Interjúk

Mörbid Carnage Interjú

Jani, a zenekar 2007-ben alapult, és tudjuk, hogy a line-up jól ismert hazai bandákból jön. Teljes bandának tekintitek a Mörbid Carnage-t, vagy inkább egy hobbi zenekar? Számít az, hogy project vagy banda?

Necrofaust: Üdvözletem! Így igaz, abban az évben hívta életre a zenekart Blasphemy és Churchburner, akiket a Fagyhamu, Hexenwood és Ahriman zenekarokból ismerhetnek az undergroundban jártas arcok. Mint ahogy azt a zenekar Myspace oldalán olvasni lehet a Mörbid Carnage egy rendes zenekar, sosem volt project! Mindenki komoly energiát fektet bele kivétel nélkül, koncertezünk is, anyagokat veszünk fel, a próbák is rendszeresek, szóval semmiképp nem nevezném projectnek és nem is volt az soha! Szerintem egy bandát és egy side projectet leginkább a bele fektetett energia és a rá szánt idő különböztet meg leginkább.
Egy anyabanda mindig kötött valamilyen szinten, tehát van egy adott irányvonal, amitől nem térünk le, ha valakinek vannak más, oda nem illő ötletei, az csinálhat nyugodtan projectet, ami szintén lehet profi és elkötelezett. Vannak ilyen dolgaink mindannyiunknak.

Kinek az ötlete volt megalapítani a bandát? És hogyan találtátok meg egymást?

Blasphemy: A banda megalakulása érdekesen hangzik, de a semmiből jött. Fagyhamu próbán kísérleteztünk ilyen thrashes témákkal és annyira belejöttünk, hogy össze is raktunk két számot. Ezek a “Possessed by metal” és a “Mörbid carnage” tételek voltak. A bandából hárman akartuk ezt komolyabban csinálni, így Churchburner, Obscurity és én elkezdtünk külön próbákat szentelni az új zenekarnak. Már akkor megbeszéltük, hogy ez csakis normál bandaként működjön. Mivel akkor a két gitár és a dob megvolt, egyenlőre azzal foglalkoztunk, hogy pár számot írunk, a többit majd látjuk (további tagok keresése, anyag kiadása… stb.). Abban az évben kiindultam pár baráttal a német Festung-ra és Budapesten volt egy metalvértes arc a Nyugati pu.-nál, aki megkért minket, vigyük el a határig, onnan majd lesz kocsi, ami tovább viszi. …Ր volt Necrofaust koma, akit akkor ismertem meg. Elmondta, hogy basszeros egy budapesti csapatban. Akkor említettem meg neki a Mörbid-et és mondtam, hogy nekünk nincs basszerosunk, de csinálunk egy old school thrash támadást. Ezután ajánlotta föl, ha esetleg majd kellene egy basszeros, szívesen bevállalja. Mivel mi szegediek vagyunk, ő pedig budapesti először meglepődtem, de később megkerestük és a zenekar tagja lett. Azóta persze volt egy kis változás. Obscurity helyét felváltotta Disguster és egyelőre, a koncertekre van egy kisegítő énekese a csapatnak, aki jó barátunk is, Crucifucker.

Ki jött a banda nevével és a logoval? Mire utal a banda neve?

Blasphemy: A banda nevét még azon a próbán találtam ki, mindenféleképp valami erőszakosabbat akartam, olyat, amilyenre a zenét akartuk csinálni. A logo skiccet is akkor rajzoltam meg, ezt később Jacsó Balázs barátunkkal dolgoztattuk ki. A zenekar neve csakis az agresszióra utal, a nyersességre, az ősi időkre, amikor ez a vonal igazán a csúcson volt.

Az első kiadványotok, a Hungarian Thrash Legions 2008-ban jött ki, és ez egy split volt a Concrete-tal. Hogyan látjátok ma azt a cuccot? Úgy kezelitek, mint ami elterjesztette a banda nevét?

Necrofaust: Igen, egy split kazettáról van szó, a másik bandával, amiben zenélek és szintén thrash metalt játszik. Részemről teljességgel vállalható az anyag, a mai napig.
Teljesen más hangulata van, mint a “Night Assassins”-nek, itt még nem én írtam a szövegeket, ebben is eltér a debütáló lemeztől. Egy bemutatkozó anyagnak szántuk, Leslie a Stygian Shadows-tól egyből jelezte is, hogy szeretné ő megjelentetni az anyagot, megfelelő feltételeket biztosított és jó barát is, így elfogadtuk az ajánlatát. Az anyag vizuális megjelenítéséért én voltam a felelős, a front borítót kivéve. Eléggé limitált kiadvány volt, el is fogyott két hét leforgása alatt és a mai napig keresik, személyesen nálunk is, de különféle Thrash blogokban és torrenteken is szerepel a kívánságlistákon, de hát a limitáció nem véletlen, nem lesz újra kiadás!

Blasphemy: Igen elég érdekes volt, hogy az első koncertünkön már nem tudtunk adni az érdeklődőknek a kazettából.

2008-ban tagváltásra került sor. A gitáros Obscurity helyét Disguster vette át, mi volt ennek az oka? Sok időbe tellett, mire megtaláltátok őt?

Blasphemy: Igazából semmi komoly okra nem kell gondolni. Egyszerűen annyi volt, hogy Obscurity nem akart belemerülni a thrash vonalba. Nem feküdt annyira neki, ettől függetlenül szereti, de inkább hallgatja, mint játssza. Számunkra is meglepő volt a döntése, de elfogadtuk annak ellenére, hogy nem értettük. Azóta is jóban vagyunk vele, mindig érdeklődik, hogy haladnak a dolgaink. Disguster-t egy ismerősünk ajánlotta, így megkerestük. Volt is kedve hozzá és egy örült mániákus zenészt ismertünk meg benne!

A zene, amit játszotok nem igazán populáris Magyarországon, sőt talán ti vagytok az egyetlen banda, aki ezt a fajta old school thrash-t játssza. Hogyan látjátok ezt?

Necrofaust: Mint sok más dolog, hazánkban a zene is eléggé divat orientált, elég csak körbe nézni és látható a helyzet. Ami kint nyugaton megy egy adott időszakban, az, több év késéssel jut el hozzánk, most Pesten például ez a gore-grind dolog megy nagyon, holott ez a stílus se most alakult ki… Arra nem tudom a választ, hogy miért nem játsszák itthon többen ezt az agresszív thrash zenét vagy akár black-thrash-t. Vannak csapatok, akik azért igyekeznek életben tartani ezt a stílus irányt hazánkban, de a számuk igen csekély. Ahogy én látom, lenne erre vevő közönség, meg az emberek fogékonyak is a thrash zenére, kortól, nemtől függetlenül, talán idővel majd változik a hazai helyzet is…

Blasphemy: Személy szerint a kiakadás szintjére jutok el, amikor olyan bandákat mondanak thrash zenekaroknak, akik egyszerűen csak balfék témákat és semmitmondó számokat gyártanak. Ja és persze úgy karolja fel hazánk “legnagyobb” metal sajtója, hogy ezek mekkora zenészek és milyen anyagot készítettek! Legtöbbször röhögnöm kell. A mai magyar csúcsbandák többsége külföldön egy kupac szart sem érne – tisztelet a kivételnek.

Nemzetközi szinten a stílus nagyon jól megy, gondolok itt olyan bandákra, mint a Merciless Death, Warbringer, Bonded by Blood, Evile, Gamma Bomb, stb. Mi a véleményetek ezekről?

Necrofaust: Teljességgel egyetértek, kint már másodvirágzását éli a stílus évek óta, remek bandák működnek sok-sok országban, helyenként külön színterek is kialakultak, mint anno
a dicső ’80-as években. A kiadók is vevők ezekre a fiatal csapatokra, akikben ég a tűz és tele vannak lelkesedéssel, hozzánk hasonlóan. A fent említett csapatok mindegyikét ismerem és szeretem is amit játszanak! Ha erre járnak egyes turnék alkalmával, meg is ragadom a lehetőséget, hogy élőben is megnézzem őket, vagy ha úgy adódik, ki is utazunk külföldre egy-egy kedvenc zenekar kedvéért, ez az underground!

Személy szerint jobban kedvelitek a thrash-etek nyers, tiszta, agresszív formáját, mint a technikás, komplex, dallamos fajtákat?

Necrofaust: Nekem minden ágazata bejön a stílusnak, kezdve a legagresszívebb durvulattól, a dallamosabb, technikásabb fajtáig, tehát nálam ugyanúgy forognak lemezek az Agent Steel-től, Testament-től, Megadeth-től, Death Angel-től, mint mondjuk a Toxic Holocaust, Municipal Waste, Witchaven, Evile és hasonló bandáktól. A klasszikusokat és az újakat is ugyanúgy hallgatni, támogatni kell! Ez a metal legdurvább, legjobban bulizható és legfeelingesebb vállfaja, a Thrash az Thrash!

A bemutatkozó Night Assassins című lemezetek írását és felvételét 2009 közepén kezdtétek. Tudnátok beszélni arról, hogy milyen volt az írás, valamint a stúdiózás folyamata? Mennyi időt vett igénybe, milyen volt a légkör, hol vettétek fel a lemezt, stb.?

Blasphemy: A lemez megírása mondhatni zsigerből jött, mint a 4 számos anyag. Igazán túlagyalni nem kellett semmit, mert olyan elánnal jöttek a dalok, hogy mire észhez kaptunk már kész volt. Sokszor vissza kellett fogni magunkat, hogy ne legyenek hosszú tételek, mert annyi téma volt a fejekben. A felvételeket egy nagyon jó szakemberrel, Vári Gáborral sikerült megcsinálni. Az ő pozitív hozzáállása a felvételeknél, szintén sokat jelentett és ebből adódóan a hangulat is fasza volt. Kár hogy Necrofaust nem tudott ott lenni végig, de talán a következő anyagnál. Szóval Gábor stúdiójában vettük fel egy részét, de például a dobokat, éneket a saját próbatermünkben. Nem volt egy unalmas dolog az biztos. Szerencsére Gáborral meg tudtuk beszélni, hogy a következő lemezt is vele akarjuk elkészíteni. Személy szerint voltam már jó pár stúdióban, de ilyen hozzáállással még sehol nem találkoztam. Remélem a nyár vége felé elkezdhetjük vele felvenni a 2. lemezt. Már 5 szám kész és kíváncsiak vagyunk, azokból mit hoz majd ki.

Nem gondoltatok arra, hogy a split 4 számát is felteszitek a lemezre?

Necrofaust: Nem vetődött fel ez az ötlet, egyrészt eléggé más a split és a lemezes számok hangulata, másrészt elég gyorsan megvoltak az új számok a split kiadását követően hamar összejött egy teljes lemeznyi nóta mennyiség, így nem is kellett ezen gondolkoznunk. Egy teljes debütáló lemezt szerettünk volna, teljesen új számokkal, ami sikerült is. Persze koncerteken rendre elővesszük a split-es számokat, és ez szerintem meg is marad még jó ideig.

Azoknak, akik még nem hallották az anyagot, hogyan ajánlanátok a lemezt? Beszéljetek az albumról tömören.

Necrofaust: Azoknak ajánlom a lemezt, akik szeretik a gyors, vehemens, agresszív Thrash metalt, akik szeretnek egy jót headbangelni akár koncerten vagy épp otthon, a lemezt hallgatva. Az olyan mániákusok, akik érzik ennek a zenének a feelingjét és tisztelik az ősöket, nem az új, világmegváltó dolgokat keresik egy Thrash korongon, azoknak valószínűleg be fog jönni a dolog. Tedd fel a lemezt, igyál meg néhány sört és próbáld ki!

Hogyan tetszik a 7.5 pontszám? Meg vagytok elégedve a végeredménnyel? Azt a visszajelzést kaptátok, amit vártatok? Meg tudtátok valósítani az összes ötleteteket?

Necrofaust: Engem a pontszám sosem érdekelt különösebben, amit írtatok, és amiket máshol is írtak, azzal teljesen elégedett vagyok! Az eddigi visszajelzések a tiétekhez hasonlatosak, mindenütt pozitív a fogadtatás. Lehet, szerénytelenül hangzik, de nem is vártam rossz kritikákat, persze ha akad ilyen, és van alapja, abból tanulni kell, nem megsértődni rajta! Szerintem nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét az anyag, főleg annak tükrében, hogy itt-ott azért elég igénytelen és szar dolgok is megjelennek Thrash címszó alatt!

Nem csak a zene, de a borító is fantasztikus…

Blasphemy: Szerintünk is elég jól sikerült. Jacsó Balázs barátunk megint kitett magáért. Közös ötlet alapján született a téma. A lényeg itt is az agresszió volt és Wülf jelenléte. Szerintünk ezt nem is kell túlmagyarázni. Eddig két kritikában mondták, hogy a borítót ne nézze senki, hanem csak a zenére koncentráljon, de lehet, hogy az is ilyen “ember” fajta, ha-ha!

Leszerződtetek a Pulverised Records-szal a lemez felvétele után, hogyan jött ez? Milyen a szerződés? Megbízható srácoknak tűnnek?

Necrofaust: Miután teljesen elkészültünk a lemezfelvétellel, feltettük a myspace-re azt a két új nótát, ami azóta is meghallgatható ott. Mivel kapcsolatban állok külhonban különféle kiadókkal, zenekarok tagjaival, szétküldözgettem egy promo üzenetet, hogy kész vagyunk a felvételekkel, és hogy hallgassák meg a két új számot, aztán ha érdekli őket, akkor jelezzenek. Jöttek reakciók, voltak konkrét érdeklődők is és olyanok is, akik épp tele voltak, és nem tudták akkor épp bevállalni a “Night Assassins”-t, de a kiadók nagy része válaszolt, vagy így vagy úgy, és ez azért becsülendő. A Pulverised nagy érdeklődést mutatott a lemez iránt, elküldtük neki Szingapúrba, majd megbeszéltük a feltételeket és küldték a szerződést. Nagyon jó bandáik vannak, ismertem is magát a kiadót, meg is van pár anyaguk, gondolok itt Watain, Tribulation, Impiety, stb. kiadványokra. Nekünk eddig teljesen megfelel az, amit nyújtanak, remek a promóciójuk, a terjesztésük, nagy metal arcok is, kell ennél több?

Mik a lehetőségek a kiadónál, promóció, hirdetések? Vannak turné, koncert javaslatok, vagy esetleg fesztiválok?

Necrofaust: Amint említettem, megfelelő mértékben promótálják az anyagot, első körben olyan helyekre küldték el a lemezt, mint Rockhard, Terrorizer, Metallion, Metal Hammer, Kerrang, Brutalism és még egy rakat fanzine-nek illetve metal rádiónak világszerte! Válogatás cd-és szereplések is lesznek ezekben a magazinokban. Itthon nem nagyon érdeklődtek a szervezők, de mi is inkább külföld felé nézelődünk, sokkal másabb a kinti szervezés, hangulat és a feltételek is jobbak. Ha esetleg lesz majd turné kilátásban, akkor egyeztetünk, és a szerint döntünk, mivel egyikünk sem a zenélésből él meg, egy ilyen dolgot át kell tárgyalni, de szerintem amint lesz egy megfelelő ajánlat, útra kelünk. Nyár vége felé, a lemezzel a tarsolyunkban és mögöttünk a kiadóval már könnyebb lesz erről beszélni, de mivel mindenki nagy rock’n roll arc a zenekarban, nem hiszem, hogy sokáig fogunk hezitálni.

A koncertjeiteken, egy Crucifucker nevű énekes segít ki benneteket. Miért? Mit kell / kellene tudnunk róla? Megtartjátok, mint állandó énekest?

Necrofaust: Mivel nálunk eddig Blasphemy szerepelt az énekes és a dobos poszton egyaránt a felvételeken, így koncertekre meg kellett oldani, hogy vagy a dobra vagy az énekre tudjon 100%-osan koncentrálni. Eleinte egy session dobost alkalmaztunk, kisegítő jelleggel a koncertekre, de mivel neki is vannak rendes zenekarai így egy idő után már nem tudta vállalni a kisegítő szerepet. Ez után úgy döntöttünk, hogy talán könnyebb egy session énekest keresni, mint egy dobost, így került Crucifucker a zenekarba, egyelőre még csak a koncertekre, aztán majd a következő anyag felvételénél kiderül, hogy ismét négyen vesszük-e fel, ahogy a “Night Assassins”-t vagy a lemezen is Crucifucker hangját fogjátok-e hallani. Ez még a jövő zenéje, majd kiderül, kíváncsiak vagyunk mi is. Annyit érdemes tudni róla, hogy a zenekar személyes jó barátja és a koncerteken nyújtott teljesítményével elégedettek vagyunk, egy igazi, őrült metal arcról van szó, aki kellőképpen be tudja indítani a közönséget, jók a frontemberi kvalitásai.

Végül pedig, légy szíves mondjatok egy pár szót a jövőbeni terveitekről. Kösz az interjút és sok szerencsét!

Necrofaust: A többiek jelenleg gőzerővel dolgoznak a következő lemez nótáin Szegeden és igen jól haladnak, az a tervünk, hogy idén az év második felében felvegyük a második nagylemezt! Kicsit ironikus, hogy még kezünkben sincs a debütáló korong, fizikailag, de már az új anyag több mint fele megvan. De hát addig kell ütni a vasat, míg meleg, stílusosan szólva! Én ugyanolyan lelkesedéssel írom jelenleg az új szövegeket, mint a többiek a zenét. Alig várjuk, hogy a világra szabadítsuk a következő nyers, agresszív Thrash csapást!
A “Night Assassins” az Usa-n kívül már megjelent, ott május 25-én fog, ezért majd szeretnénk néhány merchandise termékkel megörvendeztetni a fanatikusokat, ez ügyben folynak az egyeztetések. Május 22-én, hazai pályán játszunk Szegeden, egy igen speciális koncertet tervezünk, de az otthoni bulik mindig nagyon jó hangulatban telnek, bízom benne, hogy most sem lesz ez másképp!

Köszönjük az interjút és a támogatást, sok sikert a webzined-nek! A küzdőtéren találkozunk! Night Assassins awaits you, Night Assassins kills you!

WEB: http://www.myspace.com/morbidcarnage

Kapcsolódó cikkek

Mörbid Carnage & Gravechrusher mini turné

KMZ

Mörbid Carnage újrakiadás

KMZ

Mörbid Carnage Román turné

KMZ

Mörbid Carnage lemezmegjelenés

KMZ

Mörbid Carnage hírek

KMZ

MÖRBID CARNAGE – Night Assassins

REBELPROUD

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár