Interjúk

My Silent Wake Interjú

(scroll down for English Version)

Nagyon örülök, hogy elkészíthetem ezt az interjút! Kérlek, mutasd be egy kicsit a bandát; mikor és hogy alakultatok?

A banda tagjai Kate, Andi, Jasen, Steve és én (Ian). Különféle hangszereken játszunk – a Myspace oldalunkon van egy lista, hogy ne itt foglalja a helyet. A banda körülbelül 2005 májusa óta tevékenykedik és az Ashen Mortality halála után alakult. Hármunk benne volt ebben a csapatban, és felhasználtunk néhány AM nótát ami itt nem lett felvéve, a My Silent Wake kezdetekor.

Most adtátok ki a harmadik teljes albumotokat. Hogyan hasonlítanátok a korábbi lemezeitekhez? Tudjátok valamilyen formában hasonlítani?

Élőben lett felvéve overdub-bal, épp kúgy mint a debütáló albumunk. A második albumunk rétegenként lett felvéve, így ez teljesen másképp szól. Mind a három album sokban különbözik egymástól, de sok hasonlóság is fellelhető. Nem változtattunk teljesen a hangzáson, de folyamatosan fejlesztjük azt és sok újdonságot adunk hozzájuk. A második album a “The Anatomyo of Melancholy” egy dupla album, melynek egyik fele akusztikus; Ezt már az elején kitaláltuk, mivel mindannyiunkat inspirálta a népzene és középkori zenék, de a súlyosabb hatások is.

A borítón egy üzenet van a hallgatók számára, melyet nagyon ötletesnek találok, mert így sokkal személyesebbé válik az album! Mindig pozitív tudsz maradni és látod a fényt az alagút végén?

Fontosnak tartom, hogy megpróbáljam. Én és a banda többi tagja is nagyon nehéz időkön vagyunk túl, szóval tudom, mennyire nehéz lehet. Tudom, hogy idővel változnak a dolgok és tragikusnak találom, hogy néhány ember nem jut át az alagúton, mielőtt besokallnak. Valamivel bátorítani akartam azokat, akik hasonló helyzetben vannak, de ez nagyon nehéz feladat. Ez az üzenet az öngyilkosságok elkövetése ellen szól és a By My Own Hand c. számnak is ez a tárgya.

Ebben az üzenetben megemlíted a tinédzsereket, hogy hogyan pocsékolják el az életüket. Melyek szerinted azok a problémák, melyekkel szembe kell nézniük és hogyan tudják megoldani ezeket a problémákat?

A pocsékolás, melyre hivatkozom az öngyilkossággal végződő élet. Saját tinédzser korszakunk (bár számomra már elég régi emlékek ezek) úgy gondolom, hogy elég zavart időszak, nem érted saját magadat, miközben elég sok mindenen mész keresztül. Annyi változás és nyomás és az iskola, közeli hozzátartozók és saját korosztályod és még sok más dolog miatt, amikkel szembe kell nézned és megoldanod azokat. Az utolsó dolog, amit ilyenkor az emberek hallani akarnak, hogy valaki azt mondja nekik, hogy hagyjanak fel mindennel, mert lehet, hogy némelyikük negatívan értelmezik és már annyi is.
Temérdek tinédzser öngyilkosság történt közel hozzánk, Walesben és ezekre gondoltam. Egy interjút is olvastam olyan bandával, akik magasztalták az öngyilkosságot, mely teljesen letaglózott. A magazin néhány olvasója ezt jó tanácsnak vélte és valamilyen formában e szerint is cselekedtek. Csak azt kívánod, bárcsak megállíthatnád ezeket az embereket, abban a pillanatban, mikor eltervezik és megmutathatnád, hogy, idővel, másképp fognak érezni és van értelme tovább élni. Semmi jó sincsen az öngyilkosságban, sem az áldozatnak, sem pedig az ő barátainak és családjának.

Mindannyian rengeteget dolgoztatok az új albumon. Hogy születtek a dalok és hogyan vettétek őket fel?

A dalok többféleképpen állnak össze. Van amit egy valaki ír, de van néhány amit közösen. Nem a stúdióban írjuk őket, inkább otthon. Aztán a kewsoundi stúdióban tökéletesítjük őket. A dalszövegek általában elég személyesek és különböző időszakokban íródnak, nálam inkább erdőben sétálgatás közben, de általában nem közösen írjuk a szövegeket. Minden dalt a Steve által működtetett kewsoundi stúdióban veszünk fel. A hangmérnöki feladatokat mindig is Steve látta el, és akkor csatlakozott a bandához amikor Jasennek (aki eredetileg dobolt) csukló sérülése lett. Steve már ismerte a zenénket és a barátunk volt, így természetes volt számára, hogy egy kis időre kisegít minket. Jasen még mindig a banda tagja és a vokáloknál segített az utolsó albumon, így osztozunk az énekben, mikor élőben játszunk. Jasen és Steve is játszik az utolsó albumon. A számlista elég bonyolult, sokáig tartana mire elmagyaráznánk, miket játszunk, négyen osztozunk az énekben. Pénzhiány miatt minden albumot nagyon rövid idő alatt veszünk fel. A legutóbbi album felvétele 1 hétbe telt körülbelül, plusz a keverés.

Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig az új albumot illetően? Hogy tetszik a hallgatóknak?

Nagyjából pozitív – nagyon kevés negatív komment és nagyon sok pozitív érkezett, ami nagyszerű volt. Van egy pár nagyon jó ismertető (ezt is beleértve) és a barátaink és rajongóink is nagyon kedvesek.

Milyen gyakran játszotok élőben? Mikor és hol fogtok legközelebb játszani?

Elég gyakran játszunk. A következő bulin a Prophecyvel játszunk, egy pár héten belül Wakefieldben, az Egyesült Királyságban.
Sok bulit csinálunk a The Drowning-gal, akik szintén a barátaink. Azután pedig májusban játszunk, Hollandiában. Játszom még az újjáalakult Seventh Angel-ben is, úgyhogy elég zsúfolt lesz az idei év!

Sokat számít, hogy mit írnak rólatok a magazinok? Hogyan hatnak az albumról írt dolgok rátok, ha egyáltalán beszélhetünk ilyesmiről?

Ha egy banda azt mondja, egyáltalán nem érdekli őket, akkor valószínű nem teljesen őszinték, de úgy gondolom, ahogy telik az idő, egyre kevésbé számítanak a negatív kritikák és megpróbálsz a jókból meríteni. Bőven elég, ha a kétféle kritika egyensúlyban van, de néhány írás elég laza és egy “teljesen úgy hangzik, mint egy MDB lemez” írással elintézik, ami egy idő után elég unalmas tud lenni.

Mi a véleményed a letöltésekről? Szerinted a bandára ez rossz hatással van?

Meg kell mondjam, nem vagyok túl lelkes a letöltéseket illetőn, mivel én jobban szeretem az egész albumot megvenni, borító, belső tartalom, fizikai cd, stb. Különösen elégedett vagyok, mert a cd-n kívül, hanglemez formájában is kiadásra került az album. A letöltés egy eldobható dolog és nincs meg az a hangulata, amikor megpróbálsz egy ismeretlen albumot keresni, és elégedetten berakni a lejátszóba, miközben nézegeted a borítót és olvasgatod a belső tartalmat. Egyszerű letölteni a számot, ez teljesen elveheti az élvezetet. Az illegális zenetöltés miatt a kis bandáknak, mint mi, kevesebb pénzük lesz új dolgok gyártásához. A banda pénzét mi mindig új promo videók gyártásába és merchandise-okba öljük. Személyes dolgokra soha nem költünk a banda pénzéből.

Végezetül, kérlek, mesélj a banda jövőbeni terveiről!

A következő Seventh Angel album felvétele után egy osztott albumot készítünk a The Drowning-val, ez olyan kora nyár körül fog megtörténni. Reméljük, hogy az év végéig ez megjelenik és elég sok frankó bulit csinálhatunk. Közreműködtünk a hamarosan megjelenő Attrition tribute cd-n is a Two Gods Records-nál. Végül – köszöntük az interjú lehetőséget és a nagyon érdekes kérdéseket! Bárki, aki ezt olvassa, kapcsolatba léphet velünk a myspace.com/mysilentwake vagy a myspace.com/mysilentwakeacoustic címeken. Köszönjük!

————————————

ENGLISH VERSION:

I’m very glad to make this interview! Please introduce the band a little; when and how was it formed?

The band consists of Kate, Andi, Jasen, Steve and me (Ian). We play various instruments – there is a list on our MySpace page to save space here! The band has only been around since May 2005 and was formed after the demise of Ashen Mortality. 3 of us had been involved in that band and we used some of the songs which AM never recorded at the start with My Silent Wake.

You’ve just released your 3rd full-lenght album. How would you compare it to your former albums? Can it be compared in any way?

It was recorded live with overdubs, just like our debut album was. The second album was recorded in layers so that sounded very different. All three albums are different to each other in many ways, but they all have similarities too. We haven’t completely changed our sound, but we are developing and adding new things as we go along. The second album “The Anatomy of Melancholy” was a double album with one side acoustic; This is something we included right from the start as we are inspired by folk and mediaeval music as well as heavier influences.

On the album cover there’s a message to the listeners which I find as a great idea to make this album more personal! Can you always stay positive to see the light at the end of the tunnel?

I think it is important to try to. I (and other members of MSW) have been through some very difficult times, so I know how hard it can be. I also know that in time things do change and I find it tragic that some people don’t make it through to the other side of the tunnel, before they find it all gets too much. I wanted to put something on there to encourage those who felt this way to carry on, but it is not an easy thing to say. The message is there to encourage people against suicide and the song “By My Own Hand” is also about this subject.

Also in this message, teenagers are mentioned how they can waste their lives. What problems do you think they most have to face with and how could these problems be solved?

The waste I was refering to was the waste of a life that has been ended by suicide. In your teens (though it is a distant memory for me) I think it is a confusing time and that often you don’t know yourself fully when you are going through that time in your life. There are so many changes and pressure from school, close relationships and your peers and many things to have to face and deal with. the last thing people in that time need to hear is someone telling them to end it all, because some might just take that advice in the wrong moment and that is it – they are gone. There was a spate of teenage suicides fairly near to us in Wales and it was something that was on my mind. I also read an interview with a band that was glorifying suicide, which really shocked me. Some of the readers of that magazine may well have taken that as good advice and acted upon it at some point. You just wish you could stop people in that split second it takes to decide to end it all and show them that in time they will feel differently and that there is a point in carrying on. There is nothing good about suicide, not for the victim or their friends and families.

Each of you had lots of work on the new album. How have the songs born and how did you record them?

The songs come together in many different ways. Some are written by one main writer and some are much more colaborative. We do not write in the rehearsal studio, but rather at home. we then perfect the songs in the practise room at Kewsound. The lyrics are normally pretty personal and are written at many different times, often on walks in the woods for me, but the lyrics are generally not a collaborative thing. The songs are all recorded at Kewsound, which is the studio Steve runs. Steve has always engineered all our music and he joined the band when Jasen, (who originally played drums), had a wrist injury. Steve already knew our music and was a friend, so it was natural for him to join the band fully after a short period of helping out. Jasen is still a member and has contributed more vocals on the last album and we share vocals when we play live. Jasen and Steve both recorded drums for the last album. Our line-up is so complicated it would take ages to explain everything we all play, but four of us contribute vocals. All of the albums are recorded in very little time due to budget restrictions. The last album took approx one week plus some mixing.

What feedback have you gotten so far to the new album? How do the listeners like it?

Mainly very positive – very few negative comments and a lot of very kind comments, which has been great. There have been some very nice reviews (including the one here) and our friends and fans have been very kind as well.

How often do you play live? When will you play live next and where?

We play fairly regularly. The next gig is in a couple of weeks in Wakefield, UK with The Prophecy. We play a lot of gigs with The Drowning, who are also friends. After this we have one in May in Holland. I also play in the newly re-formed Seventh Angel, so things are looking pretty busy for this year!

Do you care much about magazine reviews of your albums? How do reviews influence you, if they do?

Any band that says they don’t care about bad reviews is probably not being completely honest, but I think as time goes by, you get to care less about negative remarks and make an effort to dwell on the good remarks. It is fair enough if the review makes some good points in a balanced way, but some reviews are obviously lazy and are of the ‘sounds too much like MDB’ ilk, which gets pretty tiresome after a while.

What is your opinion about downloading? Do you see it as something bad for the bands?

I have to say that I am not overly keen on the whole downloading thing as I like the whole package in music of the cover, inlay (and info) and the physical CD etc. I was particularly pleased that our new album came out on vinyl as well as CD. A download cannot compare to something like a vinyl album – A download is a throwaway thing and it doesn’t have the same fascination that you used to have trying to find obscure albums and being really pleased when you got them and played the music while you looked at the artwork and read the inlay. It is so easy to just download a track and it can take the fun away from music. Illegal downloading instead of buying the CD just means that small bands like us will have less money to produce new things. We always put the band money to use making promo videos and new merchandise. We never take any money for ourselves personally.

Finally, please tell something about the band’s future plans!

We are planning to record a split album with The Drowning after I have recorded the next Seventh Angel album, so this should be early summer. We hope to get this released by the end of the year and play a handful of decent gigs. We also have contributed a track to the upcoming Attrition tribute CD on Two Gods records. Finally – thanks for the interview and some very interesting questions! Anyone who is reading this can get in touch with us or listen to our music at www.myspace.com/mysilentwake or www.myspace.com/mysilentwakeacoustic Thanks!

Kapcsolódó cikkek

KME videók: My Silent Wake, Skinless, Wolfhorde, Nemost, Nothing

KMZ

My Silent Wake Interjú

Dr. Feelgood

MY SILENT WAKE – IV Et Lux Perpetua

Dr. Feelgood

MY SILENT WAKE – A Garland Of Tears

pagangoddess

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z