Interjúk

Nekhrah Interjú

(scroll down for English Version)

Helló! Hogy vagy?

Helló, relatíve épelméjűen, de mindenképpen élek. Mi kell még?

A Nekhrah debütáló albuma, a Cosmic Apostasy szeptemberben jelent meg. Milyen érzés most?

Nagyon izgatottak vagyunk, hogy végre rászabadíthatjuk a világra az elmúlt pár év munkásságát. Az út során szerzett tapasztalatok felbecsülhetetlen értékűek, és nagy öröm volt együtt dolgozni a csapattal, főként azt látva, hogy mindenki mennyire személyesen is részese volt a projektnek.

Hogy nézett ki a kreatív folyamat?

Dalszerzési szempontból általában pár közös riffből indulunk ki, amiket aztán összehozunk. A szart is kijátsszuk belőlük mire olyan eredményre jutunk, amit megfelelőnek ítélünk.
Ezek után mindenki hozzáadja a saját kis stílusát és/vagy meglátását az apróbb részletekhez, hogy aztán megszülessen a végeredmény.
Felvételek szempontjából pedig szerencsésnek mondhatjuk magunkat a két gyakorlott hangmérnökünk, név szerint Constantinos Syrimis és Nikolas Prokopiou (ToneDeaf Studio) miatt, akik végigvezetnek minket a felvételi folyamaton. Ahogy korábban is említettem, mindketten személyesen is részesei voltak a projektnek, és sok idejüket áldozták rá, hogy együtt érjük el amit közösen elképzeltünk; ezért elmondhatatlanul hálásak vagyunk nekik.
Az elején csak durva mintákat vettünk fel a számokhoz Constantinos-szal, ezután pedig a stúdióba vetettük magunkat és elkezdtük a végleges számok felvételeit. Fejenként kb. 2 nap kellett a felvételekhez (amit néha párhuzamosan csináltunk), a dobhoz pedig ennél kicsivel több.

Mire számíthatnak a rajongók?

A rajongók felkészülhetnek arra, amilyennek mi látjuk és halljuk a Nekhrah-t. Ez pedig nem más, mint a riffek kérlelhetetlen sortüze, magas oktánszámú baszd-meg-és-dögölj-meg hozzáállás, mindez groove-val átitatott dobok és gyűlöletteljes, ordító vokál által szállítva, feltüzelve a mindent átható tökönrúgós basszussal, amitől kétrét görnyed a szomszéd is.

Lesznek nagyobb különbségek e között az anyag, és a 2013-ban kiadott első demótok között?

Az első demót 2013-ban vettük fel egy padláson egy szart sem érő Tascam hangkártyával (ezzel nem azt mondom, hogy a Tascam márka szar – nem kell a per, köszi). A vokál csak a bal oldalon szólt (ha jól emlékszek), a Drumkit from Hell miatt pedig egy ütem sem maradt ki vagy csúszott el.
Az irány szempontjából pedig, ahogy az érezhető is lesz, a három track lényegében ugyanaz dalszerzésben, mint a Cosmic Apostasy-n található párjaik. A 2013-as demó viszont semmiképp sem ragadta meg azt az energiát, ami elöntött minket a dalok előadása közben.
Ezzel szemben a Cosmic Apostasy felvételei teljes mértékben analógban folytak. Úgy érezzük, hogy ezt a fajta hozzáállás úgy őrzi meg a piszkos hangzást, hogy az nem nyomja el a dalok energiáját, ugyanakkor a gyártás/keverés/mastering közben a dalok ki tudják mutatni a foguk fehérjét.
A Cosmic Apostasy továbbá nem tagadja meg az emberi hibákat és kisebb melléütéseket a hallgatótól. Mi élő bandaként tartjuk magunkat számon, és mivel a dalaink gyakori metronómváltásokban íródnak, szerintünk nem képviselné kellőképpen a hangzást ha nem hagynánk pár kisebb hibát itt-ott csak hogy kicsesszünk az OCD-s hallgatóinkkal és saját magunkkal, ezzel kicsit organikusabb érzést csempészve a végeredménybe.

Érdekelt a filozófiátok és a szövegezésetek is. Merítetek ihletet könyvekből, filozófusoktól stb.?

Nos, igen is és nem is. A banda kollektív filozófiája elég természetesen jön: szinte mintha megegyeztünk volna róla. Én persze csak a magam nevében szólhatok, ez viszont túlmutatna ennek az interjúnak a célján.
Pár nevet emelnék ki: Balthus, Henry Miller, Machiavelli, Nietzsche, Sartre, Schopenhauer. Na már most: a fent felsoroltak ötletei közül NÉHÁNY egyezik saját világnézetünkkel az én és a környezet szempontjából. Az, hogy ez úgymond inspirál minket és visszaköszön saját munkásságunkban azt jelentheti, hogy a zenénk a fentiek gondolkodásmódját tükröző, egyfajta elégedett európai pesszimista tudatállapothoz van kapcsolva, és hogy mindezt zeneileg próbáljuk kifejezni.

A következő érdekes pont a Cosmic Apostasy kapcsán Maciej Kamuda által készített grafika. Hogyan kezdődött ez az együttműködés, és mit ábrázol a kép?

Kérésre egy jóbarátom küldött pár képet olyan művészektől, akikkel kapcsolatba léphetnék. Maciej munkája azonnal megragadta a figyelmemet. Nem is kontaktáltam senki mást a listáról – rögtön tudtam, hogy ő lesz a mi emberünk.
Nagyon könnyű volt vele dolgozni, igazán tiszteletteljes és megértő. A legnagyszerűbb dolog vele kapcsolatban az volt, hogy még ha nem is értett egyet, nem csak tétlenül várt, hogy mi legyen. Leírja, miért nem ért egyet, de végső soron rád hagyja a döntést. A visszajelzéseit mindig örömmel és bizalommal fogadtuk.
A képet a „Serpent d’océan” ihlette, ami egy hatalmas, alumíniumból készült tengeri kígyó váza Huang Yong Ping által, ami (korábban) a Loire folyó torkolatánál állt a francia Nantes városa mellett.
A csontkígyó a gonosz egy ősrégi szimbóluma. Egyenesen a néző felé tart, a kép tetején lévő fekete nap pedig a test bomlását jelképezi, az anyag elfeketedését, elrothadását. Lényegében azt hivatott mondani, hogy a gonosz csak akkor fog megszűnni, ha maga a világ is semmivé válik.

Mi a helyzet koncertek terén? Hol láthatnak benneteket a rajongók?

Nemrég léptünk fel a Bolzer előtt és a Power of the Night Festival XII-n, a következő tervezett koncert pedig december 21-én lesz Cipruson, ahol az album mellett új anyagot is bemutatunk. Április-májusra is beterveztünk egy fellépést, 2018 nyári fesztivál időszakára pedig már pár kontakttal felvettük a kapcsolatot, de ezen sorok írásáig semmi sincs kőbe vésve.

Megosztanál velünk pár dolgot a bandán kívüli életetekről?

Először és legfőképpen azt emelném ki, hogy jó barátok vagyunk, így többnyire együtt lógunk és együtt keveredünk bajba. Mindenki csinálja a saját dolgát és halad saját életcélja felé, és ezt mindenki tiszteletben is tartja. Mindig ott vagyunk, hogy kisegítsük és támogassuk egymást.

A ciprusi metálszíntér egzotikusnak mondható. Mi a metál zene helyzete hazátokban?

Hát, mindig is érdekes és változékony színtér volt. Régebben elég sok banda volt a sziget méretéhez képest. Ami még érdekesebb, hogy mindegyik banda egyedi volt a saját módján, és sokszor elég kvlt.
Láttam, ahogy néha felszökött a népszerűség, aztán egy helyben állt. Most úgy tűnik, burjánzik, de azt nem tudhatjuk, merre tart.
Azt örömmel konstatálhatom, hogy míg régen elég nagy klikkesedés volt műfajok szerint, addig manapság nem ez a helyzet, és úgy tűnik, egy emberként áll fel a szcéna (Que Manowar playlist).
Tiszteletem jeleként a helyi bandák felé, akiket nézve/hallgatva felnőttünk, felsorolnék itt párat: Arkhon, Bludgeond, Blynd, Crestfallen, Dark Poetry, Godblood, Kafors Lord, Lacrima, Lethal Saint, Necrosadist, Prodigal Earth, Sabbah Navahthani.
Ciprusi bandák listája: https://www.metal-archives.com/lists/CY

Ok, ez volt az utolsó kérdés. Köszi az interjút, és ha üzennél valamit a rajongóknak, itt az alkalom ☺.

Köszönjük szépen a Kronos Mortus olvasóinak, hogy időt szakítottak az interjú elolvasására (hacsak nem görgettél gyorsan a végére, ami esetben cseszd meg), tényleg értékeljük. Támogassátok továbbra is a Kronos Mortust. Csekkoljatok le minket (linkek lejjebb), maradjatok underground és gyűlölködjetek felelősséggel!


Hi! How are you?

Hello, I am relatively sane and definitely alive; what else can one ask for?

Your band Nekhrah release their debut album Cosmic Apostasy this September. What are your feelings about it?

We are excited to finally be able to unleash the culmination of our work for the past couple of years onto the world. The experiences we have gained along the way have been invaluable and it has indeed been a pleasure to work with everyone who helped make the album become a reality, especially seeing everyone get so personally involved with the project.

What was the process of creation?

From a compositional perspective, we usually start out with a few riffs that are shared amongst us, after which we decide on how to blend everything together. We jam the shit out of the riffs until we hear an outcome the in our opinion does the riffs justice.
After that everyone adds their own small touches and/or suggestions on smaller details until we have the final outcome.
From the recording perspective, we were quite fortunate to have two experienced sound engineers Constantinos Syrimis and Nikolas Prokopiou (ToneDeaf Studio) guide us through the recording process. As mentioned before both of them got personally involved and devoted time on the project in order to achieve our common vision and for that we are extremely grateful to both of them.
We started off by recording rough guides for all the songs with Constantinos after which we entered the studio and began recording the final tracks. We each took roughly 2 days (sometimes concurrently) to record the tracks save for the drums which took slightly longer.

What can fans await from it?

Fans can await to experience our vision of what Nekhrah are about and what they sound like. That is to say, an unrelenting barrage of riffs, high octane fuck-off-and-die attitude delivered with groove-laden drumming, shrieking hate-filled vocals, spiked with an ever-present ball-dropping bass sound to make your cousin enter pre-mature puberty.

Are there some big differences between this and your first demo, which was released in 2013?

The first demo was recorded in an attic in 2013 on a shitty budget Tascam soundcard (Not saying Tascam products aren’t good – please don’t sue us). The vocals are panned only to the left (if I recall correctly) and Drumkit from Hell made sure no beat or dynamic was ever missed or off.
While in terms of direction, as you will notice, the three tracks are essentially the same, compositionally, with their counterparts on Cosmic Apostasy, the 2013 demo definitely didn’t capture the energy we would be flooded with when playing or rehearsing these songs.
In contrast, Cosmic Apostasy was recorded entirely in analog. We believe this approach to recording detains the filth in a way that is not too oppressive to the energy of the songs and at the same time provides enough attention in its production/mix/mastering to allow the tracks to properly show their teeth.
Further, Cosmic Apostasy welcomes human error and small mistakes are there for the listener to hear. We consider ourselves a live band and seeing as our songs are written with frequent metronome changes we believe it would be a misrepresentation to not leave some small errors here and there just to fuck with the OCD listeners as well as ourselves and provide a more organic final product.

I was also interested in your philosophy and lyrics. Do you take inspiration from books, philosophers etc.?

Well, both yes and no. The collective philosophy of the band seems to come naturally; almost as if acquiesced. Individually I can only speak for myself which would be beyond the purpose of this interview.
A few honourable mentions amongst us would be: Balthus, Henry Miller, Machiavelli, Nietzsche, Sartre, Schopenhauer. Now, we find SOME of the ideas posited by the above to be in line with our own views of the self and its surroundings. The way one could abstractly state that this inspires us and is regurgitated in our work is by associating the music with a certain mental state of content continental pessimism associated with some of the above and trying to give it an audible form(?).

Next interesting thing on Cosmic Apostasy is the graphics, made by Maciej Kamuda. How did this cooperation begin and what does this picture represent?

A good friend of mine emailed me the pages of a few artists to contact when I had asked for his suggestions. Immediately Maciej’s work grabbed my attention. I didn’t even bother contacting anyone else from that list – I immediately knew that it had to be him.
He was very easy to work with, very respectful and very understanding. Now, the great thing about Maciej is that where he disagrees with your suggestion he will not stand idly and leave you to it. He will state why he disagrees but ultimately, he still leaves the final decision to you. His feedback was always trusted and welcomed by us.
The picture was inspired by the “Serpent d’océan” which is a giant aluminum sea serpent skeleton by artist Huang Yong Ping (previously) situated off the shore of the Loire River where it empties into the Bay of Biscay just outside of Nantes, France.
The skeletal serpent which is an age-old symbol of evil is depicted as approaching the viewer while the black sun at the top symbolises the dissolution of the body, a blackening of matter or putrefaction. In essence, it is a statement that only once there is nothingness will evil cease to exist.

What about concerts? Where can fans see you?

We had supported Bolzer fairly recently and played Power of the Night Festival XII the next planned gig will be on December 21st in Cyprus where we will be presenting our album as well as new material. We have a gig lined up for late April-May and as for festival season for summer 2018 we are currently in contact with quite a few people but nothing has been set in stone as of the day of this publication.

Could you tell us something about your lives beside the band?

First and foremost we are good friends, as such we usually hang out and go on mischievous escapades together. Everyone sort of does their own thing and has their own direction in life and thus, as result, everyone respects each other’s direction and life outside the band. We are always there to help and support each other.

The metal scene in Cyprus is quite exotic. What is the position of metal music in your country?

Well it has always been an interesting and ever-changing scene. In the older days we had quite a large number of bands considering the size of the island. What is even more interesting is that these bands were all unique in their own way and often quite kvlt.
I’ve seen it experience periods of immense popularity and others of stagnation. Currently it seems to be thriving but where it goes next is anyone’s guess.
I am happy to say that while back in the day there used to be genre-based segregation within the scene. Nowadays this does not seem to be the case and the scene seems to be standing united (Que Manowar playlist).
Out of respect for some of the local bands we grew up watching / listening to, I’ll take this opportunity to list a few below:
Arkhon, Bludgeond, Blynd, Crestfallen, Dark Poetry, Godblood, Kafors Lord, Lacrima, Lethal Saint, Necrosadist, Prodigal Earth, Sabbah Navahthani.
List of Cypriot bands: https://www.metal-archives.com/lists/CY

Ok, that was the last question. Thank you for the interview, and if you have a message for our fans now is the opportunity to share it ☺.

Thank you kindly readers of Kronos Mortum for taking the time to read through the whole interview (unless you directly scrolled down to the end, in which case FUCK YOU) we really appreciate it. Keep supporting Kronos Mortum. Check us out (Links below) keep it underground and hate responsibly!

https://nekhrah.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/NekhrahOFFICIAL/

Kapcsolódó cikkek

NEKHRAH – Cosmic Apostasy

Ľuboš

Nekhrah – „Foredoomed” – új track streamelve!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z