Interjúk

My Small Community Interjú

A My Small Community a Mind The Gap zenekarból alakult 2006-ban. Azóta a srácok kiadtak egy nagylemezt ‘A Day Becomes A Lifetime’ címmel, amit egy röpke demo előzött meg. Az új felállásról és az új lemezről faggattam Undos-t.

Sziasztok! Mi a helyzet a MSC háza táján? Elkészült az új korong, milyenek a visszajelzések eddig?

Undos: Köszi a kérdést, megvagyunk; csak annyira, amennyire egy underground bandának meg kell lennie. 🙂 Koncertezgetünk, élvezzük az életet, ilyesmik. A lemezt övező kritikák igen kedvezőre sikerültek ránk nézve, nem gondoltuk volna, hogy szakmailag így fel fogják értékelni. Mi persze nem látjuk annyira tökéletesnek, de szeretjük, a mi gyerekünk, és szeretnénk, ha adna ez a lemez egy kis ismertséget a zenekarnak, és nem csak a faszmutogatásról ismernének minket. 🙂

Merre népszerűsítitek a dalokat? A fővárosi és vidéki bulikon kívül gondolom terveztek külföldi fellépéseket is. Mely országokban láthatnak majd titeket? A lemez külföldön is megjelenik majd?

Undos: Mint mondottam volt, szeretnénk, hogy az emberek megismerjenek minket, ezért jól meg szeretnénk koncertezni ezt az albumot, mind belföldön, mind külföldön. Fesztiválok, klub-bulik, akármi. Szeretnénk majd egy klippet is a Dissappear című nótára, mer’ most az a sláger. 🙂 Bár arra még nincsen meg a zsír, de majd összekufárkodjuk valahogy, ez is egy lépés lenne a szélesebb közönség felé. Úgy tudom, hogy Erdélyben pl. már terjesztik is a lemezt a Hammerék, de nem mernék rá mérget venni. Végülis szerintem neten keresztül mindenhol meg lehet rendelni; ma már úgyis ezt a módját választják egyre többen a lemezvásárlásnak, mert egyszerűbb, mint órákat matyizni egy lemezboltban, ahol nem is biztos, hogy megtalálod, amit keresel, de tény, hogy annak is megvan a hangulata.

Történt valamilyen változás akár zeneileg, akár hozzáállásban stb. a zenekaron belül a névváltáson és a csatlakozásodon kívül?

Undos: Zenei változás azért nem történt, mert ezt a lemezanyagot, már sokkal korábban rögzítették a srácok, még MTG néven, csak el lett slingizve, így annyiban is maradt. Belépésemmel folytatódott a történet, és több hónapos intenzív próbálással megírtam az énektémákat, mellőzve minden régi témát. A srácok direkt meg sem mutatták az MTG-s énektémákat, hogy még véletlenül se befolyásoljon semmiben. A hozzáállásról részemről csak annyit, hogy nincsenek pózok, mert nem szeretem őket, egész egyszerűen. Nézni se, meg csinálni se. Én személy szerint talán még puritánabb vagyok a többieknél, bennük dolgozik egy kicsit ez az “új-metálos” motor, na belőlem ez teljesen hiányzik. 🙂 Egyszerűen csak jó muzsikát szeretnénk csinálni, ez a lényeg, az meg hogy koncerten ez hogy van előadva, az úgyis az adott lelkiállapottól fog függeni, igazat megvallva ezzel nem is szoktam foglalkozni, ahogy esik, úgy puffan. Mindenki másmilyen a zenekarból, én ilyen vagyok. 🙂

Az új lemez szerintem iszonyatosan jól sikerült. Néhány dal tudtommal már elég korán rögzítésre került, mégis mennyi időbe telt mire véglegesre csiszolódott korong?

Undos: Igazából belépésem után két hónappal rögzítettünk egy EP-nek csúfolt demót, amin két nóta volt, ezek zeneileg nem változtak, csak újraénekeltem őket a nagylemezre, mert addigra már letisztultabbá váltak a témák. Tudod, én a grunge-szcénából jövök, tele hajlításokkal, meg félhangokkal. Na, ezek ide nem voltak jók :). Mivel a zene az első, ezért meg kell húzni a határokat, hogy mi fér bele, meg mi nem, és erre ez a demó nagyon jó lecke volt. A lemez összességében szerintem egy 4-5 hónap alatt végelegesre csiszolódott; igazából csak én voltam kérdéses, mert a többiek ezeket a számokat már 2 éve játszották, de szerencsére viszonylag hamar egymásra hangolódtunk, mert akartunk egymásra hangolódni.

Ki tervezte a borítót és mennyire van kapcsolatban a dalokkal?

Undos: A borítót egyik nagyon kedves barátom, Ferenczi Vili készítette, akinek nem tudunk elég hálásak lenni, hogy ilyen hévvel és őszinte, gyermeki örömmel fogott neki ennek a borítónak. Mentünk mindig nézni a munkafolyamatokat, és a csávó rendesen kipróbált mindent, hogy hogyan lehetne jobb, eközben látszott rajta, hogy élvezi. Ritka az ilyen hozzáállás; kb. azt éreztem rajta, mint amikor, én elkezdtem írni az énektémákat. Csak annyit mondtunk neki, hogy kéne egy ilyen átalakulós, hernyóból-pillangós borító, és egyszer csak előállt ezzel a képi világgal és tipoval. Keresgettük az állunkat rendesen. Igazából a dalokhoz közvetlenül nem kapcsolódik, csak egész egyszerűen végigmegy a borítón egy motívum, egy fajtaság, ami számomra például hihetetlen hangulatos jelleget kölcsönöz, mind színben, mint megvalósításban.

Csak egy apró kérdés: nagyon tetszik a lemezen a számsorrend:) Volt valamilyen koncepció a dalok egymásutániságát illetően?

Undos: Lehet, hogy a Sutának volt, valami olyasmit mondott, hogy legyenek ilyen blokkok, hogy metalos nóták, punkos nóták. Másegyebet nem tudok elmondani, kérem kapcsolja ki. 🙂

A Mind The Gap-pel elég sok helyen megfordultatok már és a MSC-nek is volt már jó pár bulija. Melyek azok a helyek ahol igazán jól éreztétek magatokat és a közönség is különösen nagyot bulizott veletek?

Undos: MTG vonalon nem vagyok illetékes, de az MSC-vel is voltunk már viszonylag sok helyen, ahhoz képest, hogy mióta van ez a formáció. Teljesen a nulláról indultunk, mert az MTG sikereit nem nagyon sikerült adoptálni, aminek őszintén szólva örülök, mert legalább nem egy MTG-kópia leszünk, hanem a My Small Community. Úgy néz ki, hogy a gyergyói MUUUVI rövidfilm-fesztivál állandó szereplői leszünk, aminek nagyon örülünk, Szerbiába is várnak vissza minket sok szeretettel. Igazából nem panaszkodhatunk, mert ahol eddig megfordultunk, ott kedvezően fogadtak minket, belföld, külföld, mindegy hol. Az emberek valahogy értékelik az őszinteséget, szerintem ez a mi karmánk.

Mennyire jellemző rátok ez a rákkenróll életmód? A dalaitokból egy kicsit mintha visszaköszönne ez a dolog, de lehet, hogy tévedek… Szerintetek meddig lehet ezt csinálni? Kellenek korlátok vagy nem?

Undos: Há nem mondom, hogy nem szeretünk inni! 🙂 Éppen ezért szoktunk is jó sokat. Van pár barát-zenekar, akikkel lehet is, ilyen pl. az Insane, akik világhírű ivóbajnokok és ugye a tempót tartani kell. 🙂 Szerencsére, és remélem ez így is marad, van egy jó sok emberből álló baráti – mondhatom így – kör, akik általában mindenhol ott vannak, ahol történik valami érdemleges az underground életben. Összeverődünk, megmulatunk, rengeteget nevetgélünk, ilyesmik. Aztán meg persze fogjuk a vasat a Duna fölött. 🙂 Egyébként ezt pontosan addig lehet csinálni, amíg bírod. 🙂

Pár szó a rajongókhoz?

Undos: Élvezzétek az életet amíg lehet; Győrbe mentek, vigyázzatok; vegyetek sok MSC lemezt, ezáltal szeressétek az MSC-t annyira, hogy eljöttök a koncertjeinkre is. 🙂 Köszönjük a sok szép és támogató szót, miket eddig kaptunk tőletek. Sexy nevében még nyugodtan merem üzenni hölgy-rajongóingnak, hogy mossatok, főzzetek, takarítsatok rendesen, úgy hogy ragyogjon. 🙂 Köszönöm kérdéseid! Pá!

Készítette: Hozé
Web: http://www.mysmallcommunity.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek