Interjúk

Morgue Interjú

Hell „Morgue”! Üdvözöllek benneteket a Kronos Mortuson”. Kérlek, mutassátok be röviden a „Morgue” zenekart. Mikor és hol alakultatok, milyen zenei irányvonal volt már a kezdetektől is meghatározó része a „Morgue” zenéjének?

TibiApsycho: Üdv! A zenekar 2005 novemberében alakult és teljesen szombathelyi illetőségű, a jelenleg is aktív tagokkal: Horváth ‘Offa’ Balázs – vokál, Balogh Attila – gitár, Farkas ‘Fleshripper’ Ádám – bassz és Baráth Tibor TibiApsycho: dob.
A kezdettől death metal volt a műfaj, annak is inkább az old school megközelítése.

Milyen tervekkel vágtatok neki akkoriban a közös zenélésnek és milyen zenekarok voltak rátok hatással?

TibiApsycho: Minden tagnak nyílván a death metal volt a meghatározó zenei hatása, így természetesen egy erős brutális halál metal zenekart akartunk és csináltunk is.

Ádám: Szerintem mindannyiunkra egy nagy zenekar volt hatással és ez a Cannibal Corpse, persze mellette sok más zenekar is, mint a Morbid Angel, Deicide, Nile, Bolt Thrower és persze a Slayer is, meg még sok más banda.

Attila: Darkane, Slayer, Cannibal Corpse, SFU

A kezdeti időkben a „Morgue” rengeteg feldolgozást is játszott. Mi alapján választottátok ki az adott nótákat és konkrétan melyek voltak ezek?

Ádám: Mindig a tudásszintünknek megfelelő számokat próbáltuk meg választani és ahogy nőtt a tudásunk úgy vállaltuk be a nehezebb feldolgozásokat. Na meg persze azoktól a zenekaroktól játszunk, amiket mindannyian imádunk. Konkrétan: korábban inkább Six Feet Under, Slayer, Moby Dick. Jelenleg: Cannibal Corpse, Morbid Angel, Deicide amiket játszunk koncerteken. De jelenleg is előkapunk 1-1 régebbi feldolgozást, ha jól esik és tanulunk újabbakat.

Mikorra tehető az első saját nóta megírása? Közös dalszerzésről van szó, vagy van egy ember a csapatban, aki hozza az ötleteket? Egyáltalán, hogy születik meg egy új „Morgue” dal?

TibiApsycho: Az első nóta valamikor 2006-ban készült, már jócskán voltak feldolgozásaink, így a minimális összeszokás után álltunk neki az első saját számnak.

Attila: Van egy kész gitáralap, sorban kerül rá a dob, majd a basszus téma és végül a vokál, majd ha együtt van, nagyjából finomítjuk és alaposabban felépítjük a számot.

Emlékeztek-e még a legelső koncertetekre? Ha igen milyen emlékeket őriztek azokról az időkről?

TibiApsycho: Az első koncertünk nagyon kellemes élmény volt, hiszen először játszottunk közönségnek, méghozzá zeneértő ismerősöknek, barátoknak. Hatalmas buli volt sok alkohollal és pezsgővel, ahogy egy év utolsó napján kell.

Nemrég jelent meg legelső demótok „A fájdalom sötét folyosóján” címmel. Mit kell tudnunk erről a kiadványról? Hol, mikor és mennyi idő alatt készült el? Mennyire vagytok megelégedve a végeredménnyel és mennyire sikerült az ezzel kapcsolatos kitűzött célok megvalósítása?

Attila: Két napot töltöttünk a felvétellel, a keverés egy hétig tartott. Az újabb ütős számokat a következőre hagytuk, addig hagy érlelődjenek.

Ádám: A demot még múlt év júniusában, az akkori próbatermünkben Cserga mester közreműködésével. Én elégedett vagyok összességében vele, sikerült a kitűzött céljainkat megvalósítani.

TibiApsycho: Egy első demoval nyílván az a célja egy zenekarnak, hogy megismertesse magát minél több a műfajban tevékenykedő szervezővel, fanzine szerkesztővel és persze a műfaj fanatikusaival. Azt gondolom amennyire lehetséges jó úton halad, amit ez a demo elérhet azt elérte (eléri).

Ha valaki meghallgatja a demót, rögtön tudja, hogy milyen zenei közegből is jött a „Morgue”. Mi a véleményetek a jelenlegi (külföldi és belföldi) „death metal” szcénáról és mely csapatokat tartjátok a legjobbnak?

Ádám: A műfaj folyamatosan változik, formálódik, de az alapja megmarad. Több országban is nagyon erős ez a stílus, Magyarországon sajnos nem hódít akkora teret, mint kint. Sok jó banda van a világban, párat kiemelnék, amik számomra mérvadóak. A Cannibel Corpse-ot a stílus legjobb bandájának, szerintem ők tükrözik legjobban azt, amiről ez a stílus szól. A Nile és a Cryptopsy pedig a technikai megoldásai miatt nagy favorit és van pár régi nagy kedvencem is, mint a Pestilence vagy a Nocturnus. A magyar szintéren is van pár remek zászlóhordozója a Death Metalnak ilyenek pl.: az Age of Agony, Gutted, Depths of Depravity, Zombie Holocaust, Malediction és az egykori Extreme Deformity is.

TibiApsycho: Külföldön azt gondolom van tere és jövője a jó zenekaroknak, nyílván határainkon kívül több lehetőség és a jobb lét hatása más körülményeket teremt az ott tevékenykedő zenekaroknak. Magyarországon úgy érdemes csinálni ha teljes gőzzel, alázattal és ráfordítással csinálja egy zenekar. Sok tisztelet és megbecsülés az Age Of Agony-nak, Maledictionnek, Depths of Depravity, az újjáéledő GUTTED-nek és még sok erős tevékeny magyar death metal bandának. Mi is próbálkozunk majd a jövőben ehhez a sorhoz csatlakozni.

A magam véleménye szerint nagyon zsigeri és ösztönös muzsikát játszik a „Morgue”. Van-e valakinek a csapatban zenei előképzettsége? Vagy mi alapján fejlesztitek zenei tudásotokat? Mennyit próbáltok egy adott időszakban?

TibiApsycho: Ösztönös muzsikát játszunk valóban, a lelkünk brutális valójából. Egy év képzést kaptam kiváló jazz dobos tanáromtól, ez az elméleti alapokhoz és az induláshoz nagy segítség volt. Fejlesztés: sok gyakorlás és alázat!

Attila: A rengeteg próbával tartjuk a szintet. A fejlődés adott, ha sokat gyakorolunk.

Ádám: Nekem van zenei előképzettségem, de ezt a Morgueban nem nagyon tudom kamatoztatni, hiszen fúvós hangszereken játszottam gyerekkoromban. Próbálni heti egy-kettőt szoktunk, bulik előtt általában többet.

Mit gondoltok, mennyire van tere a mai metal világában ennek a régi sulis dolognak? Mik a tapasztalatok és a visszajelzések?

Ádám: Itt Magyarországon egyáltalán nincs tere, alig vannak az országban, akik ezt a vonalat szeretik, vagy ismerik egyáltalán. Akik járnak a koncertjeinkre azoknak a többsége is nem a stílus iránti elkötelezettség miatt jár a bulijainkra. Engem így is elégedettséggel tölt el, hogy ennyi ember kíváncsi a zenénkre.

TibiApsycho: Valóban kevés ember az igazi érdeklődő és támogató kis hazánkban de a lényeg, hogy vannak és ők igazán elszántak. A bulik mindig jól sülnek el, köszönet mindenkinek aki eljön bármely koncertre!

Nem mehetünk el szó nélkül a „Gorefest” nevezetű rendezvény mellett sem melyet Ti szerveztek. Mit kell tudnunk ezekről a koncertekről? Kérlek, röviden vázoljátok fel a történetét, és mit várhatunk a jövőben?

Ádám: A GORE festet Offa és én találtuk ki. Az volt a célunk vele, hogy Szombathelyre elhozni az undergroundot!

TibApsycho: Így van, Offa és Ádám ötlete! Sok jó zenekart elhozott már a rendezvény Szombathelyre, minden évben 2 volt a terv, tavaly elmaradt, viszont Metal Massacre volt helyette, ami az eddigi legnagyobb szervezése volt Offának, eddigi legtöbb brutális zenekarral egy napon és egy külföldi bandát is idehozott, persze bukás lett belőle, de nincs megállás következő Gore Fest közeledik, a honlapon kinn lesz a dátumok között amint stabil a helyzet.

Mi a véleményetek a szervezett vallásokról és a mai modern világról? Szerintetek miért vagyunk a földön és mi a nyomorult létünk értelme? Mit tartatok fontosnak a magatok részéről, ami nélkül nem léteznétek?

Ádám: Én azért vagyok a földön, hogy Death Metalt nyomjak és minden mást leszarok!

Attila: Ha valakinek szüksége van a vallása támogatására, hát tegye. Az életet élvezni kell, különben nincs értelme az egésznek. Minél több mindent kipróbálni aztán tovább állni. 😀

TibiApsycho: Azt gondolom a szervezett vallásokról, hogy idővel egyre kisebb szerepük lesz és elkopnak (sok idő múlva). Jelenleg annyit fűzök hozzá, hogy a kereszt csak fordítva állhat! Ezen kívül a világ egy szükséges káosz stádiumnál tart, amiből ki fog idővel lábalni. Az életnek van célja és értelme, ám ott még nem tartunk, hogy bárki is érdemi választ adjon rá. Brutális death metal, nők, alkohol és sok grind a fontos! 😀

Merrefelé lesz látható a következő időszakban a „Morgue” és mit vártok ezektől a fellépésektől? Esetleg van-e már a tarsolyotokban valami újabb nóta? Akit érdekel, hol szerezhető be a demo?

TibiApsycho: Az új nóták folyamatosan íródnak, a legújabbat Csornán játsszuk majd először. A demo megrendelhető e-mailben (sadist_angel@freemail.hu).
Tavasszal több helyszínen is játszunk hála a zenekaroknak, akik hívtak, illetve visszahívtak minket. Legközelebb Csornára megyünk, majd Zalaegerszeg, Pécs, Mosonmagyaróvár, Pest és reméljük csak hosszabb lesz a sor. A honlapon minden szükséges koncertdátum és tudnivaló megtalálható, valamint a demo is letölthető onnan. www.morguesite.extra.hu

Köszönöm az interjút és további sok sikert a „Morgue”-nak. Ha szeretnétek lezárni az interjút valami frappáns idézettel vagy ha üzennétek valamit az olvasóknak azt bátran tegyétek meg. Hell

Ádám: Támogassátok a magyar undergroundot, mert sok jó tehetséges zenekar van idehaza!

TibiApsycho: Mi is köszönjük neked az interjút, valamint ezúton is mindenkinek köszönet, aki támogatja a zenekart, ezúton szeretném kiemelni Fodor Laci és Dávid Lacit, valamint a Stygian Shadowst (hamarosan új szám!!) és a Gore Zone-t is, ahol március 2-án hallható majd Morgue interjú.
Annyit üzennénk, hogy járjanak koncertekre és vegyék meg a kiadványokat!
Hail!

WEB: http://www.morguesite.extra.hu/

Kapcsolódó cikkek

MORGUE – A Pokol Kapujában (demo)

Menegroth

MORGUE – Fájdalom Sötét Folyosóján (demo)

Menegroth

Metal Massacre – Koncertbeszámoló

Menegroth

GORE Fest III – Koncertbeszámoló

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek