InterjúkTop

Necroratory interjú

Necroratory Top240706

A Necroratory utolsó albuma az „Ars Nepharia” 2022-ben jelent meg. A Metal.hu segített ebben, aminek az eredménye egy limitált Digipack CD formátum. Mit vártatok ettől a dizájnos kiadványtól? A korábban megjelent albumokhoz képest, ami nagyrészt csak digitális volt, mit tapasztaltatok?

Hail Kronos Mortus, köszönjük a megkeresést.

Először is gyorsan egy javítás, mindegyik lemezünk kijött fizikai példányban. Mindegyik száz példányszámban. Az első szerzői kiadásban történt, korábban akivel szerződtünk volna, minket és még egy pár zenekart lehúzott, meglógott a forma. Így tovább nem is akartunk szórakozni, mi megoldottuk. A Vision lemezünk a német Wolfmond Production adta ki. Olyan igénytelen formában, ami után maradtunk a szerzői kiadásnál. Így jelent meg a III. Nem is kerestünk kiadót. Mivel senkit nem ismertünk, pénzünk nem volt, csak zenélni akartunk. A III-at olyan ígéretesnek éreztük, hogy Szabi ajánlásával megkerestük a Metal.hu-t, hogy adja ki az Ars Nephariat. Sokat dolgoztunk vele, megérdemelt egy nagyobb kiadást. Sajnos naivak voltunk. Semmi hasznunk nem volt belőle. Csak egy kis hitelezést kaptunk. Totális csalódás. Egy koncerten kaptunk lehetőséget, ahol finoman szólva, arra se méltattak minket, hogy beálljunk, pedig előtte mindenki megtette hosszasan. Ennek ellenére jó koncert volt. Jók voltak a visszajelzések. Azt hittük megyünk majd fesztiválokra is. Hát nem. Ha jól tudom, hogy a Hammer adja ki a lemezedet az olyan 3 millióba került még az Ars nepharia idejében. Nekünk ilyen tartalékaink nincsenek. Ma már úgy megy a lemez kiadás, hogy befizetsz nem kevés pénzt. Biznisz az egész, de érthető, már csak a jól menő zenekarokért kapkodnak. HA bejön nyertél, ha nem BUKTA. Tiszta kockázatvállalás. Utólag belegondolva várnunk kellett volna a kiadással. Pont akkor volt a Covid őrület. Nem voltak koncertek, pedig még a Rockmaratonra is sikerült bekerülnünk. Rossz időzítés. Én nyomni akartam, mert nagyon sok ötletem volt, imádok zenélni és zenét írni. Kifejezed az érzelmeidet.

Ezután számomra váratlanul, az egyik percről a másikra megszűnt a zenekar. Mi történt, ami ehhez a súlyos döntéshez vezetett? Mennyire érezted ezt a döntést véglegesnek?

Én speciel torkig voltam az egész seggnyaló, picsi-pacsizos, kapcsolatokra épülő színtértől. „Vagy egy rendezvényen, csúszik az egész műsor, majd a főszervező próbálja behúzni a csúszást teljesen egyértelműen. Ez azzal jár, hogy mindenki kevesebb játék időt kap. Teljesen okés, ez mindenhol így megy. Viszont amikor a főszervező zenekara lép fel, akkor pontban 20:00-kor kezd, majd miután levonulnak megint tojnak az egész menetrendre és csúszik minden nagyon durván. Természetesen ezt megemlítettem egyből én voltam a bunkó.”
Másrészt a zenekarban volt több tag is, akinek több zenekara volt. A figyelmük nem a Necroratory-ra koncentrálódott. Olyan lehetőségeket buktunk el, hogy azt nem engedhettük meg magunknak. Játszottunk volna európai turné keretein belül a Batushka-val, Belphegor-ral, Hate-tel, de még a Fleshgod Apocalypse társaságával is, külön-külön, más-más évben.
Majd megtörténtek a szóváltások, és többen úgy látták egyszerűbb kihátrálni.

Szerencsére aztán jött a hír, hogy újra zenéltek. Viszont nem öten, hanem hárman vagytok a zenekarban. Mi változott? A próbák és „egyéb” zenekari dolgok hogyan és mennyire oszlottak meg. Mennyire vagytok elszántabbak az új lendület kapcsán?

Ez már a sokadig nekiugrás, mert megfelelő tagokat, akik elkötelezettek nem igazán találni. Mivel mindhármunkat egy picit elhúzott máshova (földrajzilag) az élet, ezért nem próbálunk. Otthon gyakorlunk. Amint csatlakozik hozzánk a tökéletes dobos, gitáros, aki szeretné és akarja is a Necrot, vissza áll a régi rend. Így viszont felesleges fenntartani a próbatermet.
A dalokat folyamatosan írjuk, nem volt korlát a tempóban sem, mindig ilyen sebességű lemezeket akartunk. Sokszor vissza lett véve a tempóból :/ érthetetlen. Persze nem kell minden számnak 210 BPM-be szólalnia. Viszont amihez jól áll az ne legyen visszavéve.
Abba maradtunk most, hogy írjuk a lemezeket. Mert ötlet, elképzelés, látomás mindig van.

…és megkaptuk az új „When We Die” kislemezt, egyelőre digitálisan, amin 6 dal szerepel. A szünet után szerintem elég gyorsan összeállt a dolog. Mennyire volt ez igazán szünet? Mennyire szakadtál el a zenéléstől? Nagyon hiányzott a pokol hangja?

Kevesebben lettünk még nagyobb erőt adott és elszántságot, hogy elkészüljön a lemez. Valósuljon meg az amire mindig is vágytunk. Iramos, dinamikus, masszív, erőteljes még is gyönyörű. A dobnak dobhangzása legyen. Nem tudom abbahagyni a zenélést és ezzel így van Szabi és Odivm is. Egy betöltetlen űrt hagy maga után, ha nem lehet meg ez a fajta kivetülés.

Necroratory Cover240706

Ferenci Márton, Turbuczné Megyesi Ildikó, Eka Saputra személyekkel kapcsolatban mit kell tudnunk? Miért ők lettek a legmegfelelőbb emberek a számotokra?

Márton már a III. lemez óta velünk dolgozik. Kiváló szakember, tehetséges zenész. Rokonszenves egy pali. Szeretünk vele együtt dolgozni. A When We Die anyagon nem csak a stúdió munkálatokat végezte el, hanem a hangszeren is játszott.

Ildikónak egyszerűen megláttam a munkáját és beleszerettem abba a képbe. Tükrözi mind azt amit elképzeltem, hogy milyennek kell lennie az albumborítónak. Ügyes!

Mivel nagy mizéria van a mesterséges intelligencia által megteremtett alkotások körül, hogy ne legyen támadó felület Eka-val festettük meg a végleges verziót. Az Ars-nál is szép munkát csinált, nem szeretünk keresgélni.
Meg kell említenem, hogy mennyire képmutatás ez a mesterséges intelligencia elleni szemlélet használata. Mert már a borító tervezők, – tisztelet a kivételnek – már rég használják, csak most már olyanok is elkezdték, akik eddig nem foglalkoztak ezzel. Bántja őket a konkurencia. Nagyon át vagyunk verve. El se hinnék mennyi nagy zenekar így készítette el a lemezét. Már az se meglepő, ha valaki így ír zenét. Szerencsére ez a metal zenébe még nem elterjedt, ez inkább a populáris zenékre jellemző. Az emberek viszont be….ák.

A Necroratory hat új dala kissé epikus, kiváló riffekkel, de brutális lett. Mondhatni jót tett ez a kis pihenő? Te hogyan látod a végeredményt?

Köszönjük, mi is úgy látjuk, halljuk, hogy jól sikerült. Még mindig van hova fejlődni, min javítani ez így van rendjén.

Szerződést kötöttetek az Ascension Records kiadóval, akik ha jól tudom decemberben jelentetik meg CD-ként. Azt hiszem ez nagyszerű dolog! Milyen szavakkal illettek, ami alapján így döntöttek és hol találtak rátok?

Igen nagyon örültünk neki, hogy mindenfajta anyagi vonzat nélkül láttak bennünk fantáziát és tetszett nekik az anyagunk. Megtiszteltetés, hogy gondozásukba vették az anyagot. Kicsit tudatosan elfordulva Európától direkt Közép- és Dél-Amerikában kerestünk kiadót.
Meglehetősen sok pozitív visszajelzést kapunk a tengeren túlról. Fanatikusak!
Nagyon igényes kiadványaik vannak Ascension Recordsnak. Jó véleménnyel voltak a lemezről.

Necroratory Live240706

Több mint 10 éve léteztek és úgy tűnik jó úton jártok. Mikortól indulhat be a koncertezés, mennyire
megoldható jelenleg? Mik a tervek?

Az egész zeneipar is úgy működik, mint az országunk. Miközben szidják a kormányt meg a rendszert és a pártokat. Legyél valakinek a valakije. Legyenek kapcsolataid, szeress hátsó fertályat szipolyozni. Legyen sok pénzed, vagy gazdagok a felmenőid, akik támogatnak. Sose legyél szókimondó és ne mondj igazat, mert akkor megsértődnek és soha nem keresnek.
Lesz komoly koncert, felkérés, megtudjuk csinálni session zenészekkel. Szerencsére azért vannak még jószívű és igaz emberek. Akik nem csak érdekből működnek.
Már nem szervezünk koncerteket, mint régen, így ez is kilőve.
Magyarországon a koncerteken és fesztiválokon fellépő zenekarok száma nagyon belterjes. Mindig ugyanazok vannak, nem véletlen. Nagyon sokszor, akik szervezik, azoknak is zenekaruk van. Azt hívja meg, aki talán visszatudja hívni vagy valami érdekük van. Nagyon kevés a kivétel.
Ezekkel a kilátásokkal nem sok esélyünk van. Egyikből se jeleskedünk 😀

Mivel ez a kiadvány egyfajta kislemeznek felel meg ezért felmerül bennem a kérdés, hogy egy teljes
hosszúságú album mikor következik? A black metálosok mire készüljenek 🙂 ?

Lesz új lemez, bár művészi lenne „amikor meghalunkkal” abba hagyni, tudom, hogy később bánnám.
A halál után még nincs vége az utunknak, új kapuk nyílnak meg, új fejezet kezdődik.

A Necroratory korábbi kiadványai, mint említettem többnyire digitálisan jelentek meg, ha jól tudom.
Elképzelhető, hogy valamikor CD vagy bakelit formátumban megjelenik? Mennyire lenne ez jó
számotokra? Mennyire követelik tőletek a rajongók?

Megjelentek, csak már mind elkeltek (100 darabban jelent meg). Van erre tervezet, hogy meg fog jelenni egy egyesített kiadvány, ami összegzi az eddigi munkát.
Mindig örülünk, ha igény van rá és ebben lát valaki fantáziát. Elsősorban magunknak írjuk a számokat. A mi önmegvalósításunk, amikor átszellemülhetünk. Én azért írom ezeket a zenéket, mert nekem ebből van hiányom és ezt szeretem, hallgatni. Amennyiben másnak is bejön, elismerés.

Ha összehasonlítsuk az első album dalait a legújabbakkal, mit mondanál róluk, miben vagytok másabbak és mennyire változtatok az évek alatt szerinted? Mennyire volt meghatározó a sok tagcsere?

Ugyanúgy mint egy életpálya, ez is elkezdődik egy szinten és tart egy pont felé. A régieket is szeretem, persze jobb lett volna nagyobb tapasztalatokkal nekiugrani, de annak is örültünk akkor, hogy felvettük a lemezünket. Nem, hogy annak, miként szól. Sokkal jobbak lettek volna a számok más körülmények között. Az idő változik a körülmények és a keret szűkös.
Két ember volt nagy hatással rám a tagcseréknél. Odivm aki spirituálisan nagyon hozza azt ami kell. Egy jó támogató erő, valamint Szabi, aki egy őstehetség. Folyamatosan a maximumra törekszik és a tökéletesre, hajtja az embert. Jó ötletei vannak.

Egy régi jó barátom, aki annak idején basszerozott nálunk, Major Daniel „olyan emberekkel vedd magad körül, akik kihozzák belőled a legjobbat, a maximumot.”

Necroratory240706

Miért vonz a sötétebb oldal? Egyáltalán nevezhető a jelenlegi „szebb” oldal jónak? Mennyire tekerték el az emberek agyát véleményed szerint?

Már a kezdetek óta az orrunknál fogva vagyunk vezetve és csak játékszerek vagyunk. Próbálják belénk sulykolni a sok szart. Kezdve a vallások megalakulásával a sok párttal, akik gyakorlatilag mindannyian ugyanazt akarják, egyik se a mi érdekeinket. Mi meg birka módjára egymásnak esünk, pontosan úgy ahogy azt ők akarják, a papok, politikusok, bankárok, cégvezetők meg csak gazdagodnak. Ezért kellene mindenkinek a sarkára állnia.
Nem gondolkodó emberekre van szükség, hanem szolgákra és a fogyasztókra.
Elég csak a kereszténységet megnézni, Lucifer negatívnak van titulálva, de miért is, mert azt mondják? A történelembe nácik lettek a vesztesek, így ők lettek a rosszak és visznek el minden balhét. Ja meg persze minket, magyarokat, akiknek választásuk sem volt, hogy menjenek háborúzni, azért mert a nagyhatalmakat piszkálta a német fejlődő gazdaság. Magyarokat már 1848 után lefegyverezték –a Habsburgok soha nem akartak egy erős Magyarországot.
Na mindegy, jól elkalandoztam, erről egy könyvet lehetne írni.

Végezetül visszatérve az új albumhoz kérlek erősíts meg, hogy ez az eddigi legjobb Necroratory kiadvány! Vérköpés, tűzfújás és forduljon a kereszt! Örök hála az interjúért!

Nekünk is ez a véleményünk!
Köszünjük a lehetőséget! Hail!


FACEBOOK: https://www.facebook.com/necroratory

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/necroratoryofficial

BANDCAMP: https://necroratory.bandcamp.com

YOUTUBE: https://www.youtube.com/@necroratoryzenekar9653

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2024/07/07/necroratory-interview/

Kapcsolódó cikkek

Necroratory – jó volt újból színpadon lenni

KMZ

Március 4-én jelenik meg a Necroratory új nagylemeze

KMZ

Undead Fesztivál 2021 – jó szervezés, jó hangulat

KMZ

Under The Ashes #2 – Sear Bliss, Ygfan, Gylliath, Necroratory

KMZ

Inquisition, Svoid, Kolp, Necroratory – Koncertbeszámoló

Jillian

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek