Interjúk

Man Must Die Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Joe McGlynn válaszolt.

Üdvözletem, már régóta vártam azt a napot, amikor a Man Must Die új lemezzel jön ki. Mit gondoltok, mennyire vannak már kiéhezve a rajongók?

Szerintem biztos rengeteg ember van aki alig várja hogy meghallja az új albumot, így remélem megérte a sok várakozás. Az biztos hogy a legutóbbi albumunk ismertebbé tett minket, és megismertette a zenekart rengeteg új emberrel.

A négy év alatt voltak tagcserék és fontosabb események is. Beszélnél erről, bemutatnád az új társakat?

Igen, az előző basszusgitárosunk itt hagyta a bandát és Finnországba költözött a családjával, a dobosunkat pedig kiraktuk olyan okok miatt, amikbe nem fogok belemenni. A Relapse-től is megváltunk és egy ideig eléggé rosszul állt a szénánk, de végül helyre tettük magunkat és hirdettünk egy új dobosnak helyet, így ismerkedtünk össze James-el. Dant egy közös barátunkon keresztül szerveztük be, aki a Misfits átdolgozás bandámba ajánlotta, hehe. Láttam milyen jó és megkérdeztem nem szeretne-e jelentkezni az MMD-be, ő pedig benne volt a többi meg már könnyedén ment. Miután megvolt az új felállás, belekezdtünk egy adományt szerző zenekampányba, hogy pénzelni tudjuk az új felvételünket.

A 2 új tag milyen ötletei érvényesültek az új dalokban? Mennyire kell félniük a rajongóknak a változás miatt?

A gitárosunk Alan és én írtuk mindig az összes anyagot az MMD-nek. A dalok már szinte készen voltak még az előtt hogy beszerveztük volna Dant és James-t, így nagyjából csak az orruk alá nyomtuk a kész dalokat ők pedig megtanulták őket és hozzáadták az ő ötleteiket. Egyértelműen ők a legjobb ütemesek akiket a banda magukénak tudhat.

A „Peace Was Never An Option” című album október végén jelenik meg a Lifeforce kiadónál. A korábbi anyagok a Relapse-nél jelentek meg. Mi történt, miért akartatok cserélni? Eddigi tapasztalatotok az új kiadóval milyen?

Jól mennek a dolgok a Lifeforce és Grindscene kiadókkal, mindkettőt nagyon érdekli a bandáik sorsa és nagyon örülünk hogy velük dolgozhatunk. A Relapse esetén kölcsönösen váltunk el, mert akárhogy is szépítjük, mi már nem akartunk hozzájuk tartozni ők pedig le sem szarták az egészet, így mindkettőnk javára vált.

Négy év viszonylag sok idő a két album megjelenése között. Az említett problémák miatt is gondolom csúszott a lemez. Mikor állt össze az új társaság, és mikor készültek a dalok?

Az NTFI után szinte egyből elkezdtük írni az új dalokat, de volt egy sötét korszakunk amikor belső problémák miatt semmi nem történt, de miután azok elsimultak, egyből visszakerültünk a kerékvágásba. James kb. egy, Dan pedig nagyjából másfél éve csatlakozott.

A stúdióban hogyan értétek el hogy a legjobb formátokat hozzátok magatokból :)? Kinek milyen problémái adódtak esetleg? 

Ennek az albumnak a felvételét máshogy közelítettük meg mint az eddigiekét. A vokálokat egy barátommal vettem fel egy másik stúdióban, így sokkal több időm maradt arra, hogy olyanra alakítsam őket amilyenre akarom, nem kellett elkapkodni az időkorlátok miatt mit előtte. Számomra a legjobb formám hozása az, hogy megpróbálok azonosulni a dalszöveggel amit írtam és meríteni abból ahogy akkor éreztem amikor megírtam őket. Én vagyok a legnagyobb kritikusom és nem hagyom magam semmi felett átsiklani, hehe.

A stílus valamelyest Napalm Death, Kataklysm, Misery Index hasonlóságot mutat. Ezért nem mondanám, hogy új dolgokat hallunk, de valamiért én úgy érzem, mostanában kajálják az emberek az efféle stílusú zenéket. Hogyan látod? Mennyire érzed nagynak a Man Must Die támogatását a rajongóktól?

Manapság már semmi sem eredeti, hacsak fel nem veszed azt hogy belefosol egy vödörbe és azzal kezdesz zenélni. A kérdésedre válaszolva; természetesen az emberek párhuzamokat vonnak majd eközött a banda között meg aközött a banda között, de az igazat megvallva amikor írjuk a zenét, akkor sodródunk azokkal a hangokkal amik tetszenek, ennyi. Olyan albumot csinálunk amilyet csinálni akarunk, ha pedig vannak olyanok akiknek tetszik, az külön jó. Soha nem ültünk neki úgy, hogy valaki máséhoz hasonló hangzású albumot csináljunk, elvégre mi értelme annak. Persze metál banda vagyunk, így természetes hogy az emberek hasonlítgatni fognak hasonló ritmusú vagy akármicsodájú bandákhoz.

Legyen szó az extra dolgokról is. Ugyebár az ’Abuser Friendly’ című dal valamiért másabb, mint a többi? Kérlek, beszélj erről!

Max fián, Zyonon keresztül tudtuk Maxot beszervezni az albumba. Zyon felvette velünk a kapcsolatot Facebookon és mondta, hogy az apja nagy rajongója a legutóbbi albumunknak amitől teljesen elszállt az agyunk. Ez megnyitotta az utat Gloria (Max felesége/menedzsere) felé annak a lehetőségéről, hogy Max legyen a vendég vokál. Nagyon várta már, így átküldtük a dalokat ő pedig felvette az ő részét ott az Államokban, az eredmény pedig kiváló…

Skóciából származtok, azt hiszem nem túl sok bandát tudnék felsorolni arról a területről. Valamelyest hiányosságaim vannak, vagy tényleg ritka, amikor egy onnan származó banda „naggyá” válik? Mennyire nehéz kitörni az ország határain egy kezdő zenekarnak és támogatást szereznie?

Skóciának nincs túl nagy színtere, de néhány említésre méltó banda az Exile the Traitor, Coexist és Colonies of God. Szerintem manapság az internetnek köszönhetően a zenekaroknak sokkal több esélyük van elérni egy nagyobb közönséget, de emiatt a szcéna túl van telítve szar bandákkal amik mind egy kaptafára készülnek. De ha valami olyasmit nyújtasz amivel kitűnsz a tömegből, biztos vagyok benne hogy az emberek észrevesznek.

Mikor várható turnésorozat? Mi eddig a biztos? Milyen helyeken szerettek koncertezni?

Mostanában fogjuk megkezdeni az európai és brit turnék lefoglalását, így a közeljövőben már lesz pár dátumunk. Valamilyen oknál fogva Írország és Észak-Írország mindig is nagyon jó volt hozzánk, és az szent hogy imádunk náluk játszani.

Zárásként egy kis kitérő. Elmondanád nekem a kedvenc ételed és italod nevét?

Kedvenc ital a tea, kedvenc étel a pizza.

Köszönöm az interjút, sok sikert kívánok!

Kösz haver, értékeljük!

———————————

ENGLISH VERSION:

Answered by Joe McGlynn.

Greetings! I have waited long for the moment when Man Must Die’s new disc is released. How starved do you think the fans are? 

I think there is definitely a lot of people really dying to hear the new album so hopefully it will be worth the wait. Our last album definitely upped our profile and got us out there to a lot more people.

During these four years there were lineup changes and other important events. Would you tell us about these, introduce us the new members?

Yeah our old bass player left the band and moved to Finland with his wife and we sacked our drummer for reasons I won’t go into. We parted ways with relapse and for a while times where pretty grim but we got ourselves back on track and advertised for a new drummer and that’s how we hooked up with James. We recruited Dan through a mutual friend who recommended him for my Misfits cover band lol. I saw how good he was and asked him if he would like to try out for MMD which he did and the rest fell into place very easily. Once we had the line up in place we started a pledge music campaign to help fund the recording of our new record.

What kind of new elements did the two new members bring into the songs? Should the fans be afraid of the changes?

Me and Alan the guitar player have always written all the material for MMD. The songs where already pretty much completed before we got Dan and James in so we pretty much gave them the complete songs and they learned them and added their own flourishes. They are definitely the best rhythm section we have ever had in the band.

“Peace was Never an Option” will be released at the end of October by Lifeforce. The previous stuffs were released by Relapse. What happened, why did you want to change? What are your experiences with the new publisher so far?

Things are great with Lifeforce and Grindscene records so far they both really care about their bands and we are very happy to be working with them. As for relapse it was a mutual split at the end of the day we didn’t want to be on them anymore and they didn’t give a shit so it worked out good for us both.

Four years is a long time between the release of the two albums. I could imagine that the disc was also delayed by the previously mentioned problems. When did you establish the new lineup and when were the songs finished?

We started writing songs pretty much right after NTFI came out but we had a bit of a dark period where nothing happened due to internal problems but once we got over that we got right back into it. James joined about a year ago and Dan was maybe a year and a half.

During studio recordings what do you do to bring out your best? : ) Did you encounter any problems during this phase?

We approached the recording of this album different from how we did our others. I recorded the vocals in another studio with a friend of mines so I had a lot more time to spend getting them the way I wanted them without rushing like I usually end up doing due to time restraints. For me to get the best out of my performance I really try to relate to the lyrics I have written and try to tap into how I felt when I first wrote them. I’m definitely my own worst critic I don’t let anything passed lol.

This style shows similarities to Napalm Death, Kataklysm and Misery Index; because of this I wouldn’t say we are listening to anything new, but I feel that nowadays people go nuts for this kind of music. What do you think? How strong do you feel the support is from Man Must Die’s fans.

Nothing is original now unless you start recording sounds of you shitting in a bucket and making music that way. To answer your question of course people are going to draw parallels to this band and that band but to be honest when we write music we just roll with what sounds good to us period. We make the albums that we want to make and if others like it then it’s a bonus. We never set out to try and write a song that sounds like somebody else what would be the point in that? but of course we are a metal band so people are always going to compare us to bands who are similar in speed or whatever.

Let’s talk about something extra. As we know, “Abuser Friendly” is a bit different from the others. Please tell us about this!

It was through Max’s son Zyon that we managed to get Max on the album. Zyon contacted us on Facbook and told us his dad was a fan of our last album which totally blew our minds. That then opened up conversations with Gloria( Max’s wife/ Manager) to the possibility of Him doing guest vocals. He was very excited about it so we sent him the track and he recorded his parts over in the States it turned out awesome…

You are from Scotland, and I wouldn’t need both of my hands to count how many bands I know from there. Is my knowledge lacking or is it really that rare for a band from there to become this “big”? How hard is it for an emerging band to break free from the boundaries and get some support?

Scotland doesn’t have that big of a scene but a few bands worth checking out are Exile the Traitor, coexist and Colonies of God. I think with the internet bands have more chance than ever to reach a wider audience but at the same time the scene is over saturated with shite bands that all sound the same but if you have something to offer that makes you stand out I’m pretty sure people will take notice.

When can we expect a tour? What is certain so far? Which places do you like to play at?

We are beginning to look at booking shows in Europe and Britain so we should have some dates sorted in the near future. For some reason Ireland and Northern Ireland have always been great for us and I always love playing over there for sure.

Before we finish, a little detour. Would you tell me the names of your favourite food and drink?

Favourite drink would be tea and favourite food would be Pizza.

Thank you for the interview and the best of luck for you!

Thanks man it’s appreciated.

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Man Must Die and Lifeforms reveal brand new tunes

KMZ

Hot News: Man Must Die „Abuser Friendly” feat. Max Cavalera

KMZ

Hot News: New Hanging Garden and Man Must Die videos

KMZ

Hot News: Man Must Die new song and album track list revealed!

KMZ

Hot News: Man Must Die reveal album cover and album title!

KMZ

Hot News: Man Must Die sign to Lifeforce Records

KMZ

MAN MUST DIE – No Tolerance For Imperfection

Anders

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek