Interjúk

Manzana Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Piritta Lumous válaszolt.

Sziasztok! Nemrég eljutott hozzám jól sikerült új albumotok a Babies Of Revolution, ennek kapcsán szeretnénk többet megtudni rólatok, hogy megoszthassuk a magyar rajongókkal, érdeklődőkkel.
Rögtön az elején áruljátok el, hogy honnan jött a név és mit jelent az, hogy Manzana? A megalakulástól ez a nevetek?

Helló! Az eredeti ötlet a mérgezett alma lett volna, “la manzana magica”, de lerövidítettük Manzana-ra a könnyebbség kedvéért. Évekkel ezelőtt tanultam spanyolul és emlékszem, hogy a manzana szót írogattam a füzetembe mint ideális jövőbeni zenekarnevet. Talán az órák voltak túl unalmasak, ugyanis folyton verseket írogattam és zenekarneveken filóztam tanulás helyett. Jelentése szerint a Poisoned Apple azt jelenti számomra: kívül friss, belül veszélyes.

Meséljetek kicsit a kezdetekről, a megalakulásról, a promo EP-ről, a single chart-os 2. helyezésről!

2003 nyarán, mikor épp feloszlott az előző zenekarom a Lumous, és felvettem a saját anyagomat Henkka (a Manzana gitárosa) stúdiójában, a Mac-jét kölcsönvéve. Nem igazán értettem akkor a számítógépekhez, ezért állandóan a segítségét kellett kérnem, majd miután kész lett a demóim keverésével, azt mondta, lenne még egy dal ahol énekelhetnék. Épp akkor döntöttem úgy, hogy nem játszom többé zenekarban, mert nehéz kilépni utána, de aztán meghallgattam a “Falling To Pieces” demó verzióját és megtetszett Heikki, az első dobos, a kezdetektől Henkkával dolgozott, és mindkettőjüket ismertem már korábban, tehát igent mondtam. Hármasban kezdtünk el nótákat gyártani és turnézgatni. Basszerok jöttek-mentek, de aztán Ville, MR Willy (Bombfunk MCs) hosszabb ideig maradt, és elhatároztuk hogy kiadót alapítunk és kiadunk néhány cuccot. Bár kaptunk néhány ajánlatot kiadóktól a 2005-ös Nothing EP-t követően, de nem akartunk másokat bevonni, úgy éreztük, egyedül is meg tudjuk csinálni. 2006 novemberében adtuk ki a Falling To Pieces-t, és 2007 januárjában az albumot. A Playground International lett a terjesztő, és volt ott egy fickó, John Cloud, akinek tetszett az anyag ezért sokat segített a külföldi terjesztésben is. Azután hirtelen Stockholmban találtam magam egy Headbangers Ball interjún, az album is toplistás lett a maxival, azután pedig, az MTV-től hazafelé menet a terjesztőnk felhívott a reptéren, hogy a Falling To Pieces szerepel a Radio Rock listán. Emlékszem, hirtelen békét és boldogságot éreztem, hogy végre, sok elutasítás után, jól mentek a dolgok. De egy perc múlva megint a régi lettem, és valami megint elkezdett letörni…

Első lemezetek a Nothing As Whole As A Broken Heart igen sikeresnek mondható. Gondolom, nálatok sem mindennapos dolog, hogy egy rock/metal csapat rögtön felkerül az eladási listára. Hogyan éltétek meg ezt a sikert?

Tulajdonképpen nem volt túl nagy meglepetés, hogy bejutottunk a toplistára, mert két eléggé jól ismert tagunk volt a bandában, Ville és Heikki, és sokat koncerteztünk Finnországban, nagyobb bandák támogatásával már az album előtt, tehát páran már tudtak rólunk. Most több ajtó áll nyitva előttünk, de még csak most kezdjük, az elejéről. Mindenből többet akarunk! És még több zenét akarunk csinálni, amit szeretünk, és eljátszani az embereknek. Ez az álmunk és ez nem változott.

Ha nem titok, elárulnád, mennyi fogyott az első albumotokból Európa szerte és mennyi Finnországban?

Hogy őszinte legyek, gőzöm sincs! Elég könnyű maxi listára kerülni Finnországban, tehát ez nem jelent tömeges eladásokat, de jó tudni, hogy vannak, akik megveszik! A koncertek a mérvadóak, az emberek vagy eljönnek, vagy nem.

Érdekes az új lemez borítója. Az almákat még valahogy értem, de ez a szárnyas macska, elég misztikus. Elmondanátok, hogy mit is akar ez így szimbolizálni?

A macska egy mitikus alak, egy kicsit lány, egy kicsit vámpír, fémszárnyakkal. Tetszett nekünk, mert aranyos, de közelebbről nézve akár a szemed is kikaparhatná. Szeretünk kétes benyomást kelteni, hamis fényekkel, könnyeken át nevetni. Azután visszaütni, amikor az ember már túl közel jött, a macska pont ilyen. Manapság minden az első benyomásokról szól, és ezt szeretjük provokálni.

Ki tervezte és kivitelezte az egyébként látványos, figyelemfelkeltő borítót?

Egy Antti Isosomppi nevű fickó festette, egy zenész barátunk, és több más képünket is ő készítette. Csak annyit mondtunk, hogy szeretnénk valami frisset, manzanásat, mondjuk macskákat és almákat, és ez lett belőle! Semmin sem változtattunk, a kezdetektől fogva megfelelt. Mielőtt megfestette, az egyetlen kitétel az volt, hogy nem lesz fekete és unalmas, mint a legtöbb heavy metal borító. Nekünk így is elég fekete lett!

Honnan jött ez az almás Manzana hasonlat, amit a honlapotokon is olvashatunk?

A zene olyan, mint az étel. Tele hússal, csonttal, vitaminnal! Azért találtam ki, mert a számban érzem éneklés közben. Az almában minden jó és rossz erő benne van: Éva, Hófehérke. Az íze mindkettőjüket elpusztította. Amit megalkotsz, az megöl, és a forradalom is felfalja saját gyermekeit, mint a történetben.

Már túl vagytok az első európai körutatokon is, hogyan, kinek köszönhetően jöhetett ez ilyen gyorsan létre?

A szervezőnk Rowan! Már négy éve turnéztunk Finnországban, mielőtt külföldre kerültünk, tehát jó időzítés volt ez számunkra. Még mindig ugyanannál a szervezőirodánál vagyunk, mint a Lovex, Nem-Booking, és mióta a Playground terjeszti az anyagainkat Európában, úgy gondoltuk ott is játszhatnánk. Rowan leszervezte nekünk a turnét a Lovex-szel, és ez volt a legszórakoztatóbb és legnehezebb munka, amit valaha végeztem, boldogok vagyunk, hogy megcsináltuk.

Mit tapasztaltatok, Finnországon kívül is olyan jól fogadja a zenéteket a közönség, mint otthon?

Igen, volt pár nagyon jó külföldi koncertünk, főleg Németországban és Észtországban, de másutt is. Teljesen más külföldön játszani, mint Finnországban. Kötöttebbnek érzed magad, ha távol vagy otthonról, nagyon meg kell bíznod a bandában és a szervező csapatban, és mindent bele kell adni, mert csak ők vannak ott neked! És a fura helyeken természetesen még izgatottabbá válsz, mert nem tudod hogyan reagálnak majd az emberek, és milyen lesz maga a helyszín, ezért nincs meg az ismerőség érzése. De az emberek mindenhol fantasztikusak, Finnországban is, és egy közönséggel teli helyszín pont az, amiért létezünk =)

Jól éreztétek magatokat azon a turnén?

Igen, nagyon vidám volt! Fárasztó, de szórakoztató, néha agyelszívó. A humorizálás néha nagyon furcsa, hiszen napi 24 órán át együtt vagytok, az emberek elfáradnak, félnek a hibáktól, honvágyuk van stb., tehát az emberek összes oldalát meglátod, amikor sírnak, ölelnek, veszekednek. Tehát jó humorérzék kell hozzá, képesnek kell lenni arra, hogy nevess elkerülendő az esetleges háborúzgatásokat a buszon! A legnehezebb, hogy nem lehetsz egyedül. Ilyenkor inkább felteszed a napszemüveged, és zenét hallgatsz az iPod-on, unottan nézel, és akkor senki sem beszél hozzád.

Hány koncertetek volt a Nothing As Whole As A Broken Heart megjelenése óta?

Körülbelül 100.

Most, hogy boltokban az új lemez, mit vártok tőle ti és mit vár a kiadó?

Hogy ismét körbejárjuk Európát, több rajongót szerezzünk, eladhassuk az albumot, több ismeretséget, nagyobb turnékat és mindenből többet! Nekünk, mint zenészeknek, csak az a fontos hogy több dalt írhassunk, fejlődjünk, mint zenekar, és annyi embernek játszhassunk ahánynak csak lehet, mert ezt szeretjük.

Hány klipet szeretnétek hozzá és mely dalokra?

Leginkább a netes dalainkhoz kellene tűrhető klipeket csinálnunk! Talán még egy párral többet, csak találnunk kéne hozzá valakit. De igazi zenés videóból talán még egyet az új albumról, ha a kiadó egy második maxi kiadása mellett dönt.

Gondolom, szeretnétek újra bebarangolni Európát, van esély esetleg arra, hogy Magyarországra is eljussatok?

Igen, közeleg egy újabb turné, és nem lehetetlen az sem, hogy lesz egy magyarországi koncert is, de még nincsenek meg a fix dátumok! Reméljük, hogy igen, már több éve annak, hogy Magyarországra látogattam, tök jó lenne újra eljönni, és eljátszani a dalokat! Hamarosan meglesznek a turnédátumok.

Köszönöm az interjút, gratulálok az albumhoz és további sok sikert kívánok!

Köszönjük!

——————————–

ENGLISH VERSION:

Hello. Recently I managed to listen to your latest album, Babies of Revolution, on apropos of which I would like to ask you some questions, so the Hungarian audiance can get to know you better.
First of all, let me ask you, who has find this bandname and what Manzana means. Was this the name of the band at beginning too?

Hello! The original idea was poisoned apple, “la manzana magica”, but we shortened it to Manzana for practical reasons. I studied spanish years ago and remember writing down “manzana” on my notebook as an idea for a future band name… Maybe the class was boring since I was only writing poems and thinking of band names on it and not learning heh. Poisoned Apple as a meaning is the same as pop- metal to me, fresh from the top and dangerous inside.

Tell me something about the beginning, in what way was the band formed, about the promo EP, and of course, about the 2nd place on the single chart.

On summer 2003, I had just broken up with my old band Lumous, was heartbroken over it, and was recording my own stuff at Henkkas (the guitarrist of Manzana) studio, basicly borrowing his Mac. I was quite bad with the computer then, so I had to ask him for help all the time, and after he mixed my demos he said he might have another song for me to sing. I had just decided not to go in a band anymore, because it is so hard to leave from one, but then I heard this demo version of “falling to pieces”, and I liked it… Heikki, the first drummer, had been on it with Henkka from the beginning, and I knew them both from other connections, so I said the hell with it. We started writing stuff threesome and touring for fun very soon too. We had many bassists coming and going, but then Ville, MR Willy ( Bombfunk MCs ) stayed for longer, and we decided to start a label and release some stuff. We had had some minor offers from labels after the EP Nothing on 2005, but somehow it felt like we don´t want anyone else into this , we can do it ourselves. We released Falling to Pieces on November 2006, and the album in January 07.We got Playground International to deliver it, and there was a guy at Playground, John Cloud, who liked it it and helped us a lot to get it around abroad too.And all of a sudden I was in Stockholm being interviewed for Headbangers Ball, the album was on chart too with the single, and then, on the way back from MTV our promoter calls me at the airport that Falling To Pieces is on Radio Rock playlist. I remember feeling suddenly peaceful and happy that things were right after many years of “no thanks”. But after a minute I was back to normal, and something started pissing me off again … heh.

Your first record – Nothing As Whole As A Broken Heart – seems to be quite successful. I think, it was a surprise for you to immediately get to the sales chart immediately as a new band. What influences has this thing made on you?

It was not actually so big miracle to get on chart, because we had two quite well known players in the band, Ville and Heikki, and we had done a lot of gigs in Finland, supporting bigger bands before the album, so some people knew we existed. We have now a few more doors open, but we are just getting started, in the beginning. We want more of everything! And we want to make more music we love and play it for people. That´s our dream and that hasn´t changed at all.

If it is not a secret – can you tell us, how many pieces of your first record was sold in Finnland and in whole Europe?

To be honest, I have no idea, not the slightest! It is quite easy to get on single chart in Finland, so it doesn´t mean huge sales, but it is nice that somebody bought it ! The gigs are the real meter, people either come or then they don´t.

The cover-art of the new album is very intresting. I understand the apples in a way, but that cat with the wings is a bit mysterious for me. What do these all symbolize?

The cat is a mythic figure, a bit of a girl, a bit of a vampire, and yet metal wings. We liked it because it looks really cute, but after you get closer it looks as as if it could easily attac your eyes… We like giving out a bit of a wrong impressions, false lightness, laughing through tears… and then hit back when people get close, and the cat is like that. The world is all about first impressions nowadays, and we like to irritate it a bit.

Who has desined this attractive cover-art and who has painted it?

It was painted by a guy, Antti Isosomppi, he is a friend and a musician, and he has done most of our artwork elsewhere too. I just said that we want something fresh and manzana-like, cats and apples maybe, and that´s what he made! We didn´t change anything, it was right from the beginning. The only thing he demanded before he painted it , was that It wouldn´t be black and tired like almost all heavy metal covers heh. It was still black enough for us !!

How have you found this apple-Manzana metaphor – that could be read on your website as well?

Music is like food! Full of flesh and bones and vitamines! I invented it because I feel it in my mouth when I sing heh. Apple has all the good and bad power in it; Eva, Snow White…taste destroyed them both. What you create will kill you and Revolution eats her own children, like in the story.

You have had your first tour in Europe, who was the person who helped you to do this so quickly?

Our booker Rowan! We had been touring 4 years in Finland before we got abroad, so it was a good time for us to go abroad. We are at the same booking agency than Lovex, Nem-Booking, and since Playground had delivered our album in Europe, we thought we should also play there. Rowan managed to get us on tour with Lovex, and It was one of the greatest fun and hardest work I´ve ever done, we were happy to do it!

What are your experiences about the audience: do the people like your music apart from the fans in Finnland too?

Yes, we have had really good gigs abroad too, especially Germany and Estonia, but other great ones too. It is very different to play abroad, than it is to play in Finland. You feel more dependent on the band when away from home, you really have to trust the band and the crew and give it all since they are all you´ve got! And of course you are more excited in strange places, when you don´t know how people react , and what kind of a bar is this so you are never “haven´t I seen this already”- mooded. But people are great everywhere,Finland too, and having a ball with the audience is what we are there for =) .

Did you have a good time on that tour?

Yes, a lot of fun! Tiring, but fun, and sometimes brainless…The humour gets really weird sometimes, because you hung around together 24 / 7, and people get tired, fear mistakes, miss home, ect. so you see all the sides of the people when they cry and hug and fight. So you have to have a good humour and be able to laugh a lot not to get a war in the bus! The hard thing is sometimes when you cannot be alone at all. Then you just put sunglasses on an listen to your ipod and look boring so nobody talks to you heh.

How many gigs have you had since the publishing of Nothing As Whole As A Broken Heart?

About 100

What are your expectations from the latest album, and what are the label’s?

To get around Europe again,to get more “solid” fans who like both albums, get the album sold, more contacts, bigger tours and more of everything! For us as a musicians, we just want to write more songs, to develop as a band, and to play for as many people as possible because we love it.

How many video clips are you planning to make and for which songs?

We should make decent video clips for most of our songs for the net ! Maybe a couple more, we should just get someone working on them…But real music videos, propably one more from the new album, If the label decides to release a second single.

I believe, you will have another tour in Europe soon. Is there any chance for that that you would visit Hungary?

Yes we have a tour coming up, and it is not impossible that we make a show in Hungary too, but we haven´t got the exact tour dates yet! Hopefully yes, it is many years since I visited Hungary, it would be great to be there again, and even play the songs there! We should get the dates published soon.

Thank you for the interview, and I wish you lots of great experiences and more success.

Thank you!

WEB: http://www.manzana.fi/

Kapcsolódó cikkek

MANZANA – Babies Of Revolution

Southpeace

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z