Interjúk

Númenor Interjú

(scroll down for English Version)

Szervusz Despot! Hallottam az első Númenor Ep-t, az Opus Draconis-t, és szerintem kiváló. Teljesen elégedett vagy a kritikákkal? Mit gondolsz, mennyi metal rajongó ismeri ezt az anyagot Európa határain belül, és azon kívül?

Nagyon köszönöm a dicséretet! Nos, valóban elégedett vagyok az emberek és a magazin írók reakcióival az egész világból. Azt tapasztaltam, hogy a Númenor-nak sok látogatója volt még az USA-ból és Indiából is, úgyhogy úgy gondolom terjeszkedünk, így vagy úgy, már Európa határain kívül is. De mivel a banda még csak „embrió” fázisban van, látni fogjuk, hogy fejlődik ki minden. Igen elégedett vagyok az első eredményekkel.

Az EP dalai nagyon jól megírtak és epikusak. Ki szerezte ezeket? Mi a forrása a Númenor zenei inspirációjának?

Még egyszer köszönöm a dicséretet! Fő dalszerzőink Vladimir (Vladimir Đedović) és Bálint (Kemény Bálint – Niburta, Mythlond), de néha a közeli barátaim is szereznek dalokat a Númenornak, mint ahogy például a „Dreaming Towers” track esetében is történt. Talán a Bal-Sagoth a legfőbb forrás, de már észrevettem azt, hogy az emberek gyakran hasonlítják a Númenor-t a Summoning-hoz vagy a Moonsorrow-hoz is.

Amennyire tudom, a szövegek nagy része A Gyűrűk Ura témájával foglalkozik. Honnan jött ez az ötlet? Nagy Tolkien rajongó vagy? Mit jelent számodra a fantasy?

Nos, őszintén, annak ellenére, hogy a név nyilvánvalóan Tolkien regényéből származik, a Númenor nem csak Tolkien által van inspirálva. Például a következő felvételeinken a szöveg hátterét különböző írások adják Michael Moorcock-tól és Robert E. Howard-tól. Valójában most kicsit jobban szeretnék a „klasszikus” fantasy írásokra koncentrálni, mint Tolkien, Moorcock és Robert E. Howard. A fantasy és a klasszikus „kard és varázslat” éra megalkotóira! Szeretnék találni egy olyan szövegvilági hátteret, amelyről a Númenor majd ismeretes lesz! A fantasy nagyon sokat jelent nekem, gyerekkoromtól a mai napig. Az első rajzfilmektől az összetettebb könyvekig…így vagy úgy, de ez jellemezte az életemet…

Szeretnél valamit kifejezni a dalszövegeiddel?

Igen. A szövegeimet különböző kard és varázslat regények inspirálják, de a saját nézeteim által is érintettek. Bárki megtapasztalhatja, hogy eléggé drámaiak és fatalisták. Ahogy a Blind Guardian esetében. Egyfajta álmodás-szerű atmoszféra is jellemző rájuk, mintha másik világokból lettek volna megszerezve…Azt is tapasztaltam, hogy sokak szerint a szövegeim igencsak sötétek és ez az éneklésemre is igaz. Emlékszem, egy barátom is azt magyarázta, hogy képtelen volt meghallgatni egy számot, mert túl „súlyos” és „végzetes” volt a számára…..depresszív érzelmekről panaszkodott…

Kérlek, mondd el nekünk a Númenor történetét. Mi van mostanság, mi történt a múltban, és mit tervezel a következő időszakban.

Jelenleg épp a teljes albumot és a „speciális” anyagokat (például dalokat mini CD-hez, LP-hez, EP-hez stb.) rögzítek a Númenor számára. Remélem nagyon hamar be fogjuk tudni fejezni a debütáló albumot, de közben kiadunk pár EP-t, amiken összegyűjtjük az összes múltban rögzített felvételt. Most minden stabil és halad a maga útján, de 2004 és 2010 között ez természetesen más volt. Türelmesen kovácsoltam az elképzelésemet ezek alatt az évek alatt. Például írtam két dalt 2004-ben és nagyon remélem hogy egyszer képes leszek őket felvenni:)

Nemrég két tervezett kiadványról beszélgettünk. Meg tudod mondani, most mi a helyzet?

Tulajdonképp most adtuk ki a „The Forgotten Legends”-t, ami egy Summoning Tribute EP. Azt hiszem 2012 januárjában ki fogunk adni még egy EP-t, amely majd még többet összegyűjt a régebbi cuccainkból. A „Servants of Sorcery” a 2006-os és 2009-es promo CD-k anyagait gyűjti egybe. A borító már készen áll ehhez a kiadványhoz.
Természetesen azt remélem, 2012-őt majd a debütáló albumunk fogja fémjelezni, de figyelemre méltó terv még egy teljes album vagy egy hosszabb kislemez. Majd meglátjuk mi fog történni, természetesen több single kiadása is követni fogja ezeket a kiadványokat. Meglátjuk, mi fog történni pontosan az idei évben, de úgy gondolom 2012 új határokat fog megnyitni a Númenor számára.

Mint egy népszerű on-line metal magazin vezetője, láthatod az egész színtér jelenét. Mit gondolsz róla? Engem kicsit lehangol néhány tendencia, például sok banda és trend kommersszé válása. Milyen a metal élet Szerbiában?

Hát, vannak jó és rossz tendenciák, mint mindig. De az elmúlt két év teljesen jó volt számomra. Volt sok jó lemez, és ígéretes újoncok. Talán a 90-es évek jobb volt, eredetibb…De minden időnek megvan a maga „hangulata”.
A szerb színtér elég kicsi, de itt még találsz igazán elkötelezett rajongókat és támogatókat. A zenekarok, akik egyszer itt járnak, mindig visszatérnek. Őszintén szólva, azt kell mondjam, nagyon hálás vagyok a szerb színtér támogatásáért, kiváltképp amikor a Númenor irányába történik.

Köszönöm az interjút. Várom az új kiadványokat, és talán egy élő fellépést Budapesten.

Nos, bár kicsit furán hangzik, de úgy néz ki a Númenor debütáló fellépése tényleg Budapesten lesz. Nem számítottam rá, hogy ilyen hamar eljön a debütálásunk.
Tényleg nagyon köszönöm az interjút, és minden jót kívánok!

————————-

ENGLISH VERSION:

Hi Despot! I have listened to the first Númenor Ep, Opus Draconis, and I found that awesome. Are you totally satisfied with the reviews? What do you know, how many metalheads know this Ep (inside and outside Europe)?

Thanks so much for your compliment! Well, I am indeed satisfied by the reaction of people and magazine scribers from the entire world. I noticed that Númenor has also many ”visits” from USA and even India so I think that we have spread, in one way or another, already our name outside the boarders of Europe. But, since the band is still in the ”embryonic” phase we will see how everything will develop. I am indeed satisfied by the first results.

The songs in the EP are well-composed and epic. Who created these? What is the source of Numenor’s musical inspiration?

One more I would like to thank you for your compliments! Our main composers are Vladimir and Balint, but yet sometimes some of my close friends do compose for Númenor just as in the case of the track ”Dreaming Towers” for instance. Probably Bal-Sagoth is the main source but yet I’ve noticed that people usually compare Númenor also with Moonsorrow and Summoning as well.

As far as I know, most of the lyrics are dealt with Lord of The Rings. Where did the idea come from? Are you a great fan of Tolkien’s work? What means the fantasy to you?

Well, to be honest, although that obviously name comes from Tolkien’s novel, Númenor is not only inspired by Tolkien. For instance on our upcoming record the lyrical backgound is based on various novels from Michael Moorcok and Robert E.Howard.
As a matter of fact, now I would like to focus more on those ”classic” fantasy writes: J.J.R. Tolkien, Moorcock and Robert E.Howard. The originators of fantasy style and ”sword and sorcery” era! I would like to find a lyrical backgound that Númenor will be known by!
Fantasy means a lot for me. from my erliest childhood until today. From first cartoons to some more complex books…it has marked my life, in one way or another…

Would you like to express something with your lyrics?

Yes. My lyrics are inspired by various sword and sorcery novels, but also they have a touch of my own views. One could say/notice that they’re indeed dramatic and fatalistic. Just as in the case of Blind Guardian. Also, there’s a sort of this dreaming-like atmosphere just as it is taken from the other worlds… I have noticed that also some say that my lyrics are indeed dark and the same goes for my vocals as well. I remember that one of my friends even complain that he was unable to listen one track becuase it was too ”heavy” and ”doom” for him…he complained about depressive emotions…

Please, tell us the story of Númenor. What’s up now, what happened in the past, and what would you like to do in the next period.

Now I am recording full-length and ”special” materials (like songs for mini CDs, LPs, EPs) for Númenor. I hope that very soon we will finish the recording for debut record of Númenor but meanwhile we will publish also few EPs which are collected our material recorded in the past.
Now everything is stable and it is going in its own way, but from 2004-2010, it was of course different. I patienty forged the idea through these years. For instance I wrote two songs in 2004 and I really hope that I’ll be able to record them one day 🙂

We talked about two forthcoming releases. Can you tell us something about that?

As a matter of fact we have just published ”The Forgotten Legends” (a sort of tribute to Summoning). I think that during January of 2012 we will release one more EP which will collect even more of our old stuff. ”Servants of Sorcery” will collect promo CD from 2006 and promo CD 2009. The cover artwork for this release is already finished.
Of course, I hope that 2012 will be marked with our debut full-length record, but also there is noticeable plan for one more full-length or longer mini CD. We will see what will happen. Of course, there will be released few more singles which will follow these releases.
We will see what exactly will happen during next year but I thing that 2012 will open some new horizons for Númenor.

As the leader of a famous on-line metal magazine, you can see the present of the whole metal scene. How about it? I am very embarassed about loads of tendencies, for example the commercialization of some bands and trends. What is the metal activity like in Serbia?

Well, there are some good and bad tendences as always. But, last two years were completely ok to me. There were some good records, some promising newcomers. Perhaps 90s were better, more original…but each time has its own ”mood”.
Serbian scene is indeed small but yet here you can find very enthusiastic fans and suppot. The bands who came here once always return. To be honest, I must say that I am very pleased from the support from Serbian scene especially when it comes to Númenor!

Thanks for the interview. I am waiting for the new releases, and maybe a live gig in Budapest.

Well, although that it sounds ”little strange” but it really seems that Númenor’s debut live performance could actually really happen in Hungary. I am really looking forward it. I didn’t expect that we will have so soon our debut gig.
I would really like to thank you for the interview and I wish you all the best!

WEB: http://www.myspace.com/numenorband

Kapcsolódó cikkek

Númenor interjú

Muszka Zsuzsanna

NÚMENOR – Opus Draconis EP

Gwanath

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár