Interjúk

Morpheus Interjú

Üdv a Kronoson. Könnyű Tamás Morpheus frontemberrel beszélgettünk kicsit a zenekar múltjáról, jelenéről és jövőjéről a decemberben megjelent III. nagylemez kapcsán.
Mesélj egy kicsit a zenekar kezdeti történéseiről. Kik alapították a bandát és milyen zenei hatásra döntöttetek úgy, hogy létrehozzátok a Morpheus-t? Milyen volt akkoriban a metal élet Kaposváron?

A zenekar 1998 ban alakult. Horváth Lajos alapította a zenekart a Giczi ikrekkel, és Pozsega Péterrel a gimnáziumban. Az első énekes Nachladal István volt, aki a Morpheus után néhány évig a Wisdom sorait is erősítette. Kedvencek talán akkor a Metallica, Savatage, Iron Maiden, Akela voltak. Kezdetben csak feldolgozásokat játszottak aztán elkészült a Látomás Ep 4 dallal, amit még ez a felállás rögzített. Kaposváron mindig sok metal banda volt,de igazán jó az kevés. Talán a Messenger, és a Fekete Sereg voltak ismertebbek már akkor.

Ha jól tudom volt egy-két demo felvételetek is a korai időkben. Mit kell tudnunk ezekről az anyagokról és milyen út vezetett a 2003-ban megjelent első Morpheus nagylemezhez?

Volt a már említett Látomás Ep 2000-ben, illetve még az ősidőkben egy “A végzet útján” c házi demó, rajta az Iron Maiden Flight of Icarus, illetve a Savatage Sirens c. klasszikusával. Ezután volt egy komoly fordulat, amikor 2001 elején csatlakoztam a csapathoz, mint új énekes és szövegíró. Elkezdődtek a közös munkák, amik már egy komolyabb, érettebb, letisztultabb Morpheust tükröztek. Tavasszal játszottunk Tehetségkutatón (2.hely) és nyáron a Szigeten is. Ezután felvettük a Gyötrelem című Ep-t 2001 augusztusában 2 új dal (Gyötrelem, Bolyongó lélek) és az Éjszakai vadász új verziójával Pécsett. 2001 ősztől 2002 tavaszig egy rövidebb turné volt az Ossiánnal, majd nekiláttunk az új daloknak. 2002 októberében pedig felvettük a Morpheus első nagylemezét a P. Stúdióban Küronya Mikivel. Sajnos különböző csúszások miatt az album csak 2003 áprilisában jelent meg a Nail Recordnál.

Turnézni kezdtetek az Ossian zenekar társaságában. Milyen volt egy ilyen kaliberű zenekarral együtt koncertezni? És mi a véleményetek a mostani metal szintérről, kivel mennétek el szívesen egy koncertsorozatra?

Igen, másodszor is turnéztunk az Ossiánnal. Nagyon rendes arcok, jó volt előttük fellépni. Mindenhol sokan voltak, és legalább megismerték a zenekart, Nekünk pedig ez volt a legfontosabb! A legnagyobb buli persze a Petőfi Csarnokban volt novemberben teltház előtt. Itt rögzítettük a képanyagot a Szívem újra lángol klipphez. Hát kivel mennénk turnéra?Természetesen a Nevermore, Iced Earth és Savatage zenekarokkal, esetleg Lala miatt a Metallicaval, ő hatalmas Hetfield -fan! 🙂 Persze tudom, hogy ez álom! Bár a Nevermore-ral már játszottunk az E-klubban 2003-ban, s tavaly a Szigeten is egy napon voltunk. Itthon már az Ossiánon kívül a Pokolgéppel is turnéztunk. Inkább szeretnénk most már önállóan menni (persze előzenekarral), és az összes fesztiválon részt venni.

Ekkora már kialakulóban volt a Morpheus saját arculata, de még is mindig előkerül az Iced Earth neve a zenekar kapcsán. Mi erről a véleményed?

Hát ez nagy megtiszteltetés! Igaz játszottunk tőlük dalokat (Melancholy, The Hunter, I died for You, Watching Over Me), de nem hiszem, hogy annyira egyértelműen hasonlítanánk rájuk. Természetesen mi is a power metal vonalat visszük, de ennyi erővel a Savatage is lehetne amihez hasonlítanak. Mi a saját utunkon jártunk mindig is, de ha valaki ezt mondja nem sértődünk meg! Ennél nagyobb sértés sose érjen zenekart, mint hogy azt mondják rá, hogy egy Iced Earth, vagy egy Savatage, vagy mondjuk egy Nevermore stílus hazai képviselője! 🙂 Valahogy ki kell heverni 🙂

A második nagylemez “Élet és Halál” címmel 2005-ben került a boltokba. Ez az anyag azért már érettebb volt, mint elődje. Mit gondolsz róla így pár év elteltével?

Nekem tetszik, mivel azt is mi írtuk. 🙂 Szerintem bármelyik lemezünket beteszed évekkel később is találsz rajta igényes dalokat. Azt hiszem minden eddigi anyagunk vállalható, mind a lemez hangzását, külcsínét, illetve a dalokat tekintve. Az Élet és Halál c. lemeznél a produceri teendőket Paksi Endre látta el, így talán könnyebben emészthető lett a hallgatóság számára, azonban jóval metalosabb is, mint az azt megelőző album. Szerintem előrelépés volt az elsőhöz képest, mindig is a folyamatos fejlődés hívei voltunk. Nem szeretem azt, aki készít egy sikeres lemezt aztán lemásolja.

A harmadik koronggal nemrég ismerkedhetett meg a hallgatóság, méghozzá a Hammer World CD mellékleteként. Miért döntöttetek az ilyen terjesztés mellett?

Azért döntöttünk a Hammeres terjesztés mellett, mert így olyan emberekhez is eljut a zenénk aki még esetleg nem ismer bennünket annyira. 7000 db lemezt gyártattunk le szerzői kiadással és Hammeres terjesztéssel. ez azért komoly mennyiség. Ebben a netezős, másolgatós világban az emberek kapnak ingyen egy eredeti albumot. A visszajelzések már most igazolják, hogy jól döntöttünk. Ez úgymond egy hosszútávú beruházás ami remélhetőleg 2008-ban beérik!

Ez a “III” lemezcím egy kicsit furcsán hat. Csupán a harmadik korong miatt választottátok ezt a címet, vagy esetleg valami koncepció húzódik mögötte?

Eredetileg voltak különböző lemezcím ötletek, de végülis így döntöttünk. Ez egyértelmű utalás arra hogy ez már a 3. nagylemez. Nincs különösebb koncepció, csak annyi hogy mindegyik lemezünkön vannak dalok amik esetleg felfoghatók egy régebbi dal folytatásának. Általában azt szokták mondani, hogy a 3. nagylemez, ami eldönti egy zenkar sorsát, merre halad tovább a pályája. Nálunk ez fokozottan így van. Ezzel a III.-as számmal jelezni akartuk, hogy a Morpheus életében ez egy vízválasztó album. És még annyi, hogy Kiss Attila Etele barátom remek festményei illusztrálják a szövegvilágomat, ami szerintem illik a Morpheushoz. Az amúgy sem vidám szövegeimet kiválóan kiegészítik az alkotásai.

Nekem nagyon bejön az új anyag, de azért mesélj, hogyan állt össze és kik a fő dalszerzők a bandában? Mennyi időt töltöttetek az Audioplanet Stúdióban és megvagytok-e elégedve a végeredménnyel?

Örülök, hogy bejön, mi is büszkék vagyunk rá! A dalok zenei részét Lala írja (tehát a riffeket, nóta felépítést), a többiek ezután hozzáteszik a saját egyéniségüket. A szövegeket én írom és az énekdallamok nagy részét is. Kemény meló volt kb. 3 hónapig csiszoltuk az anyagot, és még a stúdióban is voltak változtatások. A hangzás nagyon bivaly lett, szerintem nyugati színvonalú! Ezért is mentünk az Audioplanetbe Jaya Hari Das mesterhez. Modernebb megszólalást szerettünk volna, a 7 húros gitárok és a billentyű is más hangzást kívánt. Sokan meglepődtek azon mennyivel súlyosabb ugyanakkor dallamosabb is az anyag. Szerintem megtartottuk a zenekar szövegvilágát, riffcentrikusságát, de tovább is tudtunk lépni. Ez a fő!

Végre egy magyar zenekar, aki nem elcsépelt szövegeket ír. Kinek a fejében születnek meg a dalok mondanivalói? Kérlek, mondj mindegyik dalról egy keveset. Minek hatására íródott egy-egy nóta és kik vagy mik inspirálnak benneteket?

A szövegvilág az én művem. Próbálok mindig egyéni dolgokat írni. Akik már ismerték ez eddigi lemezeinket tudják, hogy sok téma van amiről írok, de visszatérő központi témák mindig vannak (szerelem, történelmi, misztikus, és halálról, elmúlásról szólók) Nagyon szeretem Edgar Allen Poe műveit. Nála senki nem tudta jobban éreztetni a halált, a keserűséget, a lelki kínokat. Nálam egyértelműen ő a mester. Persze azért vannak dalok, amikben reménykedve írok a jövőt illetően. A szövegeim eléggé bensőségesek, a saját életemből, a lelkemből merítem őket. A dalok: 1. Nincs igazság: Sokunkkal megesik, hogy nincs soha szerencsénk, minden rosszul alakul. Ha van egy két jó napunk az is hamar tovaszáll. Várunk, reménykedünk, hogy egyszer jobb lesz, de a sorsunkat nekünk kell alakítani, jobbá tenni. Örökké senki sem lehet lúzer, bízni kell hogy jobbra fordulnak a dolgok!
2. Miért változnál?: A dal a kitartásról szól arról, hogy nem jó az, ha változol és nem magadat adod. Sajnos sokan beálltak a sorba, és feladták amiért küzdöttek, amiben hittek. A lényeg, hogy mindig magadat add, és bármit is hoz az élet mindig EMBER-ként viselkedj. Sokunknak nagyon nehéz az élete, meg kell küzdenünk mindenért ami másnak az ölébe hullik.
3. Örökség: Ez a szöveg a zenei hitvallásunkról szól. Csak szívvel lélekkel szabad csinálni, és rettentő kitartónak kell lenni. Tovább kell vinnünk, amit az “őseink” ránk hagytak. Nyilván nem ez a könnyebben járható út, de vállaljuk. Hiszünk abban, hogy a kitartásunk meghozza az eredményt.

4. Félelem: Ez egy igazi Poe típusú szöveg lett. A haláltól való rettegés, reménytelenség, fájdalom nagyon sok emberben benne van. Ezt az érzést próbáltam szavakba önteni. Amikor már minden mindegy…
5. Morpheus: Ez a dal az Álomistenről szól. Persze beleszőttem földi környezetbe a sztorit. A szereplőt rémálmok gyötrik, mert elvesztette örökre akit szeretett, és Morpheushoz szól hogy altassa el, így boldog lehet, mert együtt lehetnek újra! Szerintem megindító egy sztori.
6. A szerelem mindent legyőz: ez egy igazi kis szerelmes dal női énekkel. A szöveget már félig megírtam a második lemezhez csak nem került fel. Az ember egy kapcsolatban átmegy rengeteg megpróbáltatáson, akadályon, de ki kell tartani a másik mellett. Sajnos ez nem mindig van így, de szerintem ezen mindenki átesett. A mai világban már tényleg ritka kincs!
7. Gyötrelem: Ez a dal egy már 2001-ben felvett nóta új verziója. Némiképp módosult a szöveg. A lelki kínnal foglalkozik – gyötrelemmel – amit akkor érez az ember, ha elhagyja az, aki a szívéhez a legközelebb áll. Vágyódik utána, örökké visszavárja, de csak a magány marad!
8. Inkvizíció: A dal történelmi témájú. Spanyolországban vagyunk, ahol a kereszténység zászlaja alatt a papoknak mindent lehetett. Ártatlanok ezreit kínozták halálra, vetették máglyára. Ezt a kort, illetve ennek az árnyoldalát írtam meg egy lány sorsán keresztül, akit máglyán égettek el ártatlanul. A dalban többen énekelünk, már-már rockoperásan. Már most nagyon sokak kedvenc nótája az albumról.
9. Végzet: A cím magáért beszél. A sorsunk valahol meg van írva, nem lehet előle elszaladni, azonban úgy gondolom, hogy a halál csak egy ösvény, mely elvezet az utána levő állapothoz. Sokat olvastam erről a témáról, és miért ne lenne igaz? A lényeg, hogy hova kerülünk, és az nagyban függ a földi életünktől. Majd az arra alkalmas személy eldönti, kinek a Pokol kinek a Menny.
10. Az Átkozott: Egy misztikus sztori, amely két ember kapcsolatáról szól, akik nem lehetnek egymásé, mert a fiút elátkozzák. Nem tud szeretni. Tehetetlen az átokkal szemben. Ezért útra kel, hogy megváltoztassa a sorsát, és elnyerje a szerelmet újra.
Másik dimenzióban, időben keresi a megoldást.

Az új szólógitáros Vörös Attiláról és a teljes taggá előlépő billentyűs Horváth Richárdról mit kell tudnunk? Hogy kerültek kapcsolatba a zenekarral?

Ricsi – aki egyébként a gitáros Lala öccse – már játszott az első két albumon is, de csak mint stúdiózenész. Viszont az új albumot még színesebbre akartuk zeneileg, és sokkal több szerepet kapott a billentyű. Így arra az elhatározásra jutottunk, hogy állandó tag legyen! A koncerteken is sokkal jobban vissza tudjuk adni a lemez hangzását. Attist ismerjük pár éve (anno tőle vettük az első 7 húros gitárt), és játszott is már velünk a 2006. decemberi WigWam-os koncertünkön, mint vendégzenész. Nagyon tehetséges, és lelkes. Eredetileg csak az Inkvizíció c. nótába hívtuk meg egy vendégszóló erejéig, azonban Gergő nehézségei miatt ő játszotta fel az összeset. Utána leültünk megbeszélni a továbbiakat, és vállalta a szólógitárosi posztot.

Ha jól tudom, február 8-án lesz egy ingyenes lemezbemutató Budapesten. Hogyan készültök erre a fellépésre és esetleg számíthat-e a nagyérdemű valami meglepetésre?

Igen, február 8-án az Avalon Rock Clubban lesz a lemezbemutató koncert. Természetesen meglepetés is lesz, illusztris vendégekkel, de ez legyen titok! El kell jönni és akkor kiderül. A buli egyébként teljesen ingyenes! A vendégzenekar a Halor lesz Szombathelyről, illetve a Doom Angel Csurgóról. Ebben a felállásban és önállóan most játszunk Budapesten először tehát nagy kihívás a számunkra is. Aki igazi metal arcnak érzi magát és egy látványban, hangminőségben kiváló koncertet akar látni, annak ott a helye!!!

Turnéfronton mi a helyzet? Lesz-e országos turné? Gondolom minél több helyen be akarjátok mutatni az új korongot.

Igen lesz országos turné! Már most vannak fix időpontok (www.morpheus-band.hu) A turné a Halorral közösen zajlik majd,egy -két helyen csatlakozik a Demonlord is! Kb 15-20 helyszín lesz. Ezenkívül fellépünk a Pallais bulikon Szombathelyen a Savaria Arena-ban február 23-án és Szolnokon az Olaj Sportcsarnokban április 12-én. Nyáron pedig cél az összes fesztivál. Várunk mindenkit szeretettel a megújult és megerősödött Morpheus koncertjeire!

Köszönöm az interjút és további nagyon sok sikert a zenekarnak. Kérlek, üzenj valamit az olvasóknak!

Metal Forever! Remélem minél többen eljöttök tavaszi országos turnénkra, ahol személyesen is bebizonyíthatjuk a Morpheus élő erejét, úgyhogy csak ennyit: “Vigyázat jövünk :)”

Web: http://www.morpheus-band.hu/

Kapcsolódó cikkek

II. Magyar Rock Nap – Koncertbeszámoló

Darkjedi

MORPHEUS – III.

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár