Interjúk

Númenor interjú

A kérdésekre Marko Miranović válaszolt!

Megvolt az a kiváltságom, hogy meghallgassam az albumodat megjelenés előtt, ami március 6-ára várható az Elevate Records kiadónál, akiknél most először jelenik meg lemezetek. Hogyan tudnád jellemezni az új anyagot? Miben más, mint az eddigiek?

Elég sokat, körülbelül két évet és néhány hónapot dolgoztunk az új albumon, aminek az eredménye a Draconian Age lemez lett. Már régen kitaláltam ezt a nevet az anyagunknak. Először a Feanor-t és a Mirror Mirror-t komponáltuk meg, melyek többé-kevésbé az utolsó korongunk, a Chronicles of the Realms Beyond folytatásának tekinthetők. De ahogy belejöttünk a dolgokba, úgy születtek meg az olyan dalok, mint a Where The Battle Rages On vagy az At The Gates Of Moria, ami később a Make The Stand nevet kapta, melyben Hansi Kürsch is énekel, de kezdetben ez egy black metál nóta volt egyébként. Nagyon szeretem keverni a black metált ezekkel a folkos behatásokkal és szerintem ez a két dal ragadja meg legjobban az új anyagunk esszenciáját. Mert amit most hoztunk létre, abban van valami igazán eredeti, amit még nem csináltunk ezelőtt. Vannak más dalok is, mint pl. a Hall Of The Mountain King, amit már próbáltunk feldolgozni korábban is, és ez most végre sikerült. Vagy ott van a Twilight Of The Gods, ami számunkra nagyon egyedi hangzású lett, az album többi részével összehasonlítva és az első visszajelzések alapján úgy látom, ez a nóta az embereknek is nagyon tetszik. Bár amikor, egyik utolsóként, ezt a dalt is megírtuk, én már inkább a Hall Of The Mountain King-re fókuszáltam, amit már tényleg régóta szerettünk volna megcsinálni, így igazság szerint nem is nagyon törődtem a Twilight of the Gods-zal.

Oké. Beszéljünk most valami másról! Númenor a tolkieni világban a halhatatlan földhöz legközelebb eső, emberek által lakott sziget neve. A zenétekkel, gondolom, ti is szeretnétek valami maradandót, valami halhatatlant alkotni, csakúgy, mint Tolkien mester tette A Gyűrűk Ura esetében…

Ha jól értem, a Númenor név eredetére vagy kíváncsi és arra, hogy ez hogyan kapcsolódik a zenénkhez.

Igen! Meg egyébként arra is, hogy szerinted Tolkien világa miért van akkora hatással a metál színtérre már évtizedek óta?

Nos, igen. Végül is, a fantasy bandák már a metál világának kezdetétől jelen voltak, itt pl. Dio-t vagy a Rainbow-t tudnám említeni. Tolkien munkáit kölyökkoromtól fogva – ez a 90-es években volt – ismerem. Tehát ez már eleve nagy hatással volt rám, amikor megismerkedtem a metállal, így értelemszerűen azok iránt a bandák iránt kezdtem el érdeklődni, amik a fantasy műfajban mozogtak. Ebben az időben találtam rá a Blind Guardian-ra is. Ahogy említettem, ez valamikor a 90-es években volt, de fontos megjegyezni, hogy akkor éppen zajlott a háború Szerbiában, így bármilyen zenei anyaghoz hozzájutni nagyon nehéz volt. Ekkor valahogy rátaláltam egy rakat német Metal Hammer magazinra, és lapozgatás meg a borítók nézegetése közben került elém a későbbi kedvenc együttesem, a Blind Guardian. Most pedig együtt dolgozunk Hansi-val a Blind Guardian biográfiáján, ami könyv formájában fog megjelenni az újságíró Mark Frostenas vezetésével. Ő kezdte ezt a projektet, ebbe kapcsolódtam én is be, de vannak más emberek is, akik interjúkat készítenek a producerekkel, borítótervezőkkel stb. Azt gondolom, hogy a 90-es évektől kezdve a heavy, power, black metál műfajban Tolkien fantasy világa nagyon különleges helyet foglalt el. Nem tudom, maga Tolkien hogyan reagálna, ha látná ezt a sok metál zenekart, akik mind az ő munkássága nyomán jöttek létre vagy hogyan reagálna akár a Númenor, a Blind Guardian, a Summoning vagy más, főleg black metál bandák zenéjére. Mert tudod, ő elég konzervatív gondolkodású volt, így tényleg kíváncsi lennék, mit mondana ránk. Szóval igen, Tolkien és a fantasy nagyon népszerű a metál műfajában. Végül is, nem hiszem, hogy túlságosan tetszenénk neki.

Ha jól tudom, a Númenor kezdeti albumain a black metál-os jelleg még kifejezetten jelen volt, de az idők során a heavy és power metál behatás egyre erősebben kezdte jellemezni a zenéteket, mígnem kialakult a mai, különleges stílusotok, amit néhányan blackened power metál-ként jellemeznek. Tudnál ennek az elmozdulásnak az okairól mesélni picit?

Amikor elkezdtük anno, legelőször az Eternal Champion című dalt írtuk meg, ami egy power metál dal volt. De az első albumunk, a Colossal Darkness többi dala többé-kevésbé a black metál, ezen belül a szimfonikus black metál műfajába tartozik, mivel a ránk ható együttesek többsége is ebből az alműfajból került ki. Ezeket az együtteseket, főleg a 90es évek norvég és svéd black metál bandáit még mindig hallgatom és ezek hatása a Númenor zenéjén is világosan érezhető. Amikor a második albumunkat kezdtük írni, a billentyűsünk kilépett a zenekarból, így Srdjan-ra hárultak a dalírás feladatai. És mivel az Eternal Champion volt akkor a legnépszerűbb dalunk, úgy döntöttünk, hogy ezt az irányt visszük tovább. Ez a második album egyébként a Sword And Sorcery nevet kapta, és olyan dalok hallhatók rajta, mint pl. a Dragonheart vagy a Dragon Of Erebor, amik később igen népszerűek lettek, szóval a kritikák és a visszajelzések alapján láttuk, hogy bejön a közönségünknek ez a stílus. Ez lendületet adott ahhoz, hogy még jobban belemenjünk a power és a black metál ötvözésébe, aminek az eredménye a Chronicles From The Realms Beyond album lett. Erre az anyagra már a heavy stílusból is pakoltunk elemeket, ez pl. a Heart Of Steel vagy a The Hour Of The King dalokban érhető tetten. Így végül megtaláltuk a ma ránk jellemző, egyedi stílust. Néha összehasonlítanak minket olyan bandákkal, mint pl. az Ensiferum vagy a Wintersun, de ez teljesen téves, semmi közünk ahhoz, amit ők csinálnak. Mivel ahogy említettem, minket a 80as, 90es évek együttesei inspirálnak, akiken felnőttünk. Ilyenek pl. az Iron Maiden, a Rhapsody, a Blind Guardian vagy a Covenant, az Arcturus stb. Ezek kevesebb billentyűvel, inkább gitár alapokra építkező együttesek. Szóval így alakult nálunk az evolúció, ami végül is nem volt egy bonyolult menet.

A Númenorral, mint egésszel kapcsolatban én határozottan érzékelek egyfajta kettősséget, és ez leginkább a két stílus, a heavy/power és a black metál keveredésében érhető tetten. Mennyire könnyű a két irányvonalat összehozni?

Nekünk ez igazán nem jelentett problémát, miután megtanultuk, hogyan kell a két stílust egymáshoz illeszteni. Illetve, ha már az elején megvan a terved, hogy mit is szeretnél kifejezni az albummal és a dalszövegekkel, az határozottan megkönnyíti a dolgokat. Például, ha a legutóbbi albumot, ezen belül a Where The Battle Rages On című dalt nézzük, láthatjuk, hogy ennek nagyon ütős szövege van, amit az eleve nagyon erős, black/death metálba hajló zenei alaphoz írtunk. De a Mirror Mirror-ral például egyfajta misztikus hangulatot akartunk kifejezni, igen, ez a dal majdhogynem egy szimfonikus black metál nótának tekinthető, így értelemszerűen, a szövegét is ehhez igazítottuk. De van egy epikusabb oldala is a lemezünknek, erre példa mondjuk a Make The Stand, tudod, a dal, amelyikben Hansi Kürsch énekel. Ez a nóta egyébként a törpökről szól, az eredete pedig az At The Gates Of Moria-hoz kötődik, amiről mindenkinek a csaták, törpök stb. ugranak be. Vagy pl. az Arkenstone is ilyen, amivel szintén a heavy/power oldalba mentünk bele, zene és szöveg tekintetében egyaránt. Vagy ott van a Twilight Of The Gods című dalunk, amit egyébként a Vikingek című tv-sorozat ihletett, a csata előtti beszéddel, a dicső halállal stb. Manapság az emberek, főleg a pogány/folk együtteseknél, ezt valami dicsőséges dolognak tekintik, de valójában csak arról van szó, hogy mindenki túl szeretné élni az adott csatát. Szóval, minden dalunknak megvan a maga jelentése. Néhány közülük misztikusabb, mint pl. a Sleeping Sorceress a Sword And Sorcery albumról, vagy az Arcanist, vagy pedig az Alchemist. Más dalaink heroikusabbak, mint pl. a Dragon Of Erebor vagy a Heart Of Steel, amikkel a tolkieni hagyományt vittük tovább.

Nagyon különleges és egyedi atmoszférája van a zenéteknek, valóban! És még azt is tegyük hozzá, hogy Blind Guardian stílusban megírt dalszövegeket black metál műfajban előadva azért nem mindenhol hall az ember!

Igen, teljesen egyetértek veled. Őszintén szólva, elég gyakran szoktak engem a fiatal Hansi-hoz hasonlítani. Ez a mostani, idősebb Hansi pedig teljesen olyan, mint én, 15 évvel ezelőtt. Úgy is mondhatnám, olyan vagyok, mint Hansi Kürsch, csak – talán a black metál miatt – sötétebb kiadásban. A beszélgetéseink során ezzel ő, Hansi is egyetértett. De kezdetben a Blind Guardian-t is sötét együttesnek címkézték. Én a Númenorra mindig is úgy tekintettem, mint egyfajta, a Blind Guardian-nak adott válaszra, nem zeneileg, hanem inkább a zene mögött álló elgondolások területén. A Númenor számomra kicsit olyan, mint amilyennek én láttam a Blind Guardian-t, amikor még gyerek voltam.

Az új albumra visszatérve: az anyag a Draconian Age nevet kapta. Ennek a sárkányokhoz – a ’draco’ szó miatt – vagy a drákói szigorhoz van köze?

Nem, semmi köze nincs a sárkányokhoz, hanem az ősi időkre utal. Végül is, Ancient Times-nak vagy From The Different Time-nak is lehetett volna címezni, ami kifejezi azt, hogy ez az album más, ősi időkről, illetve a miénktől különböző dimenziókról szól. De a Draconian Age, úgy gondolom, tökéletes cím az albumunknak. Teljesen összhangban van azzal, amit ki akarunk vele fejezni: egy rég elfeledett dolgot, vagy valamit, ami egy párhuzamos dimenzióban vagy világban történt meg. Szóval, a sárkányokhoz végképp nincs köze. Tolkien egyszer azt mondta, hogy minden, amit leír, az gyakorlatilag megtörténik – csak valahol máshol, egy másik időben, egy másik dimenzióban.

Ez valóban érdekes elgondolás! Tudnál picit beszélni az egyes dalokról külön-külön is?

A már említett első dalunk, a Make The Stand Hansi Kürsch-sel, az Erebor kapujánál harcoló törpökről szól. A Hall Of The Mountain King már egy általánosabb fantasy témát dolgoz fel, szereplői a csarnokukban ünneplő törpök. Ennek a nótának a megírásában a Savatage is inspirált engem. Harmadik dalunk, a Feanor, ismét Tolkienhez és a Szilmarilokhoz kötődik. Amikor először hallottam a zenei anyagát, egyből tudtam, hogy ez lesz a címe. Nagyon erős dal ez, sok-sok Iron Maiden behatással. Negyedik az albumon a Mirror Mirror avagy A Robe Of The Stars. Ezt a dalt a Dungeons and Dragons ihlette és egy jó kis történet áll mögötte. Valahol láttam egy képet, aminek Robe of Stars volt a címe, és azonnal megihletett. Aztán a dalszöveg írása közben jött a D&D a képbe, aminek nagy rajongója vagyok, és örülök, hogy ebbe a dalba ilyen nagyszerűen sikerült ezt a témát beilleszteni. Szerintem a többi fan is elég hamar fel fogja ismerni a Dungeons and Dragons témát. Aztán ott van az ötödik nóta, az Arkenstone, ami szintén a Hobbit-Tolkien-törp tengelyen mozog, de nálunk ez már megszokott, folyton visszatérünk ehhez a témához. Ez a dal egy másik népszerű nótánkra, a Dragon Of Erebor-ra adott válasznak is tekinthető, ami ugye a törpök harci felszereléséről és csatáiról mesél, ahogy az A hobbit című könyvben le van írva. Én egyébként különösen kedvelem a törp fajt, illetve azt, ahogyan Tolkien világában megjelennek. És aztán ott van a Where The Battle Rages On című dalunk is. Nekem személy szerint ez a kedvencem az új korongról, nagyon agresszív darab, témájában pedig Michael Moorcock Elric-jét, az ő harcait dolgozza fel. De zeneileg a Slayer Raining Blood-jára is található utalás benne. Ez a dalunk egyébként tökéletesen illik az egész album hangulatához, nagyon szerettem ennek a nótának az evolúcióját, illetve a szövege is nagyon kedves számomra. Ott van még a Twilight Of The Gods. Ahogy már mondtam, ezt a Vikingek tv-sorozat inspirálta és a halál, jobban mondva, a csatában lelt, ún. dicsőséges halál témáját járja körül. A legtöbb embernek talán furcsán hangzik, de személy szerint én ennek több értelmét látom, mint mindig mindent túlélni, aztán megöregedni. Ez talán azért is van így, mert elég jól bánok a karddal és hasonló fegyverekkel, több mozifilmben is feltűntem már egyébként. A következő, The Days Of Final Frost címet viselő szerzeményünk már teljes egészében black metál alkotás, amely egy black metál válogatásalbum után kapta a nevét, amit gyerekként sokat hallgattam. Ami a The Last Of Wizards nevű dalunkat illeti: mindig akartam egy varázslókkal kapcsolatos, fantasy témájú dalt írni. Ez a nóta is a D&D-hez kapcsolódik, gyakorlatilag a Mirror Mirror folytatása, amiben az evolúcióról énekelek, ennek eredménye pedig a The Last Of Wizards-ban hallható. Az én nézőpontomból ez is egy tökéletes dal, habár magán az anyagon talán ez a leggyengébb láncszem. Témáját tekintve, tudod, a főszereplő a „The Last Of Wizards”, aki ebben a világban haldoklik, így a „Mirror Mirror”-on keresztül elhagyja azt. Tehát a tükrön keresztül ez az utolsó varázsló meglép innen, mivel a mi világunkból az ősi varázslat már kiveszett. Az utolsó dalunk az új albumon a Númenor, mely egy tipikus, heroikus power metál hangzású nóta. Ez már megjelent online és eddig nagyon jó visszajelzéseket kaptunk róla. Azt gondolom, ez egy nagyon erősre sikeredett dalunk, mely Númenor történetét dolgozza fel, és ahogy mondtam, igen heroikus – mint minden, amit eddig csináltunk, említhetném akár a Heart Of Steel-t vagy a The Hour Of The King-et. Hát, azt hiszem, ennyit kell tudni az új lemez dalairól. De ha csak egy-egy dalt lehetne választani, azt mondanám, a Hall Of The Mountain King és a Where The Battle Rages On önmagában tökéletesen jellemzi az albumot.

Sajnos nem értettem elsőre mindenhol a szöveget, de nekem az volt a tippem, hogy az album talán a varázslók, varázslás témakörét dolgozza fel – de lehet, csak a The Last Of Wizards dalcím alapján gondoltam ezt.

Ami a The Last Of Wizards címet illeti, ez egy utalás az Emperor együttes I Am The Black Wizards című dalára, mivel folyton ez járt a fejemben, mikor a nóta címének kitalálásán gondolkodtam. De maga a név eredetileg egyébként a Mortiis ötlete volt, akiket a mai napig hallgatok. Egyébként pedig az öltet, hogy a ’wizard’ szó egyszer majd szerepeljen valamelyik dalunk címében, mindig is tetszett.

Igen. De tudod, én még mindig nem tudok elszakadni a gondolattól, hogy az egész lemezt mennyire jellemzi ez a kettősség: sárkányok-fantasy-heavy metál az egyik vonalon, black metál és egyfajta nagyon hideg attitűd a másikon. Vagy csak én látom így?

Igen, jól látod, bár azt hiszem, ez nem csak erre az új lemezre, hanem az egész munkásságunkra jellemző. Van egy szerzeményünk, az előző, Chronicles From The Realms Beyond albumon hallható Over The Mountains Cold, ez például teljesen jól leírja, amit elmondtál. Teljesen jól jellemzi a Númenor stílusát. Egyik rajongónk egy kommentben úgy jellemezte ezt, hogy amikor Númenor-t hallgatsz, az egyszerre támaszt egyrészt nagyon tragikus, másrészt nagyon epikus, felemelő érzéseket benned, kicsit olyan, mint egyfajta epikus rémálom, ha fogalmazhatok így. Tehát megvan egyfajta sötét vonulata a zenénknek, de emellett időről-időre a heavy/power oldal is kifejezésre jut, death-es, black-es elemekkel megfűszerezve. De teljesen jól ráéreztél erre a hideg atmoszférára, ami azért elég gyakran megjelenik. Ami a fantasy-t illeti, azt gondolom, mi a többi, hasonló területen mozgó együttestől teljesen eltérő módon dolgozzuk fel ezt a témát. Ugye ott megvan a klasszikus, dicsőséges hangulat, csaták, nők, mulatság stb. Mi teljesen különbözünk tőlük. Mi nagyon hidegnek látjuk a világot, amiből a zene számunkra egyfajta kimenekülést jelent. Tehát nem követjük ezt a dicsőséges power-vonalat, amit például a Gloryhammer, az Alestorm vagy a Wind Rose képvisel. Tehát, ami a zeneírást illeti, próbálunk mindenkitől különbözni és a régebbi, 80as, 90es években aktív együttesektől inspirálódni – ezt szeretném külön kihangsúlyozni. Tényleg nem értem ezeket az új bandákat, akiket említettem, és nem is igazán kedvelem a zenéjüket. Hát ez a különbség köztünk és a többiek között. De, mint azt tudjuk, a Twilight Force énekese is azért hagyta ott az együttest, mert túl sokat képzelt a bandájáról.

Értem. A koncertezéssel hogy álltok? Tudjuk, a lockdown most mindenkinek beakasztott, de ha egyszer vége lesz ennek az időszaknak, mik a terveitek turné szempontjából? Bepótolt Draconian Age turné, esetleg?

Nos, meg kell mondjam, hogy a Númenor soha nem játszik élőben. Valamikor régen feljött az ötlet ugyan, de úgy döntöttünk, előbb azért ki kellene adnunk egy-két lemezt, mielőtt koncertezni kezdenénk. Ezeknek az albumoknak a bevételét szerettük volna beleforgatni a koncertezésbe, mivel minden költséget magunknak kell állnunk. De gazából soha nem gondoltam volna, hogy valaha is különösebben híresek leszünk, ezért nem is foglalkoztatott egy live show gondolata. Aztán, ahogy egyre többen megismertek minket, elgondolkodtunk az élő fellépések lehetőségén, de szembesülnünk kellett azzal, hogy egy show-t összehozni nagyon nehéz feladat és akkor egy 10-20 állomásból álló turnéról még nem is beszéltünk. Ráadásul, mivel Szerbiában élünk, a helyzetünk még nehezebb. Manapság azért már többször szóba kerül egy esetleges élő koncert gondolata, különösen itthon. Totális őrület lenne, tudod, mivel van pár dalunk, amelyek nagyon népszerűek itt, Szerbiában. De egy Blind Guardian-nal közös live show lenne az, amit igazán szeretnék. Nemcsak azért, mert rengeteg ember lenne ott – ez nyilván természetes a Blind Guardian esetében – hanem azért, mert ez a Númenornak is hatalmas előrelépést jelentene. Szóval igen, gondolkodunk erről, de ahogy te is mondtad, most mindenkinek keresztül lett húzva a számítása a járványhelyzet miatt. Épp tegnap beszéltem erről Hansi-val, ugye ő is azt mondja, hogy fogalmunk sincs, hogy fog végződni ez az egész. Illetve most már megvan az a nyomás is, hogy mivel ismertebbek vagyunk, az emberek valami igazán jót szeretnének látni színpadon a Númenor-tól. Azt kell, hogy mondjam, számunkra sokkal könnyebb mondjuk a soron következő albumot összehozni, mint felkészülni arra, hogy kiálljunk a nagyérdemű elé. Tudom, hogy ez furcsán hangzik, de mi így vagyunk ezzel.

Igen, kérdezni is akartalak erről. Amíg tart ez a pandémiás időszak, mivel foglaljátok el magatokat? Úgy tudom, az első albumotok, a Colossal Darkness újrakiadását tervezitek, kedves barátom, Yulia Zhuchkova briliáns borítójával…

Eddig ugye az új albumon dolgoztunk, aminek a promóciós időszaka van most. Ilyenkor természetesen megnő az érdeklődés az együttesünk iránt, ezzel vagyunk most elfoglalva. Emellett részt veszek a Blind Guardian-ról szóló könyv megírásában is. A karanténos időszak alatt jelent meg az Imaginations From The Other Side 25. évfordulós újrakiadása a BG-nek, itt a CD-mellékletként megjelenő, az albumot kísérő sztori megírásában vettem rész Mark-kal együtt. Szóval nagyon produktívak vagyunk a lockdown időszaka alatt is. Emlékszem, amikor ez az egész cirkusz kezdődött áprilisban, éppen a Twilight Of The Gods-ot és a Hall Of The Mountain King-et csináltuk, én pedig emellett az Imaginations From The Other Side sztorival is el voltam foglalva, de ettől még ugyanúgy folytattuk a Draconian Age elkészítését. Szóval, továbbra is folytatni fogjuk a munkát, még ebben a helyzetben is, ameddig tudjuk. Lehet, hogy még a soron következő albumunk megírásához is hozzálátunk, az első lemezünk újrakiadása pedig szintén a tervek részét képezi. Viszont, ahogy tegnap beszélgettünk is róla Hansi-val, úgy tűnik, hogy az idei összes németországi fesztivál, sajnos elmarad.

Hát igen. Többször utaltál a Blind Guardian-hoz és Hansi-hoz fűződő kapcsolatodra, illetve egy bizonyos, a BG-ről készülő biográfiára. Elárulnál ezekről egy picit többet? Erről a könyvről, erről a barátságról, stb.?

A Blind Guardian eddigi pályafutását bemutató könyvön Mark Frostenas-szal dolgozom együtt, ő a mastermind emögött a projekt mögött, az egész könyv ötlete tőle származik. Elég sok dolga van egyébként, mert szinte minden nap rengeteg anyag érkezik be. Nem akarok túl sok részletet elárulni a könyvről, de úgy tűnik, valamikor 2022 őszén fog megjeleni. Körülbelül 10 oldalt már olvashattok belőle, az említett Imaginations From The Other Side évfordulós kiadás mellékleteként. Jó látni, ahogy az anyag terjedelme napról napra növekszik és elmondhatom, hogy nagyon részletes és információgazdag könyvet várhattok tőlünk! Ami a Hansi-val és a Blind Guardian-nal való munkát illeti, jó 10 évvel ezelőtt kezdődött, amikor az együttes Belgrádban járt és elkezdtünk dumálni könyvekről meg mindenféle fantasy cuccokról. Akkoriban, azt kell hogy mondjam, még Hansi-nál is jobban benne voltam ezekben a fantasy-hoz kötődő dolgokban. Szóval, azóta néha-néha találkozunk, beszélgetünk, így kerültem bele ennek a biográfiának a megírásába is. Ez ugyanakkor egy könyv is, tehát olvasmányos, a Helloween-ról is jelent már meg ilyen. Körülbelül két évvel ezelőtt kezdtük el írni, de van is vele munka, mivel a Blind Guardian már több évtizednyi történelemmel rendelkezik. Igazából e munkafolyamat közben lettünk egyre közelibb barátok Hansi-val, így természetes volt, hogy feltűnik a Númenor új albumán is. Egyébként erre még akkor kértem meg őt, amikor a Twilight Hall Studio-ban jártam, még mielőtt ez a koronás őrület megkezdődött. Lejátszottam a dalt, tetszett is neki rögtön, azt mondta, rendben, semmi gond, minden további nélkül megcsináljuk. Tudod, erre a dalra én soha nem úgy gondoltam, mint egy Númenor vagy egy Blind Guardian nótára, hanem a mi közös dalunknak tartom. Magamra pedig úgy tekintek kicsit, mint a Blind Guardian-nak adott, egyfajta válaszra, mivel a 90es években, amikor elkezdtem metált hallgatni, igazából ők vontak be ebbe a fantasy-s világba, Tolkien, Moorcock stb. világába, akiket könyv formában akkoriban itt még nagyon nem lehetett megtalálni. Szóval úgy érzem, tartozok azzal, hogy visszafizessek nekik, amit tudok azért, mert egy ilyen nagyszerű élettel ismertettek meg engem. Saját részről, ezt a könyvírást egyfajta visszatérésnek is érzem. Ez egy valóban terjedelmes, nagyon részletes könyv lesz, a kezdetektől a jelenig ölelve fel a Blind Guardian történetét. Egyfajta időutazásként is lehet majd erre a műre tekinteni, mivel nemcsak az együttesről, hanem a korabeli Németországról is infókat kaphattok majd. Arról, hogy milyen volt az élet ott pl. 1988-ban vagy 2002-ben.

Én már személy szerint nagyon várom, hogy kézbe vehessem a könyveteket!

Úgy legyen! De ahogy mondtam, ez 2022-nél nem lesz hamarabb. Jelenleg még az anyaggyűjtés folyik, és abból bizony nincs kevés! Magát az írás részét Mark Frostenas végzi, de én is megteszem, amit tudok.

Türelmesek vagyunk, mint mindig! Köszönöm az interjút!

Közreműködött: NorthWar

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2021/03/01/numenor-interview/

Készült: 2021. február 24.

Kapcsolódó cikkek

Númenor Interjú

Gwanath

NÚMENOR – Opus Draconis EP

Gwanath

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek