Metsatöll Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Lauri Õunapuu válaszolt.

Üdv Magyarországról! Először is mutatkozz be, kérlek és mutasd be a Metsatöllt is!

„Szia!” Én Lauri vagyok, a Metsatöll népzenésze. A Metsatöll egy népi thrash/heavy metal zenekar Észtországból.

Nemrég adtátok ki a Tuska címre keresztelt koncertalbumot illetve dvd-t. Mesélj egy kicsit erről a kiadványról!

A Tuskat előző nyáron rögzítettük egy kultikus finn fesztiválon, a Tuskan (ez magyarázza is a címet). A Metsatöllel mindig történnek véletlenszerűen dolgok, szóval úgy döntöttünk, hogy felvesszük e fellépés képi- és hanganyagát, de akkor még nem döntöttük el, mit fogunk ezzel az anyaggal kezdeni. Talán a részleteit egy kliphez használjuk fel… de miután párszor belenéztünk a felvételekbe, nem volt kétséges, hogy az egészet ki kellene adnunk dvd-n. Nekünk ez egy határkő, amire visszatekinthetünk. Egy rajongónak pedig minden bizonnyal nagyszerű ékkő a Metsatöll koncertklipjeiből.

Legutóbbi nagylemezetek, az Ulg 2011-ben jelent meg. Milyen visszajelzést kaptatok rá? Mit gondolsz te erről az albumról?

Úgy gondolom, az Ulggal elértük természetes, talán egyedinek mondható hangzásunkat, egy olyan szintet, amihez az elmúlt években közelítettünk, és amit el akartunk érni. Az Ulg összes dalának megvan a különleges és egyedi helye az összképben. Talán érdekes lehet, hogy a Sõjasüda néhány dallama és gitárrésze már tíz éve készen volt, emellett pedig a dalszövegek régi alliterálós rímekben íródtak, amit az észtek már több mint ezer éve is alkalmaztak. Személy szerint az a véleményem, az Ulg dalszövegei kapcsán is, hogy ez lett a, hogyis mondjam, legfelnőttebb, legérettebb lemezünk. Természetesen egy külföldi ezt nem tudja megmondani, hiszen anyanyelvünkön, észtül énekelünk, de a honlapon fent vannak angol (és finn) fordítások is, tehát beletekinthettek a Metsatöll gondolataiba. Én amúgy úgy hiszem, sokkal célszerűbb és helyénvalóbb lenne a szövegeinket magyarra lefordítani, hisz nyelveink és gondolkodásmódunk jobban hasonlít.
És a visszajelzések az Ulg kapcsán nagyon jók voltak, főleg észt bandaként.

Máig 5 nagylemeze jelent meg a Metsatöllnek. Melyik a kedvenced és miért?

Ki a kedvenced, ha van öt gyereked? Szerintem mindegyik jó a maga sajátos módján. Természetesen pár dal, amikhez én többet adtam hozzá, közelebb állnak hozzám, ezt nem tagadhatom. Ha egy fafaragó elkészíti a művét, még akkor is, ha fizetségért teszi, egy jó fafaragó minden egyes darabba beleadja a lelkét. Mi is ezt tesszük és ez nem egy munka.

Mikorra várhatjuk a következő nagylemezt? Már dolgoztok rajta? Milyen terveitek vannak a készülő anyag kapcsán?

A zenész agya sosem pihen. Melódiák és riffek pörögnek az agyunkban és mikor lehet, rögzítjük őket. De úgy gondolom, a következő stúdióalbum akkor jön, mikor itt lesz az ideje. Amikor pedig itt lesz az idő, megpróbáljuk nem átaludni azt a pillanatot.

Kérlek, mondj pár szót a Metsatöllben általad használt észt népi hangszerekről és röviden ismertesd népzenéteket!

Először is had mondjam el Neked, hogy a Metsatöllben egyedül én játszok hazánkban használt népi hangszereken. És mivel nincs túl sok metal zenekar, akik észt népi hangszereket használnak, a Metsatöll hangzása kicsit „más”. A torupill a duda észt fajtája (Európában tucatnyi dudatípus van, talán ismered a magyar dudát). A torupill eltér a skótdudától (mindenki a torupill e kisöccsével von párhuzamot), csak egy nádnyelv van a dallamsípjában és kisebb erővel is elég fújni, így jó koncerthangszer. Magyarul “Tooru hangszerének” lehet lefordítani, Tooru vagy Taara az ősi észt földanya, később istenként tisztelték és különböző vidékeken nemet váltott, férfi isten lett illetve változott azon dolgok köre is, amiket ő felügyelt. Egyben a vihar istenévé is vált, a skandinávok, mint fiatalabb nemzet, ezen aspektusában Thorként ismerik. Ugyanez a név délen is létezik, így azt hiszem, ismerős lehet azoknak Taara neve, akik Európa északi részére jönnek. Egy szóval tehát a torupill egy isten hangszere.

A kannel egy kicsi húros hangszer, a Balti-tenger környékén jól ismert. A Metsatöllben több különböző kannelen játszok, némelyiket magam készítettem. A kannel név mögött egyszerűen a “hangszer” szó bújik meg. Más nyelvek alapján lehet más magyarázata is, de eredetileg jelenthette a hajót, ami átvitte a holtak lelkeit a másik partra. Vannak más etimológiai magyarázatok, de én ezt szeretem leginkább. A kannel legalább 2000-4000 éves lehet és rokona az olyan jól ismert európai hangszereknek, mint a citera, hárfa és a pszaltérium.

Az „ängipill” jelentése “a félelem hangszere”, de természetesen ez csak a zenekarban használt poénos neve, amit a hangja miatt adtunk neki. Az igazi neve hiiukannel (észt változat), eredetileg az észtországi svédek, akik több száz évig használták, talharpanak, azaz farok-szőr hárfának hívták. Hasonlít a finn jouhikkora és a velszi crwth-re. Észtországba nagyjából ezer éve a svédek hozták be, akik Észtország nyugati részén és Vormsi szigetén telepedtek le. Sajnálatosan a talharpa szomorú véget ért 1876-ban, amikor egy őrült helyi pap megparancsolta, hogy égessék el az összes „ördögi” hangszert egy nagy tűzben egyéb „sátáni” dolgokkal együtt, mint könyvek, díszes ruhák, stb. De manapság ismét életre hívtuk és sok fiatal és ügyes zenész játszik rajta. Én készítettem egy saját elektromos ängipillt, kifejezetten a Metsatöllhöz és amennyire én tudom, ez az egyedüli ilyen darab.
A Metsatöllben különböző furulyákon és dorombokon is játszok, amik mindenütt jól ismertek.

Másik érdekesség, hogy lemezeitek kiadási dátumánál és a honlapon egy szokatlan kronológiát használtok, miszerint most 10226 van 2013 helyett. Erről is mondj pár szót, kérlek!

A Metsatöll a helyi természeti vallás kronológiáját használja. Ez a hagyományos időszámítás előtt 8213-mal, a Billingen-katasztrófával kezdődik, mikor a baltikumi jég utat tört az óceánba és a mai Észtország területének nagy része kiemelkedett a víz alól. Költőiesen azt mondhatnánk, hogy ez a föld születése.

Augusztus végén és szeptemberben Észak-Amerikában játszottatok. Milyen volt ez a tengerentúli turné? Hogy tetszett neked?

Az egész turné fantasztikus volt! A közönség nagyszerű volt mindenütt és a bandák, akikkel turnéztunk, mind nagy cimboráink. Higgy nekem, az a legfontosabb dolog a turnékban, hogy jó fej és barátságos arcokkal legyél együtt. A Týr, a Korpiklaani, a Moonsorrow és a technikai személyzet mind ilyen volt.

Január végén és februárban egy masszív európai turnén vesztek részt a Korpiklaanival. Szereted az ilyen turnékat? Melyik bulit várjátok a legjobban?

Most, hogy kérdezed, leginkább a budapesti koncertet fogom várni 10226. február 22-én!

A budapesti, magyar állomás az egyik utolsó lesz. Ha jól tudom, nálunk eddig csak egyszer játszottatok, még 2010-ben a Finntrollal. Hogy tetszett az a buli? Mit tudtok Magyarországról?

Jaja, egy fantasztikus helyen játszottunk a Finntrollal, a Wigwamban. Ahogy emlékszem, a koncert nagyszerű volt és iszonyatosan táncoltak az emberek, szóval idén is hasonlóan őrült tömeget várunk egy őrült helyen egy őrült bandával.

És Magyarország, minthogy az észtek (és a finnek) nyelvrokonaitok, mindig nagyon fontos helyet foglalt el szívünkben. Mikor még fiatal srác voltam, stoppolással elutaztam Magyarországra (meg akartam szökni otthonról). Az ország nagyon barátságos volt, az emberek hagyták, hogy cseresznyét és barackot lopjak a kertjeikből, helyi borral itattak meg ilyesmik…

A budapesti bulin a Korpiklaani és a Metsatöll mellett más, magyar, szlovén és cseh fellépők is lesznek. Ismersz vagy kapcsolatban álltok közép-európai, illetve főleg magyar bandákkal?

Amennyire én tudom, nem állunk kifejezetten kapcsolatban közép-európai bandákkal. De a szovjet időkben keringett néhány érdekes magyar lemez nálunk. Amennyire emlékszem, az Omega nagyszerű volt. Locomotiv GT, Metro…

Az Európa-turné után mik a banda tervei? Melyik fesztiválon láthatunk titeket 2013 nyarán?

Minden fesztiválon, akiknek van elég önbecsülése ahhoz, hogy meghívják a Metsatöllt!

Köszönöm a válaszokat! Hozzátennél-e bármit vagy üzensz valamit az olvasóknak?

Legyen mindig tiszta a fejetek, egyenes a gerincetek és találkozunk Budapesten a Club 202-ben 10226.02.22-én! „Viszlat!”

————————————–

ENGLISH VERSION:

Answered by Lauri Õunapuu.

Greetings from Hungary! First of all, please introduce Metsatöll and yourself!

Szia! Here’s Lauri, Metsatöll’s folk instrument-player. Metsatöll is folkish thrash/heavy metal band from Estonia.

You recently released a live album and DVD, entitled Tuska. Say some words about this release!

Tuska was recorded in past summer in a Finnish cult-festival “Tuska” (that explains the name). As always, some things with Metsatöll happen accidentally, we decided to record that live on a video and sound but did not decide what we are going to do with this material. Maybe use some pieces of it in a music video.. but after a few look on a material there was no doubt that we should release this whole thing on a DVD. For us, it is one of the landmarks to look back at. For a fan, it is surely a great jewel stone of Metsatöll’s live-videos.

Your latest full-length album was Ulg in 2011. What feedbacks have you got to it? What do you think about this album?

I think, that with Ulg we have achieved our natural, maybe unique, sound – something we have approached in these years, what we have wanted to do. Every song on Ulg has its very special and unique place in the whole picture. Maybe interesting is, that some of “Sõjasüda” melodies and guitar parts were already done ten years ago, and then the lyrics are made in old alliterative rhymes Estonians have used already more than thousand years ago. Personally, for my opinion, also the lyrics on Ulg are the most, how to say, full-grown or matured. Of course, a foreigner cannot say this as we sing in local Estonian languages, but we have English (and Finnish) translations on our web-page, so You actually can have a taste of Metsatöll’s mind. And I also think, that translating our lyrics into Hungarian would be more accurate and zestful than English, as our languages and thinking-ways are more similar.
And the feedback of Ulg has been very good for an Estonian band.

Metsatöll has 5 full-length albums up to now. What’s your favourite one and why?

Who is Your favourite child if You got 5 of them? I think, for me, they are all good. In their unique way. Of course, some tracks what have more of my own, are closer to me, cannot deny that. When a woodcrafter makes his artwork, even if he does it for job, a good woodcrafter puts his soul to every single thing he makes. So do we. And this is not a job.

When can we expect the next longplayer to? Are you already working on it? What are the plans about the upcoming material?

Musician’s mind doesn’t rest. Melodies and riffs are rolling in our minds and recording devices all the time. But I think, the next studio album comes when it’s the right time. When it is – we try do not oversleep that moment.

Please tell some words about the Estonian ethnic instruments you use in Metsatöll and briefly introduce your local folk music!

Let me first tell You, that I play in Metsatöll only traditional instruments what has been used in our homeland. And since there no much metal bands who play Estonian folk instruments, maybe that is the reason, Metsatöll sounds a little bit “something different”. Torupill is Estonian type of bagpipes (in Europe there is dozens of bagpipe-like instruments – You probably know Hungarian Duda). Torupill is different from Scottish (everyone draws parallels to that younger brother of torupill), it has a single reed on chanter and it needs smaller pressure in blowing – so it’s a good concert-instrument. “Torupill” translated to English is “Tooru’s instrument” – Tooru or Taara is Estonian ancient mother of earth, later She, or He changed to a god status and in different regions changed also sex, as a male god, and things She looks after. Also – to the god of thunder, what also Scandinavians, as younger nation, know as “Thor”. The same name exists also in the south, so I think, we already knew Taara, when we came here, to the north part of Europe. So, torupill is god’s instrument.

Kannel is a little stringed instrument known mostly around the Baltic Sea – in Metsatöll I play different types of kannel, some of them my own made. Behind the name of “kannel” – it means “instrument”. But connections to other languages could lead to conclusions, that it could be the boat what leaded dead souls to another shore. The possibilities to etymological conclusions are many, but I like this most. Kannel could be at least 2000-4000 years old and is also relative to well known European instruments as zither, harp and psaltery.

“Ängipill” means “the instrument of angst”, but of course, its Metsatöll’s joke-name connected to its sound. The actual name is “hiiukannel” (Estonian variant), originally it was called among Estonian Swedes, who played it for some hundred years “talharpa” – the tail-hair harp. It’s similar to Finnish “jouhikko” and Welsh “crwth”. It was brought to Estonia around 1000 years ago with Swedes who were immigrated to western part of Estonia and island “Vormsi”. Regretfully talharpa found almost his unhappy ending on 1876 when local mad priest forced to burn all the “devil’s” instruments in a big fire among other “satanic” things, as books, nice clothes etc.. But nowadays it’s brought to life and there are many young and good players. I made my electrical “Ängipill” specially for Metsatöll, and as I know, it’s the first and unique one.

I also play in Metsatöll different flutes and jaw-harp what are common everywhere.

Other interesting thing, that you use an unusual chronology to date your releases and on the homepage, which shows that now it’s 10226 instead of 2013. Tell me about this chronology, please!

Metsatöll uses the chronology of the local natural religion. It begins with the Billingen catastrophe of 8213 before Common Era, when the Baltic ice lake broke its way into the ocean and most of the current territory of Estonia appeared from under the water. It could be poetically said as the birth of the land.

In late August and September you played in North America. What was this over-sea tour like? How did you like it?

The whole tour was fantastic! The audience was great everywhere and the bands we toured with were great fellows. Believe me, this is the most important thing in touring – to have nice and friendly lads with you. Tyr, Korpiklaani, Moonsorrow and technical crew were all of that.

During late January and February you’re going to participate on a massive European tour with Korpiklaani. Do you like this kind of tours? What gig are you waiting for the most?

Now, as You asked, I will be waiting for the Budapest show on 22.02 of 10226!

One of the last stops of this tour will be in Budapest, Hungary. If I know well, you’ve played in Hungary only once, with Finntroll in 2010. How did you like that show? How much do you know Hungary?

Yea, we did play with Finntroll in a fantastic place – Wigwam. As I remember, the show was great and the people danced like a hell – so we are expecting this year the same mad crowd in a mad place with a mad band.

And Hungary, as Estonians (and Finnish) are language-relatives, has always been a very warm place in our hearts. As a young lad, I did visit Hungary (I planned to run away from home) with hitchhiking. Hungary was very friendly – people did let me to steal cherries and apricots from their gardens, did water me with local wine and so on…

The gig in Budapest will have other, Hungarian, Slovene and Czech performers besides you and Korpiklaani. Do you know or are you in contact with any Central European, especially Hungarian bands?

As far as I know, we are not especially in contact with bands from Central Europe. But in Soviet times here circled some interesting Hungarian LP-s. As I remember, “Omega” was great. “Locomotiv GT”, “Metro”..

After the European tour what are the band’s plans? On what festivals can we meet you during the summer of 2013?

In all festivals with high self-esteem enough to call Metsatöll!

Thank you for the answers! Any additions or message for the readers?

Keep heads clean, backbone straight and see You in Budapest, Club 202, 22.02.10226! Viszlat!

WEBhttp://www.metsatoll.ee/

Kapcsolódó cikkek

Eluveitie, Týr, Metsatöll – Koncertbeszámoló

Lothwen

Folk Farsang: Korpiklaani, Metsatöll, Silent Stream Of Godless Elegy, Avven, Virrasztók, Niburta, Ankh – Koncertbeszámoló

ST. Toma

METSATÖLL – Tuska

ST. Toma

Hot News: Metsatöll release “Tuska” live CD/DVD

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár