Interjúk

Nuke Interjú

Sziasztok. Kezdjük a bemutatkozással, mert valószínűleg még nem sokan ismernek benneteket, de szerintem ez a helyzet gyorsan változni fog!

Sziasztok! Mi a Nuke zenekar vagyunk Budapestről! A zenekar mindig 4 tagból állt, most sincs ez másképp. Egy-két tagcserét követően tehát a végleges felállás a következő: Nagy Ádám-gitár, ének, Guoth Zalán-basszusgitár, vokál, Ondrejka Gábor-dob Sipos András-szólógitár.

A banda ugyebár 2001-ben alakult, de csak 2004-től számoljátok az igazi Nuke korszakát. Hogyan készült el az első dal? A 2005-ös kislemezetek mennyire adta meg a kezdő lökést?

A Junkyard EP volt az első komolyabb stúdió felvételünk. Sokan mondják, hogy egy zenekar legtöbbet élőben és a stúdióban tanul. Ez ránk abszolút igaz volt. Először hallottuk vissza normális minőségben a dalainkat és ez baromi tanulságos volt, sokat tanultunk belőle. A legtöbb első demós banda hajlamos világmegváltó tervekkel nekifeküdni első hanghordozója elkészítéséhez, és ezzel mi sem voltunk másképp. A lemez segített rájönni, hogy a jó dalok nem abból állnak, hogy mennyi riffet és effektet tudsz egymásra pakolni. A lemez egyrészt ezért volt tanulságos, másrészt sikerült vele bejutnunk nagyobb bulikra nagyobb zenekarok elé, mint pl. a RémembeR vagy a Wackor. A EP juttatott be minket egy kisebb Wackor turnéra is, ami aztán tényleg nagy lökést adott, mivel szinte minden hétvégén játszottunk valahol, ami jól összerázta a produkciót. Ebben az időszakban váltunk ténylegesen működő zenekarrá.

Nemrég jelent meg az első lemezetek “Soul Injection” címmel. 13 remek dal southern rock stílusban. Beszélj ezekről az alkotásokról!

A Junkyard EP utáni intenzív koncertezés alatt sikerült megtapasztalnunk, hogy milyen dalok működnek igazán élőben, mik azok a dolgok amik meg tudnak szólalni bármilyen körülmény között. Mivel nem igazán volt mögöttünk egy nagyobb management ezért az élő bulikra kellett koncentrálnunk. Ezért az EP megjelenése után nem sokkal már több új dalt írtunk, amik egy sokkal rockosabb irányt mutattak. Azt akartuk, hogy a közönség a színpadon egy kompromisszumok nélküli fasza rockzenekart lásson, egyszerű de ütős számokkal. Az ilyen típusú zenével már a kezdetekben is bepróbálkoztunk, de mivel akkor még ezerrel dübörgött a nu-metál nem igazán voltunk népszerűek az akkori underground szcéna berkeiben. De ez inkább lökést adott és tovább írtuk a dalokat, közben beütött a metal-core hullám is ami szintén nem volt összeegyeztethető a stílusunkkal de nem igazán érdekelt minket a dolog. Aztán szép lassan kezdtünk megismerkedni olyan bandákkal akik hasonló irányban mozgolódtak, mint mi és végre kialakult egy olyan zenekari baráti kör akikkel tényleg szívesen rontjuk együtt a levegőt. A sok koncertezés és a rockosabb zenék újra feltámadása nagyon jót tett a zenekarnak, bár sokaktól megkaptuk, hogy biztos csak divatból csináljuk az egészet, mivel most annyira dívik a “stoner”, bár akkor még ezzel a kifejezéssel nem igazán találkoztunk, bár hallgattuk a zenekarokat. Mondjuk tényleg jellemző volt, hogy egy időben mindenki a stonerrel és a southern kifejezéssel dobálózott, és kezdett az egész olyan lenni, mint amit a metal-core-os szcéna berkein belül tapasztaltunk. Megjelentek a “true” arcok, akik mint tapasztalt rókák nem nézték jó szemmel, hogy egy 22 éves átlagéletkorú zenekar olyan hatásokkal bír, amit ők már ugye óvodás koruk óta hallgatnak. Ez egy kicsi csalódást okozott, mivel mi mindig is csak egy jó rockzenekar akartunk lenni, és megpróbáltunk mindenkivel jó kapcsolatot ápolni, ám ez nem mindig úgy sült el ahogy szerettük volna. A lemez gyakorlatilag az első EP utáni időszakból táplálkozik, ahol rengeteg zenei és emberi tapasztalatot szereztünk. Ebben az időben rengeteg emberrel találkoztunk, rengeteg emlékezetes esemény történt, ami mind hatással volt a dalokra. A lemez gyakorlatilag felfűzhető egy olyan gondolat menetre, hogy kinek mi adja meg a lökést, kit mi mozgat, vagy inspirál, mitől áll ki valami mellett. Ezért is Soul Injection a címe. Számunkra baromi nagy lökést adott, hogy sokáig nem igazán voltunk elismerve, sok szart kaptunk és sok emberben kellett csalódnunk, de ez inkább feltöltött minket. Az elmúlt években rengeteg olyan dolog történt velünk amitől más zenekarok már tuti 5ször feloszlottak volna. A legtöbb zenekar akikkel együtt indultunk már feloszlott vagy más formációkban tolják tovább, de mi büszkék vagyunk arra, hogy a Nuke még mindig létezik és ugyanolyan lelkes mint a kezdetekben, és ennek most lett kézzelfogható bizonyítéka az első lemez képében.

Jól kidolgozott számokról van szó, amiknek a hangzása megfelelően illeszkedik a stílushoz. A produceri munkálatokban mennyire vettetek részt?

A hangzással mi is teljes mértékben megvagyunk elégedve, mivel teljesen úgy szól, ahogy megálmodtuk. Ez egy igen komoly csapatmunkának volt köszönhető, mivel töb emberrel dolgoztunk egyszerre. A dobokat Bodná “Bogyó” Péterrel (Blind Myself) a Budapesti Tom-Tom stúdió egyik legkomolyabban felszerelt termében, a C stúdióban vettük fel. Olyan stúdiót kerestünk a doboknak, mely elég nagy beltérrel és belmagassággal rendelkezik ahhoz, hogy egy dob szépen szólaljon meg benne, kellő terekkel, és mélységgel. A gitárhangot Szűcs Szabinak köszönhetjük, aki kb. két tekeréssel beállította azt a hangot amitől mindannyian leültünk. A gitár felvételek Szűcs Szabi és Bodnár “Bogyó” Péter vezénylésével zajlottak a Bakery studióban. Az énekek a ParkPlatzban lettek felvéve ahol Horváth Attilával dolgoztunk együtt akit a Subscribe-ból ismerhettek. Ր rengeteget tett annak érdekében, hogy a dalokból kihozzuk a maximumot, rengeteg ötlet és hangzásbeli megoldás tőle származik, és kevés olyan emberrel találkoztunk aki türelmesebb lenne mint ő, szóval nagyon élveztük vele a közös munkát. Nagyon sokat dolgozott az anyagon és a keverés is neki köszönhető. A masterelést Szentpéteri Zsolt követte el a Superbuttból, ami aztán feltette az i-re a pontot.

Mi volt a stúdióban töltött időszak legjobb pillanata :)?

Mivel rengeteg időt töltöttünk a stúdióban ezért elég sok jó élményben volt részünk. Mivel a Bakerys Pici megengedte, hogy éjszakai műszakban dolgozzunk az anyagon (amit ezúton is köszönünk), ezért az ottani felvételeknek volt egy furcsa hangulata, mivel rendszerint reggel jöttünk csak el. Nagyon jó volt amikor haverok benéztek a felvételekre és ha már ott voltak akkor ők is beleadták amit tudtak, így került fel a Whore Of Babylon végén lévő szóló a korongra, amit Vörös Attila pengetett fel a Remembering The Steel-ből, vagy Knapp Oszika dumája a Salavador Lemones-ben. A legjobb pillanat mégis csak az volt, amikor végre kézhez kaptuk a master anyagot.

A zenétek legfőbb hatásaiként a NIN, Pantera, Powerman5000 stb. zenéjét említitek. A megalakulásotok előtt az ő zenéjüket hallgattátok legtöbbször és ezért készítettek hasonló zenét vagy összedobtátok az ötleteket és ez sült ki belőle?

Négyen vagyunk és mind a négyünknek mások a kedvencei. Persze megvannak a közös nevezők, de a domináns “forrás” az mindenkiben más. Ebből a kavalkádból született meg ez a lemez, melyre azt hiszem, hogy bátran mondhatjuk, hogy néha kicsit ilyen, néha kicsit olyan, de van egy egységes vezérfonala, amiről sosem tér le. Mi ezt a vezérfonalat úgy hívjuk, hogy postindustrial motorcore. Ez a mi zenénk stílus-meghatározása.

A lemez külcsíne is nagyon figyelemre méltó. Van egy sajátos stílusa. Kinek az ötlete alapján készült és ki valósította meg?

A zenekar dizájn szakasszisztense Nagy Ádám, akivel már a bemutatkozóban találkozhattatok. A zenekarral kapcsolatos összes kreatív az ő agyából pattan elő, miután az ötlet megszületik, mely általában közös, bár az is sokszor tőle ered. Lényeg, hogy a logón át a lemezborítóig mind az ő munkáját dicséri.

AZ OKM logó is látható a borítón. Hogyan sikerült a minisztérium támogatását megszerezni? Miben segítették a csapatot?

Indultunk a Pankkk elsőlemezes pályázatán, melyet sikeresen meg is nyertünk. Mivel a Pankkk az OKM alá tartozik, így kritérium volt, a logó feltüntetése. Amúgy ez a pályázat rengeteget segített a lemez anyagi részét tekintve. Ez úton is köszönettel tartozunk a Pankkk-nak és a minisztériumnak egyaránt.

Koncertek terén hogy álltok? Kivel fogtok koncertezni? Sikerül sok helyre eljutnotok? A BPRNR munkájával mennyire vagytok elégedettek?

Most nemrég tartottuk meg a lemezbemutatónkat, mely szerintem elképesztően jól sikerült. Nagyon készültünk rá, igazi lázban égtünk. Szervezés, promóció, marketing, videómeghívó (youtubeos), direktlevelek tömkelege, myspace, egyszóval minden. Szó szerint égett a kezünk alatt a munka. Aztán örömmel konstatáltuk, hogy több mint 250 ember volt ránk kíváncsi. Hatalmas érzés volt, hogy ezt a bulit végre igazán a magunkénak érezhettük. A jövőben sok koncertre számítunk majd, a lemezbemutató óta többen is szeretnének nekünk bulit szervezni. A BPRNR-nek sokat köszönhetünk. Vörös András és Pintér Norbert vezénylete, és az örökös jó tanácsaik nélkül nem biztos, hogy meg tudtuk volna csinálni a lemezt. De hogy kapjanak hideget is, koncertszervezés terén azért még vannak hiányosságok. Szeretnénk, ha az iroda is egyre több bulit szervezne nekünk.

Mivel angol nyelven íródtak a számok és szerintem a lemez is jó, várható esetleg külföldi terjesztés?

Külföldre mindenképpen szeretnénk eljutni, és megvetni a lábunkat. Az angol ének azért is fontos számunkra, hogy a világ bármely pontján felléphessünk, és a világ bármely pontján potenciális, értő fülekre találhassunk. Eddig egy német kiadóval vettük fel a kapcsolatot, akik nagyon pozitívak voltak, tavasszal az egyik zenekarukkal (Balboa Inn) elképzelhető majd egy turné.

Még valami, amit fontosnak találtok?

Itt szeretnék egy jó tanáccsal szolgálni a zenekaroknak! Sose várjátok, hogy majd jön a sült hal, aki koncertek garmadáit hozza nektek. Igenis nektek kell csinálni, nektek kell gondoskodni magatokról, hiszen amíg nincs pénz a zenétekben, addig egyedül a ti érdeketek, hogy mi történik veletek. A többi csak plusz, és jó ha van.

Sok sikert a további célok eléréséhez!

A lemezt a nuke@nukemusic.net-en lehet megrendelni, belehallgatni pedig: www.myspace.com/postindustrialmotorcore címen lehet.

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek