Interjúk

MaYan Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Jack Driessen válaszolt.

Sziasztok, viszonylag gyorsan berobbantatok a metál világába, persze ez azért is van, mert nem kezdő zenészek vagytok. A mostani felállást ismertetnéd?

Persze! Pár éve kezdődött, amikor Mark Jansennel újra nekiálltam a dalírásnak. Már régről ismertük egymást, mindketten játszottunk az After Foreverben az elején (1995-2000). Mark felkérte Frank Schiphorst-ot hogy csatlakozzon, mivel már ismerte a Christmas Metal Symphony koncertekről, ahol egy színpadon játszottak. Így hárman írjuk a dalok nagy részét. Rob van der Loo-t is Mark ismerte, aki azután döntött úgy hogy csatlakozik, miután otthagyta a Delaint. Később csatlakozott Arien van Weesenbeek és Isaac Delahaye az Epicából. A felállást Henning Basse és Laura Macri tette teljessé, akik jelenleg állandó tagjai a MaYaN-nak. Mivel Isaac inkább az Epicával akart többet foglalkozni, ezért kilépett a bandából. A hónap végén lévő „Antagonise” CD megjelenési fellépésen Merel Bechtold került a helyére (Purest of Pain).

Elegendőt söröztetek már együtt, hogy stabil maradjon a MaYan csapat?

Sör nélkül is jól elvagyunk amin a sör jelenléte csak javít… persze csak akkor, ha nem iszunk túl sokat. ; )

Ki bírja legjobban a piát? Mennyire viselkedtek jól, vagy rosszul a koncertezés ideje alatt 🙂 ?

A legjobban a piát… végülis a dobosunk, Arien már akkor végez az első sörrel, amikor én csak elkezdem inni az elsőt. Persze én más módon közelítem meg, hogy többet tudjak inni. Mondjuk mindegy, mert szerintem így is Arien nyeri a vedelési versenyt…

A koncert napján általában sürgünk forgunk az előkészületekkel, étellel, itallal és ezek tetszőleges kombinációjával foglalkozunk, amíg a koncert el nem kezdődik. Jól érezzük magunkat együtt. Turnékon is jó a hangulat, ami jól jön, mert néha őrült tud lenni az egész, például a dél-amerikai turnénkon ahol az első albumunkat, a Quarterpastot kellett promótálni. Mindig próbálunk időt keríteni arra, hogy együtt pihenjünk egy kicsit. Természetesen soooohaaa nem vagyunk rosszak (nevet).

Térjünk vissza a zenére. 2011-ben jelent meg a bemutatkozó albumotok. Megkaptátok a várt dicséretet és a kellő lendületet a további zenéléshez?

Abban a kiváltságos helyzetben voltunk, hogy hasznosíthattuk Epica kapcsolatait. Ennek eredménye egy CD bemutató koncert volt Amszterdamban a Paradisóban majdnem ezer ember előtt, ami egy olyan különleges este volt, hogy soha nem fogjuk elfelejteni. Nagyon boldog vagyok a visszajelzésekkel amiket a Quarterpastról kaptunk, főleg mivel sok dalnak nagyon kísérleti hangzása volt, és alapvetően nem a legemészthetőbb zenestílushoz tartozunk. Az első albumunk egy dél-amerikai turnét eredményezett, egy fellépést Progpowerben az Egyesült Államokban és még több tucatnyi egyéb koncertet és nyári fesztivált, mind olyan élmény, ami eszméletlen élvezetes volt. Ez megadta a löketet, hogy tovább fejlesszük a MaYaN-t és tökéletesítsük a dalírást.

Hová tennéd magatokat a metál világába, mert nem vagytok nagyon brutálisak sem, de nem is nyáladzotok 🙂 ?

Szerintem te egész jól összefoglaltad. Vannak brutális (death) elemek a zenénkben, de vannak emészthetőbb részek, főleg a kórus ahol Henning és Laura énekel.

Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy már hallottam az új albumot. Úgy gondolom egyértelműen érezhető a továbbfejlődés és a kifinomultabb zenélés a lemez dalain. Az év elején rögtön egy erős lemezt ismerhetnek meg a zeneszeretők. Hogyan látod, mennyire lett simulékonyabb a zene és profibb?

Szerintem az előzőhöz képest kevésbé kísérleti jellegű az album és sokkal jobban felépített. A Quarterpast óta Markkal és Frankkal folytattam a dalírást, és szerintem rengeteget tanultunk egymás zenei ízléséről és erősségeiről. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a dal egyes darabjainak megírására is, pl. amihez a legjobban illik Henning és Laura hangja.

Személy szerint a hangkeverés is sokkal képedbe mászóbb lett, olyasmi, ami hozzá ad a súlyosabb hangzáshoz ami jellemez minket a hagyományos szimfonikus metál bandákkal szemben. A CD-t Joost van den Broek és csapata rögzítette és mixelte, mi pedig nagyon elégedettek vagyunk kemény munkájának és odaadásának gyümölcsével.

A tagság is kibővült az előző albumhoz képest. Mennyivel volt így könnyebb összehozni az elképzelt zenét? 

Mivel Henning és Laura a banda véglegesített tagjai, így már dalíráskor számításba vehetjük őket. Előtte csak azt képzeltük el, hogy Mark morgása hova passzolna, de ezúttal már tudjuk kik az állandó énekeseink az új album dalainak írása során.

Legtöbb ötletet kihozta és hogyan állítjátok össze a sok-sok apróságot egésszé?

Markkal és Frankkal gyakran ülünk össze és dolgozunk a dalokon. Nagyon spontán folyamat, csak ülünk egymás házi stúdiójában, morzsolgatjuk egymás ötleteit, megkeverjük kicsit őket és aztán hirtelen kialakul a dalnak a váza. Például Frank elkezdi a riffekkel, amire nekem bekattan egy bizonyos billentyűs dallam és hirtelen Mark megvilágosodik, hogy ezt belerakhatnánk az egyik új vagy már meglévő dalba. Nem töprengünk sokat csak alkotunk, aztán meglátjuk hogy mi sül ki belőle.

Ismét szerepeltek vendégzenészek. Kikről is van szó és miben vállaltak szerepet?

Örömmel jelentjük be, hogy Floor Jansen (After Forever, Nightwish) ismét részt vett, most már a második albumunkon is. Az új album két dalában szerepel. Marcela Bovio (Stream of Passion) is közreműködött az Antagonise-ban a fővokál, kórusvokál valamint a szavalt vokál tekintetében. Valamint legutoljára, de nem legutolsóként megemlíteném Mark legrégebbi barátját, Dimitris Katsoulis-t, aki hegedűjátékával járult hozzá az albumhoz.

Nagyrészt a hazudozásról, kémkedésről és a szabadság korlátozásáról szólnak a dalok. Mit gondolsz, meddig lehet így élni a való világban? Mennyire tartod butának azokat az embereket, akik elhiszik a sok szart, vagy pedig valamiért cserébe szemet hunynak felette?

Szerintem a legfontosabb, hogy megértsék miért kémkednek utánunk és hogy a kormány és a vállalatok mit csinálnak az információval. Nem csak bankárokról beszélünk, akik úgy próbálják gyarapítani a vagyonukat, hogy bátorítanak a pénzügyileg kockázatos lépések megtételére, de a biztonság védelmi emberekre is, akik bekapcsolhatják a webkamerát a PC-den vagy laptopodon anélkül, hogy te ebből bármit is észrevennél. Persze mondhatod, hogy nincs semmi rejtegetni valód, de mindig van valami, amiről szeretnéd, hogy mások ne tudják meg.

Hogyan képzelitek el a 2014-es évet a MaYan számára, milyen tervek és célok vannak?

Jó lenne fellépni pár olyan európai országban, ahol eddig még nem jártunk, például az Egyesült Királyság, Franciaország vagy Spanyolország, valamint további nyári fesztiválok és egy második dél-amerikai turné. Valamint az ehavi megjelenési koncertjeinken kívül még egy vadiúj zenevideón is dolgozunk. De ami a legfontosabb, hogy szeretnénk magunkat jól érezni, dalokat írni és zenélni.

A legjobbakat kívánom, köszönöm a válaszokat!

Nagyon szívesen és köszönjük az interjút!

——————————–

ENGLISH VERSION:

Answered by Jack Driessen.

Hi! You’ve stepped into the world of metal relatively quickly, but of course this can be attributed to you not being beginner musicians. Would you tell us about the current lineup?

Jack: Sure! It all started a few years ago when I started writing music again with Mark Jansen. We knew each other from the past because we both played in After Forever in its first years (1995-2000). Mark asked Frank Schiphorst to join us because he knew him from Christmas Metal Symphony concerts on which they shared the stage. With the 3 of us, we write most of our songs. Mark also knew Rob van der Loo, who decided to join us after he left Delain. Arien van Weesenbeek and Isaac Delahaye from Epica joined us too. The lineup has been completed by Henning Basse and Laura Macri, who now have become permanent band members of MaYaN.  Because Isaac wanted to focus more on Epica, he left the band. At the “Antagonise” CD release gigs at the end of this month, he’s replaced by Merel Bechtold (Purest of Pain).

Have you had enough beers together for MaYan to stay stable?

Jack: We’re having a good time without the beers and it does improve with the beers…  when we don’t drink too much, that is 😉

Who can hold the most booze? How nice or naughty are you during concerts? : )

Jack: The most booze… well, our drummer Arien mostly already finishes his first beer when I just started drinking the first one. Of course I have a different approach by starting slowly to be able to drink more. Anyway, I still think Arien wins the booze contest…

On a concert day we’re mostly busy with preparation, food, drinks, booze and in random order, until the concert starts. We’re just having a good time together. We also have a lot of fun on tour, which is nice because sometimes it’s very hectic, like in the South America tour we had to promote our first album Quarterpast. We always try to find some time to relax together. And of course we’re neeeever naughty (laughs).

Let’s get back to music. Your introductory album was released in 2011. Did it give you the expected praise, the sufficient push to continue making music?

Jack: We had the privilege to be able to use Epica’s connections. This resulted in a CD presentation gig in Paradiso, Amsterdam in front of almost a thousand people, a special night which we’ll never forget. I’m very happy with the reviews that we received for Quarterpast, especially regarding the fact that many of the songs sounded very experimental and in general we don’t have the most accessible music style. The first album brought us a South America tour, a gig at Progpower USA and several other gigs and summer festivals, all experiences which we enjoyed a lot. That pushed us to further develop the “MaYaN” sound and improve our songwriting.

Where would you put yourselves in the world of metal? You are neither overly brutal nor whiny. : )

Jack: I think you summarized it pretty well. We do have brutal (death) elements in our music but also accessible parts, especially choruses where Henning or Laura is singing.

I am in the unique position of having already heard your latest album. I think that the development in music and more refined play can be definitely heard in the songs. A strong album for the audience right at the start of the year. How do you see this, did the music become more flexible, more professional?

Jack: In comparison with the previous album, I think we have become less experimental and more structured. Since Quarterpast Mark, Frank and I continued writing music and I think we learned more about each other’s musical preferences and strengths. We also put more emphasis on writing pieces in songs where e.g. the voice of Henning or Laura would fit best.

Personally, I also think that the mixing sound has become more in-your-face, something that adds to the heavier sound which we have in comparison with traditional symphonic metal bands. The CD was recorded and mixed by Joost van den Broek and his team and we’re very happy with the result of his hard work and dedication.

Compared to your previous album, the band has one more member. Did this make it easier for you to realize the music you’ve imagined?

Jack: Because Henning and Laura joined the band as permanent members, we could take their contribution into account already during the songwriting process. Previously, we imagined when Mark’s grunts would fit, but this time we also knew all other permanent singers already during songwriting for the new album.

Who came up with the most ideas and how do you make all the small details into a big whole?

Jack: Mark, Frank and I meet frequently to work on the songs. It’s a very spontaneous process, we just sit together in each other’s home studios, start working on each other’s ideas, shuffle a bit and suddenly we have a song structure. For instance Frank starts with a riff, which triggers me to play a certain keyboard melody and suddenly Mark realizes that we could use that in a certain part of a new or existing song. We don’t think that much, we just create and see what happens.

Again, there were guest musicians. Who were they and what did they do?

Jack: We’re thrilled to have Floor Jansen (After Forever, Nightwish) participate again on our second album. She has performed in 2 songs of the new album. Also, Marcela Bovio (Stream of Passion) has also contributed to ‘Antagonise’ by means of lead vocals, choir vocals and even spoken vocals. Last but not least, Mark’s longtime friend Dimitris Katsoulis is also present on our album performing violins.

The songs are mostly about deception, espionage and the restriction of freedom. What do you think, how long can we continue to live in the real world like this? What would you say, how shortshighted are those, who believe all that shit or simply turn a blind eye to them in exchange for something?

Jack: Most importantly, I think they should realize why we’re being spied upon and what governments and companies are doing with that information. They are not only banking people who are trying to enrich themselves by encouraging you to take big financial risks, but also security people who can enable the webcam of your pc or laptop without you even noticing it. You can say that you have nothing to hide, but there is always something that you would like to prevent others from knowing.

What do you think waits for MaYan in 2014, what kind of plans and goals do you have?

Jack: It would be cool if we could play a few gigs in European countries that we didn’t visit yet like the UK, France and Spain. Furthermore, a few summer festivals and a second South American tour. And next to our release shows this month, we’re also working on a brand new videoclip. But most importantly, we just want to have fun creating and playing our songs.

The best of luck for you, thank you for the answers!

Jack: You are very welcome and thanks for the interview!

WEBhttp://www.mayanofficial.com/

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Mayan – official lyric viceo on ‘Human Sacrifice’ posted!

KMZ

Hot News: Mayan – new record »Antagonise« in stores now!

KMZ

Hot News: Mayan – Release Track-By-Track Trailer (part 2)

KMZ

Hot News: Mayan – release Track-By-Track Trailer (part 1), Live video web chat tonight!

KMZ

Hot News: Mayan – »Faceless Spies« Lyric Video released

KMZ

Hot News: Mayan – Second »Antagonise« Trailer released

KMZ

Hot News: Mayan – First »Antagonise« Trailer released

KMZ

Hot News: Mayan – the controversy behind the artwork

KMZ

Hot News: Mayan – details about the next album revealed!

KMZ

Hot News: Mayan – have entered the studio again!

KMZ

Hot News – Mayan: Making Of „War On Terror“ Video Online!

KMZ

MAYAN – Quarterpast

Azagtoth

Hot News – Mayan: Announce South America Tour!

KMZ

Hot News – Mayan: "War On Terror" Video Released!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek