Interjúk

Neverland Interjú

(scroll down for English Version)

Harmóniákban gazdag napot kívánok. Az „Ophidia” kapcsán szeretnék kérdéseket feltenni, mert igazán izgalmas és színes album az új kiadványotok!

Sziasztok! Örülök, hogy tetszett az album. Kezdjük hát! 🙂

A „Reversing Time” is sokak kedvencévé vált 2008-ban. Milyen újabb dolgokkal próbáltátok még fényesebbé tenni az „Ophidia” dalait?

Megpróbáltunk egy sokkal összefüggőbb albumot készíteni másodszorra. A Reversing Time inkább egy próba album volt, mert mi, a Dreamtone srácok, először az Iris-szel dolgoztunk együtt és próbáltunk minden olyan zenei elemet beleszőni, amit szeretünk. Ennek megvoltak az előnyei és a hátrányai is. A számok típusai sokat változtak a Reversing Time-ban. Az Ophidia-ban ez nem így van. Az Ophidia egy sokkal progresszívebb, erőteljesebb és dallamosabb, de önmagában sokkal összetettebb.

Mennyire volt időtök pihenni a 2 lemez között? Maximálisan feltöltődtetek mielőtt a stúdióba vonultatok?

Ez a banda imád dolgozni, ezért nem hagytunk magunknak időt a pihenésre. A Reversing Time után egyből elkezdtük írni az új anyagot. Majdnem minden szám kész lett 2008-ban, ugyanabban az évben, mikor kiadtuk a Reversing Time-t. Az Ophidia felvételei egyébként sokkal nyugodtabban zajlottak, mivel nem kellett a kiadón aggódni. 2007-ben még kiadót kerestünk. Azok voltak a legstresszesebb idők a karrierünk során. Szóval, az Ophidia fevételei során nem kellett a banda jövőjén agyalni, így jobban tudtunk koncentrálni a zenére.

Ismét Erim Arkman hangmérnökkel dolgoztatok. Jelenleg az ő munkáját tartjátok a legmegfelelőbbnek a zenétek stúdiómunkálataira? Mennyire engeditek az ő ötleteit érvényesülni, mennyire hallgattok másra, ha valamiben változtatást javasolnak?

Erim egy nagyszerű fickó. Most dolgoztunk vele harmadszor. A Snowfall (Dreamtone EP) és a Reversing Time alatt is ő volt a hangmérnökünk. A felvételek előtt nagyon szerette volna ő keverni az új albumot, és mi megengedtük neki. Úgy mentünk stúdióba, hogy a számok már készen voltak. Erim nagy hatással volt a hangzásra. A keverési munkálatok előtt már mondta, hogy sokkal organikusabb hangzást akar. Ezért a Reversing Time-hoz képest, nagyon kevés dob sample-t használt. Szerintem ez egy helyes döntés volt és a dobok tekintetében a végeredmény nagyon kielégítő.

Guney Ozsan új bandatagnak számít. Mikor ismertétek meg, és mióta tagja a zenekarnak? Az új album írásába mennyire avatkozhatott bele, vagy egyszerűen csak eljátszza nektek, amit szeretnétek és kész:)?

Güney az én és Can régi barátunk. Mielőtt még Can és Güney is Neverland tag lett, együtt játszottunk egy másik bandában. Tudtuk, hogy nagyon tehetséges zenész és nagyszerű ember, így 2007-ben megkértük, hogy csatlakozzon a bandához. A többi történelem.

Güney nagyon aktív volt az Ophidia munkálatai során. Az Ophidia-n hallható az első billentyűsünk, és Güney hatását nagyon is hallani is lehet az albumon. Az előző albumainkon nem volt ennyire jellemző a billentyű és nagyzenekari hangzás. Minden összevetve, nagyon sokat adott a hangzásunkhoz és stílusunkhoz.

Mint ahogy az előző albumnál, most is vannak vendégzenészek: Jon Oliva, Edu Falaschi, Urban Breed! Fontos számotokra, hogy ilyen klasszisokkal még érdekesebbé tegyétek az anyagot?

A Neverland-re már az elejétől fogva egy különleges projectként tekintettünk. Úgy akartuk izgalmasabbá tenni az albumokat, hogy még a Reversing Time felvételei előtt felvetettük az ötletet, hogy meghívjuk a minket inspiráló zenészeket. Amikor ezt jó néven vették a rajongók és a kritikusok, eldöntöttük, hogy az Ophidia-ra is meghívunk nagy neveket és szerencsére Jon Olivia, Edu Falaschi és Urban Breed is elfogadták a meghívást.

Miért éppen őket hívtátok? Miért tartod őket nagyszerű zenészeknek?

Elsősorban azért hívtuk meg őket, mert imádjuk a munkásságukat. Próbálunk eltérő stílusokból zenészeket hívni. Ahogy látod, ezeknek a srácoknak teljesen eltér a stílusuk egymástól, ami szerintem nagyobb mélységet ad az albumnak.

Gondolom, nem kell elmagyaráznom, miért tartjuk őket nagy zenészeknek, lol. Úgy értem, csak nézd meg Jon vagy Edu karrierjét. Szerintem ez megválaszolja a kérdést.

Nem vagyok az a kimondott progresszív, epikus metal rajongó, de valamiért egyből megfogott a zenétek. Szerintem sok mindenki lehet ezzel még így! Azt hiszem a vokálok nagyon jók és az a rengeteg zenei színezék, meg azok a klasz riffek. Hogyan készül el ez a nagyon sokrétű zene? Leginkább kinek a szava érvényesül dalírásnál?

Ahhoz, hogy ilyen változatos zenét tudjunk csinálni, muszáj nyíltan gondolkodni. Szerintem az eredetiségünk ebből a sajátosságból ered. Vannak bandák, amiket mindannyian szeretünk, mint a Blind Guardian, vagy a Symphony X pl., minden egyes tag próbálja a saját ötleteit beleszőni a dalokba.

Oganalp, Onur és Burak a fő dalszerzők. Րk szerzik a dalokat és veszik fel a demokat. Aztán az egész banda elkezd dolgozni a számokon. Sokat próbálunk, mert muszáj élőben hallani a számokat. Aztán véglegesítjük a számokat és előkészítjük őket a felvételre.

Mennyire tartjátok magatokat egyéni zenekarnak? Legfőbb hatásaitok?

Azt szeretem a zenénkben, hogy eredeti, még azok is azt állítják, akik utálnak, hogy a Neverland teljesen eredeti. A zenénk mindig is olyan volt, hogy vagy szereti valaki, vagy nem, ami szerintem jó dolog.

A legnagyobb hatások az olyan bandák, mint a Blind Guardian, Symphony X, Dream Theater, Savatage, In Flames és Opeth. Az olyan szerzők is nagy hatással vannak ránk, mint John Williams, Harry-Gregson Williams, James Horner és Antonin Dvorak. Szerintem ezek a nevek elég sok példát adnak a változatosságról.

Törökországban milyen a metal élet? Sokan járnak koncertekre?

Nos, a török metál élet nem túl jó. Természetesen vannak nagy nevek, de a probléma, hogy nincs normális környezet a bandák számára a felemelkedésre. Mi vagyunk az egyetlen török banda, akinek olyan nagy kiadóval van szerződése, mint az AFM, de még nekünk sincs lehetőségünk túl sok bulit szervezni. Nos, a fellépéseik elég jók és energetikusak, jó a kapcsolat a rajongókkal, de a bulik számának a jövőben mindenképp emelkedniük kell. Szerintem az Ophidia is nyújt még új lehetőségeket.

2010-ben elég sokat koncerteztek, és fesztiválon is látni lehet majd benneteket! Az európai turnétok Jon Oliva’s Pain és Nee zenekarokkal lesz. Azt hiszem nagy sikernek néztek elébe az idei esztendőben. Mit vársz ettől az évtől? Mennyire valósultak már meg a zenekar vágyai?

Reméljük, hogy a 2010-es év lesz karrierünk legjobb éve. Izgatottan várjuk a turnét, mert hatalmas élmény lesz számunkra. Hogy sikeresek legyünk, nagyon jól kell játszanunk ezeken a show-kon, igaz-e? 🙂 Úgyhogy most erre koncentrálunk, felkészülünk, amennyire csak lehet, hogy emlékezetes bulit tudjunk nyújtani a rajongóknak.

Az Ophidia-val kezdem magam zenésznek érezni. Visszatekintve, rájövök, hogy sok mindent elértünk már, de a karrierünk még csak most kezdődik és még sok buli vár ránk világszerte.

Vannak magyar ismerőseitek? Lenne kedvetek megmérettetni magatokat Magyarországon a közönség előtt?

Magyarországot mindig is meg akartam nézni. Néhány éve voltak már ott a szüleim és imádták. És, igen, ki ne szeretne ott játszani? 🙂 Remélem a jövőben sikerül eljutnunk oda.

Van esetleg valami, amit még fontosnak találsz és szeretnél elmondani?

Nos, nagyon várjuk már a turnét és remélem, találkozunk a rajongókkal.

Köszönöm az interjút. Sok sikert!

Nagyon szépen köszönjük ezt a remek interjút. Sziasztok!

Emrecan Sevdin – dobos

—————————-

ENGLISH VERSION:

I wish you a day rich in harmonies! I’d like to ask some questions regarding Ophidia because your new release is truly exciting and colourful!

Hello there! Well, it is really great to hear that you liked the album. Let’s begin then! 🙂

2008’s Reversing Time has become a favourite for many. What new ideas did you try to make the songs of Ophidia even shinier with?

In order to begin with, we tried to make a more coherent album in our sophomore effort. Reversing Time was more like an experiment because we, the Dreamtone guys, were working with Iris for the first time and we were, sort of, trying to fit an squeeze all the musical elements that we loved in that album. This characteristic had its pros and cons. The types of the songs varied greatly in Reversing Time. In Ophidia, it is not like that. Ophidia is much more progressive, it is much more powerful and much more melodic but still it is more consistent in itself.

How much time did you have for relaxing between the two albums? Were you fully relaxed before entering the studio?

We are a band that loves working that’s why we didn’t give that much of a break for relaxing. We began composing new material just after the release of Reversing Time actually. Almost all of the songs were finalized in 2008, the same year we released Reversing Time. In terms of being relaxed or not, we were more relaxed during the production of Ophidia because we did not have to look for a label after completing it, haha. I remember the end of 2007, the period when we were looking for a record label. Those were the most stressful times of our career in my opinion. We did not have these doubts about the band’s future during the production of Ophidia, so we were able to focus more on the music.

You again worked with engineer Erim Arkman. Do you consider his work as most suitable for your music in the studio? How much do you allow his ideas to be realized, how much do you take into consideration other’s ideas if some change is proposed?

Erim is really a great guy. This was our third time working with him. He was our recording engineer during Snowfall (Dreamtone’s EP) and Reversing Time. Before the recording sessions he was very passionate about mixing the new album so we wanted to give him a try. Regarding the compositions, we come to studio with every material ready to be recorded. Erim’s main influence is primarily on the sound of the album. For instance, he stated me prior to the mixing stage that he wanted to mix the album in a more organic way. To give an example, he avoided using too many drum samples when compared with Reversing Time. I think that was a correct decision and the final sound of my drums’ are very satisfying.

Guney Ozsan can be considered as a new member relatively. When did you get to know him and since when has he been a member of the band? How much did he take part in the writing process of the new album, or does he simply play what you need and that’s all?:)

Güney was an old friend of mine and Can’s. The three of us used to play in another band before both Can and Güney became Neverland members. We knew that he was a very talented musician and a very good person and decided to ask him to join the band in 2007. The rest is history I guess, 🙂

Güney was very active in the arrangement process of Ophidia. Ophidia marks our first effort with a full time keyboard player and you can feel Güney’s input when you listen to the album carefully. Our previous albums did not have that „touch” regarding the keyboards and especionally the orchestral arrangements. All in all, his addition to the band really improved our sound and style.

As with the previous album, there are again guest musicians: Jon Oliva, Edu Falaschi, Urban Breed! Is it important for you make the stuff more exciting with these kind of people?

We wanted Neverland to be a very special project from the beginning. While discussing how to make it more exciting before recording Reversing Time, we came up with the idea of inviting certain musicians who influenced us throughout our career. When this idea was embraced by our fans and critics worldwide, we again decided to invite some cool names to Ophidia and luckily Jon Oliva, Edu Falaschi and Urban Breed became our guest musicians.

Why did you invite them, specifically? Why did you consider them great musicians?

We invited them because we love their work in the first place. While inviting certain names, we always try to be very diverse. As you can see, all these guys’ styles are very different which gives the album more depth in my opinion.

I think I don’t have to answer you in detail about why we consider them great musicians, LOL. I mean, just look at Jon’s and Edu’s careers. I think that answers your question.

I’m not the biggest progressive, epic metal freak around, but your music, for some reason, caught me immediately. I guess there can be a lot of people like me. I think the vocals are very good, and all those musical shades and cool riffs. How do you come up with such varied music? Who is the main composer?

In order to make such varied music, you really have to be open-minded. I think our originality arises from this characteristic. Although there are certain names we love altogether, like Blind Guardian or Symphony X for instance, every individual band member tries to incorporate their different ideas into the compositions.

Oganalp, Onur and Burak are the main composers of the band. Basically, they compose the songs and record demos. Then the whole band begins working on the arrangements. After several rehearsals in our studio, because hearing the material live is also very important, we finalize the songs and get them ready for the recording session.

How much do you consider yourselves unique? Your biggest influences?

Well, the thing that I love about our music is its originality because even our haters state this, that Neverland is doing its own thing completely. Our music has always been kind of a „love or hate” thing, which is good I guess.

Our biggest influences are bands like Blind Guardian, Symphony X, Dream Theater, Savatage, In Flames and Opeth. In addition to these names, we are also big fans of composers such as John Williams, Harry-Gregson Williams, James Horner and Antonin Dvorak. I guess these names are giving you an idea about diverse style.

How is the metal life in Turkey? Are there many people at gigs?

Well the metal life in Turkey is not very satisfying. Of course the big names are able to fill venues but the problem is that there is not a suitable environment for new bands to emerge in the market. We are the only Turkish metal band which has a record deal with a major company like AFM but still we are not able to book many shows. Well, our gigs are generally very good and energetic, we have a good synergy with our fans but the number of shows should definitely increase in the future. I think Ophidia will also provide us with new opportunities.

You’ll have a lot of gigs in 2010, and also play on fests. Your European tour will be with Jon Oliva’s Pain and Need. Guess you’ll be facing much success this year. What do you expect from this year? How much did your dreams realized so far?

We are expecting the year 2010 to be the best period of our career so far. We are also very excited about the tour because it will be a huge experience for us. In order to be successful, first we should play really good at these shows, right? 😀 So, we will focus on that, prepare ourselves as good as we can and deliver our fans some really memorable shows.

Well, with Ophidia, I really began to feel like a musician. Looking back at our career, I realize that we have accomplished some really important things but I think our journey has just began and we have much to show the world in the upcoming years.

Do you have acquaintances from Hungary? Would you like to play here?

Hungary is a country that I have always wanted to visit. My parents actually have been there couple years ago and they really loved it. And, yes, we would love to play there, who wouldn’t? 🙂 Hopefully we will make it there sometime in the future.

Is there anything important that you’d like to mention?

Well, we are really excited about the tour and hoping to meet our fans at these shows.

Thanks for the interview. Good luck!

Thank you so much for making this cool interview. Cheers!

Emrecan Sevdin / Neverland Drums

WEB: http://www.myspace.com/neverlandofficial

Kapcsolódó cikkek

NEVERLAND – Reversing Time

Southpeace

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek