Interjúk

Megazetor Interjú

A kérdésekre Drazsé válaszolt.

Sziasztok. Mutasd be ezt a technikás felállást, hagy ismerjék meg az emberek a Megazetor erejét!

Van egy gitárosunk, Peti. Ő ismerős lehet mindenkinek az Ad Astrából, mert ott is gitározik. Aztán van egy dobosunk, Murphy, aki szintén az Ad Astrában – dobol. Bakter a basszusgitárosunk, ő nem játszik máshol, csak minket boldogít; továbbá van egy Lacika gitáron, aki az idők folyamán kiérdemelte a „Hulladék” jelzőt. Állítólag ezért vették be a Radikális Amputációba. Jómagam pedig Drazsé vagyok és hangokat adok ki magamból ebben a zenekarban, a Nervekillerben és a Fostartályban is.

Több mint 10 éve alakultatok és még csak most jelent meg az első lemezetek. Mi tartott ilyen sokáig? Melyik volt az a pont, amikor úgy döntöttetek, muszáj összehozni egy teljes albumot?

Például hangszeren megtanulni játszani, az sokáig tartott, hiszen elment vele négy év. Így máris 2001-et írtunk, amikor összehozták a srácok az első demójukat. Szerintem már akkor tudták, hogy ők akarnak majd nagylemezt is. A muszáj pedig egyértelműen 2004-ben volt, amikor elolvasták azt a rengeteg pozitív visszajelzést az EP-vel kapcsolatban. Igaz, hogy azóta eltelt négy év, de a kínaiak is negyven év előkészítés után lőtték fel önerőből az első asztronautájukat. Mindenki láthatja: jó munkához idő kell.

Beszéljünk a „Dying Process” lemezről! A legfőbb hatások érezhetők a zenében: Death, Testament stb. Mennyire sikerült egy saját Megazetor stílust kialakítani az évek során és mennyire voltak rátok hatással az előbb említett zenekarok?

Szerintem nem sikerült, de ha jobban körülnézel, egyéni zenekarokat itthon egy-két kivételtől eltekintve nem nagyon találsz, tehát túlzás lenne azt állítani, hogy egyéniek lennénk, ellenben kópiazenekar sem vagyunk. Rám egyébként ezek a bandák nem voltak nagy hatással, mert nem vagyok kifejezetten rajongójuk, viszont egyetlen másik favoritomat sem érezni az éneken, ami szerintem marha jó.

Mikor készült a legkorábbi dal és melyik a legfrissebb szerzemény az albumon?

A legkorábbi dal a The Traitor of Absence című, amit Peti írt még 2004-ben, az EP kiadása előtt. Ezen még érezni a Death hatását itt-ott, de ezt az énekkel alaposan elrontottam. Aztán volt nagyjából másfél év, amíg csupán az Everlasting, a This Is a Good Day To Wake és a Cause or Effect? készült el, majd újabb egy év után született meg a maradék – a legutolsót (The Scattered One) szintén Peti írta tavaly decemberben. Érdekesség, hogy a Traitor of Absence és a This Is A Good Day To Wake eredetileg más szöveggel futott, de teljesen újakat írtam a stúdiózás előtt, mert nem egészen azt sikerült megfogalmazni, amit eredetileg akartam.

Mit neveznél a Megazetor erősségének?

Lusták vagyunk. Ha nem lennénk lusták, akkor már biztos sikeresek lennénk, és folyamatosan turnéznánk meg interjúkat adnánk. Nyakig stresszesek lennénk és rámenne az életmódra a munkánk, egészségünk, kapcsolataink. Hát kell ez nekünk? A franc se akar sikeres lenni!

Mennyire volt tökéletes számotokra a Denevér stúdió? Sikerült mindent ötletet megvalósítanotok?

Peti ott már visszatérő vendég, így ismerősként üdvözölte az összes csótányt. Pont emiatt (mármint az ismerős terep, nem pedig a csótányok miatt) viszonylag gyorsan haladtunk. Én biztos elpöcsöltem volna még két-három napot az énekkel mindenféle színesítő sávok okán, de mindig van egy pont, amikor megálljt kell parancsolni és befejezettnek tekinteni a munkát. Legalábbis nekem ezt mondták.

Mennyire tekinthető folytatásnak az új lemez a demóhoz képest, ami azért elég széles körben ismerté vált!

Zeneileg és szövegileg is elég messze került a zenekar az EP-től, és tisztában vagyunk vele, hogy nem fog mindenkinek tetszeni, amit a lemezen hallhat. Nekik van egy jó hírem: továbbra is hallgathatják az EP-t! Mi azonban bízunk benne, hogy a letisztultabb megszólalással több embert tudunk megfogni és így szélesedhet az a bizonyos kör.

Később várható klip valamelyik számra? Milyen eszközökkel próbáljátok reklámozni a lemezt?

A The Scattered One című dalra tervezzük a klipet, de hogy mikor, azt még nem tudom. Ez a nóta egyébként jogi dolgok miatt nincs fenn myspacen, viszont a Hammer mellékleten rajta lesz, ha minden igaz, januárban. Reklámozni pedig kiválóan tudunk például egy egy literes festékszóró segedelmével, de gyanítom, a Nail Records is odateszi magát az ügyben.

Sikerül nagyobb koncertkörútra mennetek az új albummal, hogy jobban megismerjék a számokat a rajongók?

Mint említettem, lusták vagyunk. Nagyon. A koncertkörút egy három állomásos tiszaközi turnét jelent a Koroggal december tizenkilencedikétől, amikor is Szegeden, majd később két szerb településen tesszük tiszteletünket. Turnézni egyébként egy magunkfajta bandának semmi értelme, nem csak azért, mert képtelenség kijönni nullára, hanem azért is, mert az önálló koncertek nem hoznának be elég embert – arról nem is beszélve, hogy általában a klubok beleszarnak a helyi promócióba, a jó koncerthelyeket, ahol esetleg még hangosítás is van, sajnos egy kezemen meg tudom számolni… Viszont valamely nagyobb zenekar elé szívesen elmennénk turnévendégnek.

Valami változott az életedben, hogy végre megjelent az első lemezetek?

Igen, szegényebb lettem nagyjából kétszázezer forinttal.

Mondj egy kedvenc Death számot, amelyiket a legjobbnak tartod!

Én nem szeretem a Death-t, csak azért tanultam meg kettőt, mert addig nem hagytak békén a többiek. De ha a Zombie Ritual és a Philosopher közül kéne választanom, akkor a Zombie Ritual, mert az parasztabb.

Üzenj valamit a rajongóknak, jó hangosan:)!

Sör.

WEB: http://megazetor.com/

Kapcsolódó cikkek

Megazetor – megjelent a Sandstorm in an Hourglass EP!

KMZ

Megazetor – újra felbőg a motor

KMZ

Effrontery, Megazetor, Nameless Fear – Koncertbeszámoló

SteveShield

MEGAZETOR – Dying Process

KMZ

The Dethroners, Megazetor, Nadir, Archaic – Koncertbeszámoló

medea

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek