Interjúk

Niburta Interjú

(scroll down for English Version)

Hormai „Busó” Balázs frontember válaszolt. 

Üdv! Legutóbbi interjúmra veletek 3 éve került sor, azóta pedig sok minden történt a zenekar háza táján. Kezdjük talán a legelején: akkoriban még első nagylemezetek kiadása előtt álltatok. Meghozta a Scream from the East a kívánt eredményt, ismertséget?

3 éve… Nos, azóta kevesebb hajjal rendelkezem. (nevet) Rengeteg helyre eljutott a zenekar híre és a nagylemezünk, itthon és külföldön is. Az eredményre talán mondhatom, hogy kicsit felkavartuk az állóvizet. Európában szinte mindenhol lehetett kapni a lemezünket boltokban és a világ több pontjáról is sok megrendelést és visszajelzést kaptunk az albumunkra.

Azóta megjártátok többek között Párizst és Lengyelországban is többször játszottatok. Milyen élményeket szereztetek e helyeken?

Hú, volt sok minden. Megtapasztaltuk milyen is az, ha rendesen ki vagyunk hangosítva és mi is hallunk mindent visszafele. Párizsban derült ki igazán, hogy működik ez a sok hangszer, sok ember a színpadon, csak megfelelő technika és szaktudást igényel az aktuális hely részéről, amit itthon sokszor nem lehet megtalálni. De kint teljesen más a hozzáállás a fellépőkhöz. Például kb. 1 órás beállást kaptunk és mindent át tudtunk nézni, lesték a technikusok, hogy miben tudnának segíteni a zenekarnak. Igaz, ez a Moulin Rouge volt, azt nem tudhatom, hogy ott a kis klubokban mi a helyzet.

Fura volt megtapasztalni azt is, hogy a mi kis kelet-európai csapatunk technikai felszerelésben előrébb jár, mint a nyugati híresebb zenekarok. A gitárcuccokra is furán pislogtak a backstage-ben, a Primordial énekese meg el is kérte a wireless mikrofonomat a koncertjük előtt. Remélem, azóta beszereztek egy hasonlót, mert a látottak alapján eléggé bejött neki. (nevet) Lublinban is hasonló volt a szituáció, igazi jó vendéglátók voltak, technikai gondunk ott sem volt.

Közönség hozzáállása is más volt. Párizsban még azért ismeretlenebb zenekar voltunk a fesztiválon ahol felléptünk, de így is, ahogy belekezdtünk az első számba, teltház lett a helyen, kíváncsiak voltak, mi is ez a sok ember fura hangszerekkel a színpadon. Sörözhettek volna a pultnál, de inkább odajöttek és végighallgatták a koncertet. A lengyel közönségről egy szó állja meg a helyét: fanatikusok! (nevet) Imádjuk őket, iszonyú nagy szeretet kaptunk minden eddigi fellépésünk előtt-alatt-után is.

Egyedül az utazások kemények, kisbusszal mentünk mindkét említett helyre és engem speciel eléggé megviselt a sok ülés folyamatosan és egy viszonylag kis helyre való összetömörülés. Párizsban rá is csodálkozott a szervezőség miért nem repülővel mentünk… hát… spórolunk, ahol tudunk. (nevet)

Itthon is sok nagy, nemzetközileg elismert zenekarral álltatok már egy színpadon, például az Arkonával, a Korpiklaanival vagy épp legutóbb az Eluveitie-vel. Miben különböznek a nagy hazai és a külföldi koncertek?

Itthon sajnos sokszor nem kaptunk megfelelő időt a rendes beállásunkhoz, így rengetegszer olyan hangzással nyomtuk le a koncerteket, amivel nagyon nem voltunk megelégedve, illetve sokszor befele is káosz volt, csak a rutin miatt nem volt nagyobb gáz emiatt. Ezek miatt lett csúszás is és nem mutathattuk meg igazán, milyen is a jól kihangosított Niburta. Azt is furcsálltam, hogy egy hazai helyen (nevet nem mondanék) azért is kaptunk beszólást a hangosítótól, hogy miért használunk fülmonitort meg wireless cuccokat… Nem tudom, mi lesz, ha rájön, hogy a gitárok és a basszus iPadről és iPhone-ról mennek a jobb hangzás miatt…

Külföldi koncertjeinken eddig az említett problémákkal még nem találkoztam, nem néztek minket ufónak, mert használjuk a technika adta előnyöket. Persze ott megkaptuk a kért beállási időt. Egyedül azon csodálkoztak, hogy nincs saját technikai csapatunk.

Hogy kicsit aktuális vizekre evezzünk, beszéljünk az év legelején megjelent új anyagotokról, a ReSet EP-ről! Az anyagot korszakhatárként aposztrofáljátok – ez mit jelent pontosan?

A ReSet egyfajta lezárása az eddigi pályafutásunknak és egyben nyitása egy újnak. Készen volt ez a 3 szám, ami nem férne fel az új albumra, de nem akartuk, hogy elvesszenek, mert önmagukban jól sikerültek.

Azt is jelenti, hogy a mostani megszokott Niburta-stílus átalakul, más koncepció vezérel minket már, mint anno 5 éve a kezdésnél, zeneileg mi is alakultunk az évek során. Bár nem is tudom, hogy lehet-e megszokott stílusról beszélni, hiszen minden számunkban változtunk egy kicsit, sokféle zenei elemet használtunk. Most inkább megállapodunk egy időre az új albummal.

A rövidke anyag mindhárom dalában egy-egy külföldi vendégzenész működött közre. Honnan jött a kooperáció ötlete?

Már régóta terveztük, hogy vendégzenészeket hívunk meg egy-egy dalunkba. Sajnos ez a SFTE lemezünkön nem jött össze, így az új kiadványunkba – ami jelen esetben a ReSet EP – valósítottuk meg ezt az ötletet. Mindhárom közreműködővel közös koncertek alatt-után barátkoztunk össze, így adott volt, kiket kérjünk fel.

Az új kislemezzel egyéb változások is érkeztek, e döntés hátteréről meséljetek kicsit!

Az elmúlt néhány év sok tapasztalatot hozott a számunkra. Sajnos sok koncert alkalmával nem tudtuk azt a hangzást visszaadni, amit mi elvártunk volna, illetve megérdemel a közönség. Sokszor a hely szűkössége, sokszor a technika (hiánya), sokszor a szervezési problémák tréfáltak meg minket, és minden alkalommal letörtünk, ha nem tudtuk az elvárható minőséget nyújtani. A 9, de néha 10 fős csapat erejét felülmúlva csinálta, de sokuktól már nem várható el, hogy civil életük mellett beletegyék azt az időt, munkát, amit eddig vagy még többet, ami ezentúl kellene. Sokszor kellemetlen helyzetben visszautasítottuk a felkéréseket, mert fel se fértünk volna a színpadra. A tanulságok levonása után arra jutottunk, hogy alap metal felállással megyünk tovább. A népzenészekkel megmarad a kontakt, hiszen vendégzenészekként lehet őket majd látni nagyobb szabású koncertjeinken, de most igyekszünk saját lábon megoldani a számok írását, hangszerelését.

Ez mivel fog járni a koncertekre nézve? Egy ilyen klasszikusabb metalos felállás esetén hogyan fognak megszólalni a nálatok rendkívül fontos népi hangszerek?

Azzal, hogy a beállási időnk le fog csökkenni, minőségibb hangzás, egy összeszokottabb színpadi produkció és show fogja várni a nagyérdeműt. A népzenei kérdés pedig a modern technika segítségével; samplerrel lesz megoldva. Lesznek majd nagyobb, exkluzívabb koncertek – ha megfelelő technikai adottságok meglesznek – ahol vendégzenészekkel adjuk elő a számokat.

A népzenészek ügye mellett történtek klasszikus értelemben vett tagcserék is. Erről is mesélj!

Igen, már nyáron is kisegítő gitárossal léptünk fel Rockmaraton után. Hajba Gergővel közös megegyezéssel váltak el útjaink, ő a mostani ösvényén nem tudta volna követni a zenekart. Egyetem mellett nem tudott dolgozni, így közös zenei munka mellett az az anyagi háttér sem állt rendelkezésre, ami elengedhetetlen lett volna.

Mostanság volt egy énekescserénk is. Sajnos Martinával a közös munka már egy ideje nem volt olyan, ami mindkét fél számára kedvező lett volna, nagyon lehúzta ez az állandó feszültség a csapatot és a számírás is megrekedt. Így nagy fellélegzés volt, amikor végre pontot tettünk az ügy végére. Nem kellett sokat várni, egy videó kapcsán rátaláltam a megfelelő hangra, ami az új koncepcióhoz illik Rózsa Laura személyében. Laura hangszíne egyből megfogott, fel is kerestem és rövid gondolkozás után igent is mondott a kérdésemre.

Sokáig gondolkoztunk, hogy egy gitárral folytatjuk a jövőben, de végül a kétgitáros felállás mellett döntöttünk. Ekkor kerestem fel Galacsik Zolit, akit még régebben az Ankh zenekarból ismertem meg, ő is hamar igent mondott és így lett teljes a felállás.

Mindezzel együtt készül a második nagylemez. Mit lehet tudni róla?

Nekiálltunk, hosszas tervezés és megbeszélés után belőttük, mit is szeretnénk. Most hogy teljes a felállás, olyan emberekkel dolgozunk együtt, akik ugyanazt, ugyanúgy szeretnék, ugyannyi erőbefektetéssel és így gyorsabban íródnak a számok, mint eddig.

A Dive into Ascension névre keresztelt lemezen mélyebb, progresszívabb zeneiséggel foglalkozunk és elkalandozunk a Közel- és Távol-Kelet zeneiségébe, filozófiájába és kultúrájába. Ahogy eddig, úgy most is újdonságokat igyekszünk hozni, hiszen szeretjük a kihívásokat. Népzenei vonulatból kevesebb várható, mint eddig, de emiatt sokkal letisztultabb lesz a hangzás.

Egy jó hír van még a lemezzel kapcsolatban. A Nemzeti Kulturális Alap támogatja a lemezünket, ami hatalmas megtiszteltetés számunka, hiszen kevés metal zenekar mondhatja ezt el magáról. Reméljük, idén télen már a kezetekbe vehetitek a lemezt, nem tudok mondani pontos megjelenési időt, ahogy elkészülünk, úgyis majd megy az újabb infó!

A modernebb stílussal együtt a dalszövegek is modernebb témákra koncentrálnak az EP-n. Ezt a vonalat fogja folytatni a nagylemez is? Mi a fő inspiráció a szövegíráshoz?

Eddigi szövegeinkben is keverve voltak a modern és régi témák, most is az örök érvényű kérdéskörökbe fogunk kicsit belekóstolni. A keleti kultúrák a nyugati ember szemével érdekes és fura módon fogják fel a világot. Beleástuk magunkat kicsit ezekbe a témakörökbe. Laura is nagyon közel érzi magához a keleti témakört, így megvan a közös irány.

A ReSet egyik dalára koncertklip készült. Az új lemezhez terveztek videoklipet forgatni?

Arra gondoltunk, hogy az eddigi felvett koncertes werkvideókból és koncertvideókból tegyünk össze egy klipet, hogy láthassátok, hogyan is mennek nálunk a dolgok turnén illetve a háttérben, így jött össze a Two Faced klipje.

Az új lemezhez tervezünk egy komoly profi videoklipet és több dalszöveges videót is. Még minden változhat a pénzügyi háttér okán, de a szándék megvan, hiszen nagyon aktuális lenne már.

Az utóbbi időben viszonylag ritkán látni titeket élőben. Mi ennek az oka, mikor tértek vissza a színpadra? Esetleg várható-e egy komolyabb lemezbemutató turné a második nagylemez kapcsán?

Rendeztük sorainkat, próbatermet is váltottunk és rákoncentráltunk az új albumra. Most az a legfontosabb, hogy őszig összetegyük. Nyáron egy-két helyen el lehet csípni minket, de majd igazán az új album bemutatása után aktivizáljuk magunkat koncertezés terén. Tervezünk egy nagyobb volumenű magyar, illetve külföldi turnét is, de az majd a lemez megjelenése után derül ki.

Januárban azért egy akusztikus koncert belefért az időtökbe. Milyen élmény volt ez? Várható-e folytatás?

Jó volt nagyon, főleg hogy javarészt a közönség soraiból nézhettem a produkciót és hallhattam a próbateremből is ismert számokat élőben jó hangosítással. A népzenészek ki is élhették magukat így metal nélkül. (nevet) Mostanság nem tervezzük, hogy lenne hasonló koncert, ezért is volt az a januári ennyire különleges. Aztán ki tudja, mit hoz a jövő…

Köszönöm a válaszokat, kíváncsian várom az új albumot! Az utolsó szó jogán?

Járjatok sok koncertre és támogassátok a feltörekvő zenekarokat!

——————————–

ENGLISH VERSION:

Answered by Balázs “Busó” Hormai (lead vocals). 

Hi! My last interview with Niburta was 3 years ago and since then lots of things happened around the band. First things first: back then you were before releasing your first full-length album. What were the feedbacks for Scream from the East like?

3 years ago… So I have less hair now. (laughing) The fame of the band and the album reached many places, both in Hungary and abroad. I should say that it shook things up as a result. One could buy our CD in almost every store in Europe and we got many orders and feedbacks to our album from around the world.

Then you’ve played in Paris, France and visited Poland more times. What were your experiences like in those locations?

Oh, there were a lot of things. We’ve experienced what is it like to have a perfectly reinforced sound and we are also able to hear ourselves. One of the most important experiences of Paris was that this “many instruments with many people on the stage” thing can absolutely work – it only needs matching technical system and professional expertise from the venue which is often missing in Hungary. But abroad the approach to the artists is also totally different. For example we had 1 hour for the sound-check, we were able to check everything and the sound engineers were there to help the band all the time. But of course it was the Moulin Rouge, I don’t know what the situation is in smaller clubs there.

It was also strange to learn that our little Eastern European group has better technical background than more famous Western bands. In the backstage they winked weirdly to our guitar stuff and Primordial’s vocalist asked for my wireless microphone before their gig. I hope he got one since then as it seemed that he really liked it. (laughing) In Lublin, Poland the situation was similar: they were really good hosts and we didn’t have any technical issues.

The reaction of the audience was also different. In Paris we were one of the less known bands at the festival but in spite of this as soon as we started the first track, the room became filled – they were curious what that crowd on the stage with dozens of weird instruments was. They could drink beer at the bar or so but they came in and listened to our concert. About the Polish audience I can say only one word: fanatics! (laughing) We adore them; we’ve got amazing love from them before, during and after every gig.

Travelling is the only hard part: we travelled by microbus to both locations and for me it was really exhausting to sit for such long trips in a relatively small, crowded place. In Paris the organizers were surprised why we didn’t travel by plane… oh, we try to save up as much as possible. (laughing)

You’ve shared the stage with many famous international bands even in Hungary, e.g. Arkona, Korpiklaani or last time with Eluveitie. What’s the difference between big Hungarian and foreign concerts?

Unfortunately in Hungary we’ve rarely got enough time for the sound-check, so we’d been often dissatisfied with the sound of our concerts and sometimes we’d only heard chaos from the monitors – fortunately our routine saved us from bigger issues. Those things had caused delays and we couldn’t really show what a well-reinforced Niburta is like. It’s also strange that in one Hungarian venue the sound engineer gibed at us for using in-ear monitors and wireless stuff… I don’t know how he’ll react if he’d recognized that the guitars and the bass are amplified via iPad and iPhone for the better sound quality…

In our foreign gigs we’ve never met similar problems; they didn’t think that we’re from the outer space as we are using the advantages of modern technology. Of course we also got enough time for the sound-check there. The only thing they were surprised about that we don’t have own crew.

To turn to actualities, let’s talk about your new material, ReSet EP which was released in January! You called it a boundary-mark – what does this mean exactly?

ReSet is an end of an era and the start of a new one in a way. These 3 tracks were already composed but they didn’t fit into the concept of our upcoming full-length album but we neither wanted to throw them out, because actually they are good compositions.

It also means that the current, usual Niburta style will change; we are led by another concept now than we were at the beginning, 5 years ago as our taste in music has also changed. On the other hand I’m not sure if we should talk about usual style as all of our songs were a bit different; we used a diverse scale of musical elements. Now we’ll stay in one direction for a while with the new album.

In each songs of this short material there’s a foreign guest. Where did the idea of this cooperation come from?

We were planning to invite guest musicians for a long time. Unfortunately this plan wasn’t materialized for SFTE longplayer so it came true on the latest material, ReSet EP. We became friends with all three musicians before or after sharing the stage so it was evident who we were going to invite.

There were other changes in the band recently, so please tell us some words about the background of this decision!

We experienced a lot during the last few years. Unfortunately, we couldn’t always provide the quality of sound we wanted during our shows. It didn’t match what we aimed for and what you would very well deserve for attending a show, paying the entry or even travel a few hundred kilometres. Sometimes it was the size of the place, the (absence of) sound equipment or organizational problems that led to a lower quality of sound. We were always devastated, when it happened. Our 9-member group did what it could, but now there are a few musicians whom we must respect and not ask for more from them. Our conclusion is the following: Niburta will play live shows with basic metal line-up. The contact with our folk musicians is going to remain and you can see them with us on our larger gigs as guest musicians but for now we try to stand the ground on our own – to write and arrange songs by ourselves.

What does this mean in case of the gigs? How will you compensate the lack of those really important ethnic instruments with a basic metal line-up?

In case of the gigs: our sound-check time will decrease, the sound will be better, the stage production and the show will be more shaken together. The folk parts are going to be solved by the modern technology – by sampler. We’ll have some larger scale, exclusive gigs – when we’re going to have the acceptable technical background – where we’ll going to play together with our guest musicians.

Besides the story of the folk musicians there were also changes in the core line-up. Please talk about this!

Yes, during last summer, after Rockmaraton festival we already had to take a part-time guitarist in. With Gergő Hajba we parted ways with a common consensus; he wouldn’t be able to follow the current path of the band. He couldn’t work besides his studies at the university, so he neither had the necessary financial background to maintain the band.

Recently we also had a change on the female vocalist post. Unfortunately working together with Martina wasn’t as beneficial as it should be for a while now and this ceaseless stress was bad for the band and the song-writing had stopped in mid career. So it was a huge relief when we ended this story. We didn’t have to wait for long time: in a video I found the fitting voice for the new conception – she is Laura Rózsa. Her tone took me immediately so I contacted her and after a short while she said yes to join our ranks.

For a while we were planning to continue with only one guitar in the future but finally we decided to have two guitars. Then I contacted Zoli Galacsik (ex-Ankh) and soon after he also said yes, so now we have a complete line-up again.

After all of these you are working on your second full-length album. What should we know about it?

After much planning and discussions we found out what we’d like to do. Now – in a complete line-up – we work together with such people who want the same as us in the same way, with the same effort and this makes song-writing faster than before.

On the oncoming album entitled Dive into Ascension our music will be deeper, more progressive and we’ll visit the music, the philosophy and the culture of the Middle East and the Far East. We’re trying to create something innovative as always because we love challenges. There’ll be less folk music than before but this will also make our sound clearer.

We are also very honoured to announce that the album is partially sponsored by the National Cultural Fund of Hungary – it’s really rare in case of metal bands. Hopefully the album will be out this winter however I can’t tell you an exact date but when it’ll be ready, you’re going to get this info, too!

With more modern style your lyrics also deal with more modern topics on the EP. On the full-length will you continue this concept? What are the main inspirations for the lyrics?

In our lyrics we always mixed modern and ancient topics – we’ll dig into the eternal questions again. The oriental cultures deal with the universe in interesting and strange ways from Western point of view. This is our leading concept now. Laura also feels this oriental topic close to herself so we have the common direction.

You made a live video for one song on ReSet. For the upcoming album are you planning to record a music video again?

We wanted to make a clip of the recorded live scenes and making-of videos to show the life of the band during tours and in the background, so this is why we made a live video for Two Faced.

For the upcoming album we’re planning to shoot a professional, proper music video and also more lyric videos. Everything can be changed yet, everything depends on our financial background but we have the aim because it’d be really relevant to have a new video.

Lately you play live gigs relatively rarely. What is its cause and when will you return to the stage? Are there any plans for a longer album release tour when the second LP is out?

We filled our ranks, changed our rehearsal room and started focusing on the oncoming album. Now the most important thing is to write the material before the autumn. This summer you can see us at some events but we’ll really return to the stage after publishing the longplayer. We’re planning a longer Hungarian and international tour but the details are going to be confirmed after the release of the album.

However in January you had an acoustic show. How did you like it? Will you continue playing unplugged shows?

It was really great especially because I was the part of the audience and I could listen to the well-known tracks from the rehearsal room live with good sound reinforcement. The folk musicians could gratify their passion without metal this way. (laughing) Currently we aren’t planning to repeat it; this makes the latest event more exclusive. But who knows what the future may hold in store…

Thank you for the answers, I’m looking forward to hear the upcoming album! Last words?

Visit as many concerts as possible and support young bands!

WEBhttps://www.facebook.com/niburta

Kapcsolódó cikkek

Niburta – Új felállás, közép-európai turné, készülő lemez

KMZ

Niburta – ReSet EP

ST. Toma

Eluveitie, Arkona, Skálmöld – Koncertbeszámoló

Gwanath

Niburta – Párizs, gadulka, Niburta!

KMZ

Niburta – az első fecskék a készülő új lemezről!

KMZ

Niburta, ScerrA, Ankh, Dolmen, Isatha – III. Niburthday – Koncertbeszámoló

Gwanath

Folk Farsang: Korpiklaani, Metsatöll, Silent Stream Of Godless Elegy, Avven, Virrasztók, Niburta, Ankh – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Scream from the East – A rajongók szemével!

KMZ

Folk-Metal Underground Extravaganza – Koncertbeszámoló

ST. Toma

NIBURTA – Scream From The East

ST. Toma

SamhainFest Hungary 2012 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Niburta – Mašala – avagy a megcsalt férfi balladája!

KMZ

Niburta – Balkanic Heart – az első dal az új lemezről!

KMZ

Niburta Interjú

ST. Toma

Niburta – Awakening videoklip

KMZ

Niburta – NiburTour, nagylemez, tagcserék

KMZ

BeltineFest 2012 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Niburta – Korpiklaanis koncert elmarad!

KMZ

Folk-Rock-Maraton 2012 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Paddy and the Rats, Dalriada, Lochnesz, Niburta – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek