Interjúk

Messenger Interjú

A kérdésekre Dániel László válaszolt!

Mit kell tudnunk a Messenger zenekarról?

A zenekar 1992-ben alakult. Az akkori tagokból már senki nincs a csapatban és a kezdeti demós korszakhoz képest zeneileg is jelentős változáson ment keresztül az együttes. Az első lemez 1998-ban jelent meg Pokoli Világ címmel. Ekkor már a mai négyesfogatból hárman (Battyányi Péter /bass/, Dániel László /dob/, Heczer Iván /gitár/) voltak a zenekarban. A csapat egész pályafutása során saját erejéből tartotta fenn magát és erre büszkék is vagyunk, hiszen sok más zenekar 1-2 év alatt beadta a kulcsot. Ennek a fennmaradásnak az egyik negatívumaként és a tagcserék okozta kisebb fennakadásoknak tudható be, hogy 1998-2008 között 5 nagylemez és egy maxi jelent meg.

2008-ban adtátok ki az Isten tervez, ember végez című albumotokat. Milyen fogadtatásban volt részetek az albummal kapcsolatban a sajtó és a közönség részéről? Ti mennyire vagytok elégedettek az albummal?

Azt hiszem elfogultság nélkül mondhatom, hogy nem sikerült rosszul a lemez. Az eddigi visszajelzések is ezt támasztják alá. Igazából talán majd az őszi turnén lesz már jobb a fogadtatás, hiszen addigra már reméljük beépül a köztudatba. Mi nagyon elégedettek vagyunk az albummal, hiszen ha valaki ismeri az előző lemezeket hallhatja, hogy így még soha nem szólt MESSENGER korong, köszönhetően az AUDIOPLANET STUDIO és azon belül is JAYA HARI DAS nem csekély munkájának.

Milyen elv szerint választottátok ki erre az albumra pont ezeket a számokat, és miért pont ez a sorrend?

Igazából nincs előre tervezett koncepció, hogy milyen számok kerüljenek fel egy lemezre. Íródnak a nóták aztán lassan összeáll a kép. Témáját tekintve elég egységes az album, talán egy nagy kakukktojás van csak rajta, a SEBESSÉGKÉNYSZER. Ez a szám azért került fel a lemezre, mert mindannyian nagy F1 rajongók vagyunk és mivel íródott egy ilyen nóta és egészen jól sikerültnek éreztük, ezért nem szerettük volna lehagyni. Másrészt, pedig biztosan lesz olyan akinek nem ez lesz a kedvence, de a nyitottabb hallgatónak talán jelent egy kis színt is az album hallgatása közben. Ami a sorrendet illeti, számos tényező határozza meg (tempók, szövegtémák, zenei hatások), de ami a lényeg, hogy ne csak számonként legyen jó az album, hanem egyben hallgatva is azt váltsa ki belőled, hogy újra meg újra meg akarod hallgatni.

Miért ezeket a borítóábrákat választottátok a lemezre, ki tervezte őket?

A borítót én terveztem, a képek pedig „ismeretlen szerzők művei”. A frontborítón látható képbe azonnal „beleszerettem” első látásra. Már önmagában a kép is súlyos látvány, hiszen kivégzett angyalokat ábrázol. A lemez címötletét is a kép adta, mert az emberiség képes mindent elpusztítani maga körül, akár az angyalokat is. A belső borító képe pedig egy szomorú, de sajnos igen csak elképzelhető jövőkép lehet, ami azt hiszem magáért beszél.

Hogyan születtek meg ezek a számok? Ki hozza a zenét, kié a szöveg, hogyan áll össze egy Messenger szám?

Nagy általánosságban úgy néz ki a dolog, hogy valaki feldob egy alapötletet, amit elkezdünk játszogatni és közben mindenki belepróbálgatja az ötleteit. Aztán szép lassan elkezd letisztulni a dolog és kezd összeállni egy végleges közeli verzió, amit még egy kicsit összecsiszolunk a szöveggel, ami általában Battyányi Peti elborult elméjéből pattan ki.

Milyen célotok volt/van ezzel az albummal? Hogyan foglalnátok össze az album mondanivalóját?

Különösebb célunk sosem volt egyik albummal sem. Mi nem tudjuk és nem is akarjuk megváltani a világot, csak szeretünk zenélni és ha már zenélünk akkor elmondjuk a véleményünket néhány dologról. A lemezen található számok témája 1-2 kivétellel a világban, napjainkban uralkodó, igen csak elszomorító helyzetről szól. A szövegekkel arra szeretnénk rávilágítani, hogy ebben az ütemben az emberiség kurva gyorsan kinyírja a környezetét és azzal együtt saját magát is. A természetpusztítás, a terrorizmus a politikai ellenségeskedés és az egymással szembeni gyűlölködés baromira nem vezet jóra. A borító sem véletlenül ilyen brutál, mivel perpillanat azt mondhatjuk, hogy ezzel a hozzáállással az emberiség lassan megérik a pusztulásra.

Nektek melyik a kedvenc számotok az albumról? Miért pont az?

Igazából mindegyik a mi „kölykünk” nehéz különbséget tenni, de talán amit mindegyikőnk megemlítene az a LEGMÉLYEBB CSÚCS, EMBER TERVEZ, IMÁDKOZZ.

Csinálnátok mai fejjel valamit másképp az albumon?

Természetesen ezt tartjuk az eddig legjobban sikerült MESSENGER lemeznek, hiszen ha nem így éreznénk ki sem adtuk volna, mert ki akar rosszabb lemezt csinálni az előzőnél?! Viszont azt sem állítjuk, hogy ez a csúcs és ettől jobbat nem lehet csinálni. Szerintem egy zenész, vagy zenekar, ha úgy gondolja hogy megcsinálta élete legjobb lemezét akkor nyugodtan ott hagyja abba amit csinál mert az nem motiválhat senkit hogy egyre szarabb dolgokat csináljon!

Terveztek lemezbemutató koncertet/turnét? Ha igen, hol és kikkel?

Mivel a nyár inkább a fesztiválokról szól az őszi turnéállomások, pedig még nem álltak össze ezért még nem sok konkrétumot tudunk ezzel kapcsolatban mondani.

Mikorra tervezitek a következő lemezt? Vannak már ötleteitek hozzá?

Ötletek mindig vannak. Új albummal kapcsolatban, pedig szerencsére sem kiadói sem más megjelenési kényszer alatt nem vagyunk, ezért nem is tervezzük az idejét. Amikor úgy érezzük, hogy összeállt egy olyan anyag, amelyik meggyőző és elég ütős akkor lesz új lemez. Ami viszont ettől konkrétabb terv, szeretnénk a közeljövőben rögzíteni egy koncertalbumot, ami talán a jövő év elején jelenne meg.

WEB: http://messenger.uw.hu/

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Messenger premiere new video at „The Independent,” to tour with Katatonia

KMZ

Hot News: Messenger stream Svart debut on Stereogum.com

KMZ

Hot News: Messenger awarded „Band of the Day” on TheGuardian.com

KMZ

Hot News: Messenger Videoclip

KMZ

Hot News: Messenger premiere new video on PopMatters.com

KMZ

Hot News: Messenger stream first track from Svart debut

KMZ

Hot News: German Power Metallers Messenger On European Tour with Primal Fear and Bullet

KMZ

Hot News: Messenger sign with Svart Records, prepare debut single and album

KMZ

Hot News: Brand new Messenger song available as stream

KMZ

MESSENGER – Isten Tervez, Ember Végez

Vodka

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek