Interjúk

Morgoth Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Sebastian Swart válaszolt.

Sebastian, 1996-ban a Feel Sorry For The Fanatic lemez alaposan megosztotta a Morgoth tábort. Mai fejjel mit gondolsz arról az albumról? Hiba volt Morgoth név alatt kiadni?

Mindig is azt a fajta zenét játszottuk, amit akartunk. A Feel Sorry az a hangzás volt, amit akkoriban játszani akartunk, így bizonyos értelemben véve egy nagyon őszinte és igaz album. Sosem bántuk meg a kiadását, de mára már megértjük, hogy sok rajongónknak voltak problémái az akkori utunkkal.

Akkoriban mi motivált titeket annak az anyagnak az elkészítésére? Megcsömörlöttetek a death metaltól?

Igaz, hogy az Odium után volt egy pont, amikor úgy gondoltuk, már nem tudjuk magunkat kifejezni pusztán death metállal. Akkoriban úgy éreztük, elértünk egy személyes csúcspontot az Odiummal, és valami újat akartunk alkotni.

Mi vezetett a Morgoth feloszlásához 1998-ban?

Tíz év Morgoth után mindannyian úgy éreztük, saját külön útjainkat kell járnunk. Lehet, hogy szánalmasan hangzik, de gyerekkorunk óta ismertük egymást, és felnőttként végre a saját utunkat akartuk járni. Sosem terveztük igazán a feloszlást, sokkal inkább lassan bekövetkező folyamat volt. Legjobban így tudnám leírni: a ’90-es évek végén a Morgorth olyan volt, mint egy gőzmozdony szén nélkül, ami egy sehova sem vezető sínen pöfögött valahol a sivatagban.

Marc Grewe-val megalapítottad az Action Jacksont, amelyben hat évig zenéltetek együtt, de mit csináltak a többiek a banda feloszlása után? Felhagytak a zenéléssel?

Carsten és Rüdiger abbahagyta a zenélést a Morgoth feloszlása után. Csak Harry jammelt pár haverral néha.

2010-ben alakultatok újjá és a klasszikus tagságból Marc, te, Harald Busse és Carsten Otterbach gitárosok sorakoztak fel, Rüdiger Hennecke dobos miért nem vett részt az újjáalakulásban?

Egyszerűen csak nem akart apró backstage szobákban lógni szörnyű kajával minden este részegen, haha. Nem, igazából az ő döntése volt, hogy nem vesz részt az újraalakulásban, mi pedig ezt teljes mértékben elfogadtuk.

Mi indokolta azt, hogy basszusgitárról gitárra váltottál?

Előtte is gitároztam, a basszusra akkor váltottam, mikor csatlakoztam a Morgoth-hoz. Amikor feljött a dolog az újraalakuláson, egyértelmű volt, hogy megint gitározni fogok.

Az újjáalakulás után kizárólag csak a Cursed és Odium albumokra fókuszáltatok? Nem kezdtetek el új dalokat írni?

Eleinte csak a Cursed és Odium anyagokra koncentráltunk, és pár számra a Resurrection Absurd és Eternal Fall EP-kről. Először nem terveztünk új albumot, így nem volt szükség új számokat írni.

Hogy fogadták a rajongók az újjáalakult Morgoth-ot? Milyenek voltak a koncertjeitek, a fesztivál fellépéseitek?

A rajongók reakciói hihetetlenek voltak. Sokukkal beszéltem a koncerteken, és nagyon hálásak voltak, hogy újra színpadon láthatják a Morgoth-ot.

Tavaly augusztusban egy kétszámos single volt az újjáalakult Morgoth első kiadványa, egyetértesz azzal, hogy az a két nóta a klasszikus Cursed lemez világát idézi?

Igen, egyetértek. Tipikus Morgoth hangzást akartunk modern behatásokkal, de nyersen és közvetlenül. Bele a képetekbe. Szerintem elég jól sikerült.

Mikor kezdtetek el dolgozni a visszatérő lemezen és hogyan zajlott a dalszerzés?

Az új anyagot 2012 végén kezdtük el megírni. A legnagyobb kihívás az volt, hogy az interneten keresztül csináljuk a számokat. Ez számunka teljesen új élmény volt, de egyben szükséges is, mert mindannyian nagyon messze élünk egymástól.

Meglepetésre Marc Grew kikerült a zenekarból, akinek a helyére a Disbeliefből ismert Karsten Jäger került, mi volt a tagcsere oka?

Az okok, amiért szakítottunk a vele való munkával, nagyon személyesek. Nem szeretnék részletekbe menni, és nagyon remélem mindenki megérti és tiszteletben tartja ezt.

Karstennek volt beleszólása az új szerzeményekbe? Részt vett ő is a dalok megírásában?

Jagger a felvételek alatt csatlakozott a bandához. Akkorra a számok és dalszövegek nagyja már készen volt. Ennek ellenére két dal szövegének megírásában is részt vett, és annyi teret adtunk neki az értelmezésükre és javaslatokat tenni, amennyit csak lehetséges.

A hangját illetően, hasonlít Marc orgánumára vagy esetleg találsz különbséget a két énekes hangja között?

Igaz, hogy a hangszíne hasonlít Marc-éhoz. Néha úgy hangzik, mint Marc az első EP-ken, de természetesen saját stílusa van, a hangja pedig erőteljes védjegye.

Az új lemez két hete van kint, eddig milyen kritikákat kaptatok rá? Ti magatok elégedettek vagytok az Ungoddal?

A visszajelzések eddig nagyon jók voltak. Négy teltházas albumkiadási koncertet adtunk, az eladások jól néznek ki, és jó kritikákat is kapunk. Mindent összevetve elégedettek lehetünk.

Két instrumentális felvétel is szerepel az anyagon, ezeknek milyen céljuk volt?

A „The dark sleep” nevű instrumentális számot az elejétől kezdve az album outrojának szántuk. A második, az „Ungod” Harry műve, és jó ötletnek tartottuk az albumról elnevezni, hiszen szerintünk nagyon jól illik a szám misztikus hangulatához.

A limitált kiadáson két bónusz nóta is szerepel, a Die As Deceiver és a Battalions Of Strangers. A Die… miért nem került fel eredetileg az albumra illetve a Battalions… is a többi dallal egyetemben íródott?

Nem akartunk két olyan számot is az albumra tenni, amik már single-ként kijöttek. Ezért úgy döntöttünk, hogy a Die As Deceiver bonus track lesz. Harry állt elő azzal az ötlettel, hogy dolgozzuk fel a Batallions Of Strangers-t pont a stúdióba vonulás előtt. Először mindannyian fenntartásokkal álltunk hozzá, hogy vajon működni fog-e, de amikor elkezdtük jammelni a stúdióban már láttuk milyen jól működik, és hogy tökéletesen illik a Morgoth hangzásához.

A jelen death metal mezőnyt hogy látod? Mely kiadványok, zenekarok nyerték el a tetszésedet?

Az igazat megvallva nem igazán hallgatom a mai death metál csapatokat. Biztosan rengeteg kiváló banda van, de ha death metált hallgatok az inkább a régi cucc a ’90-es évekből.

A zenekar jövőbeni terveiről mit kell tudnunk? Mentek-e turnéra? Esetleg magyar buliról van szó?

Még nincsenek turnéterveink. Idén fellépünk pár fesztiválon, és készülünk az új album bemutatására. Sajnos még nem kaptunk felkérést, hogy játsszunk Magyarországon. De ki tudja – az évnek még az elején járunk, és szeretnénk is visszatérni hozzátok!

Köszönöm szépen az interjút és minden jót kívánok!

———————————

ENGLISH VERSION:

Answered by Sebastian Swart.

Sebastian, the 1996 record entitled Feel Sorry For The Fanatic has caused a bit of a stir among the Morgoth fans. What do you think about that album today? Was it a mistake releasing it under the name Morgoth?

We always played the kind of music we wanted to. Feel Sorry was the kind of sound we wanted to play at that time, so it’s a very true and honest album in a certain way. We never regret this album, although we understand nowadays that a lot of fans had a problem with the developement we took at that time.

What motivated you guys to make that material back then? Did you have enough of death metal?

It’s true that we reached a point after Odium when we thought we couldn’t express ourselfs anymore by playing pure death metal. At that time we felt, that we reached our personal peak with the release of Odium and we wanted to create something new.

What lead to the disbanding in 1998?

After 10 years of Morgoth we felt that each of us  had to go seperate ways. I know it sounds pathetic, but we knew each other since we were kids and know we were grown-ups that wanted to go seperate ways. We never really planned the disbanding of Morgoth, it was more like a creepy progress. I best can describe it this way: In the late 90’s, Morgoth was like a steam train without coal, rolling out on a dead-end track somewhere in the desert.

You have created Action Jackson along with Marc Grewe, in which you have playedtogether for six years, but what did the others do after the band broke up? Did they stop playing music?

Carsten and Rüdiger stopped playing music after Morgoth broke up. Only Harry was jamming  together with some mates from time to time.

The reunion came in 2010, and out of the classic line-up it was Marc, yourself, Harald Busse and Carsten Otterbach guitarists. Why didn’t your classic drummer, Rüdiger Hennecke take part in it?

He just didn’t wanted to hang out in tiny backstage rooms with horrible food and getting drunk every night, haha. No, it was his decision not to be part of the reunion and we totally accepted it.

What was the reason for you switching to bass?

I switched from bass to guitar. I used to play guitar before, but i took over  the bass when i joined Morgoth. When it came up with the reunion, it was clear for me to play guitar again.

After the reunion did you guys only focus on the albums Cursed and Odium? Didn’t you start writing new songs?

At first we only focussed on the Cursed and Odium material and some songs from the Ep’s Resurrection Absurd and Eternal Fall. We didn’t planned to release a new album at first, so there was no need for us to write new songs.

How did the fans react to Morgoth reborn? What were your shows and festival appearances like?

The reactions of our fans were absolut amazing. I have talked to a lot of fans on  the release shows and they were really grateful to have the opportunity to see Morgoth live on stage again.

Last August it was a two-record single that became the first issue of the newly united Morgoth. Do you agree that these two songs conjure up the classic Cursedatmosphere?

Yes, i would agree with that. We wanted to create a typical Morgoth- Sound with modern influences but raw and direct. Into your face. I think it worked out pretty well.

When did you start working on the new record and how did the songwriting process go?

We started to write on the new material in the end of 2012. The main challange was, to exchange and to edit all the songs by internet. This was an experience wich was totally new for us, but necessary, because we all live very far away from each other.

To everyone’s surprise, Marc Grew quit the band, and Karsten Jäger (known for Disbelief) came to replace him. What was the reason for the change?

The reasons we broke up with Marc are very personal. I don’t want to release any details and i hope everybody can understand and respect this.

Did Karsten have any say in the new songs? Did he take part in the songwriting?

Jagger joined the band during the recording sessions. So the most of the songs and the lyrics were already written. In spite of that he was involved in writing the lyrics on 2 songs and we left him as much freedom for interpretation and suggestions as possible.

Considering the vocals, do you think his voice is similar to Marc’s or do you hear any differences?

It’s true, that the colour of his voice is similar to Marcs. Sometimes he sounds like Marc on the first EP’s, but of course he got his own style and his voice is a very strong trademark.

The new record has been out for two weeks, how’s the feedback been so far? Are you guys satisfied with Ungod?

The feedback is really good so far. We played 4 release shows wich were sold out, the sales are doing very well and the critics are also very good. All in all we can be very satisfied.

There are two instrumental tracks on the material, what was the reason for them?

The one instrumental named „The dark sleep” was planned from the beginning to be the outro of the album. The second one „Ungod” was written by Harry and we liked the idea to name it after the album because we thought this would fit perfect with the very mystique atmosphere of the song.

On the limited edition issue there are two bonus tracks, Die As Deceiver andBattalions Of Strangers. Why didn’t Die… get on the original album, and wasBattalions… written alongside the other songs?

We didn’t want to release 2 Songs on the album wich had been released already on single. So we decided to choose Die As Deceiver as a bonus track. Harry came up with the idea to cover Batallions Of Strangers right before we went into the studio. At first everybody was a bit wary if this would work, but when we jammed the song in the studio we knew this would work very good and match the morgoth sound perfectly.

What do you think of the current death metal scene? What issues and bands do you find to your liking?

To tell you the truth, i don’t listen much to the current death metal scene. There are for shure a lot of excellent bands, but when i put on death metal it’s more the old stuff back from 90’s.

What should we know about the band’s future plans? Are you guys going on a tour? Or is there a chance for a gig in Hungary?

We don’t have any tour plans yet. We play a couple of festival shows this year and we concentrate on the presentation of the new album. Unfortunately we have no offer to play in hungary yet. But who knows- the year is still young and we’d really like to be there again!

WEBhttp://www.morgoth-band.org/

Kapcsolódó cikkek

Morgoth – Új szám és dalszöveges videó!

KMZ

Morgoth – „Ungod” borító bemutatása

KMZ

Morgoth – Új stúdióalbum részletei; új dal

KMZ

Morgoth – Új vokalista, „Ungod” albumhírek

KMZ

MORGOTH – God Is Evil 7”

Dr. Feelgood

Morgoth visszatér a csatából, folytatja új albumát

KMZ

Megjelent a Morgoth „God is Evil” kislemez

KMZ

Morgoth – Augusztusban jelenik meg a „God is Evil” 7’’ és digitális kislemez két új dallal!

KMZ

Hot News: Morgoth – entire catalogue now digitally available for the first time; more shows in 2013!

KMZ

Hot News: Morgoth – Cursed To Leave

KMZ

Hot News: Morgoth – New Track off „Cursed to Live” Online; Pre-Order Links Launched!

KMZ

Hot News: Morgoth – Video From Upcoming Live-Release „Cursed To Live” Launched Online!

KMZ

Hot News: Morgoth – First Ever Live Album / DVD „Cursed To Live” To Be Released In June!

KMZ

Hot News – Morgoth: Confirm Next Festival Shows For 2012; Working On First Ever Live-Release!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek