Interjúk

Masachist Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Thrufel válaszolt.

A Masachist nevű, igazi Death Metal különlegesség igazán minőségi képviselője a lengyel extrém zenei szcénájának. A Lengyelország egy Death Metal szupergroupjának is tekinthető banda eddig két kiadvánnyal jelentkezett. Első teljes hosszúságú lemezük a Witching Hour Prod. jóvoltából egy úrakiadás formájában jelent meg a közelmúltban, így aktualitást ez a kiadás jelentett az interjúra, azonban egyebekről is kifaggattam a bandát.

Hail! Legyetek üdvözölve a KronosMortus Webzine hasábjain! Hogy vagytok mostanság?

Üdvözlet minden metál fanatikusnak! Minden rendben, hosszú szünet után most kezdünk újra próbálni és már írjuk az új anyagot. Ismét megéheztünk a zenére és minden jó irányba halad. Közben a Gojira két buliján fogunk fellépni. Ezek lesznek az egyetlen bulik, amik az album megjelenését promotálják.

Meséljetek nekünk a banda megalakulásáról, a kezdeti időszakról. Hogyan telt az elmúlt öt év, mik voltak a fontosabb állomások a zenekar történetében?

Nos, kezdetben nehéz volt (általában az) és őszintén szólva sosem gondoltam, hogy idáig eljutunk. Kezdetben csak számokat akartunk írni és felvenni őket. Most van egy jó banda, egy kiadott album Lengyelországban és nyugaton is. Ami fontos, az album jól fogy, ahhoz képest, hogy csak egy studio projektnek indultunk. Természetesen koncertezünk is majd, de most nem ez határozza meg a működésünket. 🙂 Furcsán hangozhat, de szerintem mindenki meg fogja érteni.

Mely bandák voltak rátok a legnagyobb hatással? Miből merítetek inspirációt a dalszerzéshez?

Szerintem nem szükséges megemlítenem minden bandát amit szerettem. Aki ismeri ezt a zenét, az tisztán hallja, hogy a floridai bandák ihlettek, stb. De nem csak a Death Metal inspirál. Mindeféle zenét hallgatunk, mint a Radiohead, E.S.T., Tool vagy Scorn. A nagyszerű zenéjük különféle módokon alakítgatják a mi death metal hangzásunkat.

Kik alkotják a bandát jelenleg?

A felállás ugyanaz. Minden tag tudja, hogyan működik a banda, nincsenek gondok. Az egyetlen, amit nehéz lehet megoldani, az a teljes felállás, amikor koncertezni akarunk. Például Heinrich nem játszik majd velünk a Gojira bulikon, mert az Államokban lesz, a Decapitateddel fog turnézni. De ez nem túl nagy gond… mivel én és Daray alkotjuk a Masachistot.

Első kiadványotok egy promóanyag volt, amelyet 2006-ban rögzítettetek. Milyen visszajelzéseket kaptatok erre?

Tulajdonképpen elég jókat. Az elbaszott vokált kivéve, egész jó anyag. Végülis, az, hogy változtatás nélkül, újra felvettük a számokat a debut albumhoz, azt jelenti, elégedettek vagyunk vele. Csak az ének részek különböznek kicsit az albumon. A promo fogadtatása elég “meleg” volt 🙂

2009-ben megjelent első nagylemezetek is, “Death March Fury” címmel, amely véleményem szerint igazán kiemelkedő cucc lett. Hol vettétek fel, hogyan folytak a munkálatok?

Köszönöm. Mindent Varsóban vettünk fel, a Progresja Studioban. Ha mindenki egyszerre jelen lett volna, akkor kb. másfél hétig tartott volna. Az utazások miatt – mindenki más részén lakik Lengyelországnak – a felvételek hat hónapig nyúltak el. Mégis, azt gondolom, jó volt, mert időnk mindent tökéletesre csiszolni.

A dalszerzés nálatok teljesen közös zenekari folyamat, vagy inkább az individuális oldalat erősítitek, és inkább kész dalvázlatokat hoznak a tagok?

Minden, amit csinálunk, az én és Daray kettőse által alkotott munka eredménye. Általában én viszem a számokat, alap hangszereléssel, ketten pedig kidolgozzuk őket a próbákon. Semmit sem írunk meg az utolsó pillanatban vagy a felvételi eljárás során. Jelenleg a második albumot írjuk és néhány szám jammelésekből született. Szerintem ez nagyszerű, mivel ez azt mutatja, hogy annyi együtt töltött idő után, már tökéletesen megértjük egymást. Eddig csak ketten írtuk a számokat, de számomra ez tökéletesen megfelel. A többieknek ezt el kell fogadniuk 🙂

A végeredményt tekintve nem lehet okotok a panaszra a hangzás tekintetében. Hol folytak a felvételek? Mennyi időt töltöttetek stúdiózással?

Ahogy már említettem, mindent a Progresja Studioban csináltunk. Nem túl csicsás, de a hangmérnök, Pawel Janos nagyon jó és ezért mindent el is követ. A felvételek után sok banda döntött úgy, hogy az albumaikat ott veszik fel: Azarath, Lost Soul…

A Witching Hour Prod. révén a “Death March Fury” anyagból újrakiadás is készült. Mennyire vagytok elégedettek a végeredménnyel? Mennyiben ad pluszt az újrakiadás a Death Metal fanatikusoknak?

Nem igazán hívnám ezt újra kiadásnak, inkább egy másfajta változat a nyugatra, extra bónusszal. A gyártás kezdete után pár hónappal már ki is adták… az egyetlen dolog, ami miatt panaszkodhatom, az az elcseszett borító, de ezt nem mi irányítottuk.

Mit gondoltok a mai európai (és főleg a lengyel) Death Metalról? Kiket tartotok jónak? Mely bandákkal tartjátok a kapcsolatot?

Mindenki tudja, ki jó, nem kell neveket említenem 🙂 Itt általában mindenki ismeri egymást, együtt isznak, mikor találkoznak, nincsenek gondok, vagy rivalizálások. Végtére is, ez nem egy bicikliverseny. Jó, hogy ezek a bandák még működnek, és nem adták fel valami “komoly magánéleti ok” miatt. Ami zavar, az a “friss vér” hiánya. Nem igazán tudok mondani egy olyan új, fiatal bandát sem, akik lenyűgöztek volna. Hacsak nem hívjuk a Masachistot fiatal bandának, de valójában már vén trottyok vagyunk, egy ideig részei voltunk a színtérnek, haha…

Terveztek-e koncerteket, esetleg turnét a közeljövőben, vagy ezt annál nehezebb összehangolni egyéb zenei tevékenységeitekkel? Van-e esélye annak, hogy esetleg Magyarországra is eljut a Masachist?

Ahogy mondtam, a Gojiraval játszunk két bulin. Jelenleg az új dalokra akarunk koncentrálni, és mondhatom, amink jelenleg már megvan, az nagyon ígéretes. Szeretnénk néhány bulit lenyomni a következő album kiadása után, remélhetőleg nem csak Lengyelországban, de Magyarországon is. Voltam már ott a Shadows Land-del, a Hate Eternal vendégzenekaraként és van néhány szép emlékem az országról. Nos, ha azt nem számítjuk bele, hogy valaki ellopta a basszerosunk egyik gitárját, miközben a rajongók segítettek cipelni a felszerelést 🙂 De ez bárhol megeshet.

Utolsó szó jogán mit üzennétek a magyar Death Metal rajongóknak és a KronosMortus olvasóinak?

Köszönet az interjúért. Hozzá kell tennem, hogy teljesen Magyarország megszállott vagyok, úgyhogy vegyétek ki a részetek a következő albumból. A dalszerzést a legjobban a bográcsgulyás és a lecsó ihleti. Gyerük kajálni.

Köszönöm a válaszokat! Minden jót kívánok!

—————————-

ENGLISH VERSION:

Hail! Greetings from Kronos Mortus webzine. How are you doing nowadays?

Welcome and hail to all the maniacs! Everything is fine, we are starting rehearsals after a long break and we are already writing new material. We have a hunger for music again and everything is going in the right direction. In the meantime we are planning two gigs in support of Gojira. These will be the first and only gigs promoting our debut album.

Talk about the foundation of the band, the early periods. How did you spend the last five years, what were most important stages in the life of the band?

Well, at the beginning it was tough (as it usually is) and to be honest I never thought it would become this big. Initially we only wanted to write the songs and record them. Now we have a good line up, an album released in Poland and in the West as well. What is important, the album is selling well, in spite of us being more of a studio project than a normally functioning band. Of course we are going to play live once in a while, but this is not the basis of our existence 🙂 It may sound strange, but I think eventually everyone will understand that.

Which bands had the greates effect on you? From where do you get inspiration for songwriting?

I think it isn’t necessary to mention all the bands that I was into. Everyone who knows this music can clearly hear that we are influenced by bands from Florida and so on. But it is not only Death Metal that inspires us. We listen to all kinds of bands, such us Radiohead, E.S.T., Tool or Scorn for example…their great music is also shaping our death metal sound in certain ways.

Who are the members right now?

The line up is still the same. Every member knows how this band works and there are no problems with choosing this or that. The only thing that can be difficult is to have a full line up when we want to play a gig. For example Heinrich will not be playing with us on the Gojira gigs, because he will be in the USA, touring with Decapitated. But that’s not really a problem… as me and Daray are what makes Masachist.

Your first footage was a promo record which you did in 2006. What replies did it get?

Pretty good actually. Apart from the fucked up vocals I think it is a good recording. After all we did record these songs again for our debut album, without any changes in the music, so that means we were satisfied with them. Only the vocal lines are a bit different on the album. The reception of the promo was quite “warm” 🙂

In 2009 you released your first full length called Death March Fury, which in my opinion was a pretty significant stuff. Where did you record it, how the work happened?

Thanks. Everything was recorded in Warsaw, at Progresja Studio. If everyone was present at the same time it would have taken about 1,5 weeks. However, because of the logistics – everyone lives in different parts of Poland – the recording process was stretched over a period of 6 months. Still I think that it was good for us, because it gave us time to make everything sound perfect.

The songwriting is teamwork for you or are you doing it in an idividual way and the members write whole songstructers on their own?

Everything that we did is a result of the work of our duo – me and Daray. Usually I brought with me the songs with basic arrangements and the two of us worked on them during rehearsals. We didn’t write anything at the last moment or during the recording session. Right now we are writing our second album and some of the songs came out of a jam session. I think it’s great because it shows that after we have played together for a while we now understand each other perfectly. So far it was just the two of us making songs and for me it is the best way to do it. The others will just have to accept it 🙂

Looking at the result you must not have any complaint on the sound. Where did you record it? How much time did you spend in the studio?

As I already mentioned, everything was done at Progresja Studio. It’s nothing fancy, but the sound engineer, Pawel Janos, is very good and does his best to make everything work. After our recording session a lot of good bands decided to record their own albums in this studio: Azarath, Lost Soul…

Witching Hour Prod. made a re-release of Death March Fury. How pleased are you with this? How much the death metal fans benefit of it?

I wouldn’t really call it a re-release, it is more like a different version for the West, with an extra bonus. It was released only a few month after the initial pressing… The only thing that I could complain about is the cover which is completely fucked up, but this was beyond our control.

What do you think of the current European (mainly of the Polish) death metal? What do you think, who is good? Which bands you keep in touch with?

Everyone knows who is good, no need to mention any names 🙂 Generally speaking, everyone here knows each other, drinks together when they meet and there are no problems or rivalry of any sort. After all its not bicycle racing. Its good that these bands are still going, and they are not “finally” giving in to some “serious life matters”. The only thing that bothers me is the lack of some “fresh blood”. I can’t think of any young, new band that made an impression on me. Well, unless we call Masachist a young band, but we are old farts really, we have been a part of the scene for a while, ha ha…

Are you planning gigs or a tour in the near future or is it harder to organize it because of other musical activites? Is there any chance of a Masochist concert in Hungary?

As I mentioned above, we are going to play two gigs with Gojira. Right now we want to focus on writing new songs, and I can say that what we have so far sounds very promising. We would like to play some gigs after we release our next album, hopefully not only in Poland, but in Hungary as well. I’ve already been there with Shadows Land, when we were supporting Hate Eternal and I have some nice memories from your country. Well, apart from the fact that someone stole a guitar from our bass player while the fans were helping us to carry the equipment, but that kind of thing can happen everywhere 🙂

By the right of the last word would you like to send a message to the fans and readers of Kronos Mortus?

Thanks for the interview. I must add that I am totally obsessed with Hungarian cuisine, so be sure that you’ll have your part in our next album. My songwriting is for the most part inspired by bográcsgulyás and lecsó. Time to eat.

Thanks for the answers! Have a nice day!

WEB: http://www.masachist.pl/

Kapcsolódó cikkek

MASACHIST – Scorned

Dr. Feelgood

Hot News: Masachist – Sophomore Album Out Now & Streaming Via Stereokiller

KMZ

Hot News: Masachist – Post New Song And Details Of Forthcoming Album

KMZ

Hot News: Masachist – Reveal Initial Details On Forthcoming Album; New Track Posted

KMZ

MASACHIST – Death March Fury

gradU

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z