Interjúk

Necrophobic Interjú

(scroll down for English Version)

Hell. Ti aztán tényleg nagyszerű zenészek vagytok. Számomra minden kiadványotok kincs és már húsz éve léteztek. Beszélnél a lényegesebb történésekről a kezdetektől?

JOAKIM: Jó hallani, hogy az évek során végig követtél minket. Főbb események? Az elmúlt 20 évben olyan sok nagyszerű dolgot tapasztaltunk, hogy nehéz csak néhányat megemlíteni. A legfontosabb, hogy be tudjuk utazni a világot a zenénkkel, értetek, a rajongók miatt.

Hogyan sikerül mindig ennyire minőségi munkát készítenetek? Milyen volt három év elteltével újra stúdióba vonulni?

JOAKIM: Igen, a minőségi munka a kulcs. Mi is mind metál rajongók vagyunk és ezt a zenét 100%-ig komolyan vesszük. A hét minden napján csak a metál van, ez az életstílusunk, úgyhogy nem csoda, hogy a NECROPHOBIC-on lévő zene úgy jó, ahogy van. Mikor most beléptünk a stúdióba, többé-kevésbé olyan volt mint a többi. Nagyon várod már, hogy az új anyag, amit megírtál és meghallgattál, hogyan fog szerepelni a felvételen.
Most azonban egy kicsit másképp történt. Vettünk magunknak egy stúdiót, NECROPHONIC STUDIO (mint a Sounds of Death-ben) és olyan közeli barátainkkal együtt vettük fel és gyártottuk le, akiknek jó hozzáállásuk és tapasztalatuk volt a stúdió munkát illetően. Számunkra ez egy új tapasztalat, bár az előző felvételeken is szorosan közreműködtünk, itt most teljes egészében, mindent mi irányíthattunk és azt hiszem sikerült a feladat.

Melyek voltak a legfontosabb szempontok a dalok megírásánál? Mennyi ideig tartott a nyolc dal elkészítése?

JOAKIM: Nos, ahogy említetted, 3 évbe telt kiengedni az új szörnyet, de ez nem azt jelenti, hogy 3 évig folyamatosan írtuk az új albumot. Folyton millió dolgunk van, azt hiszem úgy 1 évbe telt elkészíteni a 8 számot, a megírástól a meghallgatásig, hogy aztán stúdióba vihessük felvenni. A felvétel úgy nagyjából 2 hónapot vett igénybe. De nem vettünk fel folyamatosan egész nap. Azt akartuk, hogy a számok kegyetlenek, sötétek és agresszívek legyenek, de nem tervezheted meg mit fogsz írni. A zeneszerzés pillanatai varázslatosak. Csak úgy megtörténik. Lehet egy dallam, amit a fejedben hallasz, amikor sétálsz az utcán és amikor hazaérsz, megpróbálod eljátszani gitáron, hogy megláthasd mi lesz belőle. Nagyban eltérhet, de azt tudod, amikor úgy szól, mint egy NECROPHOBIC szám…

Nem nagyon változott a zenétek az eltelt időszakban, te mégis milyen különbséget érzel Death To All és a többi lemez között?

JOAKIM: Nem, nem vagyunk oda a „változásokért”. Gyakran az Iron Maiden-hez hasonlítom magunkat. Mi mind halálosan komoly Iron Maiden rajongók vagyunk és mindig is imádtuk, ahogy szóltak. Mindig ugyanaz a hangzás, de minden albumon történik valami új, és mi is ezt próbáljuk megcsinálni. Utáljuk az olyan bandákat, akik annyit változnak, hogy már egy teljesen más banda lesz belőlük. Vegyük a Metallica-t. A Metallica ugyanaz a banda a „Master of Puppets” és a „Load” albumokon? Nem, teljesen más banda. Ez egy olyan változás, amit próbálunk elkerülni, mivel nem rajongunk az efféle változásokért. Hogy a különbségekről beszéljek, próbáljuk fejleszteni a zenénket albumról albumra, de próbáljuk megtartani a NECROPHOBIC védjegyeket. A zenénk mindig is a death metal és a black metal keveréke lesz. Mindig is igazi gonosz hangulata lesz és mindig melodikus lesz. A dallamosságot különböző módokon közvetíthetjük. Amikor azt mondom, dallam, természetesen teljesen más fajta dallamról beszélünk, mint mondjuk az In Flames-nél. Próbálunk gonosz hatású dallamokat készíteni, nem igazán az MTV hallgatósága számára találjuk ki őket.

A borítót Erik Danielsson készítette, aki a Watainben zenél. Mióta ismered őt és miért gondoltad úgy, hogy ő lehet a megfelelő ember a feladatra?

JOAKIM: Azt hiszem először 2000-ben találkoztunk, amikor Rotterdam-ban, Hollandiában volt, akkor látott minket. Később közeli barátok lettünk és az elmúlt években felfedeztük nagyszerű tervezési képességeit, amely nagyon elvarázsolt minket, és amikor a Death to All tervezetét beszéltük meg, mindannyian tudtuk, hogy erre a munkára Erik a legjobb ember. Én és Sebastian is nagyszerű grafikus tervezők vagyunk, és rengeteg tervet készítettünk az előző albumokhoz, de most valóban csak a zenére akartunk összpontosítani, így most Erik-re jutott ez a feladat.

Az utolsó szám a címadó tétel, amely három részből áll. Beszélnél erről a műről egy kicsit bővebben?

JOAKIM: Sebastian írta a címadó dalt és azt hiszem a dalszöveg miatt három részre osztottuk és így sokkal jobban illeszkedik a dalszöveghez és annak jelentéstartalmához. Több dimenziót adtunk a zenénknek, sokkal drámaiabb hatást kelt, már-már színházi. Ha lehunyod a szemed és hallgatod a zenét, megláthatod a mi elképzeléseinket. Ez is egy nagy dolog a zenénkben.

Hogyan szoktak születni az új Necrophobic dalok?

JOAKIM: A fejünkben levő sötét gondolatokból.

Melyik dalt érzed a legtökéletesebbnek és miért?

JOAKIM: Az új albumon a „Death to All”-t mondanám, mivel a legjobb dolgok vannak benne a NECROPHOBIC-ból.

2009 végén lesz az európai turnétok. Milyen országokba látogattok el? Mennyire szerettek turnézni?

JOAKIM: Most nem tudok részletekbe bocsátkozni, mivel az európai turné szervezésének kellős közepében vagyunk. Megpróbálunk elmenni a legtöbb európai városba, de sosem lehet tudni. Megpróbálunk szervezni néhány hétvégi show-t is olyan országokban, amiket nem fog lefedni az európai turné, így remélhetőleg, ezúttal minden ország kiveheti a részét a NECROPHOBIC-ból.

Ami a szetlistet illeti, mi várható a koncerteken, mennyire nyúltok vissza a múltba?

JOAKIM: Mindig rakunk be régebbi számokat, így nem kell emiatt aggódni.

Milyennek tartod a mostani black és death metal undergroundot? A ’90-es évek elején mennyivel volt ez másabb?

JOAKIM: Nem tudom a korai 90-es évekhez hasonlítani, mivel az akkor volt, most pedig most van. A média is teljesen más, ami kihat a mai bandákra is.

Milyen a jelenlegi életed? Mennyire sikerült már elérned a céljaidat?

JOAKIM: Soha nem lehet végső célt elérni, azt hiszem. A zene és a zene iránt érzett szenvedély az, ami előre visz minket, de természetesen próbáljuk a helyzetünket mindig jobbá tenni.

Remélem sokáig lesz még Necrophobic és még sokat hallok felőletek. „A sötétség legyen veletek!”

JOAKIM: A NECROPHOBIC létezni fog, amíg ég a tűz, és ahogyan én látom, az örökké égni fog!

—————————

ENGLISH VERSION:

Hell. You are definitely great musicians. As for myself, I treasure all your issues over your 20 years existence. Could you please talk about the main events following the start?

JOAKIM: Great to hear that you’ve been following us throughout all these years. Main events? We’ve experienced so may great things the last 20 years, so it’s hard to come up with just a few things. It’s more about that we’ve been able to travel the world with our music, because of you, our fans, like the band as much as you do.

How come that you always manage to create a quality work? What did you feel when going into studio after 3 years?

JOAKIM: Yeah, quality work is the code. We are metal fans ourselves and take this thing with music 100% serious. We’re all metal 24/7 and have that as a lifestyle, so it’s no wonder that the music that comes out of NECROPHOBIC is as great as it is. When we entered the studio this time, it was more or less like every other time. You have great expectations on how the new material that you have written and rehearsed will turn out on the recording sessions.
This time, however, it was a little bit different. We bought ourselves our own studio, NECROPHONIC STUDIO (as in Sounds of Death) and recorded and produced it ourselves, together with close friends that we know, which has the the right attitude and knowledge with the studio work. It was a new experience for us, even though we had been much involved in all our previous productions, but this time, we had total control of everything and I think we succeeded with the task.

What were the main aspects of songwriting? How long did it take to create the 8 songs?

JOAKIM: Well, as you mentioned, it took us 3 years to have this new beast out, but that doesn’t mean that we spend 3 years writing the stuff. We have millions of things to do all the time, but I guess it took like almost a year to complete the 8 songs, from writing to rehearsing it before entering the studio to record it. The recording took more or less 2 months. Not 2 months full time, though. The aspect of the songs was to be really grim, dark and aggressive, but you never plan what you shall write. Music creating is magical moments. They just happen when you create. It can be a melody that you hear inside your head when you walk the streets and when you come home, you try to write down that on the guitar and see what happens. It can differ very much, but you always know when it sounds like a NECROPHOBIC song…

I can’t really say that you music changed a lot in the past few years. However what kind of difference do you feel between the „Death to All” and the other albums?

JOAKIM: No, we are not fans of „changes”. I often compare us with Iron Maiden. All of us are die hard Iron Maiden fans and we love the way they have always sound. They sound the same all the time, but on every new album, there are a slight new thing going on and that’s how we try to be. We hate bands that changes so much as they turn into something else. To make an example that you all can understand. Take Metallica. Is Metallica the same band on let’s say „Master of Puppets” and „Load”? No, a totally different band. That’s a change that we try to avoid, as we are not fans of those changes. And to speak about our differences between albums is only that we have developed our music from album to album, but always kept the stuff that is the NECROPHOBIC trademarks. Our music shall always be a combinations od death metal nd black metal. It shal always have a true evil atmosphere and it shall always be melodic. Melodic can be interpretated very differently. When we say melody it is of course very different to when a band like In Flames talk about melody. We try to write our melodies with an evil haunting feeling in it, rather than a melody fit for the MTV audience.

The cover was made by Erik Danielsson, who plays in the Watain. How long do you know him, and why did you think, that he can provide a proper work for you?

JOAKIM: I think we met him for the first time in 2000, when he was in Rotterdam (Holland) and saw us. Later on, we became close friends and over the last copule of years we have noticed his great skills in design, that really appeal to us and when we discussed the ideas for how we wanted the design for „Death to All”, we all thought that Erik was the man for the job. Both me and Sebastian is great graphic designers as well, and have done a lot of the designs for the previous albums, but this time we really wanted to focus only on the music, so we put Erik in charge this time.

The last song, which is the title song at the same time, consists of 3 parts. Could you please tell me more about it?

JOAKIM: It’s Sebastian that wrote the title track and I think it was divided in three parts on behalf of the lyrics and by having the music in three parts, it describes the lyrics and the meaning of it a lot better that way. We also add more dimensions in our music, a more dramatic kind of view to it, theatrical almost, you can say. If you close your eyes and listen to the music, you are able to see our visions with the songs before your eyes. That is also a big part in our music.

How the new Necrophobic songs usually used to be born?

JOAKIM: From what happens within our dark minds.

Which song do you feel to be the most perfect, and why?

JOAKIM: On the new album, I’d say „Death to All” as it got all the things that are NECROPHOBIC in its best.

I heard, that you are going to have a european tour at the end of 2009. What countries do you plan to visit? How much do you like going on tours?

JOAKIM: I can, right now, not give you any details as we are in the middle of the planning for the European tour. We will try to cover most countries in Europe, but one can never know. We will also try to make some weekend shows in the countries that will not end up in the tour, so hopefully, every country will have its share of NECROPHOBIC this time.

As for the setlist: what can we expect at the concerts, how much do you use the materials from the past?

JOAKIM: WE always include songs from the past, so don’t worry about that.

What do you think of the black and death underground scene now, and how can you compare it with the situation in the 90s.

JOAKIM: I can not compare it to the early 90’s, because that was then and now is now. The media is totally different also, so that also affects the situation for bands of today.

How is your life in the present? How much did you manage to reach your goals?

JOAKIM: You will never reach a complete goal, I guess. It’s the music and our passion for music that drive us to still carry on, but of course we’re trying to make our situation better and better all the time.

I hope i can hear from the Necrophobic for a long time in the future. May the darkness be with you!

JOAKIM: NECROPHOBIC will exist as long as our fire still will burn for it and as I see it, it will burn forever!

WEB: http://www.necrophobic.net/

Kapcsolódó cikkek

Necrophobic interjú

KMZ

NECROPHOBIC – In the Twilight Grey

Georgius

NECROPHOBIC – Dawn of the Damned

Georgius

Necrophobic Interjú

Georgius

Hot News: Necrophobic continue without Tobias Sidegård

KMZ

Hot News: Necrophobic premiere new track!

KMZ

Hot News: Necrophobic premiere lyric video!

KMZ

Hot News: New Necrophobic album detailed

KMZ

Hot News: Necrophobic issue official statement

KMZ

Hot News: Necrophobic release digital single of new song via Spotify!

KMZ

Morbid Angel, Necrophobic, Benighted, Nervecell – Koncertbeszámoló

Dr. Feelgood

Hot News – Necrophobic – Spawned by Evil EP to be reissued via Hammerheart Records

KMZ

Hot News – Season Of Mist Signs Necrophobic

KMZ

NECROPHOBIC – Death To All

Gwanath

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek