Interjúk

Mindsplit Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Mathias Holm és H.B. Anderson válaszolt.

Üdvözlet Magyarországról! Gratulálok a Charmed Human Art Of Significance-en hallható teljesítményetekhez. Hiába is titkolnám, nagyon lenyűgözött ez a komplex, változatos, gazdag tartalommal megtöltött koncept lemez. De mindenekelőtt, arra lennék kíváncsi milyen érzés azzal a tudattal élni, ha valakinek egy elismert, híres professzor az őse?
Hogyan tudtatok azonosulni Xandau professzor írásaival, mekkora motivátorként hatottak?

H.B.: Számomra a C.H.A.O.S. egy mérföldkő a zenei karrieremben. Mikor elhatároztuk, hogy fogjuk ezt a “duo-projektet” és quartetté alakítjuk, valamint befejezzük az albumot, nagyon inspirálólag hatott és pozitív hatása volt az életünkre.

Mennyi idő kellett a lemez elkészítéséhez? Voltak elvetett ötletek?

Mathias: 2003-ban kezdtük el írni az albumot, de az első évben nem tudtunk olyan keményen dolgozni. 2005-től viszont befejeztük és 2009-re került kiadható állapotba, szóval beletelt néhány évbe. Igen, az évek során voltak elvetett ötletek, de teljes számot nem dobtunk el.

H.B. és Mathias rendelkezik közös múlttal, de a többiek hogy jöttek számításba? A véletlen vagy a tudatos szerveződés hozott össze benneteket?

Mathias: Természetes volt megkérdezni Connyt és Jont, hogy csatlakoznának-e a MindSplithez, mivel már játszottak velem a szóló karrierem során. …ők a kedvenc zenészeim és mindig jó barátok voltunk. Úgyhogy örülünk, hogy csatlakoztak. Jonas később lépett be a bandába, mikor megkérdeztük, lenne-e felvenni a billentyűs részt a C.H.A.O.S.-hoz. Tetszettek neki az ötletek és mikor megkérdeztük, nem akar-e csatlakozni, igent mondott. Jonas egy tökéletes billentyűs. Mindenki fantasztikus.

Mit gondolsz, az erős svéd zenei szintéren mennyire képes egy ilyen progresszív anyag eljutni, utat törni a hétköznapok közönségéhez? Hazátokban a média mennyire tudja felkarolni a rétegzenei vonalat?

Mathias: Ez nagyon jó lenne, de nem tudom. A progresszív zene nem örvend túl nagy népszerűségnek itt Svédországban, úgyhogy csak reménykedhetünk, hehe. Mindig azt a zenét játszottam, amit szeretek, és látni, hogy másik is azt szeretnék csinálni, amit én, elég nekem. A fő média Svédországban nem igazán érdeklődik az ilyen zene iránt, így nem hiszem, hogy túl sok segítséget kapunk majd tőlük. Van néhány lap, melyek segíthetnek. Csak bennük reménykedhetünk 🙂
H.B.: Szerintem ennek a műfajnak függetlennek és egy kicsit misztikusnak, különlegesnek kell maradnia. Ha túl nagy popularitást kap, elveszti különlegességét.

A hétköznapokon mivel foglalkoztok? Nem lepődnék meg, ha közületek egy-két embernek a zene lenne a hivatása is.

Mathias: A zene a legnagyobb hobbi. Van munkám, mert még nem tudok a zenéből megélni. Nem szeretnék feldolgozásokat játszó bandákkal turnézni, ami elég népszerű pénzkereseti módszer Svédországban. Azt a zenét akarom létrehozni, amit akarok, és nem érdekelnek a sláger zenék sem. Szóval reménykedjünk, hogy sokan megveszik majd az albumot! Szerintem Jon az egyetlen közülünk, aki a zenélésből él. Dobtanárként dolgozik és játszik néhány bandában, mely élőben játszik országszerte.
H.B.: Régebben a zenélésből éltem, de mikor családom lett, már nem volt pénzem és időm rá, lassítani kellett a turnézással és normális munkát kellett vállalnom, de jól tettem. Most osztozom a két világon.

Nemrég zajlott a Svédország – Magyarország EB selejtező labdarúgó mérkőzés, amely során nem túl nagy meglepetést okozva kikaptunk 2-0-ra. A Mindsplit zenekarban vannak futballrajongók? Szabadidőtökben milyen sportszenvedélynek hódoltok?

H.B.: Igen, én és a fiam minden nap nézünk focit. Az A osztályt, Premier Ligát, Bajnokok Ligáját, stb. 9 éves és profi játékosként szeretne játszani Olaszország vagy Spanyolország színeiben. Erre csak annyit mondhatok – “Csináld, kérlek” =) Már nem sportolok aktívan, de néha lealázom Mathiast tenniszben.
Mathias: haha, így van! Érdekel a foci és gyakran nézem a meccseket. Megpróbálok minden meccset megnézni, amin Svédország is szerepel.

Visszatérve a rockzenéhez, a kortárs progresszív bandák közül melyek munkásságát értékelitek a legkiemelkedőbbnek?

Mathias: Kedvenc bandáim a Dream Theater, Queensrÿche, Symphony X, Circus Maximus, Pain of Salvation, Pagans Mind, és Seventh Wonder. A Mercy Falls a Seventh Wondertől egy nagyszerű album!
H.B.: Nagyon szeretem a Queensrychet, de szerintem a legutóbbi albumuk nem sikerült túl jól. Mathiasnak és nekem nagyjából egyezik az ízlésünk.

Kíváncsi vagyok, szerinted Mike Portnoy kiválása a Dream Theaterből mennyire fog érezhetően megnyilvánulni a zenekar további munkásságának tekintetében? Lesz -e hatása az eddig ismert stílusra?

Mathias: Mike Portnoy szerintem a Dream Theater egyik legmeghatározóbb alakja volt, úgyhogy eléggé meglepődnék, ha nem hallanánk majd változást a Dream Theater stílusában. Persze ez nem azt jelenti, hogy rosszabb lesz, de az biztos, hogy hatással lesz a zenéjükre. Izgalommal várom, mit hoz a jövő.

H.B.: Egyetértek!

Xandau professzor memoárja milyen szinten lett feldolgozva? Tartogat még alapot a további lemezekhez, vagy a későbbiekben valamilyen más, érdekes témakört fogtok boncolgatni?

H.B.: Kimerítettük Xandau forrását. A következő album egy katona gondolataival, érzéseivel, érzelmeivel és álmaival foglalkozik majd. Egy átlagos katonáról van szó, akár múltbeli, vagy jövőbeli személyről, a környezetet a Téli Háború adja. (II. vh. – Szovjetúnió és Finnország csatája)

Köszönöm, hogy időt szántál a kérdéseimre. Sok sikert, sok rajongót kívánok!

Nagyon köszönjük! /Mathias & H.B.

—————————-

ENGLISH VERSION:

Answered to questions Mathias Holm & H.B. Anderson.

Welcome from Hungary! Congratulations for the performance on Charmed Human Art of Significance. I make no secret of that I was impressed by this complex, varied, and rich concept album. Before the questions about the album, I”d like to ask what it feels like to have a known, famous professor as a forefather.

How much professor Xandu”s writings did inspire you?

H.B.: To me is C.H.A.O.S. a milestone in my musical carrier. When we decided to take this “duo-project” to build up a foundation of a quartet and fulfil and finish the album it inspired us very much and it sure have infected our lives in a positive way.

How much time did it take to complete the album? Were there abandoned ideas?

Mathias: We started to write the album in 2003 but the first years we didn”t have the time to work that hard with it. But from 2005 we worked hard to finish the album. It was mastered and ready for release early in 2009 so it took us a few years. Yes through the years we had a few more ideas that we didn”t use. But no whole songs were abandoned.

H.B. and Mathias have common past but how did the others come into the picture? Was it unintentional or intentional planning to ask the current members?

Mathias: To ask Conny and Jon if they were interested of doing MindSplit together with me and H.B was a natural thing because they were already playing with me on my own solo career. They are my favorite players and have also been good friends to both me and H.B for many years before we started MindSplit. So we are very happy that they wanted to join the band! Jonas joined the band later when we asked him if he was interested of recording keyboards on C.H.A.O.S. He liked the idéas and we really liked what he did for us so we asked him if he was interested of joining the band. Jonas is the most perfect keyboard player we could have in the band. All the guys are just awesome!
H.B.: Word! =)

What do you think; could this progressive stuff fight its way to the common crowd in the strong Sweden scene? Can the media succeed in espousing the common musical line at your home?

Mathias: That would be awesome but I really don”t know. Progressive music isn”t that big here in Sweden so we can only trust in hope hehe. I have always done the music I like, so to hear that some others also like what I do is big enough for me. Main media in Sweden don”t care about this kind of music so I don”t think we will get that much help from them. There are a few papers and web-zine which can be good for us though. Our hope is in their hands 😉
H.B.: I believe that this genre needs to be independent and a bit mystical and strange to the common crowd. If it gets to big and popular it´s not so special anymore.

What do you do on weekdays? I wouldn”t be surprised if some of you had music as a job.

Mathias: Music is my biggest hobby. I have a day job because I can’t live on my music yet. I don’t want to tour with a cover band which is a common way to make money on music in Sweden. I want to create the music I want and I’m not interested of doing hit music either. So let’s hope that many will buy our album! I think Jon is the only one of us living on the music. He is working as a drum teacher and is also playing in a few bands here in Sweden which plays live all around the country.
H.B.: I made my living on music earlier, but when I got a family to spend my money and time on I had to slow down on touring and take a normal day job and that´s the best thing I´ve done. Now I have the best of both worlds.

There was the Sweden-Hungary football qualifying matches on which, without any surprises, we lost 2-0. Are there football fans among you? Do you do any sport activities in your free time?

H.B.: Yes, I and my son watch football every day. Serie A, Premier league, Champions League etc. He is 9 years old and wants to be a pro in Italy or Spain, I say -“Yes please”=)
I am no longer a active sportsman besides that I use to humiliate Mathias in tennis once in a while.
Mathias: haha yeah right! I”m interested in football and check some matches from time to time. I try to see every match when the national team of Sweden play.

Regarding contemporary progressive bands, who would you emphasize?

Mathias: I like Dream Theater, Queensrÿche, Symphony X, Circus Maximus, Pain of Salvation, Pagans Mind, and Seventh Wonder. Seventh Wonder”s Mercy Falls is a really great album!
H.B.: I am very much into Queensryche, I use to have them as house gods, and their latest albums are not that great really. Mathias and I have pretty same influences in that genre.

I”m wondering what you think about that Mike Portnoy leaves Dream Theater. Do you think this will have effect on the upcoming works and style of DT?

Mathias: I think that Mike Portnoy was the most driven guy in Dream Theater. So for me it would be incredible if we are not going to see changes in Dream Theater’s music in the future. It does of course not mean that it will somehow be worse but it will clearly affect their music. I will follow their future with excitement.
H.B.: I agree!

On what level did you work up professor Xandau”s memoir? Does it have bases for the upcoming albums as well, or will you work with other, interesting topics in the future?

H.B.: We have now empty Xandau´s source. Next album will handle the mind, feelings, moods, senses, dreams from a soldier point of view. It can be any soldier in the world past and present and the surroundings will be placed in “The Winter War”.

Thank you for your time! All the best to you!

Thanks alot from us to you too! /Mathias & H.B.

WEB: http://www.mindsplit.se/

Kapcsolódó cikkek

Hot News – MindSplit unveil "Guardian Angel" video from Lion Music's Japan Benefit Project "Embrace The Sun"

KMZ

MINDSPLIT – Charmed Human Art Of Significance

Azagtoth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár