Interjúk

Munruthel Interjú

(scroll down for English Version)

Üdv Munruthel! Milyen zenei tevékenységeket folytatsz most? Van kilátásban valami új anyag?

Üdv! Hát, mindig is elfoglalt ember voltam. Jelenleg több koncert-képes projecten, illetve kizárólag stúdió projecten dolgozom. Ezen kívül, producerként dolgozom és felvételeket készítek bandákkal a saját stúdiómban. Továbbá mostanában kezdtem el a munkát egy számítógépes játék, a Dark Saga zenéjén. Ezért nincs szinte majdnem semmi időm a saját kreatív dolgaimra.

Nem tudom, hogy volt -e valaha már interjú felkérésed Magyarországról, ezért össze tudnád foglalni röviden a legfontosabb dolgokat a zenei tevékenységeddel kapcsolatosan (beleértve a SILENTIUM és NOKTURNAL MORTUM dolgait is)?

Biztosan ez az első interjú Magyarországról, és ennek örülök! Ami a kérdésedet illeti, mindig is szerettem a változatos zenét, ezért is van annyiféle különböző projectem. És mindegyiknek más stílusa is van. Amikor egy dalt írok (vagy számot, ha úgy tetszik), nem kapcsolom soha egy adott stílushoz, csak elkészítem a hangulatomtól függően. Egyszerűen tudom, hogy meg fogja találni a helyét valamelyik projectemben, he-he. A következők vannak: MUNRUTHEL (ambient/pagan metal), KOLO (világ zene), AMBER SOLSTICE (szinti pop súlyos gitárokkal), SAMMOHANA (drone/meditatív ambient), SOLARNIGHT (eurotrance), REDMUN (chillout). Továbbá dobosként olyan bandákban veszek még részt, mint CORVUS (dallamos death), THUNDERKRAFT (indusztriális folk death metal). Talán még lesz később néhány…

A legtöbb embernek a NOKTURNAL MORTUM révén vagy ismerős. Annak a bandának, amit már kétszer is otthagytál. Erről mesélnél valamit? A távozások okai zenei, személyes, vagy ideológiai típusúak voltak inkább?

Mindkét alkalommal személyes összetűzések miatt vonultam vissza, amik Varggoth abszurd találgatásival voltak kapcsolatosak. Ր egy diktátor, semmiféle ellenvetést nem állhat. Jelenleg a zenekarában csak új zenészek játszanak (Saturious-t kivéve), akik nem mondanak ellent Varggothnak.

Ha már a NOKTURNAL MORTUM szóba került, még mindig kapcsolatban vagytok Vargotthtal? Hallottad a legutóbbi lemezüket? Szerintem egy egészen erős anyag. Úgy tűnik, több szempontból is megtalálták az útjukat.

Az új lemezzel kapcsolatosan rengeteg véleményt hallottam. Néhányaknak nagyon tetszik, mások köpnek a rossz hangzásra. Egy dolog biztos: mégpedig az, hogy a lemez senki számára nem lesz indifferens. Nekem személy szerint a hangzás nem nagyon tetszik, de a dalok maguk kielégítőek, szeretem az ilyenféle intelligens zenéket.

Most pedig térjünk vissza a MUNRUTHEL-hez. A második albumod tavalyi év végén újra kiadásra került a Gardarikka Musikk jóvoltából. Ez tulajdonképpen a 3. kiadása az anyagnak, hiszen először az Oriana által megjelentetett kazetta verzió volt, majd azt követte az Eastside-os CD. Hogyan jött ez az ötlet?

Alapvetően az Eastside terjesztette a lemezt Nyugat-Európában. Az ukrán és orosz rajongók azonban nem tudták beszerezni a lemezt. Sok levelet kapok a rajongóktól, kérdezik, hol kaphatóak az anyagok. Szerencsére a Gardarikka Musikk az elő két album újrakiadása mellett döntött. A lemez (Oriana’s Tales) újrakiadása digipack formátumú, és egy bónusz dalt is tartalmaz. És az azonnali kereslet azt mutatja, hogy ez jó lépés volt. Valamivel később ugyanez a kiadó fogja megjelentetni az első albumot is újra, a “Yav’ Nav’ I Prav'” címűt is. Ugyanekkor a holland Blazing Productions pedig a harmadik lemez, az “Aquarius” Epoch” újrakiadását fogja intézni. Végre minden zenerajongónak lehetősége lesz gyűjtőknek készült digipack formátumban megszerezni az összes zenémet. Ezért köszönetemet szeretném kifejezni a manageremnek, Svjatoslaw-nak, illetve a Svarga Managementnek.

Elégedett vagy a végeredménnyel, az artwork-öt is beleértve?

Őszintén szólva, rosszul felügyeltem a lemez designját. Ebből fakadóan sok nehézség támadt. Itt szeretném köszönetemet kifejezni a Gardrikka-s srácoknak, hatalmas munkát végeztek, kezdve a helyesírási dolgoktól a színezésig. A végeredmény tetszett. A design erős, teljes és gyönyörű. Az a sok durva design megtanított a művészethez való finomabb megközelítésre. Ezért már elkezdtem dolgozni az új MUNRUTHEL album borítóján, habár a zene még kevesebb, mint 50%-ban van készen csak.

Mondanál pár szót a bónusz dalról (ami állítólag egy single-ről származik)?

Az “Oriana’s Tales” bónuszát 2008-ban vettem fel. Stílusában és koncepcionálisan az album folytatása. Ugyanaz az ambient erőteljes szimfonikus hangzásokkal, ami az összes nagyzenekari hangszert, ütőst és kórust felvonultatja. Azt is meg kell említeni, hogy ekkor jöttem rá arra, hogy tudok zenét kreálni számítógépes játékokhoz, filmekhez, színdarabokhoz stb. Később úgy határoztam, hogy ezt komolyabban és professzionálisabb is csinálom. Szívesen folytatnám ezt az irányt.

A munkáid igen erős kötődést mutatnak az anyaföld, illetve annak népei felé, illetve a mágia irányába is. Ezek a MUNRUTHAL alapjai? Szerinted napjainkban, a rohanás, és kulturális kavalkád/összevisszaság korában fontos ezekkel a dogokkal foglalkozni, vagy egy után indifferenssé válunk ezek felé a dolgok felé, mivel a világ annyira undorító, hogy minden csak egy utópiának tűnik?

Néha úgy vélem, minden hiába eben a fals világban. A fiatalság “Pepsi generációvá” vált. A gyerekek már egy betegesen megnőtt világba születnek, ahol az élet valamennyi törvénye a TV műsorok és blogok (ó, “hatalmas” internet) formájában van jelen. Néha viszont kapok olyan leveleket fiataloktól, amelyben köszönetet mondanak a zenémért. Azt mondják, zenémmel megmutattam nekik a helyes utat az életben, és hogy én, a szövegekkel, “neveltem” lelkükben a minden fehér embernek szükséges kvalitásokat. Ezek után a levelek után megértetem, hogy az a kolosszális munka, amit végzek, amikor egy lemezt veszek fel, nincs hiába…  A zeném egészen népszerű Oroszországban és Ukrajnában, ami azt jelenti, hogy még halálom után is emlékezni fognak a zenémre. És ez azt jelenti, hogy mindent jól csinálok!

Melyik számodra a fontosabb: a zene, a szövegek/koncepció, vagy mindkettő?

Általában először a zenét írom meg, majd aztán a szöveget. De ez nem jelenti azt, hogy a zene fontosabb! Az első albumokon sok instrumentális rész volt, de először mindig a szövegeket írtam meg. Azt mondják, erőteljes dalszövegeim vannak. Valószínűleg így van! Gyakran, mikor szöveget írok, a szavak maguktól jutnak eszembe, mintha egy “univerzális internet”-hez csatlakoznék. Amikor ez történik, gyorsan előveszem a tollat és papírt, és leírom. Ez gyakran éjszaka történik. A zene és a szöveg tehát egyaránt fontos számomra.

Amikor a NOKTURNAL MORTUM tagja voltál, azt hiszem, jó néhány kemény ítélettel kellett szemben néznetek Varggoth bizonyos politikai nézetei miatt. Erről mi a véleményed, és mit gondolsz általánosságban az NSBM mozgalomról?

Amikor a NM tagja voltam, mindannyian nagyon fiatalok voltunk, és több különböző dolgot tettünk… Visszatekintve, bizton állíthatom, hogy azóta mindnyájan nagyon sokat változunk. Én is, és Varggoth is. Meg kell jegyezni, hogy ő mindig is kissé viharos természetű volt, albumról albumra. A kereszténységtől a Pogánysághoz, Sátánizmushoz szaladt, majd visszatért a Pogánysághoz! Én mindig a pogány koncepcióhoz ragaszkodtam. Ami az NSBM-et illeti, nehéz határozottan állást foglalni. Sokan csak a divat miatt mentek ebbe bele, sokan emiatt meg is bánták. Sokan szenvedtek, még az ártatlanok is. Az NSBM egy nagyon érdekes szubkultúra, a többség toleráns felfogású tiltakozása ellenére is. de én személy szerint nem tartom magam BM zenésznek, és az NS jelző sem jó rám. Tradicionalista vagyok, az őseim kultúráját elevenítem fel. És aki ezt nem szereti, aki ezt fasizmusnak mondja- BASSZA MEG!!!

Mi a helyzet a Black Metallal? Követed a BM Undergroundot? Volt számodra impresszív zenekar/lemez az utóbbi pár évben?

A Black Metal számomra a NOKTURNAL MORTUM-mal véget ért, nem játszom azt a zenét. A MUNRUTHEL egy Sympho Pagan Metal zenekar. Persze hallgatok olyan zenét is, de csak a régi kedvenceimet. Az új bandákat nem is hallottam, nem érdekelnek már.

Érdekes lenne megismerni közelebbről a kedvenc lemezeidet. Mi a 10 legkedveltebb album számodra? Milyen szerepet töltenek/töltöttek be ezek életedben?

Egy tucat album? ha-ha! OK! Nem sorrendben, csak amire emlékszem: BURZUM: “Hvis Lyset Tar Oss”, “Hlidskjálf”, BATHORY: “Hammerheart”, “Twilight of the Gods”, “Blood on Ice”, ENTOMBED: “Clandestine”, MORBID ANGEL: “Blessed are the Sick”, DEATH: “Human”, “The Sound of Perseverance”… Dallam-mániás voltam. Nagy gyűjteményem van zenékből. Én és a zene elválaszthatatlanok vagyunk. Most a munkám is kapcsolódik ehhez, stúdiózom. Minden nap különböző bandákat hallgatok, így a szabadidőmet csendben szeretem tölteni. Rengeteg nem-metal anyag van, ami zenészként és emberként is nagy hatással volt rám. Jean-Michel Jarre, Enigma, Mike Oldfield… Most nehéz mindenre visszaemlékezni. Általánosságban, minden tiszta vele kapcsolatosan. Egyébként az új albummal szeretném tiszteletemet leróni Quorthon (RIP) felé, és egy feldolgozást készíteni. Hogy melyik dalra pontosan? Ez maradjon titok!

A végén szeretném megköszönni az idődet, hogy megválaszoltad a kérdéseket. Valamilyen konklúzió a végére?

Összefoglalva, szeretném megköszönni neked és az olvasóknak a munkáim iránt tanúsított érdeklődést, akár a NOKTURNAL MORTUM, LUCIFUGUM, TEMNOZOR”, ASTROFAES, és sok más banda révén, vagy a MUNRUTHEL és KOLO kreativitása révén! Harcoljatok a globalizáció, Európa amerikanizálódása ellen, emlékezzetek saját őseitekre, a kultúrátokra, halljátok meg az Րsök hívását! Emlékezzetek, hogy annak a nemzetnek, melynek nincs gyökere, nincs jövője sem!

——————————–

ENGLISH VERSION:

Hail Munruthel! How are you doing these days? What musical activities are you doing? Any new material in sight?

Hail! Well, I’ve always been very busy man. Currently I am working on many live-music projects and projects that exist only in studio. Besides, I produce bands and record them in my own studio. Furthermore, recently I began work on the soundtrack to computer game Dark Saga. That is why I almost don’t have time for my own creative work.

I don’t know if there were any interviews for you from Hungary, so could you please summarize to the readers the most important facts concerning your musical activities (including SILENTIUM and NOKTURNAL MORTUM as well)?

Definitely it’s a first interview from Hungary and I am pleased with this fact! As for your questions – I always loved varied music, that’s why I have a lot of diverse projects. And all of them have differing styles. When I create a song (or track if you wish) I don’t attach it to some fixed genre, just do it depending on the mood. I just know that it will find it’s place in some of my projects he-he. There are MUNRUTHEL (ambient\pagan metal), KOLO (world music), AMBER SOLSTICE (synth pop with heavy guitars), SAMMOHANA (drone\meditative ambient), SOLARNIGHT (eurotrance), REDMUN (chillout). Moreover, I’m involved as drummer in bands CORVUS (melodic metal) and THUNDERKRAFT (industrial folk death metal). Probably, some more to come…

For most people, you are most well-known by NOKTURNAL MORTUM. A band that you had left two times. Could you please say some words about these departures? Were they of a musical, personal nature, or ideological ones maybe?

Both times my withdrawals were connected with the personal quarrel, based on absurd conjectures of Varggoth. He is a dictator, he can’t stand any objections. Presently in this band play all new musicians (except Saturious) who nothing can object to Varggoth.

Talking about NOKTURNAL MORTUM, are you still in touch with Varggoth and the rest of the band? Have you heard their newest album? I think it’s quite a strong record. It seems they have found their own way in many an aspect.

Regarding the new album I have heard many opinions. Someone like it very much, others spit on bad sound. One thing I can say for sure is that this album will not leave anybody indifferent. Personally I did not much like the sound, but tracks themselves are pleasing, I like intelligent music like that.

Now let’s get back to Munruthel. Your second album was reissued at the end of last year by Gardarika Musikk. This is actually the third edition of the material, the first being the tape by Oriana, and later a CD version on Eastside. How did this idea come up?

Basically Eastside distributed the album in West Europe. My fans from Ukraine and Russia couldn’t found it anywhere. I receive many letters from fans, they ask me where they can get it. Fortunately Gardarika Musikk decided to take care on the re-release of my first two albums. This album (“Oriana Tales”) is reissued in digi-CD format with the additional bonus track. And agiotage, which immediately appeared around the album talks about the correctness of it’s reissue. A little later on the same label will be reissued my first album “Yav’ Nav ‘I Prav’ “. In the same time, a Dutch label Blazing Productions will reissue third album “Aquarius’ Epoch”. Finally all my music fans will be able to purchase collectible digi-CDs. For all this I want to express thanks to my manager Svjatoslaw/Svarga Management.

Are you satisfied with the final result including artwork?

Honestly, I oversaw creation of disc design bad. Therefore, there arose many difficulties. Here I would like to thank the guys from Gardarika Musikk – they have done a tremendous job, starting with the correct spelling, ending with color correction. The end result I liked. Disc design is solid, complete and beautiful. All of these roughness with design taught me for more careful approach to the issue of art. Therefore, I have been already preparing the art for the cover of the new album of MUNRUTHEL, although the musical material itself is ready in less than 50%.

Could you say some words about the bonus track (that is said to be from a single stuff)?

I recorded the bonus track for “Oriana’s Tales” in the 2008. Stylistically and conceptually it seems to continue the album. It is the same ambient with the powerful symphonic sound which includes all the orchestral instruments, percussion and chorus. It should be mentioned that during this track I’ve understood that I can create the soundtracks to computer games, films, plays etc. Later I decided to make it more seriously and professional. I would be glad to continue working in this direction.

Your works show a very strong attraction to your motherland and her people, as well as Magic. Are these the base for MUNRUTHEL? Do you think that these days, in the age of rush and cultural cavalcade/mess it is important to deal with these things, or, after a time one feel indifferent to these issues since the world is such a disgusting place that it all seems a utopia?

Sometimes I think that all in vain in this false world. Young people are transformed into “Pepsi Generation”. Children are born already in the hypertrophied reality, where all the laws of life present in the form of TV programs and blogs (oh “mighty” Internet). But sometimes I get letters from young people where they thank me for my music. They say that I pointed out to them with my music the right way in life, that I, with my lyrics, “educated” in their souls qualities that should have every white man! After these letters I understand that a colossal work which I am doing when I make and record my albums is not in vain… My music is quite popular in Russia and Ukraine, which means that I and my music will be remembered even after my death. And that means I do everything right!

What is more important to you? The music, or the lyrics/concept, or both?

Usually I create the music first and then write the lyrics. But this does not mean that music is more important! There were a lot of instrumental material in my first albums, but I always wrote lyrics for it. People say that I have a powerful lyrics. Probably, it is! Often when I write, words came into my mind by themselves as if I’m connected to the “universal Internet”. When it happens I quickly take a pen and paper and write down. This often happens at night. So the lyrics and music are both important for me.

When you were a member of NOKTURNAL MORTUM, I guess you had to face some hard judgement at times due to certain political views of Varggoth. What are your thoughts about this, and what do you think of the NSBM movement in general?

When I was a member of the NM, we were all very young and made a lot of different deeds … In retrospect, I can safely say that since then we all have changed a lot. I’ve changed and Varggoth too. It should be noted that he always been a little stormy from side to side, from album to album. He rushed from christianity to Paganism, Satanism, and then to return to Paganism! I have always adhered to the pagan concepts. As for NSBM – it is difficult to say definitely. Many went there because it was fashionable, many hurt then because of this. Many have suffered, even innocent. NSBM is a very interesting subculture, despite the entire protests of tolerant-minded majority. But personally I do not consider myself a musician performing BM and formulation NS to me is not applicable too. I am the traditionalist, I revive the culture of my ancestors. And who does not like it, and who calls it fascism – Fuck Them!!!

And what about Black Metal? Do you follow the BM Underground? Any impressive bands/records during the past few years?

BM ended for me together with NM. I do not play such music. MUNRUTHEL positions itself solely as Sympho Pagan Metal band. Certainly I listen such music, but only my favors of past years. The new bands I even didn’t hear. I’m not interested anymore.

It would be interesting to know your favourite records a bit more. What are your 10 all-time fave albums (Metal, or non-Metal)? What role they had/have in your life?

A dozen albums? Ha-ha! OK! Not rated, but just what I remember: BURZUM ” Hvis Lyset Tar Oss”, ” Hlidskjalf”; BATHORY “Hammerheart” , “Twilight of the Gods”, “Blood on Ice”; Entombed “Clandestine”; Morbid Angel “Blessed Are The Sick” ; Death “Human”- “The Sound of Perseverance”… I used to be a real melomaniac. I have a huge collection of music. I and music were indivisible. Now, my profession is connected with the work in the studio. Every day I listen to different bands and now prefer to spend free time in silence. There is a lot of non-metal music which had a huge influence on me as a musician and as a person. There are works of Jean-Michel Jarre, Enigma, Mike Oldfield… All the hard to remember right away. In general, everything about me is clear… By the way, with the new album I want to pay a tribute to Quorthon (RIP) and make a cover on one of his songs. On which exactly?… Let it be a secret!

At the end, I’d like to thank you for taking the time to answer these questions. A conclusion at the end?

In conclusion, I want to thank you and the readers who read these lines, for your interest of my work, either as a part NOKTURNAL MORTUM, LUCIFUGUM, TEMNOZOR ‘, ASTROFAES and many many bands, and of my creativity MUNRUTHEL and KOLO! Struggle against globalism, americanization of Europe, remember your own ancestors, your own culture, listen to The Call of the Antecedents! Remember that the nation that have no roots have no future!

Band website: www.munruthel.com
Band management: www.svarga.org
Label: www.gardarikamusikk.com

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Munruthel “CREEDamage” now available on vinyl

KMZ

Hot News: Pre-order – Munruthel’s “CREEDamage” on Gatefold DLP!

KMZ

Hot News: Munruthel – Now Streaming Entire Discography

KMZ

Hot News: Munruthel’s CREEDamage Out Now On Svarga Music

KMZ

Hot News: Munruthel – Track “The Mown Dawns Lie on the Ground” Available For Free Download at PureGrainAudio.com

KMZ

Hot News: Munruthel – Release Video For “CREEDamage”

KMZ

Hot News: New Munruthel album CREEDamage to be Released November 12th on Svarga Music

KMZ

Hot News: Zero Tolerance Magazine Hosting Exclusive Full Album Stream of Munruthel’s “Epoch of Aquarius”

KMZ

Hot News: A classic of Ukrainian Folk Pagan Metal from Munruthel… Majestic reissue out now via Svarga Music & Gardarika Musikk!

KMZ

Hot News: A classic of Ukrainian Folk Pagan Metal from Munruthel… Majestic reissue out now via Svarga Music!

KMZ

MUNRUTHEL – The Dark Saga

Menegroth

MUNRUTHEL – Ориянские Сказанья (Oriana Tales) (Reissue)

Stillborn

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z