Interjúk

NorthTale Interjú

A kérdésekre  Christian Eriksson válaszolt.

Christian!

Helló, Christian! Itt Muszka Zsuzsanna a Kronos Mortus metal magazintól! Jó hallani a hangodat!

Ó, köszi! (nevet)

Néhány napon belül megjelenik az új bandátokkal, a Northtale-lel készített első, Welcome to Paradise címet viselő albumotok! Honnan jött az együttes megalapításának ötlete?

Bill és én beszélgettünk erről és egyetértettünk abban, hogy szeretnénk egy olyan albumot készíteni, amire aztán később is úgy emlékszünk vissza, hogy na igen, letettünk valamit az asztalra. Fontosnak tartottuk, hogy ha már csinálunk valamit, arra idősebb korunkban is büszkék lehessünk, szívesen hallgassuk majd. Kb. ez adta az együttes megalapításának ötletét.

Még egy szavazást is csináltatok a facebook-on az együttes nevéről, ez annyira király! Kinek az ötlete volt?

(nevet) Tulajdonképpen az én ötletem volt. Nem akartunk valami hülye nevet adni az együttesnek, és hát elég sokat szívtunk a névválasztással. Végül feladtuk és azt mondtuk, oké, csináljunk egy szavazást, aztán meglátjuk, mi lesz. De arra nem is gondoltunk, hogy ilyen sok javaslatot kapunk majd, ahogy arra sem számítottunk, hogy már rajongói táborunk is van. Szóval kaptunk kb. 1500 lehetséges javaslatot! (nevet) Mondtuk jó, akkor a dolgok még rosszabbul állnak, mert most egy helyett 1500 közül választhatunk! (nevet) De végül rendben volt minden.

Mi volt a fő célotok az album megírásakor? Úgy tudom, a 90-es évek zenei érája előtt mindenképpen akartatok tisztelegni…

Alapvetően egy olyan albumot akartunk csinálni, amit mi is szeretünk. Egyáltalán nem a közönség kedvét kerestük vele. Megkérdeztük magunktól, hogy mégis mi az, amit igazából szeretnénk? És mi ezt a hangzást szerettük volna. Mi egy ilyen albumot szerettünk volna megírni. Ezért is lett ez a korong elég változatos, több értelemben is. Olyan dalokat pakoltunk erre a lemezre, amiket nekünk is jól esik hallgatni és reméljük, hogy a közönség is pozitívan fogadja majd, amit csináltunk. (nevet)

Biztos vagyok benne! Beszélgessünk egy kicsit a Welcome to Paradise-ról. Első pillantásra úgy tűnik, hogy van egy kis ellentmondás az album címében szereplő Paradise szó és az albumborítón látható fagyos, téli tájkép között. Miért pont ilyen borítót készítettetek a lemezhez?

Mert úgy éreztük, ez illik az együtteshez. Ha megnézed az albumborítót, csupa jég és hó, tényleg nem úgy néz ki, mint valami paradicsomi környezet. De valakinek pont ez jelentheti a Paradicsomot. Mit jelent számodra a Paradicsom és mit jelent számomra? Van, akinek jó, van, akinek rossz dolgot jelent ez a kifejezés, ezt akartuk megjeleníteni az albumborítón. Azt akartuk, hogy az emberek elgondolkodjanak ezen. Ha mondjuk megkérdezlek téged, milyen számodra a Paradicsom? Valószínűleg teljesen más, mint az enyém.

Igen, mindenképpen. Ez tényleg jó ötlet volt tőletek! Milyen volt amúgy az albumírás, már ami a zenét és a dalszövegeket illeti?

Legnagyobb részét Bill-lel ketten írtuk. Folyamatosan cserélgettük az ötleteinket, illetve volt pár dal nekem is és Bill-nek is, ami már eleve készen megvolt. Ezek is rákerültek a lemezre, de természetesen írtunk új dalokat közösen is. Tulajdonképpen csak egyszer jöttünk össze, ekkor én, Bill és Michael itt Stockholm-ban, az otthonomban cseréltük ki az ötleteinket. Ennek eredményeként egy nóta landolt az albumon, de a dalok nagy részét, ahogy mondtam, Bill-lel közösen szereztük.

Biztos vagyok benne, hogy az új lemez hamar meghódítja majd a közönség szívét. Mit vártok az album fogadtatásától?

Oh, hát az majdhogynem lehetetlen előre megmondani. Úgy értem, nekem személy szerint nagyon tetszik az új album. Ha mégis bukik és senkinek nem fog tetszeni, azt sem bánom. Én szeretem! (nevet) Természetesen remélem, hogy a közönségnek is bejön majd. Mert ez egy nagyon őszinte album. A dalok témái és a szövegek nagyon is valóságosak és rendkívül személyesek, szóval reménykedem, hogy nektek is tetszik majd az anyagunk.

Augusztusban a Sabaton Open Air fesztiválon láthatunk majd titeket, aztán adtok néhány koncertet Japánban. Erős kezdés, mondhatom! Ezután mik a terveitek?

(nevet) Igen, erős kezdés valóban! Különleges dolog új zenekarként egyből ilyen helyeken fellépni, a többit pedig még egyeztetjük. A folytatással kapcsolatban egyelőre semmi nem hivatalos. Jelenleg ez a három koncert fix, de természetesen reméljük, hogy mihamarabb úton leszünk megint.

Értem. Ami a koncerteket illeti: hogy érzed magad énekesként, amikor a színpadon állsz, szemben a tömeggel? Milyen érzés ez?

Ó, ez majdnem olyan, mint egyfajta drog. Nem használok drogokat, de úgy képzelem, ilyesmi lehet az is. Amikor a színpadon vagyok, úgy érzem magam, mint Superman, nincs olyan, amit ne tudnék megcsinálni. (nevet) Viszont mindig olyan, hogy fogalmad sincs, mi vár majd a következő helyszínen, egyik nap még egyik országban játszol, aztán másnap már egy másikban. Soha nem lehet tudni, hogy reagál majd a közönség. Neked kell kitapasztalnod, mi az ami működik, kinek mi jön be és ez már önmagában nagyon király dolog. Ha mondjuk utálnak, az elég szar tud lenni, de ilyen még nem történt velem és remélhetőleg nem is fog! (nevet)

Köszönöm a beszélgetést, Christian! Remélem egy nap élőben is láthatlak titeket, mondjuk itt, Magyarországon!

Nagyon szeretnénk Magyarországra is ellátogatni! Különösen Budapestre!

Hát igen, az egy gyönyörű város!

Csak nem ott élsz?

Nem, vidéken lakom.

Értem, az is jó tud lenni!

Minden jót kívánok neked és köszi a beszélgetést még egyszer! Jó éjt! Szia!

Köszönöm, jó éjt neked is! Szia!

WEB: https://www.facebook.com/NorthtaleOfficial/ 

Közreműködött: Muszka Zsuzsanna
Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2019/07/31/northtale-interview/

Készült: 2019. július 22.

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek