Interjúk

Needless interjú

Azon gondolkodtam, hogy miért kezdett el nagyon erősen felfelé ívelni a Needless zenekar karrierje a kezdeti lassabb folyamathoz képest. Ez miatt is szeretnélek faggatni és megkérni a válaszokra.

Tamás – Sziasztok! A kezdeti időszak, ami olyan 2013-14-ig tartott, gyakorlatilag azzal telt hogy bármi fogalmunk legyen magáról a zenélésről, mind dalszerzési, mind hangszeres tudás tekintetében. Addig igazából hobbi szinten működtünk, amit aztán nagyjából a The Dark Spirit of Ages EP-ig tartottunk is. Azóta sokkal több munkát és időt teszünk bele külön-külön és együtt is.

Laci – Valamint ne feledjük, hogy az élet többször kényszerítette parkoló pályára a zenekart. Volt hogy Tomi ment Angliába, volt, hogy Ádám lépett ki. Aztán elindult a második gitáros keresése, ami egy igen hosszú folyamat volt. Végül összeállt az akkori zenekar (Németh Zolival) és elindultunk gőzerővel.

A 2019-es „Heresy” sikere nagy löketet adott?

Tamás – A Heresy album konkrétan megmentette a zenekart, abban az értelemben, hogy ha csendben elsüllyedt volna az ismeretlenben akkor lehet nem lett volna energiánk a jelenlegi lemezre.

Laci – Igen, nagyon nagy energiát adott a folytatásra. Illetve a stúdiós időszak is hatalmas élmény volt Siminél. Szerintem az is sokat adott a folytatáshoz, hogy tudtuk innentől a felvétel sem lesz akkora szívás mint az elején.

Kiadó nélkül jelent meg az album. Utólag hogyan értékeled ezt a döntést?

Tamás – Azok a legjobb hibák amikből igazán tudunk tanulni :D. Persze szó sincs arról hogy ha visszamennék bármit is változtatnék, így legalább van összehasonlítási alapunk a mostani helyzettel és az akkorival.

A rajongók az album kapcsán sokszor megemlítettétek a kivételes tehetségeteket, egyéni stílusotokat. Amikor ezeket hallod, mit érzel, mihez tudnád hasonlítani? A zenészek szíve mit rejt?

Tamás – Hihetetlenül jól esik nekünk minden ilyen hozzászólás, nem is nagyon tudnám máshoz hasonlítani ezt az érzést.

Kasper Boti – Számomra hatalmas motivációt, s lelkesedést biztosítanak ezek a pozitív visszajelzések. Úgy hiszem, hasonló, mint amikor a főnököd megdicséri a kitartó munkádat, csak annál tízszer jobb érzés, mert ezt szívvel-lélekkel csinálod. 😀

Ebből kifolyólag neki is álltatok az új daloknak. Ehhez az is hozzátartozik, hogy már jóval többen várták a folytatást, talán ezáltal a nyomás is nagyobb volt rajtatok. Mi volt ebben az időszakban másabb a debütalbum dalírási folyamatához képest?

Tamás – Talán annyiban volt más a jelenlegi munkafolyamat, hogy egy nagyjából fél éves periódus alatt sikerült összeraknunk a 10 dal gerincét. Ez sokkal gyorsabb volt mint eddig bármikor. A Heresy után szükség is volt időre, ugyanis inkább magunkkal szemben vannak nagy elvárásaink, és amíg nem érezzük úgy hogy zeneileg át tudjuk ugrani a saját magunk által felállított lécet addig nem kezdünk bele új lemezbe.

Laci – Én a dalírási folyamatból nem tudtam kivenni igazán a részem az élet egyéb dolgai miatt. A srácok mindig csak küldték az új anyagokat, én meg csak kapkodtam a fejem, hogy milyen tempóban haladnak 😀 Remélem a következő albumhoz többet hozzá tudok tenni.

Ezen kívül fontos, hogy a dán UPRISING! Records kiadóhoz szerződtetek. Mi alapján alakult ki az a bizalom, hogy őket válasszátok? Mivel győztek meg?

Ádám – Sok helyen neked kell fizetni egy nagyobbacskának látszó kiadónak, hogy egyáltalán bekerülj hozzájuk. Mi nem akartunk fizetni senkinek sem, ez volt az alap. Elvárásaink sem voltak igazán. Szerettük volna ha a lemez ott van nemzetközi szinten is a fontosabb helyeken, és beszerezhető. Ez egy rétegműfaj, itthon jó ha pár ezer ember hallgat ilyen zenét. Egy ilyen kis bandának, mint amilyen mi is vagyunk létfontosságú egy bizonyos szint felett, hogy külföldön is jelen legyen a hanganyaga. A Heresy lemezből gyártott CD-k 70%-a külföldön talált gazdát. Ez is elég sok mindent elárul. Tehát fontos volt a külföldi jelenlét, és hogy legalább a CD gyártási költségeit megússzuk. Mindezt az Uprising! megadta, emellett kaptunk egy elég komoly terjesztői hálózatot, olyan tagokkal mint a Napalm Records vagy az SPV, de japán kiadást is csináltak nekünk. Emellett digitális disztribúciót és nemzetközi promót is nyújtanak. Így ez sokkal több mint ami elvárásunk volt. Ezért nagyon hálásak vagyunk nekik.

A “The Cosmic Cauldron” album január 7-én jelenik meg. Több dalpremier is megelőzte a kiadványt, szerintem csak pozitív visszhanggal! Sikerült? Megoldottátok a feladatot? Sikerült még egy szinttel fentebb lépnetek? Megugrottátok az akadályt?

Ádám – Úgy látszik, hogy jelenleg elég nagy a “felhajtás” a lemez körül. Még meg sem jelent, de már érkeznek be a pozitívabbnál pozitívabb kritikák, és látszik, hogy az emberek figyelnek és várják a megjelenést. Ha visszagondolok a Heresy-re, ott minden egyes kis pislákoló rivaldafényért meg kellett dolgozni mi magunknak. Szerencsére a kiadó lelkes munkájának, az új album már most jóval nagyobb teret fed le a nyilvánosság éterében. Ennek rettenetesen örülünk.

Laci – A pozitív visszhangnak nagyon örülünk. Természetesen zenélni a közönségnek kell. Azonban azt a bizonyos mércét magunknak állítottuk fel, így amikor a stúdióval végeztünk mi már nyugodtan jöttünk el. Onnantól csak azért szorítottunk, hogy ez zenekaron kívülről is látszódjon és a kritikák alapján megugrottuk. Persze most megint feljebb kell állítani azt a lécet (Hogy rohadjon meg… :-D)

Kasper Boti – Én úgy érzem abszolút sikerült egy vagy inkább két szinttel is feljebb kerülni, ugyanis rengeteg ismerősöm, akik már hallották a megjelent számokat, egyöntetűen jelezték vissza felém, hogy sokkal keményebb, gyorsabb, technikásabb olykor nem várt meglepetésekkel fűszerezett lemezre számítanak, s ezek alapján szerintem megugrottuk az előző “csúcsot”.

Konceptalbumról van szó, amiről már lehet sokan hallottak, de szeretném, ha kicsit beszélnél erről? Hogyan jött ez a téma?

Tamás – Én mindig is imádtam az olyan albumokat amik egy átívelő történetet mesélnek el, pl: King Diamond – Them, ez mellett szerintem sok zenekarban felmerül ennek az ötlete mint valami szent Grál, amit egyszer mindenképp meg kell csinálni.

Ádám – Dettó. Imádom az olyan lemezeket mint pl a Crimson az Edge of Sanity-től. Igazából onnan eredt ez a vágy, hogy majd egyszer én is akarok egy ilyen sötét sci fi történetet. Maga a téma mindig is érdekelt, ötletem rengeteg volt, így neki ültünk megálmodni a mi saját eposzunkat. A végeredmény egy anti-”zero to hero” sztori, egy sötét űr opera, idegen fajokkal, furcsa dimenziókkal, felfoghatatlan technológiákkal, évmilliós távlatokkal, és rengeteg szenvedéssel, háborúval.

Kasper Boti – Ugyan szint. Mikor bekerültem a zenekarba, már javában folytak a dalszerzések, ötletelgetések és amint megtudtam, hogy egy konkrét sztori köré fog épülni, nagyon fellelkesedtem. Imádtam mindig is konceptalbumokat hallgatni. Főleg hosszabb utazások alkalmával pörögtek ilyenek, mint pl. a Pink Floyd-tól a “Darkside of the moon”, az említett “Them” vagy annak folytatása a “Conspiracy” vagy akár a Cradle of filth-től a “Cruelty and the beast”… Nagyon örülök, hogy sci-fi tematikában kezdtünk el gondolkodni a lemez kapcsán, mert én úgy látom mindenkinek szüksége van a szürke hétköznapokból úgymond kiszakadni, s talán egy effajta történetet elmesélő zenei anyag a legjobb megoldás lehet erre.

A felvétel minősége és hangzása nekem nagyon tetszik, ráadásul ezt itthon a No Silence stúdióban oldottátok meg. Sokan csak külföldben gondolkodnak. Kérlek egy kicsit dicsérd a No Silence profizmusát!

Tamás – Simihez már az első közös munkánk óta „haza” járunk. Hihetetlen profizmussal oldja meg a feladatokat illetve van valami misztikus képessége hogy a legzavarosabb instrukciók után, olvasva a gondolatainkban kitalálja mit szeretnénk. Ja és persze mindig időben kész van 😀

Ádám – “Simi, hallgasd csak ezt a nótát, itt van egy tök jó rész, mi tudunk hasonlót ide vagy ide a miénkbe?” 20 perc elmélyült billentyű verés után: “Erre gondoltatok?”. És igen, lehozza neked szinte ugyan azt amire gondolsz, amit megálmodtál. Simi egy profi.

Laci – Ahogy feljebb már írtam, Simi a Heresy lemez felvételénél is lenyűgözött minket. Olyan modern megoldásokat mutatott, amivel még nem találkoztunk. Mondjuk ehhez hozzájárul az is, hogy volt egy felejthetetlenül rossz élményünk már stúdióban, utána pedig igazi felüdülés volt a No Silence. Nem mellesleg Simi hihetetlen jó arc…

Kasper Boti – Nos, az olyan esetek amikor egy adott résszel nem vagyunk teljesen kibékülve hangzás terén és elkezdünk rajta vitázni zenekaron belül, “neeeem ez itt lehetne hangosabb..meg itt egy pici reverböt rakhatnánk” válasz: “mivan, menjél vágd le a füleidet tee..” párbeszédek után, Simi nevet egyet: 3 kattintás és 2 billentyű kombinációval megoldja, hogy mind a két személynek tetszik a dolog, nos az az bizonyítja számomra legalábbis, hogy profi az arc. Emellett tényleg látszik az, hogy hivatásként fogja fel, s teljes erőbedobással csinálja a munkáját.

A legutóbbi dalpremier egy kicsit eltérő és különleges volt. A Horváth Martina vendégszereplésével előadott „Planet Oblivion” dalról van szó, ami lehet sokakat meglepett. Mit varázsoltatok össze? A felkérésetekre mit reagált? Mit kértetek tőle és milyennek találta a végeredményt ebben a zenei stílusban?

Ádám – Kezdetben nem tudtuk sem mi sem pedig Martina, hogy ebből az egészből vajon mi fog kisülni. Ő kicsit óckodott is ettől a kollaborálástól, mert elég nagy kontraszt van a zenénk és az ő orgánuma között. Merész vállalkozás volt, de úgy érzem sikeresen abszolváltuk ezt is. Már nem tudnám e nélkül a dal nélkül elképzelni ezt a lemezt. Mind történetileg mind pedig zeneileg is fontos, megkerülhetetlen része lett.

Laci – Maga a zenei alap első hallgatásra megnyert és tudtuk hogy rá kell kerülnie a lemezre. Még a sztoriba is passzolt. Viszont ehhez tudtuk hogy más orgánum kell mint Ádámé. Mivel Martinát jól ismerjük még a Stalkers klipforgatás óta, így valahogy egyértelmű volt hogy vele próbáljuk meg. És hát profin lehozta.

Így, hogy már elég sok mindenről beszéltél, az olvasóknak valószínű érződik a siker és az egyre nagyobb érdeklődés. Milyen lehet a 2022 a Needless zenekarnak? Mennyire lesztek láthatók koncerten, fesztiválokon itthon és külföldön?

Ádám – Jelenleg azon dolgozunk, hogy itthon minden fontosabb helyre eljuttassuk élőben is a lemezt. Van tervben egy nagyszabású lemezbemutató, valamint külföldi dátumok is a kiadónk által. Reméljük sikerül minden lehetőséget megragadni, ha a Covid helyzet is úgy akarja.

Az „unboxing videó” és a dalok bizonyára nagy kedvet csináltak a zeneszeretőknek, hogy ők is a kezükbe fogjanak egy példányt a lemezből. Neked milyen érzés volt kezedbe fogni, amikor először kibontottad? A rajongók hol tudják megvásárolni? Az előrendelésről hallottál valamit, hogy mennyire nagy az érdeklődés?

Ádám – Megkönnyebbülés volt kibontani. 2 év hosszú és kemény munkájának a gyümölcse végre az ember kezei közé kerül. Az ilyen pillanatokért érdemes csinálni ezt az egészet. A rajongók szerte külföldön a nagyobb kiadók webshopjainál, valamint itthon az AlbaMusic-nál, és -erősen korlátozott példányszámban- tőlünk fogják tudni megvásárolni a lemezt. Eddig már jó páran elő is rendeltek rá, ami külön öröm a számunkra.

Szóval szerintem nektek ez lesz idáig a legboldogabb új évetek. Kérlek üdvözöld a rajongókat, üzenj nekik valamit!

Ádám – Akinek van kedve velünk találkozni, és közösen megünnepelni az új lemezt, azt szeretettel várjuk a Vokál Rockbisztróban 01/07-én, ahol a Lányok Ott Hátul szervezésében közösen meghallgatjuk és megszakértjük a “The Cosmic Cauldron”-t. A belépés díjtalan.

Kasper Boti – Támogassátok a hazai undergroundot!

Kapcsolódó cikkek

Needless, Paediatrician, Türböwitch, Exodikon – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

Needless – „Krononauta” (lyric video) premier

KMZ

Undead Fesztivál 2022 – Koncertbeszámoló

Steve

Needless / Archaic / Nefalem – amikor a fény és a hang sem bírja

KMZ

Thrash Death Assault 2022.04.15. Dürer Kert; Archaic, Needless, Nefalem

KMZ

NEEDLESS – The Cosmic Cauldron

Menegroth

Needless – The Cosmic Cauldron lemezmegjelenés

KMZ

Needless – „Odium” videopremier

KMZ

Needless – „The Cosmic Cauldron” lyric video premier

KMZ

Undead Fesztivál 2021 – jó szervezés, jó hangulat

KMZ

Needless ‘Prophet of Ivory’ klipmegjelenés

KMZ

Koncertajánló: Butcher’s Night 01/31 Nyolcas Műhely, Székesfehérvár

KMZ

Night Of The Hunt / Dvvad / Needless / Treasondom

KMZ

Needless Interjú

KMZ

Nuclear – En Vivo / Live @ Rockaxis TV 2016

KMZ

Koncertajánló: Deathstorm, Fanatic Attack, Needless

KMZ

Bemutatkozik Needless zenekar

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek