Interjúk

Moby Dick Interjú

A kérdésekre Mentes Norbert válaszolt.

Sziasztok! Hihetetlen, de már 30 éve létezik a Moby Dick! Igaz voltak kisebb szünetek, viszont akkor is óriási dolog, hogy még jelen vagytok a metál világában. Mit fűznél ehhez hozzá?

Igen, mi olyanok vagyunk, mint a Rolling Stones vagy az Omega, nem sokan érik meg ezt a kort 🙂

A ’80-as évek elején mennyire volt nehéz koncertet adni, vagy bármilyen hanghordozót megjelentetni? Kik voltak azok a személyek, akik nagy segítséget nyújtottak, akár a későbbiekben is?

Akkoriban csak Sopron és környékén játszottunk a nehéz feladat az volt hogy innen „kitörve” országos népszerűséget szerezzen a zenekar. Azt ma nehéz elhinni, hogy nem hogy internet de még telefon se volt. Utcai telefonokról hívtuk sokszor egymást vagy postai utón ment a kommunikáció és a szervezés. Hanghordozót megjelentetni meg lehetetlen volt.
Igazi segítséget Nagy Ferótól kaptunk akkoriban és a mai napig is számíthatunk Rá!

Az igazi metálosok a zenétek hallatán megörültek és az undergroundban gyorsan terjedt a híretek, koncerteken is rengetegen tomboltak. Milyen érzés volt ez? A közönségtől kaptátok a legnagyobb támogatást?

Igen mi mindent a közönségünknek köszönhetünk aluról építkezve sikerült elérni minden célunkat. Lemezünk is akkor lehetett, amikor a Petőfi Csarnokban telt házat csináltunk a „lemezgyárban” ezt mondták: majd ha teltház előtt játszotok Budapesten a Pecsában lehet lemezetek….

A legelső anyagotok az Ugass kutya! című album volt! Mi változott meg ezzel a felvétellel? Mivel ünnepeltétek meg a megjelenés napját?

Igen a terv az volt hogy ünnepeljünk.. de valahogy az ember mindig úgy van ezzel, hogy na ha kitűzöl egy célt és ha az sikerül mekkorát bulizol vagy akkor aztán….de erre nem volt idő mert már dolgoztunk a következő célért 🙂

Ezután elég sok albumotok megjelent, de most ugorjunk a jelenbe. 30 év eltelt, és októberben új lemez jelenik meg, „A holnapok ravatalán” címmel! Mikor határoztátok el, hogy új lemezt készítsetek? Milyen érzés volt 6 év után újra a stúdióban?

Már előtte is tervben volt és elindult a munka többször, de aztán úgy alakult, hogy nem mindenki tudott ráhangolódni a közös munkára. Na most viszont minden adott volt ahhoz, hogy az egyik legjobb Moby Dick lemezt összehozzuk 🙂

Mit kell tudnunk a felvételekről? Milyen dalokat várhatnak a rajongók a hamarosan megjelenő lemezen? Mennyire lesz agresszív?

Az egyik olyan dalt választottuk ki előzetes beharangozónak, ami ezt elég jól tudja demonstrálni: „Durván akár a vulkán”
Itt megnézteted és hallgathatod: @YouTube

A lemez címe mire utal? Ki készítette a borítót?

A lemez címe összefoglalja azt, amiről szól a lemez, az elgépiesedet globalizált világ harca „velünk” akik még embereknek mondhatjuk magunkat.
A borító ezt még jobban megsegíti, amin egy félig ember félig gép egy biorobot van. Ezért is változtattunk az utolsó pillanatban címet.

Limitált példányban a CD-hez plusz DVD-t kap a vásárló, amely az 1998-as Búcsúkoncert-et tartalmazza és még egyéb extrákkal is kecsegtet a kiadó! Ez az extra dolog mind a kiadó ötlete volt? Mennyire tartod jó ötletnek?

Közös ötlettelés eredménye ez! Ez egy 30 éves jubileumi lemez, szerettünk volna minél többet adni és minél kedvezőbb árion!

Decemberben lesz a Club202-ben a jubileumi és lemezbemutató koncertetek. Milyen dalokat fogtok játszani, hány órás lesz a koncert?

A koncert program összeállítása és az egész koncert az napi esemény felépítése majd ezután történik. Az biztos, hogy méltó lesz a 30 évhez!

Mit szólsz a mai zeneiparhoz, főleg hazai szinten?

Cd-t eladni szinte lehetetlen. Hát sajnos ez van :). Nem tudok megoldást, valami el lett rontva, de nagyon. A lemez is erről szól, hogy valami nem oké a világműködésében, de azért Pusztai Zoli szövegíró barátunk mindig törekszik, hogy a pozitív kicsengések azért ott legyenek a dalokban. De a zeneipar katasztrofális helyzetére ő sem tud megoldást:).

Harminc év elteltével hogyan tekintesz vissza az első dalokra? Melyik albumot érzed a legjobbnak?

Voltak jobbak és rosszabbak is! A mostani lemez viszont nagyon erős dalokat tartalmaz!!

A mostani metál korszak, vagy a ’80-as ’90-es évek metál élete tetszett jobban?

Mindegyik időszaknak meg van a szépsége:)

Nagyon sok koncertet kívánok nektek és sikert! Köszönöm a válaszokat!”

Én köszönöm!!

Már előrendelhető az október 10-én, “A Holnapok Ravatalán” címmel megjelenő új Moby Dick lemez: link

WEB: http://www.moby-dick.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek