Interjúk

Nader Sadek Interjú

Nader Final222(scroll down for English Version)

Nader, üdvözöllek webzine-ünk nevében, ha jól tudom ez az első interjúd magyar underground sajtó számára, igaz? Gyakran kapsz interjú felkéréseket?

Szoktam kapni interjú felkéréseket, de nem rémlene, hogy ezelőtt csináltam volna magyar zine-nal, szóval megtiszteltetés!

Arra kérlek, pár szóban meséljél önmagadról! Melyek a legfontosabb dolgok, amelyeket tudnunk kell rólad?

Egyiptomban születtem, Kairóban és 20 éves koromban költöztem New Yorkba. Szeretem azt gondolni, hogy valamilyen szinten mindenki művész, számomra pedig a kreatív folyamat egyetlen gondolattal kezdődik, utána minden egy utazás amit valaminek az elérésével teljesítesz.

Mikor, hogyan fedezted fel a metal zenét? Melyek a kedvenc zenekaraid, lemezeid, legfőbb hatásaid?

Elsősorban a bátyám, ő mutogatott nekem Metallicát meg Mötely Crüe-t, akkoriban Egyiptomban csak ezekhez juthattunk. Később jött egy külföldi barátom akinek volt minden a Slayertől kezdve a Deicide-ig.

Hogyan jutottál el az extrém muzsikákig? Zeneileg nyitott embernek tartod magad?

Igen, nagy általánosságban szeretem a zenét, leginkább metált, de más cuccokat is szeretek. Számomra minden a dallamról szól, felőlem akármelyik dalt átírhatják egy másik műfajba.

A neved alatt egy nagyon izgalmas death metal banda (project) működik, honnan jött az ötlet, hogy életre hívjad a formációt? Mi (volt) a célod a zenekar megalapításával?

Hát, szeretek dolgokat alkotni, összerakni, szétszedni, átalakítani. Semmin nem változtat ez a banda, a cél hogy valami igazán egyedit alkossak, olyasmit, amit olyan készíthet, aki a zenén kívül áll de egyúttal nagy rajongója. Számomra ez egy módja, hogy visszaadjak azoknak a zenészeknek akik inspiráltak és a rajongóknak akik követnek.

Minek alapján, hogyan választottad ki a zenészeket?

Rengeteg tényező van. Nagy zenerajongója vagyok a kiválasztott zenészeknek így ismerem a stílusukat és próbálom elképzelni, hogy milyen lenne a hangzásuk együtt és szerintem sikerült ezt a hangzást megvalósítanom azzal, hogy olyan embereket választottam akik nagyon jól működnek közösen.

Volt-e esetleg olyan zenész, akit meghívtál a zenekarba, de nemet mondott, nem fogadta el az invitálásodat? Kivel dolgoznál még szívesen, kit látnál szívesen a csapatban?

Jó lenne ha Glen Benton csinálná a dalok egy részét, de ezen kívül senki nem utasított még vissza.

Három évvel ezelőtt egy nagyon jó kis anyaggal mutatkoztál be, az In The Flesh-sel, te magad, hogy értékeled, jellemeznéd az anyagot?

Nagyon ötletes. Csak a felszínét kapargatja annak, amit a „The Malefic” elért, egyben ez az első alkalom, hogy Rune és Flo együtt dolgoztak, így mondhatni egy teszt volt, tulajdonképpen egy demó arról, hogy ezek a srácok mire képesek együtt.

Azt olvastam, hogy az egész album a kőolaj-alapú társadalom veszélyeiről szól, ez mit jelent pontosan? Koncept korongról van szó?

Azt bizton kijelenthetjük, hogy a világ rá van kattanva az olajra – szerintem az olaj az igazi gonosz a világunkban, halott dolgok amik a föld mélyén fortyogtak, mi emberek pedig megtaláltuk a módját, hogy energiává alakítsuk, aminek most már a függői vagyunk, szennyezéssel jár, háborúzunk a birtoklásáért… így ebből a szempontból mondhatnám, hogy úgy imádják mint egy gonosz istenséget.

Tavaly jött ki a Living Flesh DVD, ami szerintem meglepő húzás volt, hiszen nem jellemző, nem bevett szokás, hogy egy zenekar első lemeze után élő anyaggal jelentkezik, hol került sor a felvételekre és milyen volt a buli? Egyáltalán milyen gyakran léptek fel élőben?

Nem tudunk annyit fellépni amennyit szeretnénk az elfoglaltságbeli ütközések miatt, de próbáljuk a lehető legtöbbet kihozni ebből. A kiadvány fontos volt hogy megmutassa hogyan lépünk fel. Úgy éreztük a színpad dizájnja jó volt, bíztunk benne hogy a dalok elég erősek lesznek egy élő előadáshoz.

Idén egy Ep-t jelentettél meg, azonban megváltozott tagsággal. Steven Tucker, Novy illetve Sean Frey elhagyták a bandát, helyükre pedig Marcyn Rygiel, Travis Ryan és Bobby Koelble érkeztek. Milyen okok állnak a tagcserék hátterében? Hogyan tudják a tagok összeegyeztetni az idejüket a Nader Sadekkel az anyacsapataik mellett?

Nekem az egész a tervezésről szól, hogyan tervezel meg egy bizonyos hangzást. Persze nem jósolom meg, de azért „ábrándozok” a benne rejlő potenciálról. Viszont sokkal brutálisabbra akartam most, kapósabb dallamokkal, ebből a szempontból Travis tökéletes választás volt. Martin egy kiváló basszusjátékos és azt is felajánlotta, hogy mixeli és mastereli majd az albumot. Andreas Kisserrel és Bobby-val kapcsolatban, egymással ellentétes stílusú szólókat akartam. Andreas nagyon érzelmes és imádja a tremolót, ezzel szemben Bobby millió hangot játszik másodpercenként, de mégis van benne annyi érzelem, hogy emlékezetes és lenyűgöző lesz.

Az In The Flesh és az Ep között melyek a legfőbb különbségek és hasonlóságok?

Az EP-hez képest minden jobb, kivéve a hossza, hehehe…

Az anyag ingyen CD mellékletként jelent meg novemberben és decemberben a Decibel magazinban (#122), a Terrorizer magazinban (#254) és a Legacy magazinban (#94). A Decibeles verziónak eltérő keverése és masterizálása van és decemberben digitális formában is megjelenik. Ez kinek az ötlete volt? Szerinted ezáltal még több emberhez jut el a Nader Sadek?

Az én ötletem volt, nagy tömegeket akartam elérni és nem akartam akármelyik kiadóhoz beállni, a jó dolgoknak néha idő hogy megtörténjenek, én pedig az elején egy kicsit független akartam lenni, mélyebb betekintést akarok a színtérbe.

Az internetes letöltésekről mi a véleményed? Szoktál-e hanghordozókat venni manapság? Gyűjtő vagy?

Szerintem a letöltéssel nincs gond, én oké vagyok vele, jó dolog hozzáférni egy végtelen könyvtárhoz. A művészet a tanulás egy formája az embereknek pedig hozzá kell jutni. Én viszont megveszem azt amit igazán szeretek és érdekes a borítója.

A fanzine-eket szereted? Szerinted a fanzine-eknek/webzine-eknek van-e manapság is akkora értékük, szerepük az undergroundban, mint a ’80-as években? Vannak-e kedvenc fanzine-jeid, webzine-jeid?

Igen, természetesen minden segít.

Nader, köszönöm szépen válaszaidat, osszad meg velünk kérlek utolsó gondolataidat! További szép napot kívánok!

Igen, annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a nevem egy bandanév lett, ami néha zavaró lehet, de én látom benne a rációt. Az egész egy gyerekkel kezdődött aki metált hallgatott, imádta és elmerült benne. Nader Sadek nem én vagyok, az csak a nevem, de a név egy rajongót takar aki felnőtt korában a metál álmait akarja megvalósítani. Szóval TE IS NADER SADEK VAGY!

————————————–

ENGLISH VERSION:

Nader, greetings on behalf of our webzine. As far as I know, this is your first interview with the Hungarian underground media, true? Do you often get interview requests?

I do get interview requests, i dont recall having done an interview with a hungarian zine before! its an honor!

Please, tell us a bit about yourself! What are the most important things we should know about you?

I was born in cairo egypt and moved to NYC in my early 20’s, I liek to beleive that everyone is an artist in some capacity, and for me the creative process starts with a single thought, everything else becomes the journey to getting to fulfill that thought with an accomplishment.

When and how did you discover metal music? Who are your favourite bands, albums, main influences?

At first it was my brother showing me stuff like metallica and motely crue , because thats what was available in Egypt at the time. Later a friend came from abroad and had everything from slayer to deicide.

How did you get into extreme music? Do you consider yourself to be musically open?

Yeah , i like music in general, mostly its metal but i can like otherstuff its all about the melody for me,  to me pretty much any song can be turned into any specific genre.

A very exciting project runs under your name; where did you get the idea of realizing this band? What is/was your goal with establishing this band?

Well, i like making things , putting things together, tearing them apart and reconfiguring them, to me its no different with this band, the goal is to create somethign highly unique something that could  only be formed by an outsider of the music but also a big fan of it. In a its my way of giving back to the musicans that inspired it and also the audience which follows it.

What did you base your decision on when selecting the members?

There are many factors,  im a big fan of the musicans i pick and so i know their style, i try to imagine what they would sound like together, and i think ihave been successful in making this sound happen by choosing people who work together very well.

Was there someone, who you’ve invited but declined, didn’t accept your invitation? Who would you like to work with, to see in the band?

It would be great to have Glen Benton do  a sections of a song, otherwise no one has turned me down.

Three years ago you’ve introduced yourself with a pretty good material, “In The Flesh”. How would you describe the disc?

Its very imaginative, its scratches the surface of what ” The Malefic” has achieved,  its also the first time Rune and Flo work together, and so it was almost like a test, almost like a demo actually, f what these guys are capable of together.

I’ve read that the whole album is about the dangers of fossil based society; what does this mean exactly? Is this a concept album?

Well, its safe to say the world is addicted to petroleum-i think petroelum is the real evil of our reality, its dead things  that cook under the earth crust , and we , humans, have found a way to turn it to energy, which we now depend on, it creates pollution and we fight wars over its possession , so in this sense it could said that it is worshipped like an evil deity.

The Living Flesh DVD was released last year, which I think was particularly surprising, as it is not common that a band releases live material after their first album. Where did the recordings happen, what was the party like? Anyways, how often do you perform live?

We dont get to perform as much as we want due to  conflicting schedules, however  we are doing the best we can, the release ws important to show how we appear, the stage design , we felt confident that our songs where strong enough to be showcased ina live setting.

This year you’ve released an EP but with a different line-up. Steven Tucker, Novy and Sean Frey left the band, their places were filled by Marcyn Rygiel, Travis Ryan and Bobby Koelble.

What are the reasons behind this? How do the members arrange their time with Nader Sadek and their other bands?

For me its about design, how do u design a certain sound, of coursei dont predict it, but i do „fantasize” about its potential, I wanted to amke it more brutal this time around, however including catchier melodies, in this instance Travis was a perfect choice, Martin is an excepetional bassist and he also offered ot mix and master the album, As fas as andreas kisser and bobby , i wanted to get to opposing style soloists, Andreas is highly emotion and whammy bar driven where as bobby is million notes per second, but still containg enough feel to make it memorable and astonishing.

What are the main differences and similarities between “In The Flesh” and the EP?

Everyhting about the  EP is better , except the length haha…

The material will be released as free CD promos in November and December in Decibel Magazine (#122), Terrorizer Magazine (#254) and Legacy Magazine (#94). The Decibel version will have different mixing and mastering, and will be released in December as a separate digital format. Whose idea was this? Do you think Nader Sadek will reach more people this way?

It was my idea,  i wanted to reach a large  amount of people, i didnt feel  comfortable to go with just any label, good things sometimes take time to build up, and i want to be a little independant first, i want to have a deeper understanding of the scene.

What do you think about downloading? Do you buy records nowadays? Are you a collector?

I think downlaoding is fine, its ok with me, its nice to be able to access an infinte library, art is a form of education and people should be exposed to it. I do buy stuff that i really love, and has intresting artwork.

Do you like fanzines? Do you think fanzines and webzines have the same amount of impact in the underground as they had in the 80’s? Do you have favourite fan/webzines?

Yes of course everyhting helps

Nader, thank you for your answers. A few final thoughts if you’d please! Have a nice day!

Yes, Id like to add that my name has become a band name, which can be confusing, but i do see some sense in it, in that i started out as a kid who was exposed to metal , loved and then was immersed in it, Nader Sadek is not me, its just my name, but the name represents that fan who grew up to make a metal dream come true. so YOU ARE NADER SADEK!

WEBhttp://www.nadersadek.com/

Kapcsolódó cikkek

NADER SADEK – The Malefic: Chapter III EP

Dr. Feelgood

Hot News: Nader Sadek – Video From Morphing Elite Metal Collective Now Playing

KMZ

Hot News: Nader Sadek Announces Canadian and European Dates

KMZ

Hot News: Nader Sadek Announces New York „Living Flesh” Exhibit + Documentary Screening, April 22nd at Santos Party House

KMZ

NADER SADEK – Living Flesh

Dr. Feelgood

Hot News: Nader Sadek Live CD/DVD Living Flesh Now Streaming In Full

KMZ

Hot News: Nader Sadek Premiers Two Videos From DVD Portion Of „Living Flesh”

KMZ

Hot News – Season of Mist news: New Signing – Nothnegal – Dodecahedron – Nader Sadek

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek