Interjúk

Nygmalion interjú

Aki elég erős az mindig visszatér! 8 év nem kis idő, de örülök, hogy újra itt vagytok. Néhány mondatban elmondanád mi volt a távollét oka?

Gazdag G: Miután 2012-ben kiadtuk az Inherited Burden-t aktív koncertezésbe kezdtünk, sikerült sok helyre eljutnunk itthon és külföldön is egyaránt klubbulik és fesztivál fellépések keretében. A kiadónk aztán 2015 környékén felszívódott, nem is halottunk azóta felőlük. Elkezdtük írni a következő anyagot, próbáltuk kitalálni, hogy merre tovább. Folytattuk tovább a koncertezést, közben én is Debrecenbe aztán Budapestre költöztem, nehéz volt megoldani, hogy a próbák és koncertezés mellett, az új anyag írására is annyi időt és energiát fordítsunk, amennyit szerettünk volna. Aztán úgy döntöttünk, hogy kicsit háttérbe szorítjuk a koncertezést, adtunk egy kis időt magunknak, hogy áthidaljuk a logisztikai problémákat. Végül sikerült megtaláltuk a legjobb receptet, hogy hogyan tudunk dolgozni az új dalokon. 2019 év elejére el is készült az új anyag a mai formájában.

Eddig Nigromantia néven ismerhettek titeket, de több okból is váltottatok. A Nygmalion miben más, miben látod a fejlődést?

Gazdag G: Körülbelül félúton jártunk a lemez megírásában, amikor említettem a többieknek, hogy úgy érzem sem zeneileg, sem szövegvilágilag már nem férne bele a Nigromantia történetébe az új irány. Már senki nem volt alapító tag a mostani felállásból, még anno black metalként kezdték, az Inherited Burden már dallamos death metal anyag lett, nem fért volna bele még egy ekkora ugrás, így úgy döntöttük, hogy befejezzük ezen a néven.

A Nygmalionban nem vagyunk korlátok közé szorítva, szabadon kikísérleteztünk progresszívabb témákkal, akusztikus betétekkel, instrumentális dalokkal, a jövőben szeretnénk még többet kísérletezni, amellett hogy odafigyeljünk a dalközpontúságra is.

A korábbi években volt külföldi fellépésetek is. Milyen volt a zenétek fogadtatása? Érdekesnek talált a közönség? Sokan visszavárnak?

Gazdag G: Szerencsére igen, a környező országok mellett eljutottunk Bécsbe és a balti turnénk alkalmával Lengyelországba, Lettországba, Litvániába és Észtországba is. Mindenhol pozitívan álltak hozzánk, amint visszaáll a rend mindenképpen tervezünk hasonló fellépéssorozatokat.

A jelenlegi felállás hogyan néz ki? Kinek mennyi ideje van a zenével foglalkoznia?

Gazdag G: A felállás változatlan maradt. Gaál Krisztiáné az énekesi és basszusgitárosi poszt, Egri-Kiss Dávid és Kiss Péter gitározik, én maradtam a doboknál és a fejben gitározásánál.

Egri-Kiss D: A munka és magánélet mellett amennyire tehetjük, teljes erőbedobással foglalkozunk a zenével és a vele járó munkálatokkal.

Szóval újra itt vagytok, kicsit más és jobb minden mint elődje. Ennek a szüleménye a „Deluminate” mű. Mikor készültek a dalok és hol vettétek fel?

Gazdag G: Körülbelül 2016 és 2019 között íródott a 12 dal. 2019 februárjára demóztuk fel utoljára az éneket, írtuk meg az összes szólót, stb. A hangzásért a No Silence stúdió felelt, elégedettek vagyunk a végeredménnyel.

A 12 számot kinek ajánlod, ki közeledjen felétek? Mit érdemes tudni az albumról?

Gazdag G: Mindnekinek aki szereti a változatos gitárközpontú dallamos death metalt. Karakteres, néhol progresszív riffekkel, fülbemászó gitárszólókkal és basszusfutamokkal. Műfaji kereteken belül sok minden megtalálható benne; thrash-esebb gyorsabb dalok, lassabb, melankolikusabb témák, terjedelmesebb eposzok, instrumentális szerzemények.

Az album fizikai formában is megjelenik? Szerintetek elég manapság a digitális megjelenés?

Gazdag G: Egyelőre csak digitális formátumban elérhető az album. A világ elég sok országába eljutott a zenénk már egy héttel a megjelenés után is, ilyen formában pozitívként tekintünk az online platformokon való megjelenésre. CD formátummal egyelőre csak promóciós célokra készültünk.

Szerencsére már 2 track is hallható a YouTube csatornán. A közzététel óta nagyobb lett az érdeklődés irántatok? Vonzott be esetleg fontos jövőbeni kapcsolatot? Reménykedtek ilyesmiben?

Gazdag G: Sok pozitív visszajelzést kaptunk a világ minden tájáról. Egyelőre célunk, hogy minél többen megismerjék az új anyagot, és hogy minél több helyre eljuttassuk azt. Utána elgondolkozunk, hogy a következő anyagot milyen keretek között jelentessük meg.

Eddig sem volt egyszerű a zenekarok helyzete, de a járvány miatt még nehezebb lett koncertek nélkül. Gondolkodtatok esetleg egy online élő zenei előadásban, vagy megvárjátok az igazi koncert lehetőségeket?

Gazdag G: Egyelőre nincs ilyen tervben, inkább készülünk az élő lemezbemutató bulikra

Kire milyen jelzőt ragasztanál a zenélést illetően?

Egri-Kiss D: Ha egy levesként tekintünk a zenekarra:

Gergő – alaplé
Peti – zöldségek
Krisz – csípőspaprika
Dávid – csirkefarhát

Milyen elképzelésetek van a jövőt illetően?

Egri-Kiss D: Szeretnénk kihozni a maximumot magunkból mind zeneileg, online és offline. Ez ha egy nagyobb kiadóban, nagyobb fellépési lehetőségekben manifesztálódik, annak örülni fogunk.

Köszönöm a válaszokat! Minden jót!

https://www.facebook.com/Nygmalion/
https://www.instagram.com/nygmalionband/
https://nygmalion.bandcamp.com/
https://open.spotify.com/album/5jxIvEnN5yHdIbfAvIRWqh
https://itunes.apple.com/us/artist/1507129050
https://www.deezer.com/fr/artist/90855152
https://www.youtube.com/channel/UC8ARGT3P0_dcau5UV5xgF1A

Kapcsolódó cikkek

XIII. Full of Anger Underground Metal Fesztivál – még rengeteg sikeres FOA-t kívánunk

KMZ

Choose Your Destiny – Koncertbeszámoló

Steve

XII. Full Of Anger Underground Metal Fesztivál – underground mindörökké

Gyrsee

The Eastern Carnage Party: Angerseed / Heartkiller / Nygmalion – ízig-vérig underground buli

KMZ

Mhorai / Nygmalion / Nest of Plagues – állati király volt

KMZ

Nygmalion turné 2021 – Wave IV.

KMZ

A Nigromantia befejezi és Nygmalion néven alakul újjá – itt az első dal a május 15-én megjelenő ‘Deluminate’ lemezről

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek