Interjúk

Maeotis interjú

Maeotis Top231230

A Maeotis kezdete 2005-ig nyúlik vissza. Én úgy gondolom, hogy akkor egy nagyon komoly elgondolás és a harcban ismert végtelenségig küzdő elszántság lett belőle. Mitől alakult ki bennetek az ősi magyar és a pagan-folk metal zene szeretete?

Főként a történelmi tanulmányaim és olvasmányélményeim révén alakult ki érdeklődésem a magyarság őstörténete iránt. Ezekben az években még aktívan íjászkodtam, illetve megfordultam pár hagyományőrző egyesületben is.
Ami a zenét illeti, ekkoriban ismertem meg több olyan bandát, akik ehhez a stílusirányzathoz sorolhatók. Végül a Maeotis zenekar lett az, melyben ez a két érdeklődési terület találkozott.

Ekkoriban talán még nem is volt Magyarországon túl sok ilyen stílusú zenekar. Legtöbb esetben ez is érdekesebbé tehet egy bandát. Voltak ilyen tapasztalatok? Milyen elképzelések és célok formálódtak meg ebben az időszakban?

Emlékeim szerint akkoriban tényleg csak pár kisebb-nagyobb próbálkozás volt a metal és a magyar népzene elegyítésére, a magyar történelem ezen időszakához kötődő témák pedig csak elvétve jelentek meg egy-két underground black metal formáció dalszövegeiben.
A Maeotis eme különcsége azonban inkább nehézségekkel járt a kezdeti időszakban. Ekkor még nem volt kialakult hazai tábora a hasonló zenéknek, és nekem is csak hosszú idő alatt sikerült megtalálnom a megfelelő zenésztársakat.
Emlékszem, néhány tehetségkutatós fellépésünk alkalmával is azzal szembesültünk, hogy sokan nem ismerik vagy nem értik ezt a stílusirányzatot. Ez viszont egyáltalán nem zavart minket, és csak tovább fokozta az eltökéltségünket, hogy valami újat hozzunk létre a hazai zenei életben.

Viszonylag sokára, csak 2014-re és 2015-re jelent meg hangzóanyag és ezt lehet a zenekar legaktívabb időszakának nevezni. Kérlek beszélj a 2 EP-ről és az akkori koncertekről. Milyenek voltak ezek az évek?

Akkoriban a Maeotis debreceni székhellyel működött a következő felállásban: Foro Szabolcs – gitár, ének; Tóth Csaba – gitár; Mohácsi Zsolt – dobok; Somoskői Viktor – ének, basszusgitár.
Ez egy igazán sűrű, próbákkal és koncertekkel teli időszak volt, mi pedig nagyon élveztük, hogy hosszú idő után ismét élőben játszhatunk. A legtöbbet Debrecenben és környékén léptünk fel, de két alkalommal Budapesten is volt szerencsénk játszani.
A 2014-es Avarok gyűrűje EP a zenekar nyersebb oldalát mutatja, direkt és energikus dalokkal. Ezzel az anyaggal ízelítőt akartunk adni abból, hogy koncerteken mire is számíthat tőlünk a hallgatóság.
A 2015-ös Vérbulcsú EP, már egy epikusabb megközelítésű anyag lett, melynek dalai egy összefüggő történetet mesélnek el a magyar történelemben kalandozó hadjáratokként elhíresült események legendás hadvezéréről, Vérbulcsúról, kinek személye – jelentősége ellenére – kevéssé ismert a jelen kor embere számára.

Mi történt ezután? 1-2 évig még lehetett hallani rólatok, de utána szinte eltűntetek! Gondolom már az első nagylemezt is nagyon szerettétek volna összehozni és fejlődni, mert sokan felfigyeltek rátok és várták a folytatást!

A 2015-ös Vérbulcsú EP-t követően még aktívan koncerteztünk, ám a lendület lassan kezdett elfogyni, a többiek lelkesedése pedig alábbhagyni. Ekkoriban sajnos több fellépést is kénytelenek voltunk visszamondani a zenésztársaim egyéb irányú kötelezettségei miatt, így végül úgy döntöttem, hogy a Maeotis-t saját zenei projektként viszem tovább. Szerencsére nem maradtam teljesen magamra, mert hamarosan csatlakozott hozzám régi barátom, Molnár Bence, aki már a két EP rögzítésénél is közreműködött.

A dalok szövegeit kötelességnek érzitek magyar nyelven előadni az ősi magyar történetek és mitológia miatt? Mennyi pluszt ad ez a Maeotis hitelességének?

A magyar szövegek adják a zenekar egyik fő jellegzetességét. Ami engem illet, más nyelven nem is tudnék elképzelni egy Maeotis dalt. Többen javasolták már, hogy készítsük el egy-egy számunk angol változatát, de szerintem így egy nagyon lényeges elemüktől fosztanánk meg azokat. Örülök neki, hogy akadnak külföldi rajongóink is, de a dalaink elsősorban magyar emberek számára íródnak.
A magyar nyelv használata a dalszövegek írásakor igazi kihívás, egyben egy nagyon hálás feladat. Sokszor rácsodálkozom, milyen gazdag és kifejező is az anyanyelvünk. Kár volna nem élni ezzel az adománnyal.

Maeotis231230

Térjünk rá a jelenre. Nagyon sok év után végre itt a „A táltos álma” című nagylemez. Több éven keresztül kellett megbirkóznotok mindenféle problémával, hogy megszülethessen az eddigi legbecsesebb alkotásotok. Közel 40 percben megkapjuk az ismert Maeotis harcias dallamvilágát. Milyen érzés végre magad előtt látni a kiadványt? A 9 dalt hogyan írnád körül leginkább?

Természetesen remek érzés, ugyanakkor egy régi adósságunkat törlesztettük ezzel a lemezzel, hiszen a dalok egy része már jó ideje megszületett. Párat közülük már hallhatott is a közönség koncerteken, ám végleges formájukat csak az utóbbi évek stúdiómunkái során nyerték el.
Ebből kifolyólag kissé Janus-arcú ez a lemez, hiszen régebbi és frissebb szerzemények egyaránt szerepelnek rajta, illetve ezúttal igyekeztünk megmutatni a Maeotis dallamosabb és karcosabb oldalát egyaránt.

Kit kell megnevezni az albummal kapcsolatban aki segített a munkában? Az „Erdei ének” dalban kinek a hangját halljuk?

Az album létrejöttéhez nagyon sok ember hozzájárult, de akiket első körben kiemelnék, az Molnár Bence, aki a gitár és billentyűsávokért, valamint a stúdiómunkákért felelt, illetve Mihályfi-Tóth Alex, aki a gyönyörű lemezborítót készítette.
Az Erdei Énekben Pap Lídia csodaszép hangja hallható, illetve ebben a dalban közreműködik Gulyás Benedek is, aki ír furulyán játszik.

Véleményem szerint az album legjobb dala a „Turulszív” lett. A szívetek-lelketek benne van. 🙂 Beszélnél erről bővebben?

A Turulszív is azok közé a dalok közé tartozik, amelyek korábban rendszeresen elhangzottak a Maeotis koncerteken. Már akkor is szívesen játszottuk, és a közönség is jól fogadta.
A zenei alapját még korábbi gitárosunk, Harsányi Csaba írta, a dal pedig a lemez egyik legdallamosabb, legfogósabb tétele lett. A szövegét Herczeg Ferenc: Pogányok című történelmi regénye ihlette, és egy történetet mesél el a besenyő vezér Tonuzoba elsőszülött fiáról.

A zenekarban elég sokan voltak már az évek alatt. Jelenleg kik alkotják tagságot? Akartok-e újabb zenésztársakat magatok mellé, vagy teljesen jól működik jelenleg minden?

Jelenleg Molnár Bence és én alkotjuk a Maeotis-t. Régi cimborák vagyunk és jól együtt tudunk működni a zeneszerzésben és a stúdiómunkálatokban egyaránt. A távlati terveink között szerepel, hogy további tagokkal összehozzunk egy koncertképes felállást, ám jelenleg még más feladatok várnak ránk.

Maeotis3231230

A legelső anyag az „Avarok gyűrűje” beszerezhető még valahol? Megfordult már a fejedben, hogy valamikor újra fel lehetne venni és egyben kiadni a másik EP-vel?

Az Avarok gyűrűje CD-ből alig 100 példány készült, és viszonylag rövid idő alatt elfogyott. Újrakiadását egyelőre nem tervezzük, ugyanakkor a teljes anyag elérhető a weboldalunk, a Maeotis bandcamp oldalán, valamint a legismertebb videómegosztó oldalon.
Talán egyszer újra felvesszük majd a két EP-t, és fizikai formátumban is kiadjuk, ám most inkább a jövőbe tekintünk, és újabb dalok írására fordítjuk az energiánkat.

Hogyan tovább, milyen elképzelések vannak 2024-re?

Elsőként azon fogunk munkálkodni, hogy A táltos álma lemez minél több érdeklőhöz eljusson, majd ahogy már említettem, újabb dalokon kezdünk el dolgozni. Az elmúlt évek során rengeteg ötletünk összegyűlt, és már alig várjuk, hogy ezeket kidolgozzuk, és egy újabb album formájában megjelentessük. Reméljük, erre már nem kell ilyen sokat várni.

Én amit látok és érzek a Maeotis kapcsán: az idő nem töri meg és tényleg átjön, hogy nagyon elszántan igazi táltosként mozog jó irányba! Mindenkinek szüksége van rátok! Örülök, hogy zenéltek, csak így tovább!

Köszönjük a támogatást és a lehetőséget!


Web: https://www.maeotis.hu
Facebook: https://www.facebook.com/maeotiszenekar
Bandcamp: https://maeotis.bandcamp.com
Instagram: https://www.instagram.com/maeotisofficial

Kapcsolódó cikkek

Maeotis – meghallgatható a teljes album!

KMZ

Maeotis – lemezelőzetes dal, borító és dallista

KMZ

Maeotis – új dal és klip: Zúgó nyilak

KMZ

Maeotis – új dal és szöveges videó a jövőre érkező lemezről!

KMZ

Maeotis – Elkészült az első videóklip

KMZ

Maeotis – Ingyenesen letölthető EP

KMZ

Elkészült a Maeotis bandcamp oldala

KMZ

MAEOTIS – Vérbulcsú EP

ST. Toma

Megjelent az ősmagyar metalt játszó Maeotis második EP-je

KMZ

MAEOTIS – Avarok Gyűrűje EP

ST. Toma

Maeotis – Megjelent a bemutatkozó hanganyag

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek