Morbus Chron Interjú

(scroll down for English Version)

Srácok, nagyon örülök, hogy azt a fajra rideg Death Metalt játszátok, amit tényleg öröm hallgatni. 2007-es megalakulásotok óta mi történt veletek, mit érdemes tudni rólatok az olvasóknak?

Hali! Dag vagyok, a basszusgitáros.

Kösz! Tulajdonképpen a banda továbbra is azt csinálja, amit eddig… Írás, kínlódás a próbateremben, néha felvételek meg ugye egyszer kétszer fellépés. Mindenki elég idős már ahhoz, hogy megvegye magának a sörét és aláírja a jogi papírokat. A jelenlegi felállás már fix volt 2009-ben a „Creepy creeping creeps 7’’” felvétele előtt; azaz Robert (vokál, gitár), Edvin (gitár), Adam (dob) na meg én, Dag, aki a basszusgitárért felel azóta, hogy Adam felhagyott vele és a dobok mögé ült.

Milyen zenéken nőttetek fel? Mennyire volt nehéz elérni azt a célt, hogy létrejöjjön a Morbus Chron zenekar?

Szerintem mint az összes többi gyerek, azon nőttünk fel amihez hozzáfértünk akkoriban, aztán ugye eljön a pillanat, mikor tizenévesen rátalálsz pár Metallica és Iron Maiden albumra, onnantól pedig elmerülsz a rock és metál különböző formáiban. Manapság már sok más dologban is benne vagyunk, de nagyjából így nézett ki amikor Robba és Edde elkezdtek együtt gitározni. Aztán egy nap belebotlottak néhány igazi, régi vágású death-be, és miután megvoltak a korai Autopsy részek, azonnal kitisztult előttük a cél. A hangzás és a megközelítés kicsit változtatott az évek során, de a cél egy fikarcnyit sem. Egyszerűen csak kicsit kanyargós az út.

Korábban már jelent meg kislemezetek és egy albumotok. Meghozta a várva várt dicséreteket? Leginkább mit szerettek meg a zenétekben?

Egy kislemez, egy album, egy EP és mindezt megelőzően a régi demónk. A legletaglózóbb fogadtatása mindenképp az előző albumnak volt. Nem igazán volt semmilyen elvárásunk, legalábbis nekem biztos nem. A legújabb kiadványról, az EP-ről nem sok visszajelzést hallottunk eddig. Kár, mert kifejezetten elégedettek voltunk vele. Őszintén szólva a legnagyobb dicséret amit kaptunk az volt, mikor az emberek „EZAZ! Olyan mint az Autopsy!”-t kiáltottak, és ebből a szempontból nem is tagadhatjuk, hogy a legutóbbi album sokkal emészthetőbb volt, mint amiket azóta csináltunk… de sokan vannak azon a véleményen, hogy az anyagainkban van egy egyedi csavar és szerintem az új album be fogja bizonyítani, hogy tényleg így van.

Az új album, ami most fog megjelenni 10 dalt tartalmaz. Én úgy gondolom, nem igazán lehet belekötni. Nyilván hallottunk már hasonlókat az évek alatt, de ettől függetlenül megvannak a zene értékei. A hangzáson mennyit kísérleteztetek? Mikor bólintotok rá egy dalra, hogy OK?

Nem kísérleteztünk sokat. A tízből kilenc dalt Robert írt, ő pedig tényleg megkomponálja amit csinál, csiszolgatja a harmóniát és különféle dobritmusokat talál ki. Természetesen ha négy ember próbálja a legjobbat kihozni egyvalaki munkájából, akkor az változtatásokhoz és újításokhoz vezet. A szakmai megoldások ebben az esetben kicsit soknak bizonyultak, így sokat kínlódtunk hogy a dalokat véglegesítsük. Az a helyzet, hogy az egész úgy működik, hogy Robba kitalálja magának a cuccokat, és az olyan kérdések minthogy jó-e csak akkor kerülnek elő, amikor először megmutatja nekünk az ötleteit, amik kicsit őrültnek látszanak. Aztán mikor mindenki átrágja magát rajta egy kicsit és ténylegesen elkezdjük játszani, akkor általában minden a helyére kerül, mi pedig azt mondjuk: „Hú, ez tényleg működik!”.

Ki is volt a producer? Milyen ötletekkel állt elő, ami tetszett?

Fred Estby, pont mikor a 10’’-est vettük fel. Meghallgatta a demóinkat felvétel előtt, de nem igazán erőltetett semmilyen ötletet ránk. Arra mégis rávett, hogy megváltoztassunk egy bizonyos hangot az egyik dalban, mert egyszerűen ki nem állhatta, ott viszont csak keresett egy szép, elhúzott hangot ami illett a zenébe, aztán csinálta a dolgát.

Kitől származnak a dalok szövegei, honnan meríti az ihletet? Melyiket mondanád a legjobb szövegnek?

Robba írta az összes dalszöveget. Az álmokkal foglalkozik, és azt az elrugaszkodást ettől a világtól amit biztosítanak. Ez, na meg az űr.

Nehéz választani, mert összefonódnak és együttesen alkotnak egy történetet az albumban. Egységként kezelve nagyon kísérteties hangulatot teremtenek, szerintem jó munkát végeztünk.

Mennyivel szeretnétek többet koncertezni? Milyen tervek vannak?

A banda egy jelenleg is érvényes közös megállapodása alapján nem igazán játszunk élőben. Robba sokáig kifejezetten irtózott a koncertektől, de már sikerült eljutnia egy olyan pontra, ahol nem pánikol miatta, de nem is élvezi igazán. Aztán persze ott a munka, az iskola és úgy általában maga az élet, ami az utadba áll… Március utolsó hetében viszont életünkben először kipróbáljuk milyen az élet az úton a Necrowretch társaságában. Azután majd meglátjuk, hogy mit tartogat a jövő.

Svédországban az évek alatt rengetek Death Metal zenekar jött létre. Kezdetekkor ez segíti a csapatot vagy hátráltatja, hogy olyan sok banda van felétek ebben a stílusban?

A világ death metál rajongói valamiért sokkal jobban beindulnak a svéd bandáktól, és tényleg rengeteg jó banda van. Saját hallásunk alapján nem igazán hangzunk svédesen, és szándékosan nem is vettünk át semmilyen behatást svéd társainktól. De az emberek szeretik felcímkézni a dolgokat, és például a Century Media utóbbi pár évének felhozatalán végigtekintve, úgy érzem elismeréssel tartozunk saját nemzetiségünk iránt…

Zárásként tudnál mondani valami bolondos sztorit, ami megtörtént a zenekarral?

Hmmm. A londoni Live Evil fellépésünket Robba különféle kínokat átélve ülte végig, amit valami légúti fertőzés okozott. A hazafelé úton a reptérről egyből a kórházba került és legalább két hétig feküdnie kellett. Ha inkább valami heherészős őrült történetet szeretnél, akkor tedd fel újra a kérdést a turné után.

Köszi az interjút!

Kösz!

———————————-

ENGLISH VERSION:

Guys, I’m really glad that you play the kind of cold death metal that is a real pleasure to listen to. What happened to you since you’ve formed the band back in 2007? What should the readers know about you?

Hi! This is Dag, the bassist, speaking.

Thank you! Well, as a band we’ve really just kept doing what we do. Write, struggle in the rehearsal space, make the occasional recording and get up on a stage every once in a while. Everybody’s grown old enough to buy their own beer and to sign legal documents. The current line-up was settled in 2009 before we recorded the Creepy creeping creeps 7”. That’s Robert (vox/guitar), Edvin (guitar), Adam (drums) and me, Dag, on bass ever since Adam quit the bass and got in behind the drum kit.

What kind of music did you grow up with? Was it hard to reach the goal of creating Morbus Chron?

Like any kid I guess we grew up with whatever was accessible at the given time, until  that day comes in your early teens and you stumble upon some Metallica or Iron Maiden album and just get into various rock and metal from there. We’re all into quite a lot of different stuff today, but that’s about where Robba and Edde were at when they started playing guitars together. Then came the day when they stumbled upon a bunch of old school death, and once they got to the early Autopsy bits, the goal was clear in an instant. Our sound and approach may have changed over these years but the goal really hasn’t. We’re just on a crooked path.

Previously you have released a single and an album. Did they bring you the awaited praise? What did the audience like the most in your music?

A single, an album, an EP and previous to all of that, our old demo tape. The most overwhelming response was definitely for the previous album. We didn’t really have any expectations, at least I didn’t. We didn’t really hear much response on the latest release, the EP. Bummer, because we’re really happy with it. In all honesty, the greatest praise we’ve gotten is from people going ”FUCK YEAH! Sounds just like Autopsy!!”, and in that aspect we can’t argue that the last album was far easier to digest than what we’ve done since… But then again, a lot of people have added something about there being a certain unique twist to our stuff, and I think the new will really prove that to be right.

Your latest album, which will be released soon, contains 10 songs. I think there really is nothing to nitpick about. Obviously we have heard similar songs over the years, regardless of this, it has its own musical quality. How much did you experiment with the sound? When do you say that a song is OK?

We didn’t experiment a lot. Nine out of the ten songs were written by Robert and he really composes his work, working out harmonies and thinking up drum patterns. But of course, four guys trying to make the best out of one guy’s ideas naturally leads to changes and new characteristics. The level of technicality was a bit above our heads on this one, so we struggled just to get the songs down. The way it works when Robba masterminds stuff is that questions whether a song is OK normally come up when he initially shows us his ideas, and they just seem too crazy. Once everybody’s getting a hold of it and we’re actually playing, it tends to fall into place and we’re all a bit like “Wow, this really works!”.

Who was the producer? What were the ideas that he came up with and you liked?

Fred Estby, just as when we recorded our 10”. He got to hear demos before the recording process, but didn’t really impose any specific ideas on us. He did get us to change one specific note in one of the songs that he just couldn’t stand though, but overall he just sought out a nice spacey sound that fit the music and did his thing.

Who came up with the lyrics and where does he draw inspiration from?

Robba did all the lyrics. He’s into dreams and the release from this world that they provide. That and space.

Which would you say has the best lyrics?

It’s hard to choose because they intertwine and make up a story throughout the album. They create a very eerie atmosphere as an entity though, I think he did a great job.

Would you like to have more concerts? What are your plans?

We don’t play live much, as a result of an ongoing compromise within the band. Robba was seriously uncomfortable doing shows for a while but has gotten to a point where he doesn’t panic over it but just doesn’t enjoy it that much. And of course, there’s work and school and life in general getting in the way… We’re trying out life on the road for the first time during the last week of March however, with Necrowretch. After that, we’ll see what the future holds.

Over the years, several death metal bands came into existence in Sweden. At the start, does this help or hinder the band, that there are so many other bands in the genre there?

Fans of death metal across the globe seem extra psyched over Swedish bands, and there are a lot of really good bands around. We don’t sound very Swedish to our own ears and we haven’t taken a lot of deliberate influence from any fellow Swedes. But people like to label things, and looking at the last few years’ roster on for example Century Media, I guess we owe a bit of our recognition to our nationality…

In closing, would you tell us a crazy story that happened with the band?

Hmm. At our Live Evil gig in London, Robba endured the show in severe pain caused by a chest infection. On our way home, he got right from the airport to the hospital and got stuck in a bed there for like at least two weeks. If you want more of a haha-crazy story, ask again after our tour.

Thank you for the interview!

Thanks! // Dag

WEB: https://www.facebook.com/morbuschron

Kapcsolódó cikkek

MORBUS CHRON – Sweven

Menegroth

Hot News: Morbus Chron – new album, “Sweven”, released today / new track, “The Perennial Link”, premiering via Rock Hard

KMZ

Hot News: Morbus Chron – premieres new track; new album “Sweven” available for pre-order!

KMZ

Hot News: Morbus Chron – announce details for new album “Sweven”

KMZ

Hot News: Morbus Chron – Premiere New Song “Channelling The Luminous” Online

KMZ

Hot News: Morbus Chron – Signs Worldwide Deal With Century Media Records

KMZ

MORBUS CHRON – Sleepers In The Rift

Stillborn

Hot News – Morbus Chron: New Album Stream Available At Invisible Oranges

KMZ

Hot News – Morbus Chron: "Sleepers In The Rift" To Be Released On Vinyl Version

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár