Interjúk

Mors Silens Interjú

A Mors Silens 2007 november 24-én adott koncertet a szegedi Garaboncziás borozóban a Worning fellépését követően. A koncert után Lőrincz Mátéval, a Mors Silens egyik gitárosával beszélgettem.

Tehát nagyjából 2006 óta vagytok benne a köztudatban, akkor volt az első koncert, és azóta folyamatosan koncerteztek.

Így van, ezt csak megerősíteni tudom.

Azóta melyik a legnagyobb koncertélményetek? Ami tényleg ütős volt…

A köztudat óta a leghűségesebb közönségeink lakhelyéhez fűzhetjük az eddigi legjobb hangulatú fellépéseinket – Békés, Szarvas. Természetesen más városokban – ahol kevésbé ismertebbek a melódiáink – ott is pozitív hangulattal gazdagodott a koncert. Általában könnyen sikerül beleélniük az embereknek a zene hangulatát.

És mi a legrosszabb? Zeneileg gondoltam…

Általában ott sikerül ilyeneket kifognunk ahol nem a saját cuccainkon tudunk játszani. Úgy látszik ez manapság sajnos probléma, és nem segítség.
A legrosszabb élmény az sajnos egy menedzsment hiba miatt volt, most lehet hogy ebbe nem kellett volna belemennem…ez Miskolcon történt, ennyi. Rossz szervezés, többet nem mondhatok róla.

Hát az előfordul…Hogyan osztjátok meg a zeneszerzői, zeneírói feladatokat? Hallottam, hogy Fekete Csaba írja a szövegeket..

A szövegeket a vokalistánk (Schupkégel Tamás) írja. A zeneírás meg a teljes zenekar dolga. Ehhez képest (Fekete Csaba) gitárosunk állítja össze a számokat, majd mindenki hozzáteszi a saját kreativitását.

Olvastam a honlapon, hogy a következő zenei hatások érvényesülnek nálatok: Metallica, Iron Maiden, In Flames; az ő számaikat játszátok.

Ez az elején történt, azóta teljesen átálltunk. Az elején a zenekar, körülbelül egy évig más tagokból állt, tehát Cser Nóra (billentyűk) Gschwindt Attila (dobok), Simon Attila (basszusgitár), illetve a Tamás, az énekesünk. Ők azok akik a zenekar alapításától kezdve benne vannak, a régi felállásban játszottak ilyen számokat. A zenekar – pályafutása elején – még játszotta a felsorolt zenekarok számait, de mára már csak egyetlen-egy feldolgozásunk van, egy Amon Amarth szám.

Akkor mostmár saját számokat lehet hallani.

Igen, gyakorlatilag teljesen átálltunk.

Meghallgattam a demót (Promising Redemption), ígéretes.

Köszönjük, és remélem az új demó is hasonló érzést fog kiváltani.

Milyen nem zenei hatások érvényesülnek?

Zeneírásban vagy koncertek esetében?

Mind a kettő.

Alapvetően most akkor a szöveget kellene megragadnom, általában a gonoszról meg sötét dolgokról szólnak a szövegek, már amennyire lehet érteni…

Úgy éreztem, inkább hangulatokat próbáltok visszaadni.

Ha tényleg így gondolod, akkor valóban sikerült teljesen átérezned. 🙂

Mit tudnál mondani, mi a legjellemzőbb dolog a bandára?

Én nagyon sok zenekart ismerek, hallgatok, amennyire az időm engedi, alapvetően én nem ezt a stílusú zenét hallgatom, hogy szeretem, az más dolog, játszani imádom… Az egyediség ami főként meghatározza a zenekart, ez az ami általában pozitívan hangzik vissza az emberek részéről.

Gondolom kicsit mindenkinek más a zenei ízlése.

Egy picit igen, de véleményem szerint akkor a legszínesebb egy zene, ha különböznek az ízlések, de mégis megtaláljuk a közös hangot.

Visszatérve a demóra, milyen volt a fogadtatása? Milyen visszajelzéseket kaptatok?

Picit megdöbbenten, de szinte magasan pozitív kritikát kapott a demo, még azokhoz képest is, hogy nem sikerült a zenekarnak olyan minőségű stúdióba felvennie, mint amilyet igényel egy mai színvonalas hanganyag. Egyébként hasonló kritikákat kaptunk külföldi rajongóktól is.

Más magyar bandákkal hogy vagytok? Kikkel szoktatok fellépni?

Ez változó, keressük még az igazi zenekart. Újabban a Sollen társaságában sikerült nagy bulikat csapnunk. De egyébként még nincs állandó banda-társunk.

Mindannyian máshova valósiak vagytok, hogy tudjátok megoldani a próbákat? Hol szoktatok próbálni?

Békéscsabára lokalizáltuk a próbatermünket, ugyanis mivel mi sem válogathatunk a termek bőségében, és – mint ahogy említetted – nem lakunk egymás mellett, nem nagyon maradt sok lehetőségünk. Így a próbákat is természetesen csak hétvégére tudjuk beütemezni.

Köszönöm, hogy válaszoltál, és sok sikert kívánok a koncertekhez!

Mi is köszönjük.

Web: http://www.morssilens.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek