Interjúk

Mystic Circle interjú

A kérdésekre Beelzebub válaszolt.

Üdvözöllek Beelzebub! Nem olyan régen nagy örömömre olvastam a hírt, hogy újra feltámad a Mystic Circle. Annak idején fontos szerepet töltöttetek be a metal sceneben. Milyen emlékeid vannak a ’90-es évek második feléből?

A ’90-es évek második fele. Nos nagyon sok turné és stúdiómunka volt. Turnéztunk, aztán stúdióztunk, turnéztunk, aztán stúdióztunk, turné, stúdió… Jó volt, mert sok fesztiválon játszottunk és olyan bandákkal találkoztam, mint például a Cannibal Corpse, Deicide stb. Szóval igen. Egy nagyon elfoglalt időszakom volt rengeteg időt úton és a stúdióban töltve.

Legtöbb esetben gondolom pozitív visszhangja volt a zenétek minőségének. Az akkori akaratotok, elkötelezettségetek, céljaitok mennyivel volt másabb a mostani újjáalakulásotokhoz képest?

Most Blackwar-al egy kéttagú banda vagyunk. Mi alapítottuk meg a bandát még 1992-ben. Amikor újra találkoztunk 1 éve, nem gondoltuk volna, hogy visszajön majd a Mystic Circle. Azon az estén elmondtuk egymásnak a látomásainkat, elképzeléseinket és terveinket. Gyorsan össze is verődtünk, mint a régi szép időben. Aztán másnap neki kezdtünk az írásnak, és az első számunkat, a ,,Belial Is My Name”-et fel is vettük. Azóta tart az inspirációnk. Aztán bevonódott a kiadó is, az Atomic Fire. Mostanra teljesen felfűtött minket a régi idők szelleméből való inspiráció.

Sajnos elég sok tagcsere volt, de mindig ti ketten képeztétek „A. Blackwar”-ral a Mystic Circle magját. Szerinted mi volt az oka abban az időben a rengeteg tagcserének? Magatokon kívül kit neveznél még meg, akivel legjobban kijöttetek és sokat segítettek a Mystic Circle fejlődésében?

Szerintem az, hogy újra együtt vagyok Blackwar-al emiatt a lelkesedés miatt, az egy folytatása a legutóbbi albumunknak, ami 1999-ben jött ki ,,Infernal Satanic Verses” címmel. A régi Mystic Circle logo is visszatér. Amikor mind a ketten zenélünk, akkor van olyan érzésem, hogy a Mystic Circle-nek így kell hangoznia és ilyennek kell lennie. Ha nem tudnánk 100%-osan tartani magunkat ehhez, neki sem kezdtünk volna újra.

Szerinted melyik lett a legsikeresebb album? Mennyire vált érdekessé a Mystic Circle a Black Metal sceneben?

Szerintem a legismertebb albumaink a ,,Drachenblut” és az ,,Infernal Satanic Verses” világszinten.

Hét album után véglegesen megszűnt a zenekar, de ti ketten „A. Blackwar”-ral tartottátok a kapcsolatot, csak nem zenéltetek. Leginkább mivel töltöttétek az időt? Teljesen abbahagytátok a zenélést?

Nos, ami engem illet én 2007-ben léptem ki, és utána a másik szenvedélyemet éltem ki, ami a punk zene. És 2008-ban már újra turnéztam 10 évig, tehát 2018-ig. Aztán teljesen abbahagytam a zenélést. Inkább csak hallgattam és rajongtam érte, aztán újraindult ez az egész.

Nos, miután meghallgattam az új albumot, azt tudom mondani, hogy nagyon minőségi lett. Talán az eddigi legjobb. Eleve teljesen más szituáció volt most összehozni az albumot. Szerinted itt csak arról van szó, hogy egy kicsit kiégtetek annak idején, most meg teljesen könnyedén meg tudtátok írni a remek ötletekből álló dalokat?

Abszolút. Amikor kiléptem a bandából 2007-ben, nem éreztem többé. Ott volt az ideje, hogy leálljak vele. Sosem gondoltam volna, hogy a Mystic Circle-ből még lesz valami, de ha nem találkoztam volna Blackwar-al nem is lett volna. Ez egy remek inspiráció számomra. Ez már testvériségnek mondható közöttünk.

Mennyi idő volt az egész felvétel és az ezzel kapcsolatos munka? Rekordidő alatt született?

Hetente egyszer voltunk a stúdióban aztán meg producáltunk. A számok egész egyszerűen születnek meg. Már kész is van a második albumunk, és a harmadikat és bőszen tervezgetjük. Nem probléma most ez nekünk. Csak az inspiráció átsugároz a lelkünkön és nagyon jól dolgozunk együtt. Lenyűgöző.

Teljesen megfelel számotokra a duóban való zenélés vagy próbálkoztok új tagokat találni?

Mindig azt mondom, hogy Blackwar és én vagyunk a hajó kapitányai. Amikor élő előadásra kerül a sor felkérünk majd vendégzenészeket, de még nem igazán tervezünk ilyesmiket. Ami viszont ezt az irányítói részt illeti, ez nem fog változni az biztos.

A régebbi albumokhoz képest szerinted mennyivel másabb ez? Gitárcentrikusabbak lettek a számok?

Szerintem a hangzásunk, és a tény, hogy nem igazán bonyolódunk bele a kompromisszumokba mutatja, hogy 100%-os tettünk bele ebbe az albumba. A borítókép, a producálás… A mi szemünkben minden tökéletes lett. Szerintem a régebbi albumokhoz képest ez egy sokkal sötétebb hangzású dolog. Régebben sokkal több billentyűt használtunk, hogy szimfonikusabb hangzásunk legyen, de manapság már inkább a házias megoldások keverednek a diszharmóniás metál dallamokkal, és még több sample-t is használunk. Szerintem ezekbe merülnek ki a különbségek.

Az album zárásaként a Possessed zenekartól a „Death Metal” dal feldolgozása hallgató. Nagyon régóta a kedvenceid közé tartozott, vagy miért is gondoltál erre a számra?

Megmutatja a banda gyökereit, és a fiatalságunkról szól. Amikor a Possessed kiadott egy albumot a ’80-as években, az egy forradalom volt. Ők voltak az első banda, akik ezt a sátános thrash metál vonalat vitték a teljes káosz mellett. Nagyon hatott ránk még a kezdeteknél amikor fiatalok voltunk és nagyon lázadók. Azért választottuk ezt a számot, mert a mi fiatalságunkat képviseli.

Most hogy újra itt vagytok és ezerrel nyomultok előre. Mi minden várható tőletek a jövőben? Elképzelhető, hogy akár születik még további 4 album?

Ahogy korábban mondtam, már a következő 2 albumunkat megírtuk, de még meglátjuk. Most várunk. Remek kiadónk van, az Atomic Fire, akik már olyanok nekünk, mint egy család. Mindig támogatnak minket. El akarunk merülni a videókészítésben, de egyelőre ennyi jövőbeli tervünk van. Minden oké. A következő 2 albummal pedig már kész vagyunk.

Koncert mennyire elképzelhető valamikor, akár vendégzenészek bevonásával?

Nos, pillanatnyilag nincs semmi tervben, mert várunk a világ történéseire. Mennyire vagyunk vagy mennyire leszünk nagy banda, mert nagy sátánista show-kat akarunk majd játszani, de ahhoz lehet kell még 2-3 év. A méretünktől függ. Ha lesz pénzünk és lehetőségeink, hogy koncerteket adhassunk, akkor megtesszük, de ehhez idő kell.

Én bízok benne, hogy sokan kíváncsiak lesznek rátok és sokan megveszik az új albumot. Folyamatosan figyelni foglak titeket. 🙂 Köszönöm a válaszokat. Kérlek búcsúzásul üzenj a rajongóknak!

Köszönjük! Megtisztelő, és nagyon örülök, hogy visszatérhettünk, és már nagyon várjuk, hogy meghallgathassátok a zenénket. Reméljük tetszeni fog. 100%-osan az album mögött állunk. Majd koncerteken találkozunk, még ha 15 évbe telik is! Köszönjük a támogatásotokat!


www.facebook.com/mysticcircleofficial
www.instagram.com/mystic_circle_official

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/?p=62324

Készült: 2022. február 3.

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek