Interjúk

Nest of Plagues interjú

A Nest of Plagues zenekar mikor kezdte el a zenélést? Mire számítottatok, mennyire lesz nehéz elindulnotok?

Dani: Az első felállás, amit Nest of Plagues-nek kezdtünk el nevezni, ha jól tudom 2014-ben volt először. Én arra számítottam, hogy ez a világ legolcsóbb, legegyszerűbb, legnyugtatóbb, legegészségesebb szórakozása lesz, úgyhogy nem féltem az elindulástól. De ez valóban a világ legfelemelőbb dolga, úgyhogy semmit nem bántam meg a kezdetektől sem.

Cilimili: Igazából nem számítottunk semmire, örültünk, hogy összeállt egy banda, akikkel lehet death metalt játszani. Az, hogy ez ennyi ideje megy már gyakorlatilag ugyanolyan lelkesedéssel, valószínűleg csak a mi fejlődésképtelenségünket mutatja… Ja igen és tényleg a legolcsóbb szórakozás…

Máté: ’14-ben kezdtük, azóta volt egy-két gitár csere, de most már beállt a megfelelő állapot. Az elindulás nehézségével nem kalkuláltunk, mert csak zenélni akartunk. Voltak néha túlkapások, meg letargia, de mindig túllendültünk rajta és most már szerintem kialakult az a helyzet, amiben mindenki motiváltnak érzi magát.

Mi volt az első akadály amit azóta sikerült megoldani?

Dani: Folyamatosan ki kellett rúgni a link tagokat. 1 évig csak trióban toltuk emiatt, de úgy tűnik, hogy ezt most már sikerült teljesen megoldani és egy sziklaszilárd felállás vagyunk.

Cilimili: A legnagyobb akadály szerintem mindig is a különböző zenei ízlésünk összeegyeztetése volt. De ebben csak részeredményekről tudunk beszámolni így, hogy a második nagylemezt írjuk.

Máté: Számomra elfogadni, hogy a linkeskedés, meggajdulás, önpusztítás nélkülözhetetlen egy zenekarban. Erre Cilimili frakcióvezető úr világított rá, és azóta boldog vagyok.

Evi: Fel kellett rúgnom a régi életem, fel kellett költöznöm Pestre és el kellett költenem az összes pénzem gitárra. De amúgy semmi gond, jól vagyok!

Kik alkották a zenekart kezdetben és azóta milyen csere volt?

Dani: Tulajdonképpen a Nest of Plagues az én és Máté régi zenekarának, a Doublethinknek a folytatása. Ez azért alakult így, mert akkoriban akartunk elkezdeni Death metalt, Groove metalt meg ilyen szörnyűségeket játszani. A Nest of Plagues Balázs belépésével, és az akkori gitárosunkkal, Bölcskey Tamással született meg.

Rendelkeztek már több hangzóanyaggal és sokan szeretnek is. A rajongók mely nagyobb zenekarokat találták meg bennetek, kihez hasonlítottak? Ti milyen értékeket neveznétek meg a Nest of Plagues-ben?

Dani: Nem tudom, kihez hasonlítottak minket, én azt is hallottam már rólunk, hogy olyanok vagyunk, mint a régi Iron Maiden. Egyébként nekem az mindig tetszett, hogy a metalhoz laikus emberek gyakran azt mondták, hogy nem is tudták, hogy lehet ennyire dallamos a death metal. Ennek én mindig örültem és egy nagy értékünknek tartom, hogy nem kifejezetten csak a súlyra és nem kifejezetten csak a dallamokra megyünk rá.

Cilimili: Rengeteg zenekarhoz hasonlítottak már minket: Gojira, Whitechapel, Architects xd, Ektomorf xdddd. Több nem jut most eszembe, de az igazság az, hogy egyikre se hasonlítunk, csak csórunk innen-onnan témákat. Szerintem a legnagyobb érték a szeretet, és ez megvan a Nest-ben is :P.

Máté: Szeretet, béke csak metalban és underground.

Evi: Nekem a Nest a 4. zenekarom és amitől ez full más mint az eddigiek, hogy mind a négyen imádjuk egymást és sokat vagyunk együtt akkor is, ha nem zenekaros dolgokkal foglalkozunk. Rengeteget tervezünk meg beszélgetünk meg szétverjük egymás albérletét (nem) és ettől működik az egész pl. a színpadon is.

Ha elképzelünk egy 10 fokú ranglétrát kb. hányadik fokán álltok a céljaitok elérésében? Mennyire foglalkoztok a tervezéssel, álmokkal?

Dani: Én nagyon szeretek álmodozni. Szerintem a legmerészebb álmunkban is, hogy mondjuk tényleg ismertek legyünk külföldön és itthon is, van realitás, csak ettől is sokkal több munkát kéne beletenni. Főleg az online terjesztésbe. Szóval egy 10 fokú skálán most vagyunk mondjuk 6-7 között.

Cilimili: Ja ez a 6 – 7 reális, inkább 6: egy átlagosnál jobb underground banda. (A 7 – 8 az már ilyen Apey vagy Down for Whatever szint, akik itthon meg tudnak tölteni egy Parkot.) Igazából az egészhez a lehető legoptimistábban állunk hozzá: USA turné, világkörüli turné, lemezszerződés stb. ezekről álmodozunk nyilván. De ha csak egy valamilyen szintet érünk el vagy „legrosszabb” esetben a magyar undergoundban fogunk megrohadni, az se baj. Ahhoz nem kell lemezszerződés meg rajongók, hogy leigyuk magunkat…

Máté: Régebben is foglalkoztunk, csak kevésbé tudtuk reálisan belőni a helyünket. Ebben is sokat fejlődtünk, amikor hárman toltuk 2019-ben. Dani elkezdte a koncertszervezéseket, Cili insta meg ilyeneket. Aztán jött Evi, ő meg tervezés-marketing skilles, szóval sokat fejlődtünk. Szerintem, ha Apey 7-8, akkor mi 5, mert live performance-t erősíteni kell, plusz a következő albumot hatékonyabban kell terjeszteni.

Evi: Jézusom, én 3-mat akartam mondani, erre itt dobálja mindenki a 6-7-eket! De ha a 10-et vesszük világhírnek, akkor attól még azért kurvamessze vagyunk. Van egy stabil felállásunk, hangszeres tudásunk, vannak profi hanganyagaink, meg pár klip, ami szerintem a full alap. Az, hogy mondjuk Pesten megtöltünk egy Dürer kistermet, meg végre megkaptuk volna a 041-et, ha nem zár be időközben, egy lépcsőfok. Holnapig sorolhatnám, hogy mit szeretnék még csinálni és ahhoz mennyi mindent kéne még letenni az asztalra. De á mindegy, hagyjuk!

Most képzeld el, hogy eléd teszek egy Nuclear Blast lemezszerződést. Milyen kérdések merülnek fel benned?

Dani: Most akkor 3 arany napozó ágy lesz a medencém mellett vagy 4?

Cilimili: „Mennyit fog keresni rajtunk a Nuclear Blast?!!!”

Máté: CEO mikor lehetek?

Evi: Máté mikor lehet CEO?

A Covid-19 nagyon felborított mindent, de azért már előtte is voltak koncertek. Meggyőző az eddigi nézőszám? Sokan gratulálnak fellépés után?

Dani: Pesten mindig teltházas bulit csinálunk. A vidéki bulik sajnos nehezebben kiszámíthatóak, de ez nem csak ránk igaz, bármilyen underground, sőt nagyobb metál zenekaroknál is.

Cilimili: Remélhetőleg a legközelebbi karantén-feloldás után is lesz egy nagy koncertrejárós hullám. Ott kell majd megszedni magunkat.

Máté: Nézőszámra vegyes, de a hangulat általában marha jó.

Evi: Az augusztusi Barba Negrás bulinkra eljöttek a szüleim is és a végén azt mondták, hogy még tök szívesen hallgatták volna tovább. Ilyet még sose mondtak, szóval ettől nagyobb gratuláció nekem nem kell 😀

Egyébként mennyire blokkolta le a zenekart ez a vírus dolog?

Dani:
Hát buli az kurva szar, hogy nem volt. Így az albumra se tudtunk annyi bevételt félretenni. Viszont gyorsabban haladtunk az írásával, meg az online marketinggel is hála szeretett marketing főnökünknek, Evinek.

Evi: Szerintem nem tudtunk volna ennyit haladni alapesetben. Ha koncert van, akkor nincs próba, nincs dalírás, meg egyébként is ezerfelé voltunk mind a négyen. Bár engem érzelmileg rohadtul megviselt, meg megvisel ez az egész, azt azért el kell ismernem, hogy enélkül valószínűleg nem dobtunk volna ki egy szövegvideót és egy klipet is, nem stúdióztunk volna fel 6 dalt a következő nagylemezre és nem haladnánk ilyen gyorsan az írással sem.

Jövőre (2021) jelenik meg a második albumotok amelyről már három dal hallható a YouTube oldalon. Itt ugye más a felállás, és érettebbek is vagytok. Milyen változásokat említenél az alkotás és rögzítés terén? Miben lesz más a második mozzanat?

Dani: Egyáltalán nem mondanám, hogy érettebbek lettünk. Zeneileg persze folyamatosan fejlődünk és nagy hatással vagyunk egymásra: én például még mindig utálom azokat, amiket Mátéék hallgatnak.

Cilimili: Csak Máté, nem „Mátéék”, de majd Máté elmondja, hogy mik a változások.

Máté: Alkotás téren jobban elhúztuk a folyamatot. Az End of the Comedy albumnál siettettük magunkat. Most több időt szántunk a dalokra, illetve a felvételekre is. Részletekben vesszük fel, így nem zúdul ránk egy adagban. Maga az anyag elsősorban a deathcore, death metal dominálásában változott/változik. Szerettük volna, hogy néhány szám populárisabb vonalon mozogjon. Több dallam, rövidebb idő, befogadhatóbb felépítés. Pár számnál meg szerettünk volna kicsit progresszívebb élményt megélni és vegyíteni több stílust. A szövegek nagyjából hasonló téma köré íródtak, szóval összeszedettebb lesz a Comedy lemezhez képest.

Mikor fog megjelenni és milyen formátumban?

Cilimili: Meglepetés!

Ti milyen zenére szoktatok tombolni? Jártok más zenekarok koncertjeire?

Dani: Én mostanában Scooterre szoktam sakkozni. Nagyon vérlázító!

Cilimili: A bulizós himnuszaink a Hypa Hypa meg a Rasputin Nigthcore remixe, ezeket mindenkinek ajánlanám.

Máté: Járok és nagyon hiányzik. Bulikban meg teljesen vegyes az ízlés. A lényeg, hogy meggajdulás legyen.

Evi: Én a korlátozások előtt simán elmentem heti 3-4 nap bulizni, rengeteg koncertre jártam. De jelenleg az igazi tombolás az, amikor Cilimili beteszi a Hypa Hypát és négyen összeborulva üvöltözünk, aminek szintén megvan a maga szépsége.

Köszönöm a válaszokat és sok sikert kívánok!

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2021/01/12/nest-of-plagues-interview/

Kapcsolódó cikkek

Koncertajánló – Pennhurst, Nest of Plagues, Mirror

KMZ

Nest of Plagues – Új klip a társas magányról és a mértéktelenségről

KMZ

Infected Rain, Nest of Plagues – Koncertbeszámoló

Steve

Nest of Plagues / Eagle Has Landed / Archaic – Koncertbeszámoló

Steve

Nest of Plagues – megjelent a 2. nagylemez, a „To Kill A God”

KMZ

Április 29-én jelenik meg a Nest of Plagues új nagylemeze

KMZ

Nest of Plagues – új klip a mentális problémák és a genetika kapcsolatáról

KMZ

Watch My Dying / Nest Of Plagues – királyul éreztük magunkat

KMZ

Metal.hu évzáró turné a Watch My Dying, a Beneath The Void, a Heedless Elegance és a Nest of Plagues közreműködésével

KMZ

Mhorai / Nygmalion / Nest of Plagues – állati király volt

KMZ

Új Nest of Plagues dal és klip: Struggle

KMZ

Inferno – Újabb klipes dallal jelentkezett a deathcore Nest of Plagues

KMZ

Megalomania – új klippel jelentkezett a Nest of Plagues

KMZ

Nest Of Plagues – Első nagylemez megjelenése

KMZ

Nest of Plagues – Self Titled – Elkészült a debüt EP!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek