bármihez a dolgok el lesznek fuserálva!

Mik a terveitek erre az évre? A Mael Mórdha nem egy nagy koncertbanda, de azért néhány fellépés lesz nyári fesztiválokon? Hosszabb Európa turnén nem gondolkodtatok még?

Van egy kis problémánk az Európai fellépéseket illetően, de egy kicsit már jobbak vagyunk ezen a téren. Nem lesznek nyári fesztiválok, de újra nekikezdünk szeptemberben egy pár fellépéssel Írországban. Októberben esedékes egy Spanyolországi koncert, majd novemberben játszunk a Doom Over Vienna-n és decemberben az Eindhoven Metal Meeting-en. Van még sok egyéb fellépés is kilátásban jelenleg, de még semmi nincs rögzítve, szóval te és az olvasóitok nézzétek majd a weboldalt gyakran, hogy többet tudjatok meg.

Sajnos, nálunk eléggé ismeretlen a nevetek, de gondolom a világ minden tájáról kaptok rajongói leveleket. Sokan szeretik a Mael Mórdha zenéjét?

A létszám kicsi de növekvő. Úgy gondolom az új album meg fog nyerni nekünk pár új rajongót, és ha ez megtörténik, és majd több fellépésen játszunk és egy kicsit több lemezt adunk el…szóval tudod hogy működik a dominó-effektus…még meg kell várni az első dominó eldőlését.

Köszönöm az interjút! Remélem, egyszer eljuttok Magyarországra, és akkor koccinthatunk egy sörrel – a Guinness nálunk baromi drága!

Ám a borotok finom! Megodhatjuk. Köszönet a jó kritikáért és az érdekes kérdésekért.

Slán agus Beannacht,

Rob- Mael Mórdha

—————————-

ENGLISH VERSION:

Dia duit, a Mael Mórdha! Your new album turned out to be a masterpiece!
These days it”s not a frequent phenomenon to have such deep and fascinating music. What is the domestic and international feedback like?

Udvozlet, Really glad you liked the album. I wouldn’t have called it a masterpiece myself because I know the next one is going to be better but we are all very happy with the way this one turned out. Reaction has been largely positive, but like all things. some people love it and some people really dislike it. At least it provokes a reaction which is a sign that they listened to it!

You call your music as gaelic doom metal. I think you’re proud of your Irish roots, culture and traditions. How does it affect your everyday life? Do you speak gael between yourselves?

We have called our style of music Gaelic Doom Metal because of the origins of our music in early ninties Northern English doom/death metal and also in old Gaelic Irish laments. I won’t say we’re proud of everything from Gaelic Ireland but there were many things from that time which defined us as a people and which were very rice and almost unique culturally. All of this has been all but forgotten/ignored by the modern world, especially Irish people. So it is an aside of our quest that if we tell a tale that we try and do it as accurately as we can and not stick to the (very often) narrow and distorted version present in the Ireland of today. With regards to the language we don’t really speak it between ourselves in the band, some words and phrases yes, but English (or more accurately Hiberno-English) is most Irish people’s mother tongue at this point. I use Irish on stage a bit to introduce songs in the hope that (especially Irish) people could get over the stigma attached to our now largely ignored culture and way of life.

In my review, I described your music with the term “dark romanticism” because the mood is similarly epic and balladistic as that of Primordial. We can name that as the unique taste of Irish music. Do such ballad-like tales frequently occur in your folk songs too?

You’d have to split that question into English and Gaelic Irish songs because the styles are quite different. The modern ballads are sung in English very often on top of tunes which Irish songs had been sung to previously and I suppose many of them are tales of a sort, some of them rebel songs, some of them recounting (one-sidedly) events in our history, some of them are about emmigration and longing for Ireland (some of these are really shit). But the older Gaelic ones are laments, elegies, tales, satires, stories from mythology and are all very much based on our land, looking at things from our peoples’ point of view – as opposed to a broken
and shamed race who have spent four hundred years basing their identity on “not being English” (a sign that we have a major identity crisis – which we and or Gaelic cousins, the Scots share).

In 2008, more known and less well-known Irish musicians and artists published on their websites statements of organizations against the M3 highway being built near Tara. Have Mael Mórdha ever participated in such or similar actions focused on cultural or environmental friendly issues?

No we haven’t. But I did go to one of those protest marches against the M3 in Dublin. While the cause was a good one the vast majority of the protestors were not. I met one a few months later who had been up at the site, and her description of what was going on in the camps of hippies consuming large quantities of drink and drugs is not the thing to sway public opinion towards stopping such development but rather would turn most people against the cause. Very often these people have there own agendas to become kings/queens of there own little castle and care as much for that which they are trying to save as the people who are destroying it in the first place.

What sort of changes is Ireland going through these days? I”ve heard that Dublin is staring to become a crowded, multicultural city. How much did the crisis affect the everyday people? How do you see your own city, in what direction is it changing?

We have gone through ten or fifteen years of unbelievable change. Where the word emmigration had been replaced by immigration. We have never had to deal with people coming in before because we were too busy trying to leave. I think the amount of people who came was too many for a little country (even if we had experience of such things) like ours to deal with. Asylum seekers had to wait up to ten years for their claims to be processed because we didn’t have the structures set up to deal with such things.
Polish became the second language of the country in the space of six months (in 2003). And for the record I have no problem with people coming here (I am married to a Greek and have many foreign friends just in case some fool decides that I am racist).
The problem we had was the numbers. If the E.U. had allowed all countries to join equally rather than what they did in the 2000’s (i.e. every country except Sweden, the United Kingdom and Ireland banning the citizens of the new E.U. member states from working in their respective countries) then there would never have been a problem with numbers. The people who would have come here looking for work would have come here because they wanted to, not because they couldn’t go to where they want to go to and as a result, Irish people as a whole would have had a very positive view towards immigration as opposed to what they have at the moment which is a mix of bewilderment, confusion and resentment.
I’m not from Dublin myself but my home area did see quite a few foreigners arrive and (after our economic meltdown two years ago) disappear, which I think for most people at home was more like a weird dream than anything else.

Stepping further towards global ranges, what do you think of mankind today? What are the problems which we should be deal with right away? Maybe you think that that crisis is not only economical but it has moral and social elements too?

I think mankind today is the same as ever he was. Good and Bad with a small (very often misguided) minority leading a vast majority of sheep who are more afraid of what the person next to them thinks about them rather than the fact that the person leading at the front of the group apprears to be heading over a cliff. I can’t ever see that changing, can you?
What needs to be tackled? Well in my humble opinion our blatent disregard for our natural environment is something that each of us needs to sort out. If that was done first then I think eveything else would eventually be solved. In order for that to happen then everything will have to become small but numerous be they food producers, power producers, shops, banks, businesses. If that were to happen then the chance of anyone becoming stinking rich on the backs of the rest of us would be practically nil while
our overall lives would be much improved. But now I’m starting to sound like a mix between Thomas Moore and Karl Marx and those philosophies worked out well, didn’t they! People is where the problem is. When you add people to anything stuff gets messed up!

What are your plans for this year? Maal Mórdha isn”t the biggest live band, but will there be any gigs at summer fests? Did you think of a longer European tour?

We do have a little problem in getting gigs in Europe but we’re getting a little better at it. There will be no summer festivals but we will be kicking off again in September with a few gigs in Ireland. In October we are due to play in Spain while in November we are playing at Doom Over Vienna and in December the Eindhoven Metal Meeting. There are many other things in the pipline at the moment but nothing confirmed yet so you and your readers will just have to check our website every so often to find out more.

Unfortunately, your name isn’t too well-known here in Hungary but I suppose you’re getting fan mails from all over the world. Do many people like the music of Mael Mórdha?

The numbers are small but growing. I think that this album will win us some new fans and if that happens and we play more gigs and sell a few more records…well you know how the domino effect works…..still waiting for the first domino to fall though.

Thanks for the interview! Hope one day you will come to Hungary and we can have a beer together – though Guinness is damn expensive over here!

Ye’er wine is nice though ! We can settle on that. Thanks for the nice review and the interesting questions.

Slán agus Beannacht,

Rob – Mael Mórdha

WEBhttp://mael-mordha.com/

Kapcsolódó cikkek

Mael Mordha – Bejelentette új énekesét

KMZ

Hot News: Mael Mordha – New album details

KMZ

Hot News: Mael Mordha sign to Candlelight Records

KMZ

MAEL MÓRDHA – Mannanán

Gwanath

MAEL MÓRDHA – Gealtacht Mael Mórdha

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z