Interjúk

Månegarm Interjú

(scroll down for English Version)

Kérdéseimre Erik Grawsiö (ének, basszusgitár) válaszolt.

Üdv Magyarországról! Mi a helyzet mostanság a banda háza táján?

Üdv oda is! Minden nagyszerű a zenekarral, épp most voltunk az erdőben és felvettük klipünket és persze próbálunk a német Hörnerfestes koncertünkre (június 29.).

Néhány aránylag nyugis év után a Månegarm ismét igencsak elfoglaltnak tűnik. Mesélj pár mondatban az elmúlt 3-4 év változásairól!

Igen, a hulla ismét mozog! 😉 Legutóbbi lemezünk, a 2009-es Nattväsen óta egy csomó minden történt. Ha a pozitívumokat nézzük, 2011-ben részt vettünk a Neckbreakers Ball Turnén a Kataklysmmel és másokkal és emellett volt pár nagyszerű fesztiválfellépésünk, mint például a Summer Breeze Open Air, de ezek után egy rakat szar dolog is történt… 2010 végén basszusgitárosunk és dalszövegírónk, Pierre kilépett, ill. ki kényszerült lépni a bandából és tavaly hegedűsünk, Janne szintén itt hagyta a csapatot.  Mindezek kellős közepén egy új kiadót is találnunk kellett… Muszáj volt ott hagynunk a korábbi szar kiadónkat, a Regain Records-ot, akiktől semmit sem kaptunk fejfájáson kívül, szóval egy darabig még kiadónk sem volt… Szerencsére kapcsolatba kerültünk később a Napalm Records-szal és ez persze nagyszerű volt.

Most volt egy rövid spanyol turnétok. Hogy tetszett?

Hatalmas volt! Volt pár király bulink Madridban, Zaragozában és Barcelonában és a spanyol közönség iszonyat nagy volt!! Boldogan visszamennénk majd valamikor!

Négy évvel legutóbbi kiadványotok, a Nattväsen után új lemezt rögzítettetek, a Legions Of The North-t. Én úgy vélem, egyik legjobb anyagotok lett. Milyenek a visszajelzések eddig?

Nagyon köszönjük, igazán jól esik ezt hallani! J Olvastam egy pár kritikát, ötöt vagy hatot talán és azt kell mondanom, eddig igen jók a visszajelzések. 9,5/10, 8/10, 4/5 és hasonló pontokat kaptunk! Reméljük, a továbbiakban is ilyenek jönnek! 😉

Most csak egy svéd nyelvű dalt írtatok, a többi angolul van. Ennek mi az oka?

A legfőbb oka az, hogy a Månegarm több elég nagy változáson ment keresztül, ahogy azt korábban említettem. Pierre pont akkor lépett ki, mikor megkezdtük az új lemez munkálatait és ő volt legfőbb dalszövegírónk, aki inkább svédül írt – számára így volt a legkényelmesebb. Amikor Pierre kiesett a képből, hirtelen meg kellett küzdenünk ezzel a „dalszöveges” szituval. Úgy döntöttünk, továbblépünk és megoldjuk a problémát, tehát Jonas és én elkezdtünk saját szövegeket írni. Svédül írni elég komoly kihívás és mindketten kényelmesebbnek találtuk, ha angolul írunk. A dalszerzés vége felé, mikor már majdnem készen voltunk, Jakob (dobok) írt egy nagyszerű svéd szöveget a záró Raadh dalhoz, tehát úgy vélem, meglett az új svéd dalszövegírónk. 🙂 Svédül is fogunk szövegeket írni a jövőben, tehát mindenki, aki aggódott a nyelv váltása miatt, megkönnyebbülhet. Néhány embernek úgy tűnik, problémát okozott, hogy angolul írunk, mert úgy tartják, ez teljesen új és egyáltalán nem Månegarmos, de bizony voltak angol szövegeink a demókon és a korábbi lemezeken is, azaz ez nem tök egyedi és kivételes eset. Amikor a rajongó csávába kerül, ahogy velünk is történt, csak két választása van: megtörni VAGY összeszedni magát és továbblépni!!! Mi folytatni akartuk a zenélést, tehát így is tettünk. Számunkra az a legfontosabb, hogy a dalszöveg a zenével együtt tartson, és megfelelő módon mesélje el a történetet és én azt hiszem, ez igazán így van az új korongon is!

Én egyfajta dalszövegbeli koncepciót érzek a lemezen; mintha a szövegek főleg a Ragnarökről szólnának. Ez egy szándékos döntés volt vagy egy véletlen folyamat?

Ha jól rémlik, először az volt az ötlet, hogy a téma “halálos” legyen különböző nézőpontokból. Mikor Pierre kilépett és elkezdtünk magunktól szövegeket írni, e vonalat vittük tovább, de nem vagyok biztos benne, hogy teljesen szándékos volt, részben egyfajta spontán kialakulás is közrejátszott az eredményben… 😉 A szövegek többsége a háborúval és a halállal kapcsolatos, az északi mitológia hatása alatt, szóval kapsz egy jó pontot tőlem a Ragnarökre való utalás miatt. 😉

Janne Liljeqvist, a korábbi népi hangszeres közvetlenül a stúdiózás előtt lépett ki. Szerencsére azonban van hegedű a Legions… lemezen. Hogy oldottátok meg a problémát? Van már új teljes idejű hegedűsötök vagy még keresitek?

Igen, nagyszerűen időzített azzal, hogy alig két héttel azelőtt lépett ki, hogy bevettük volna a stúdiót… Jakobnak szerencsére volt egy barátja, Martin Björklund, aki fantasztikus hegedűs és kisegített minket a lemezen. Nem teljes idejű tag, túl elfoglalt ahhoz a saját zenei projektjeivel. Eddig nem volt időnk új hegedűst keresni és nem is vagyok benne biztos, hogy egyáltalán akarunk olyat bizonyos okokból… Manapság nehéz jó embereket találni. 😉 Meglátjuk, mi lesz…

Gyönyörű női éneket is hallhatunk az anyagon. Ki volt a vendégetek?

A szépséges női hang a svéd népzenészhez és énekesnőhöz, Stina Engelbrechthez tartozik.

Tervben van klip forgatása? Ha igen, mely dalra és mikor jelenik meg?

A forgatást épp most fejeztük be egyik számunkhoz. Remélem, nagyjából 1-2 hónapon belül elkészül, de meg kell várnotok a megjelenést, hogy megtudjátok, melyik dalra forgattuk…

A Legions Of The North a Napalm Recordson keresztül jelenik meg. Honnan jött e szerződés? Mit vártok a kiadótól?

Szerencsére kapcsolatba kerültünk a Napalm Records-szal, már nem igazán emlékszem, hogyan, de érdeklődtek a Månegarm iránt és ki akarták adni új lemezünket. Nagyon örülünk ennek és az együttműködés eddig nagyszerű. Nem voltak korábban jó kiadóink, de a Napalm egy igazán komoly és stabil lemezkiadónak tűnik.

Talán túl korai szóba hozni, de tervezitek, hogy elkészítsetek egy újabb akusztikus anyagot, mint amilyen az Urminnes Hävd – The Forest Sessions EP volt 2006-ban?

Igazából már beszéltünk róla, hogy csináljunk ilyet. Nem tudom még, milyen formában: talán egy teljesen akusztikus Urminnes Hävd „II. rész” lenne vagy talán egy nagyon kevert és változatos album csak pár hagyományos „Månegarmos metal dallal” és a többi akusztikus stílusban. Még gondolkodnunk kell ezen.

Facebook-oldalatokon megosztottátok, hogy őszre egy Európa-turnét terveztek. Meg tudsz osztani részleteket e turnéról most? Magyarországra is visszatértek?

Egyáltalán nem tudok részletekkel szolgálni a turnéról, mert még semmi sincs lefixálva. Mikor a turnét csináljuk, mindenképp király lenne visszatérni Magyarországra!!

Legutóbbi (és ha jól tudom, egyben első) magyar koncertetek 2008-ban a Heidenfest turné keretében zajlott. Emlékszel a bulira? Milyen volt?

Igen, emlékszem. A turné utolsó állomása volt és az egész falka elég fáradt volt, de egyben nagyon izgatott is az utolsó állomás okán. Számunkra ez volt az első magyarországi alkalom, tehát mi emiatt is izgultunk. Emlékszek rá, hogy jó buli volt nagyszerű közönséggel. Egy hosszabb turnén, mint ez is, az utolsó show mindig egy kicsit „eltérő” és a bandák ökörségeket akarnak csinálni és praktikusan megviccelni egymást. Azt hiszem, a Primordial piros Rambo „bandanas”-ban játszott és az Equilibrium alsógatyában lépett fel! 🙂 Azt hiszem, vendégvokáloztam egy Equilibrium-dalban és Helge, az Equilibrium korábbi énekese énekelt utolsó dalunkban, a Hemfärdben. Őrült szarnak hallatszódhatott és szörnyen nézett ki, de remélhetőleg a közönség jól szórakozott az egészen! 🙂

Mik a banda egyéb tervei a közeljövőben?

Játszani fogunk a németországi Hörnerfesten június 29-én és a Rockstad:Falunon (Sabaton Open Air) augusztus 17-én.

Köszönöm a válaszaidat! Bármit hozzátennél, esetleg néhány záró szó? 

Én is köszönöm neked és sok-sok köszönet nagyszerű lemezismertetődért is. Épp most olvastam, igazán jó olvasnivaló!! 🙂

Oké, tehát minden Månegarm-fan fordítsa tágra nyitott szemeit és füleit az új lemezünk felé, gyilkos anyag lett, nem szabad kihagyni!!

Rock n’ Roll!

——————————————–

Answered by Erik Grawsiö (vocals, bass). 

Greetings from Hungary! How is it going around the band recently?

Hello there! Everything is just great with the band, we have just been out in the woods and recorded our video and we are also rehearsing for our upcoming gig at Hörnerfest in Germany (29/6).

After some years of relative rest, Månegarm seems to be very busy again. Tell me some sentences about the changes of the past 3-4 years!

Yes, the corpse is moving again! 😉 Since our last album Nattväsen in 2009 a lot of stuff has happened. On the positive side we did the Neckbreakers Ball Tour in 2011 with Kataklysm and others and we have also done some great festivals like Summer Breeze Open Air for example, but then a lot of other shit has happened too… In the end of 2010 our bass player and lyricist Pierre left the band, or had to leave, and last year our violin player Janne left the band as well. In the middle of all that we also had to find a new record label… We just had to leave our former shitty record label Regain Records who gave us nothing but headache so for a while we had no label either… We luckily got in contact with Napalm Records later on and that was great of course.

You’ve just had a short Spanish tour. How did you like it?

It was great! We had some cool shows in Madrid, Zaragoza and Barcelona and the Spanish audience was awesome!! We’ll gladly come back some day!

Four years after your latest release, Nattväsen, you recorded a new album, Legions Of The North. I think it is one of your best materials. What are the feedbacks about the upcoming album so far?

Thank you so much, it’s really nice to hear that! 🙂 I have read a couple of reviews, maybe 5 or 6, and the feedback has been really good so far I must say. We have gotten 9,5/10, 8/10, 4/5 and points like that! Let’s hope it stays that way! 😉

Now you wrote only one Swedish song and the others are in English. What is its reason?

The biggest reason for this was that Månegarm went through some quite big changes as I mentioned earlier. Pierre left the band just when we started to work with this new album and he was our main lyricist who preferred to write in Swedish and felt most comfortable with that. When Pierre was out of the picture we suddenly had to deal with this “lyric” situation. We decided to move on and solve the problem so Jonas and I started to write lyrics on our own. Writing in Swedish is quite a challenge and we both felt more comfortable writing in English. In the end of the composing process, when we were almost done, Jakob (drums) wrote a great Swedish lyric for the last song Raadh, so I guess we have found us a new Swedish lyricist. 🙂 We will write lyrics in Swedish, too in the future so all of you that are concerned about the change of language can take it easy. Some people seem to have problems with us writing in English, saying that this is totally new and not Månegarm but we have had English lyrics on demos and albums before so this is not totally unique and exceptional. When the shit hits the fan, like it did to our band, you have only 2 choices; you break up OR you get yourself together and move on!!! We wanted to continue playing and so we did. The most important thing for us is that the lyrics goes along with the music and tells the story in a good way and I really think they do on this new album!

I feel a lyrical concept on the album; the lyrics seem to be mostly about Ragnarök. Was this a direct decision or a spontaneous process?

If I remember correctly we first had the idea of a theme which was pretty much “death” from different point of views. When Pierre left the band and we started writing lyrics ourselves, we continued on that path but I’m not sure if that was totally on purpose, it could have been a result of some spontaneous process too… 😉 The lyrics mostly deal with war and death, influences by our Nordic mythology, so I give you a point for the reference to Ragnarök. 😉

Janne Liljeqvist, the former folk instrument player left the band just before the studio session. Fortunately there is violin on Legions… How did you solve the problem? Do you already have a full-time member with violin or still searching for one?

Yes, he had the good taste to quit the band just 2 weeks before we entered the studio… Jakob fortunately had a friend, Martin Björklund, who is an amazing violin player and he helped us out on the album. He is not a full-time member of the band; he’s way too busy with his own musical projects. We haven’t had the time to search for a new fiddler and I’m not sure if we want a new full-time member either for that matter… It’s hard to find good people these days. 😉 We’ll see what happens…

We can also hear beautiful female vocals on the material. Who was your guest?

The beautiful female voice belongs to the Swedish folk musician/singer, Stina Engelbrecht.

Are you planning to shot a music video? If yes, for which song and when will it be out?

We just finished the video recording for one of the songs. I hope it will be ready in 1-2 months or so, but you’ll have to wait and see which song it is…

Legions Of The North will be released via Napalm Records. How did this contract come? What do you expect from the label?

We luckily got in contact with Napalm Records, I don’t really remember how and when, but they were interested in Månegarm and wanted to release our new album. We are very pleased with that and our collaboration has been great so far. We’re not used to good record labels but Napalm seems like a really serious and stabile record label.

Maybe it’s too early to speak about it but are you planning to make a new acoustic material like Urminnes Hävd – The Forest Sessions EP in 2006?

Actually we have talked about doing it. I don’t know in what form; maybe a totally acoustic Urminnes Hävd „part II” or maybe we’ll do a very mixed and diverse album with just a couple of the ordinary „Månegarm metal songs” and the rest in acoustic style. We’ll have to think about it.

On your Facebook page you shared that you are planning a European tour in the autumn. Could you share details about the tour now? Will you also return to Hungary?

I can’t give you any details about the tour because nothing is booked yet. When we will do a tour it would be cool to come back to Hungary!!

Your latest (and if I know well, also the first) Hungarian gig was in 2008 at Heidenfest tour. Do you remember this show? What was it like?

Yes, I remember. It was the last show of the tour and the whole pack were pretty tired but yet very excited to play the last show of the tour. For us it was the first time in Hungary so we felt excited for that as well. I remember that is was a good show with a great audience. The last show on a longer tour like that use to be a bit “different” and the bands want to do crazy stuff and pull practical jokes on each other. I believe that Primordial played in red Rambo “bandanas” and Equilibrium played in their underwear! 🙂 I believe that I did some guest vocals on an Equilibrium song and Helge (former singer in Equilibrium) sang on our last song Hemfärd. Crazy shit that probably sounded and looked terrible but hopefully the audience had a great time and enjoyed it all! 🙂

What are the other plans of the band in the near future?

We’ll play Hörnerfest in Germany on the 29th of June and then we’ll play Rockstad:Falun (Sabaton Open Air) on the 17th of August.

Thank you for the answers! Any additions or last words? 

Thank you too and also plenty of thanks for your great album review. I just read it, some nice reading indeed!! 🙂

Alright all Månegarm fans out there; keep your eyes and ears wide open for our new album, it’s a killer so you can’t just miss it!!

Rock n’ Roll!

WEBhttp://www.manegarmsweden.com/

Kapcsolódó cikkek

Månegarm – Novemberben az Einherjer és a Dawn of Disease társaságában zenélnek Budapesten

KMZ

MÅNEGARM – Nattväsen (re-issue)

ST. Toma

MÅNEGARM – Månegarm

ST. Toma

KME videók: Lamb of God, Cretus, Metal Allegiance, W.A.S.P., Månegarm, Feral, Sing Sing, Enforcer, Textures

KMZ

Niflheim Festival: Borknagar, In Vain, Månegarm, Ereb Altor, Shade Empire – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Månegarm – Sons of War video

KMZ

MÅNEGARM – Legions Of The North

ST. Toma

Hot News: Manegarm – „Legions of the North” – Titletrack

KMZ

Hot News: Månegarm – Legions of the North

KMZ

MÅNEGARM – Vargstenen

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek